За што преговараме - за името, за референцата или за идентитетот?

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Нема да има такво нешто. Тоа е само дел од тактиката.
Немој да те залажуваат некои -реални-, јин јангови, геровци и слични кои -знаат- дека оваа е влада за предавство или ко што лупна споменатата дека Иванов ќе бил жртвено јагне во преговорите.
Глупост до глупост.

Муабети за тоа дека ќе има референдум ќе продолжат во следниве две години. Ќе се бара прифатливо решение, врз основа на кое би бил формулиран референдумот, кое се разбира дека нема да се добие и ќе останеме во ситуација како и досега.
После една до две години ќе падне визниот режим и ќе се продлабочи соработката помеѓу Македонија и Еу, без притоа да има промена од решавање на спорот со името.
Се она кое го споменуваат и Груевски и Иванов, е истото кое го споменува и Нимиц и Грците. А тоа е бескрајно одогoвлекување на спорот без притоа да се најде било какво решение.
во наредните две години...сигурно ќе паѓаат само лисјата на есен, а може и по некоја круша..., ама визите сигурно НЕ... тие постојат со многу одредена цел...што повеќе Македонци да заклучат дека им е поисплативо да бидат бугари , одколку некаква си таму " македонска" па плус преродбеничка влада да ги праи мајмуни....по што работите " најприродно " ќе си дојдат на место...:)
....нема бе ТАКТИКА за некои работи за кои НЕМА ПРЕГОВАРАЊЕ..., ако со почнал веќе такво нешто , или , ако не си го запрел тоа после првите избори...кога народот и формално НЕКОМУ дал мандат да прекине....тогаш тури му пепел на Гwујовистичкото тврдење , дека ова ЕУ еб...ње, всушности не е ЕБ...ЊЕ!!!...и дека промената на името која референдумски ќе ја организира и се што иде со тоа всушност............НЕ Е ПРОМЕНА...:) ...туку легитимна одлука на народот......

Член од
8 август 2005
Мислења
456
Поени од реакции
78
Ај да не се лажеме...
Името ќе се смени и тоа преку референдум!
Зарем не гледате дека јавноста веќе се спрема наголемо за тоа? Се води специјална војна?
Спомнав референдум...
Се погласно и Претседателот и Премиерот зборуваат за „разумен компромис“.
Во предизборието јасно Груевски кажа дека ќе се оди на референдум!
На тој референдум, името отиде!
СДСМ отворено зборува подолго време за компромис, дури имаше и изјава за „виткање кичма“.
Власта ќе свитка исто кичма.
Албанскиот фактор...секако гласа.
СДСМ дури и за инает да повика членството на гласање против, со другите гласови предлогот ќе помине.
Само оние со мозок во главата ќе гласаат против!
Повеке од јасно е ова што го кажуваш..него ме интересира...што мислиш, има ли начин шанса, да го свртиме текот. Или осудени сме да бидеме само сведоци а истовремено соучесници во истото. Јас од секогаш како личност сум верувал дека можам нешто да сменам..ама некако секогаш ми фали иницијатива, понекогаш сум скептик дека може нешто да се направи. Мегутоа како беше.. никогаш не се сомневај дека една мала група луге може да го измени светот..?Дали ако не јас, некој друг размислува во оваа насока. Јас сум подготвен..всушност не ми ни треба подготовка за да си одбранам она што единствено го имам. Не сум бил досега во гејлада на одмор, а не сум прошетал ни по други земји(од ова гледиште можеби во однос на другите сум ограничен и не сум видел многу од благодетите што ги нуди надворешноста, која викаат треба да се компензира со името). Од друга страна па мислам дека колку толку во нашето опшество доволно сум интегриран и созреан да мозаж да ги насетам тие благодати, можеби и повеке од другите, со оглед на поелто кое се наобразувам, .. Па некако веднаш се откажувам од три пати поголема плата а може и повеке и останати работи..и сакам да си го задржам своето. Јебига..тоа своето..всушност се вика достоинство?..Некој може да трча побрзо 100 м од мене, да игра фудбал подобро од мене, да направи шпага и што уште не.. тоа го признавам..Ама и двајцата па имаме нозе.Никој нема право да ме осакатува.неак истрча 100 метри побрзо од мене..ако, ама има ли право да ме дисквалификува уште не почната трката?
Ме плаши што во државава нема ниедна партија што остана на тоа дека не смее да се смени името т.е. дас е преговара за тоа... ОСтана само тодор петров..хмм.. значи ли тоа дека дефинитвно ги губиме надежите?Зошто лугето се уплашиле толку од изолација?.. всушнот го одбирам најгрдиот збор изолација...не сакам некој сега да ми попува економски што значи изолација коку ке се уназадиме... ама еве уште денес фрлам мобилниот на страна, престанува да јадам пица, ке одам ке си скинам свеж патлиџан,.. у осталом ..ама тоа не бива нели? Сакаме напредок..сакаме благодети и така натаму.. па што значи напредок.. Ајде луге да Напреднеме и да се избориме за нашето право. или сакаме преку ред..без сопствено јас..
И на крај..навистина и мене долго врем ене мие јасно за што преговараме.. Од кога преговараме за идентидетот.. кога од кога знам за себе секаде се зборува проблемот со името проблемот со името..од каде сега ова испадна идентитет..Сами ли си копаме јава.. Во ред знаеме дека позади ова стои идентитетот..ама.. Струмикс..нели правото вика што е напишано..а не што се мислело. Имате ли чувство како јас. дека нашите малки го продлабочија и прочирија проблемот..го наведоа проблемот од проблем со името ..си креираа проблем со идентитеот.. непостоечки(правно барем..мислам) ..и сеа демек.. ке го речиме проблемот со идентитето нема да ни го чека никој..ама затоа..онаа прво битна битка што била за името тотално ја губиме.
Баш би сакал некој да подели мислењето по однос на ова

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Професорот Димитар Мирчев за преговорите со Република Грција за спорот за името зборува во интервју за А1.

Долго време заговаравте прекинување на преговорите, но нормално, го променивте ставот и сега сте против преговори кои се однесуваат на нација, идентитет итн. Се разбира дека сте за разумен компромис, во колумна во „Дневник“ изјавивте дека е чиста глупост прашањето „што е разумен компромис“, но што е име за вас прифатливо?
- Се разбира, Република Македонија, мислам дека е за нас во овој момент апсолутно битно да добиеме гаранции дека нема да се водат разговори околу јазикот и идентитетот, нашата историја и култура.
Кое име за вас е прифатливо?
- Доколку преговорите течат и имаме такви гаранции, мислам дека има неколку реални можности да се дојде до компромисно име, кое за нас би било прифатливо.
Прифатливо ли е Северна Македонија?
- Сигурно е дека тоа е една од опциите, исто како и Вардарска или Горна. Мислам дека тоа се опции за кои треба да се разговара. Се разбира прифатливи се оние кои Републиката ќе ја означат не географски, туку според нејзиниот поредок.
Сакате да кажете дека географската одредница за вас не е прифатлива. Бидете прецизен.
- Мислам дека не е добра таа одредница.
Така ќе го советувате претседателот Иванов?
- Да, апсолутно.

http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=109380

Незнам кого залажува советничево. :toe:

realen_07

Опозиционер
Член од
12 април 2008
Мислења
3.636
Поени од реакции
134
Eве уште еден извадок од Дневник во врска со ставовите на Мирчев:

Во Брисел претседателот јасно порача дека во спорот со Грција е подготвен да работи на тоа да се најде „разумен компромис, кој нема да биде на штета на нашите национални интереси“. Но, неговиот советник за внатрешна и надворешна политика Мирчев, во изјава за телевизијата „А1“ вели дека останува на аргументите за прекин на преговорите со Грција, кои се водат под покровителство на Обединетите нации. Сепак, вчера за „Дневник“ појасни дека според него треба да се прекинат преговорите за македонскиот идентитет, јазик и култура:
- Во мандатот за посредувањето на ОН не е посочено дека треба да се „разговара“ за нашиот национален идентитет, јазик, историја и култура, за идентитетот на нашата држава и нација. Навистина мислам дека треба да се прекинат разговорите за овие прашања.

Два дена поназад амбасадорот Рикер ја даде следната изјава:
Прашањето се однесува на името, затоа и така се нарекува. Македонија и Грција треба да работат на негово решавање. САД ќе направи се да помогне во овој процес под покровителство на ОН и амбасадорот Нимиц, кој е многу активен“.

Гледаш ретерирање од ставот за прекин на преговорите од страна на Мирчев и координираност помеѓу американските и нашите ставови ?

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
„Со кој идентитет тоа Грците имаат проблем. Немаат секако со словенскиот наш идентитет“, рече Мирјана Малеска, универзитетски професор.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=109598

Словенски идентитет?!?!? професоркава пазете ја ....
само јас го сфаќам ова вака: (или јас сум у заблуда)
Словенски идентитет не постои ...
Словенски идентитет е смешно, исто како и Југословенски идентитет ....
тоа не постои ... Југославија беше збир од народи и идентитети
Словенските народи исто се збир од народи со различни идентитети .... и е вештачко име наметнато како и Југославија ... измислено .. без корен ... тоа неможе да биде идентитет ...

и пак некој нека рече дека не ни се мешаат у идентитетот ...

Одговарајќи на новинарско прашање на Советот на министри за внатрешни на Европската Унија, Жак Баро нашата држава ја нарече Северна Македонија.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=109599

Овој па :kesa:

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Сите словенски држави се изградени на темелите на словенската цивилизација која во антиката е позната како пелазгиска или венетска.
Па па мешајте баби и жаби.
И Александар Македонски припаѓа на таа цивилизација.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
The Republic of North Macedonia and Palestine: Obama Loses Patience with Bush Allies

03 Jun 2009
On August 26, 2008, I published an article titled Greek-American Plan to Resolve Macedonia's Name Issue?. In it, I described an American plan to resolve the name dispute between Macedonia and Greece (see note at the bottom of the first section of this article).
The Plan included five elements: (1) Macedonia will change its constitutional name to Northern Macedonia ("The Republic of North Macedonia"); (2) Macedonia will be granted a transition period to amend its constitution and to alter its registered name with various international and multilateral institutions; (3) Macedonia will be issued an invitation to join NATO; (4) Both countries will be allowed to use the adjective "Macedonian" (both commercially and non-commercially); (5) The parties will renounce any and all claims to each other's territory.

Sure enough, weeks later, Matthew Nimetz, the UN mediator in the name issue published essentially the very same plan. It was promptly rejected by both parties.

Macedonia has hitherto been literally invisible on the Obama's Administration's list of priorities. But this is fast changing. Obama and Clinton still regard the Balkans as essentially a European problem. But, as they tackle the Middle-East head-on, the last thing they need is a "second front" with restive minorities in Bosnia-Herzegovina, or Macedonia. Additionally, countries like Macedonia and Israel are now bound to pay the price for having been staunch supporters of Republican administrations in general, and George Bush in particular.

The Obama Administration will shortly appoint a Balkans Envoy, a person well-known and little-liked in Macedonia for his coarse interference in its internal affairs. His job will be twofold: to calm passions down in Bosnia, if necessary through well-timed and much-publicized arrests and to force both Macedonia and Greece to accept the above-mentioned five-points plan. The USA will not take "no" for an answer and will set a strict timetable for the resolution of the name issue and a NATO invitation by yearend.

Macedonia doesn't stand a chance of resisting such an onslaught. It will be forced into a humiliating retreat. Prime Minister Gruevski can use the country's new President, Gjorge Ivanov, as a scapegoat and "blame" him for any painful compromises Macedonia may be forced to make. But this gimmick won't work: Macedonian s widely (and wrongly) perceive Ivanov to be Gruevski's puppet.

Gruevski will go to a referendum on any compromise struck with Greece. It would be an unwise move, though:

If the citizenry rejects the suggested deal, Gruevski will be faced with two stark alternatives:

(1) To be the Prime Minister of a disintegrating country (as the Albanians will surely seek to secede from Macedonia or to federalize it, one way or the other); or

(2) To lose his job altogether (as the Americans will surely seek to change the regime and depose him, as it has done in 2001-2 when it actively and successfully sought to unseat Ljupco Georgievski).

Following the country's ill-advised early elections in June, 2008, the right-wing VMRO-DPMNE was coerced by the international community (read: the EU and the USA) into joining forces with DUI, the political incarnation of erstwhile Albanian insurgents in the northwest of Macedonia, hitherto an anathema as far as Gruevski was concerned.

Hopping to bed with DUI will likely restrain the government's freedom of action. Every concession to Greece will be portrayed by jingoistic nationalists in Macedonia as capitulation and the consequence of blackmail by the Albanian parties. To the great consternation of the Macedonians, Albania, Macedonia's neighbor, has been invited to join NATO and its economy is growing even in the face of the global crisis. The restive Albanians of Macedonia would like to accede to the Alliance as soon as practicable and at all costs. Understandably, they are less attached to the country's constitutional name than the non-Albanian (Macedonian) majority.

Dr. Sam Vaknin

http://www.analyst-network.com/article.php?art_id=2959

Piters

Collector
Член од
19 април 2009
Мислења
455
Поени од реакции
43
Поприлично објективен пристап.. на Сем... (не го читам обично)

можес да го разбереш БУШ зашто му се брзаше да го затвори Македонското и блиско источното прашање..

одговорот се гледа..

не сум само сигурен со кои тоа методи ќе не натераат на послушност.. че го диганат албанското прашање пак ??

затоа ли беше Ахмети во брисел ??
затоа ли е целава збрка со Сеидиу ? - да се створи тензија.. (тоа е стапот)
затоа ли е болвата „укинување на визи од 1ви“ (тоа е морковот)

================================================
е треба да видиме која е цената што треба да ја платиме.. колкава е сметката..
тоа што е со ситни букви е битна категорија.. околку „наводното заедничко“ користење на името македонија, македонски.. итн..
=======================================================

многу ми смрди.. ( too fishy)

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Додека нашата држава преговара (или пробува), европјани веќе не преименувале, лошо. Дали нашите власти ќе реагираат на ова (пошто нема муабет за оградување од ЕК како што пишува во текстот-Баро е претставник на ЕК, а не французин, по сите логики). Веста е тука. Фала за ЕУ па и за визите, пријатно.

Баро не нарече Северна Македонија
Визната либерализација најверојатно сепак ќе оди во пакет, а први во тој случај би биле Србија, Црна Гора и Северна Македонија.
Вака денеска од Луксембург, потпретседателот на ЕК, Жак Баро, навести две историски промени за нашата земја во наредниов период.
„Можам да кажам дека имаме чувство дека ФИРОМ, значи Северна Македонија, Србија и Црна Гора направија големи напори. Мислиме дека треба да ги имаме тие напори в предвид,не сум сигурен, но постои можност предлогот да го дадеме пред крајот на годината“, рече Баро.
Од кабинетот на Баро велат дека станува збор за грешка, иако во изјавата јасно се слуша дека еврокомесарот откако не нарекува ФИРОМ, се поправа користејќи го терминот Северна Македонија.
Од ЕК се оградуваат од било каков политички притисок во пресрет на обновувањето на преговорите за името, но имајќи предвид дека Жак баро е Французин, и дека по средбата со Груевски, од кабинетот на претседателот Саркози порачаа дека Република Македонија, не е решение за името на нашата држава, останува нејасно дали денешната изјава навестува крупни пресврти за Македонија. Ако името е услов за ЕУ и НАТО, тоа ви ниеден случај не е услов за визната либерализација. Таа е на дофат, но како што порачува Баро денеска, сепак големи се шансите таа да оди во пакет.
Според него предлогот на ЕК за укинување на визите за трите држави би можело да се случи на крајот на јули или почетокот на октомври.
За сите три земји?
„Да за сите три земји, но не можам за сега да гарантирам дека ќе биде до крајот на годинава. Под услов земјите членки да се согласат“, изјави Баро.
Кога ќе ја донесете одлуката?
„Би требало да се одлучиме да дадеме предлог до крајот на летото, но зависи од агендата на претседателството. Почеток на есента“, вели Баро.
Како и да е, за таквата мерка да стапи на сила потребен е амин од земјите членки на Унијата.
Одлуката за безвизен режим најверојатно ќе стапи на сила меѓу 01 јануари и 01 март 2010та, ако се се одвива без пречки.
На денешниот состанок на МВР на ЕУ било повторено дека Македонија ги исполнува сите критериуми, за Србија е кажано дека исполнува најголем дел од нив, а дека Црна Гора остварила голем напредок во оваа област.
Аудио записот, без превод, од изјавата на Баро можете да ја слушнете тука

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Додека нашата држава преговара (или пробува), европјани веќе не преименувале, лошо. Дали нашите власти ќе реагираат на ова (пошто нема муабет за оградување од ЕК како што пишува во текстот-Баро е претставник на ЕК, а не французин, по сите логики). Веста е тука. Фала за ЕУ па и за визите, пријатно.

Баро не нарече Северна Македонија
Значи нема што повеќе да се преговара кога се е договорено за Северна Македонија,џабе нашиве политичари ни продаваат мадиња за бубрези,референдуми,разумни компромиси и слични срања.:toe:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
тогаш протест ... минимум пола Македонија пред влада :toe:

Член од
19 февруари 2009
Мислења
250
Поени од реакции
19
ne mora pola Makedonija pred vlada, dosta e i 100 000 vo skopje, i istovremeni protesti niz sekoj grad i sekoe selo vo makedonija, i ko-ordinirani protesti vo stranstvo.

taka nekako jas mislam

Член од
28 март 2006
Мислења
17.773
Поени од реакции
12.237
Против што или за што? Има многу внатрешни и надворешни лица, институции, партии за кои би се однесувал тој и таков протест. Само не за изјавата оти ќе се повлечат и ќе кажат недоразбирање било. А скопиа биле дивјаци, така ќе оценуваат.

На крај пак сами ќе си го.. оти ќе излезе дека си протестираме против сопствената влада и институции, а не против нивните заврзлами. Малку се проблематични тие протести, не дека сум противник ама обично поинакви се резултатите од очекуваното.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Додека не видиме за што точно преговараат не можеме да знаеме. Ко демек се преговара, а на народот му се дават информации на сламка, па овде нагаѓаме дали се работи за име за надворешна употреба или и нешто друго. Има ли некој официјален документ некаде во кој е убаво напишано што точно бараат од нас во врска со промената на името?

Ова го поставив како прашање на другата тема, ама мислам дека е за овде. Братот? На тебе се надевам. Има ли некој официјален документ кој е моментално во игра и да е јавен? Линк некој?

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Ова го поставив како прашање на другата тема, ама мислам дека е за овде. Братот? На тебе се надевам. Има ли некој официјален документ кој е моментално во игра и да е јавен? Линк некој?
ВРЕМЕНА СПОГОДБА МАКЕДОНИЈА-ГРЦИЈА, 1995 ГОДИНА

http://mfa.gov.mk/default1.aspx?ItemID=392

И да ви го повторам Лигерос:

Резолуцијата на Советот за безбедност не вели: најдете заедничко прифатливо име за меѓународна употреба, туку: најдете заеднички прифатливо име за државата.

Советот за безбедност нема дадено таков мандат, или барем никаде такво нешто не е прецизно наведено!

- Не. Но, не вели: најдете име за меѓународна употреба.

Да ви го кажам официјалниот грчки став. Бараме име кое ќе биде во употреба секогаш и секаде.
Меѓународната употреба на името има три нивоа:

Прво, во официјални меѓународни организации;

второ, во билатерална комуникација со трети земји;
и трето, во неофицијални меѓународни манифестации, од олимписки игри, па сè до песна за Евровизија.
А под име за секоја употреба, зборуваме и за промена на Уставот.

Kajgana Shop

На врв Bottom