Солун е Ваш, Скопје е Наше.

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Иван (Џо плескавичарот) Петрески ne udira vrz svoi.
За секој случај да се најде Фрчко, ако на Џо случајно му се испушти раката.

Ај сеа одпочеток:
Дали првиот протест беше оправдан ?
Дали вториот протест беше оправдан ?
Дали во ова држава има право некој да протестира доколку мнозинството не застане на негова страна ?
Дали треба да го искаже својот став доколку тој став не оди во линија со позицијата или мнозинството ?
Дали доколку протестира, треба да биде исшутиран како последниот предавник во ова држава ?

Дали се воопшто потребни протести додека ДПМНЕ е на власт ?
Ај сеа одпочеток: еве вака:
Дали првиот протест беше оправдан ? Првиот протест беше протест, протест како протест но не испадна оправдан со целта и пораката што сакаше да ја испрати бидејќи вистинските водачи на протестот кои имаа за цел да постигнат нешто за време на изборите, не вешто се задскрија зад т.н. Прва Архи- бригада
Дали вториот протест беше оправдан ? Вториот протест беше протест да речеме оправдан, но и на тој протест не изостанаа лекувањето на комплексите на поедини губитници кои намерно или не фрлија бледи сенки на самиот протест со самото тоа што интересот на медиумите беше насочен кон нив, намерно или не организаторите со едни штури изјави беа маргинализирани, така што протестот остави вппечаток дека повторно е организиран од истите тие како во првиот чин.
Дали во ова држава има право некој да протестира доколку мнозинството не застане на негова страна ? Да! Јас протестирам против секаков вид на манипулација, ама нико не ме слуша, ниту мнозинството, ниту пак малцинствата, ниту соседите, ниту ЕУ, ниту НАТО. Сите сакаат да ме манипулираат и да ме убедат дека погрешно протестирам.
Дали треба да го искаже својот став доколку тој став не оди во линија со позицијата или мнозинството ? Став да! И ќотек за став да! Но изманипулиран став и ќотек за изманипулираност не!
Дали доколку протестира, треба да биде исшутиран како последниот предавник во ова држава ? Не за шутирање заради протест! Не и за шутирање заради изманипулираност! Не за шутирањет!Сите ние премногу сме шутирани од други, не шутирање меѓу себе! Само повеќе верба кон поинаквото мислење со искрена желба да се сослуша и позицијата и опозицијата! Ама искрено во очи, со чесни намери и за Македонија без компромис.

Дали се воопшто потребни протести додека ДПМНЕ е на власт ?
За ова прашање побарај одговор од Владата на ВМРО-ДПМНЕ.
 

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Немаме независна интелектуална мисла.
Додека етерот го загадуваат интелектуални проститутки на кои на едно прднување му се дава значење како на активирање на вулканот Етна и синхронизирано ги има на сите медиуми во ударни термини тури и пепел на демократијата.
 

/gone/87

+++FOR CLEAN SKOPJE+++
Член од
30 март 2009
Мислења
1.769
Поени од реакции
119
Не дискутирав за тоа што ти овде го напиша али ај . . .
. . . Идејата не почнала да се реализира т.е. е на самиот почеток ( сеуште ), гледајки ги Архибригада, прво ке чекаат дозвола за изградба на Џамија, па после ќе протестираат . :). Иначе просторот за изградба на Џамија е на уште поретардирано место од она предвидено за Црквата, аналогно на размислувањата на оние од Архитектонски, верувам дека би биле против евентуалната изградбата и на овој објект, сега за сега не го знам нивниот став во врска со истото .

п.с. Ти ставија и катедралата од Милано на слики, прво биле градени истите, па потоа плоштадите и истите датираат со векови . . . и на крај краева, спореди ги катедралите од сликите ( ако е воопшто истото изводливо ) со она што треба да никне на плоштадот, на тој мал простор .

Исти се бе . . . . . noooot

епа дечко КОГА ќе шетате низ европа немој ни случајно да се сликате пред црквите што се на плоштадот(а ги има во секој град) ТУКУ пред некоја ЛИВАДА(мнногу се убави) СО СТАДО ОВЦИ и кога ќе дојдете во МК ширете демагогии колку било УБАВО на ЛИВАДА......... па цел ПЛОШТАД ќе го направиме ЛИВАДА(а за овци не се секирај има-200 души што протестираа и +1 500 000 има).........без наврeда не те посочува само тебе:nenene: зборам објективно(за тие "нашетаните", ја не спаѓам во тие ЗАШТО ЕБАН ДЕНАР НЕМАМ, а не па да "шетам" и да делам квази-европски-експертски МИСЛЕЊА)
п.с.НЕМАМ некој став за црквата(сеедно ми е дали ќе се гради или не МЕНЕ ништо не ми менува тоа-пак ќе си останма со рацете во џеб)
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Како бе со рацете во џеб,па тоа не смее да го правиш кога си во црква?:smir:
 
Член од
29 јуни 2005
Мислења
1.284
Поени од реакции
14
Затоа биди среќен што во ова држава барем некој се грижи за твоите права.
"realen_07",malo potsetuvanje kako se grizat za nashite prava tvoite IDOLI: Frchko, Milchin, Buchko, Branko, Djuner......

Во пријавата до Основното јавно обвинителство, Тачи тврди дека УБК, во време на директорувањето на Верушевски го прислушувала него и членови на неговото семејство.....
Во време на отворањето на досието министер за внатрешни работи беше Хари Костов, а премиер Бранко Црвенковски....
Лидерот на ДПА преку адвокатите Ирфан Џелили и Ирфан Исмаили вчера до Основното јавно обвинителство поднесе кривична пријава против поранешниот директор на Управата за безбедност и контраразузнавање Зоран Верушевски за дела против слободите и правата на граѓанинот....
Тачи првпат на Собраниска седница пред речиси два месеци обелодени дека УБК го прислушувала изминативе 15 години.
Последното досие против него под псевдонимот "креатор" било изготвено на 17 март 2003 година кога директор на УБК бил Верушевски. Според првиот човек на ДПА, на неговото досие продолжил да работи наследникот на Верушевски, Миле Зечевиќ, а минатата година го затворил сегашниот директор на УБК Сашо Мијалков. Во решението на Управата, кое Тачи го нашол пред вратата на својот дом, пишува дека е обвинет за противуставни активности.....
По исказот на Тачи, МВР му дозволи увид во неговите сомневања.
Во време на отворањето на досието за Тачи,министер за внатрешни работи беше Хари Костов, а премиер Бранко Црвенковски.

Но, на што Јордан ја темели кривичната пријава против Фрчкоски и компанија? Сижето, би рекле, се сведува на тоа дека Јордан бил под обработка на нашата ДБК како наводен македонски екстремист и врховист кој преземал активности за рушење на уставниот поредок и наводно соработувал со бугарската разузнавачка служба. Да потсетам, не станува збор за 'златното' време на социјализмот. Оваа 'направија' се применувала од 1992 до 1998 г., кога ѓоа со полицијата владееја 'демократските' професори од Правниот факултет во Скопје. Ах, да не заборавам - и некогашни фактори од Форумот за човекови права....
Или со правнички јазик, бара државата сега кривично да ги гони затоа што противуставно и незаконски прибирале сознанија за неговиот приватен и деловен живот со примена на оперативно-технички средства и мерки како што се тајно следење и набљудување, тајно фото визуелно снимање и документирање, тајна контрола на писма и други пратки, прислушување и контрола на телефон,....
Во секој случај, и по шестгодишно следење и снимање, ДБК нема да најде ниту еден доказ за да ги поткрепи залепените етикети за Јордан.


На 1 април годинава до Уставниот суд било поднесено барање за преиспитување на уставноста на Законот за лустрација. Барањето е поднесено заеднички, од директорот на Фондацијата Институт отворено општество, Владимир Милчин, и од легендарниот пензионер Стамен Филипов

Што знам, некако све повеќе се проѕирни и полесно препознатливи.
Da.

Иначе, кога збориме за нив, немој да мислиш дека има држава што е имуна на тоа. Ние не сме исклучок.
Na nasha nesrekja Jamajka nie sme iskluchok. Vo drugi zemji vo sluzbite ke ima infiltriran po nekoj koj raboti za tudji interesi-stranski sluzbi. Vo Makedonija od 1990 pa navaka vo sluzbite imashe po nekoj "infiltriran" koj raboteshe za MAKEDONSKI INTERESI.

Што се однесува до мерење на силата, може не се малку, може се моќни, но ние сме многу повеќе и многу помоќни.
Ke bideme pomokni vo momentot koga ke ja "demontirame" postavkata na Janachkovikj. Dotogash :nenene::nenene::nenene:

А времето покажува дека свесноста се зголемува, само фали добро канализирање на прогресивната национална мисла и стварање стратегија.
Za srekja DA i pokraj site opstrukcii.....

Но да напоменам, ние не смееме да очекуваме од државата да води национална стратегија, пошто државата не ни е унитарна и од неа може да се очекува само државна стратегија.
Drzavata i treba da vodi drzavna strategija. Osnovna greshka na nas Makedoncite e vo toa shto sekogash se "borime" nekomu da mu odzememe prava i sekogash nekoj drug e vinoven za nashite neuspesi.

Затоа е потребно едно поинакво тело.
Kolkupati dosega se formirani "tela". Dva SEMAKEDONSKI KONGRESA na Petrov i Ralev. Zadgranichni komiteti, Obedineti diaspori, Nepokori...
Rezultat porazitelen. Zatoa napishav :
.... zatoa shto sekade kade shto ke se zdruzat dvaica Makedonci tretiot e nivni chovek.
Ovoj del od patot Jamajka morame da go izodime poedinechno. Sluzbata mnogu teshko ke pokriva sto, petstotini, petiljadi idividualci ke i treba armija. Vo prosek na eden sleden doadjaat najmalku po petnaesetina ludje na sluzbata-mnogu pari, mnogu ludje. A vo formiranoto "telo" dvatroica ludje na sluzbata ja kontroliraat organizacijata-partijata.
 

jamajka

mode: Calm
Член од
28 април 2007
Мислења
18.639
Поени од реакции
26.161
Na nasha nesrekja Jamajka nie sme iskluchok. Vo drugi zemji vo sluzbite ke ima infiltriran po nekoj koj raboti za tudji interesi-stranski sluzbi. Vo Makedonija od 1990 pa navaka vo sluzbite imashe po nekoj "infiltriran" koj raboteshe za MAKEDONSKI INTERESI.
Интересите на државава, уште кога ја поставивме во 1991 година, не се национални интереси. Тоа мора да ни е јасно. Се додека не добиеме национална држава, така ќе биде. Така да кога ќе речеме дека сме оствариле независна Македонска држава, ние само еден чекор од тоа сме оствариле. Заради овие причини државата, која како и секоја држава, се стреми да го задржи својот поредок, гледа во нас потенцијални непријатели. Но покрај тоа има и надворешни структури, кои работат на разнебитување, пред се на народот. Ситуацијата ни е комплицирана, но не е безизлезна. За наша среќа тие надворешни структури се меѓусебно антагонистички настроени, што ни остава простор за делување.

Ke bideme pomokni vo momentot koga ke ja "demontirame" postavkata na Janachkovikj. Dotogash :nenene::nenene::nenene:
Е сега, како ќе ја демонтираме ако не сме моќни. Значи не можеме да чекаме од Бога росица за да ги демонтираме тие структури. Треба да станеме моќни за да тие струткури не ни можат ништо. Има начини и методи за да тоа се направи. Сега за сега ќе го користиме тоа што го имаме и полека ќе јакнеме.

Za srekja DA i pokraj site opstrukcii.....
Значи ако ги земеш заложбите, дејствата и инвестициите на нашите непријатели и ако го земеш напредокот на свесноста на Македонците, значи дека не сме до толку беспомошни.

Drzavata i treba da vodi drzavna strategija. Osnovna greshka na nas Makedoncite e vo toa shto sekogash se "borime" nekomu da mu odzememe prava i sekogash nekoj drug e vinoven za nashite neuspesi.
Прстот на вината е дневнополитичко перење, друго ништо. Кој што си посадил, тоа и ќе собира. Ако се земе во предвид дека сме почнале од негативна нула, задоволен сум од резултатите. Но веќе не смееме да бидеме само на тоа. Критична маса има, и кај нас и надвор.

Kolkupati dosega se formirani "tela". Dva SEMAKEDONSKI KONGRESA na Petrov i Ralev. Zadgranichni komiteti, Obedineti diaspori, Nepokori...
Иако некои не се активни од разни причини, се слуша ехото на нивните имиња. Има времиња каде само и обидите се доволни. Според мене токму тие обиди си ја изиграа својата улога, во даденото време. Како тренинзи пред утакмица. Токму тие обиди ни дадоа искуство како треба понатака. Од своите грешки најдобро се учи.

Ovoj del od patot Jamajka morame da go izodime poedinechno. Sluzbata mnogu teshko ke pokriva sto, petstotini, petiljadi idividualci ke i treba armija. Vo prosek na eden sleden doadjaat najmalku po petnaesetina ludje na sluzbata-mnogu pari, mnogu ludje. A vo formiranoto "telo" dvatroica ludje na sluzbata ja kontroliraat organizacijata-partijata.
Има начини како да се постават работите без инсталации од страна. Службата е силна, но премногу не подценува. Не е веќе симбол за националист брадосан пијаница, што бил затворан кога Тито идел на посета. Сега тоа е малку поширок поим. Методите за борба против индивидуалецот се страшни, тоа го видовме во времињата на комунизмот. Причината за борбата против индивидуалците се оневозможување на секаков вид на групација. Ако ние сме сега на индивидуално дејство, значи тие претходната битка сме ја изгубиле. Не треба да се откажеме од групирање, туку само малку да ги смениме методите.
 
Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Зарем сите треба да мислиме како што мисли власта ?
Затоа што ги подржа протестите ?
Јас зборувам како би требало да изгледа една демократска, а не дпмнеовска Македонија.
Ти би ја забранил опозицијата и на Гвујо би му дал неограничен мандат на владеење....исто ко Тито, а ?

Должност на опозицијата е да се спротистави на едноумието на власта, па ти како сакаш протолкувај го ова.
Немаат со кого да дебатираат. Како што реков, власта не прифаќа дискусија со нејзините неистомисленици.
Дали таа подршка значи бланко согласност за се што прави власта ?
Уште еднаш ќе ти го поставам истото прашање:
Образложи ми зошто ќерката на Ѓунер и свекрвата на Рада не можат да организираат или да подржат одреден протест ?

Друго, зошто не се бунтуваше против предизборното секојдневно лопатење на премиерот ?
Нели е тоа пропаганда ?
Државната институција наречена МВР е виновникот кој не го спречи конфликтот.
Милошевич десет години владееше со 90% рејтинг, за сметка на "предавниците" од опозицијата, па сите видовме како Србија заврши.
Груевски не стоеше на протести....точно, но после некое време ги вработи во државни институции оние кои наместо него стоеа.
Тој ист шамар утре може и ти да го попиеш.
Затоа биди среќен што во ова држава барем некој се грижи за твоите права.
p.s.

MKEUpatriot користи опција
во репликите за да постовите ти бидат разбирливи.
Ептен се грижи за нашите права па така грижејќи се почна да се грижи и за криминалци кој ги помилува и ги пушти од затвор.Блазе нас бе реален од сега мирно ќе спијам оти досега бев на штрек.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Пуштањето или помилувањето на криминалци од затвор не е ништо полошо одколку практикувањето и спроведувањето на власт,заедно или со помош на исти такви,ако не и полоши криминалци на раководни функции.:toe:
 
Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Пуштањето или помилувањето на криминалци од затвор не е ништо полошо одколку практикувањето и спроведувањето на власт,заедно или со помош на исти такви,ако не и полоши криминалци на раководни функции.:toe:
Те сваќам што сакаш да кажеш но кога СДС користеше горила во своето владеење Никола не верувам дека бил во политиката.Така да тоа се практикува од секоја страна.Знам дека прво што помисли е Заев но не мислев на него туку мислев на Верушески и др како него.Но целта ми беше да го потсетам реален кој е тој што ќе се грижел за моите права.
 
M

MKEUpatriot

Гостин
Црвенкапа и заостанали ако се грижат за права треба да се погрижи да им остави право на своето членство да бира лидери а не да им ги менува кога сака и како сака.
 

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
192
Црвенкапа и заостанали ако се грижат за права треба да се погрижи да им остави право на своето членство да бира лидери а не да им ги менува кога сака и како сака.
Слично како што Гвујо им овозможи на членовите да “избираат“ кандидати за председател.:pos2:
 
M

MKEUpatriot

Гостин
Зошто ти е потребен Сарказам не знам и што е смешно ако некој има говорна маана.На конвенцијата за избор на претседател имаше два кандидата и делегатите одлучија
 

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Немаме независна интелектуална мисла.
Додека етерот го загадуваат интелектуални проститутки на кои на едно прднување му се дава значење како на активирање на вулканот Етна и синхронизирано ги има на сите медиуми во ударни термини тури и пепел на демократијата.
Независна интелектуалност го сметаш, коа некој се согласува со Паторокот а воедно нема ВМРО-вска книшка?

Филип Петревски е засега независен. Знаеш што го направија членовите на овчарската партија? СОРОСОИД.
Налет тоа, се закануваат дека ќе го бркаат од директорска функција од библиотека. Нема независност, затоа што имаш ИЛИ СО СО НАС ИЛИ СИ ПРОТИВ НАС.

Ако разбра разбра, ама мислам дека не.
 
Член од
14 декември 2007
Мислења
3.271
Поени од реакции
707
Немаме независна интелектуална мисла.
Додека етерот го загадуваат интелектуални проститутки на кои на едно прднување му се дава значење како на активирање на вулканот Етна и синхронизирано ги има на сите медиуми во ударни термини тури и пепел на демократијата.
Меѓу многуте невистини, која е политичката вистина на оваа земја?

На пример, една од вистините е дека ДУИ е толку слаба што мора да прибегне кон драстично фалсификување на локалните избори (доказите на Фијат Цаноски изгледаат несоборливо) за да добие барем една поголема општина. Вистина е дека ВМРО-ДПМНЕ во предизбориево беше толку избезумена од стравот дека ќе остане без тешката дрога на власта, што отиде дотаму да ги анулира основните човечки права и слободи. Вистина е и дека ДПМНЕ е толку несигурна партија што си дозволи отворено заканување на илјадници државни службеници. Во историјата на македонскиот политички срам ќе остане аудиозаписот кога неколку локални батки, ноторни партиски силеџии, но со јасен налог од централата, во подрачната единица на Министерството за одбрана во Македонски Брод му се закануваат на свој колега дека ќе ја изгуби работата ако неговото „седумгласно“ семејство не гласа за ДПМНЕ; соголениот садизам на заканата многу потсетува на физичкото малтретирање, во ходникот на Собранието, кога еден тогашен висок полициски службеник во владата на ДПМНЕ го подгазуваше тогашниот опозиционен пратеник Положани - кој во меѓувреме дојде на власт и не се сомневам - гледајќи ја Струга - дека самиот подгазува нечии туѓи прсти.

Вистина е и дека СДСМ е исто толку идеолошки несигурен, без јасни визии и политики. Таа партија како силата да ја црпи исклучиво од неверојатната политичка (некогаш дури и историска) глупост на ВМРО. И двете партии всушност функционираат како НЕ-СДСМ и НЕ-ВМРО. Владеењето и на едните и на другите со време толку им се огадува на граѓаните, што рефлексно гласаат за најспротивното од постојната опција на власта.

Nikola gelevski


ova ti e nezavisna intelektualna misla
 

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Првово прашање ти е празно да не речам бесмислено.
Мислиш на ова:
"Зарем сите треба да мислиме како што мисли власта ?"
Прашањето е соодветно на политиката која во изминатите три години ја кове оној што сите негови неистомисленици ги направи предавници и одродници.

Среќа што веќе можам да го насетам крајот на ова политика, која освен делби и омрази друго ништо нема да понуди.
Понатака зошто е ретроградна опзицијата треба магистерски труд да напраам.Народот ја направи дпмнеивска Македонија и утре може да ја отправи кои и крив на опозицијата што е слаба Грујо.
Тука е и дел од проблемот во вашето плитко размислување.
Народот не ја направи дпмнеовска Македонија, туку му ја даде довербата на ДПМНЕ да во наредните 4 ја води Македонија, исто како што пред 7 години довербата ја даде на СДСМ.
Македонија никогаш нема да биде ниту дпмнеовска ниту сдсмовска, бидејќи политичарите се менлива ствар а граѓаните остануваат вечно.
Македонија е на граѓаните кои живеат во неа.
Не ми импутирај дека би ја забранил опозицијата ова се смешни работи и последен пат кажувам.Од кој мој пост заклучи дека сум сталинистички расположен.
Самиот си импутираш.
Ај да ти нацртам.

Ти се согласуваш дека правото на протест е легитимно право на секој граѓанин/група граѓани/организација/политичка партија...така ?
Се согласуваш и дека тој ист протест може да го подржи секој чии ставови одат во корелација со оние кои протестираат.
Се согласуваш дека државата т.е. полицијата треба да ти обезбеди услови да го оствариш тоа право.
Дури се согласуваш и дека опозицијата може да подржи или организира протест.
Епа тогаш каде е проблемот ?
Аха, ми текна :)
За тебе ова опозиција не е опозиција туку грст предавници и одродници.
Епа имам една новост за тебе.
Колку што има власта легитимитет да биде власт (што за мене не е спорно), толку и опозицијата има легитимитет да биде опозиција.....ти текнуе ?
Ај уште малку ќе ти помогнам за да ти се разјасни.
Мнозинството од излезените граѓани во државава на последните избори и дадоа подршка на власта за да биде власт, а помалата подршка ја доби опозицијата за да биде опозиција.
Позиција и опозиција....Конташ ?
Ај уште еднаш:
Колку што има власта легитимитет да биде власт, толку и опозицијата има легитимитет да биде опозиција.
Уште нешто нејасно ?
Градење на црква не е едноумие ако се соберат 50.00 грагани па да повлеце проектот.Вака се собрале 100 млади на сдсм и одма ке повлекуваме проекти маломорген.Нека се соберат професори од архитектонски и у емисија кајВако Ефтов нека дадат факти и нека го засилат јавното мислење против.Чим немаш мок повеке маса да повлечеш треба да се повлечеш самиот.
Од кај ти заклучокот дек мнозинството Скопјани се за изградба на било каков објект на плоштадот ?
Секој има право да протестира ама овде има низа случајности што ги објаснив во претходниот пост знаеш читање мегу редови.
Да де те разбрав. Секој има право на протест па дури и опозицијата, но само не ова опозиција.
Во тој случај ја би да ги промениме и власта и опозицијата. Се согласуваш ?
Миложевик местеше избори другар не е исто а ако утне у владеењето па нека си оди што ако го подржувам .Не сум јас сдсм па Бранко вечност ми е.
Не. Милошевиќ големиот рејтинг ефектуиран во многугодишна власт го добиваше токму со газење врз опозицијата.
Ти звучи ова познато ?
И не избегнувај да одговориш дали ако Иванов Павле Трајанов стоеја на протести ке го оправдѕ=увасе тоа како право на опозицијата да се вклучи на протести зборам за гласот на светлината.
Аман. Иванов Павле и Гвујо не стоеа на раскрсниците, туку ги финансираа а подоцна и наградиа оние кои што стоеа наместо нив.
Во овој случај барем оној кој ги подржува, има мади*а да испадне на улица заедно со нив.
Ако чекам Фрчко да ми ги брани правата и Бранко што ми го оставија семејството без леб тешко мене.
А знаеш ли колку фамилии останаа без леб во изминативе три години ?
Ова колку за споредба за да видиш во која насока пробуваш да ја однесеш дискусијата.

Инаку стопати повторив дека твоите права нема да ти ги брани ниту СДСМ ниту ДПМНЕ.
Гвујо и Бане нема никогаш на сред протест да кркат шамари.

За твоите права протестираа оние кои јадеа ќутек на плоштад.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom