Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
За ова би ги обвинил они што ни го дадоа овој избор (кој воопшто не е избор).„Тоа може да биде проблем, кој на Македонија не и треба. Нејзината економија е во тешка состојба. Извозот на метали, текстил и земјоделски производи е намален. Невработеноста е висока, јавните расходи треба да бидат намалени, а висока е и напнатоста во земјата“, наведува „Економист“.
http://www.a1.com.mk/vesti/default.aspx?VestID=106684
Aj ova sto go objasno da go preskokneme, oti realno nemase vrska so prasanjeto koe ti go postaviv.Со тоа што одбиваш да гласаш, процентот на излезеност паѓа.
Ако се претпоставува дека дури 200.000 албанци апстинирале од гласањето во првиот круг, се доаѓа до голема бројка која може да се зголеми и може да има две опции:
1. Албанците не го признаваат новиот Претседател.
2. Нема доволен % на излезеност и се оди на повторување, каде теренот за злоупотреба и диверзии е значително поголем поради притисокот.
Намерно се опструираат изборите бидејќи најголема веројатност да победи има кандидатот на ВМРО.
Во меѓувреме се користат сите методи да се дојде до преврат од страна на СДСМ и бојкотот кој првин беше спомнат од нивна страна,а сега верувам поддржан и од полтроните на ДПА како што ти нафрли, е во корелација со “мастерпланот“ на Б.Ц. за радикализирање и продуцирање политичка криза во земјата.
Само на една опција не и одговараат мирни избори и меѓународно признание.
И се трудат со сите сили да го променат тоа, дали со фингирани протести, со вметнување на свои структури, со кодошење во странство, медиумско клеветење и водење кон состојба на несигурност, стварање психички притисок врз луѓето.
Доколку излезеш на избори и ги бојкотираш на начин што ќе го поништиш лично своето ливче, нема да му помогнеш на Иванов бидејќи НЕ гласаш за него, туку ќе им одмогнеш на оние кои сакаат да создадат повторно немири и криза на која политички би профитирале.
Сепак, како што Птицата се изјасни, можеби не е во ваш етнички интерес да победи подобрата опција за Македонците бидејќи вашите позиции се послаби. Па нормално да преферирате послаба опција од наша страна за да извлечете повеќе. Јас така би играл на ваше место.
Но, ќе додадам дека сепак и покрај некоја реална загриженост која секогаш треба да се има во овие комбинаторики, мислам дека Македонците ќе одговорат на предизвикот и самите ќе ги разрешат сите дилеми.
Штета што ти и останатите Албанци нема да учествувате во тоа, бидејќи не се сметате веројатно за дел од овој народ.
има и 3Ако се претпоставува дека дури 200.000 албанци апстинирале од гласањето во првиот круг, се доаѓа до голема бројка која може да се зголеми и може да има две опции:
1. Албанците не го признаваат новиот Претседател.
2. Нема доволен % на излезеност и се оди на повторување, каде теренот за злоупотреба и диверзии е значително поголем поради притисокот.
Најмалку што е реално очекување за мене е партијата на власт да има 40% од гласачкото тело, дури и тоа е малку. Сакаш да ми кажеш дека само ВМРО нема 40% од гласачкото тело а е на власт? Тука има тогаш 2 варијантиНамерно се опструираат изборите бидејќи најголема веројатност да победи има кандидатот на ВМРО.
Бане се враќа? Дајбоже. Мене не ми смета тоа како поборник и верувач во потребна силна опозиција. Не мора сите да сме ВМРО-вци, не мора сите да се согласуваме со мислењата на Груевски. Или спротивното. Поинтересна е играта кога ќе има силна опозиција.Во меѓувреме се користат сите методи да се дојде до преврат од страна на СДСМ и бојкотот кој првин беше спомнат од нивна страна,а сега верувам поддржан и од полтроните на ДПА како што ти нафрли, е во корелација со “мастерпланот“ на Б.Ц. за радикализирање и продуцирање политичка криза во земјата.
Само на една опција не и одговараат мирни избори и меѓународно признание.
И се трудат со сите сили да го променат тоа, дали со фингирани протести, со вметнување на свои структури, со кодошење во странство, медиумско клеветење и водење кон состојба на несигурност, стварање психички притисок врз луѓето.
Не, така им помагам на двајцата кандидати бидејќи тој со повеќе гласачи ќе победи. А токму тука е проблемот. Јас немам проблем со СДСМ или ДПМНЕ (немам ни симпатии). Имам омраза и одбивање према двајцата кандидати. Значи јас не сакам ниеден од овие двајца да победи.Доколку излезеш на избори и ги бојкотираш на начин што ќе го поништиш лично своето ливче, нема да му помогнеш на Иванов бидејќи НЕ гласаш за него, туку ќе им одмогнеш на оние кои сакаат да создадат повторно немири и криза на која политички би профитирале.
Нашите позиции послаби? WTF? Нашите позиции би биле силни само кога еден од кандидатите е етнички Албанец. Не му е гајле на никој директно дали ќе победи Фрковски, Иванов, Бошковски, Црвенковски, Глигоров... Знаеш, нашата позиција секако е слаба. А Македонците формираат мнозинство во земјава. За да бидат успешни изборите потребни се 11% помалку од мнозинството население или пола Македонци отприлика да излезат на гласање. Ако тоа ви е во интерес, излезете и гласајте.Сепак, како што Птицата се изјасни, можеби не е во ваш етнички интерес да победи подобрата опција за Македонците бидејќи вашите позиции се послаби.
Подло е да бараш од мене да излезам на гласање и да го гласам твојот пулен, а доколку не го направам тоа да ми викаш дека не сум дел од овој народ. На такви карти игра ДПМНЕ и тоа е една од причините зошто ги мразам.Но, ќе додадам дека сепак и покрај некоја реална загриженост која секогаш треба да се има во овие комбинаторики, мислам дека Македонците ќе одговорат на предизвикот и самите ќе ги разрешат сите дилеми.
Штета што ти и останатите Албанци нема да учествувате во тоа, бидејќи не се сметате веројатно за дел од овој народ.
Подло е да бараш од мене да излезам на гласање и да го гласам твојот пулен, а доколку не го направам тоа да ми викаш дека не сум дел од овој народ. На такви карти игра ДПМНЕ и тоа е една од причините зошто ги мразам.
Не, така им помагам на двајцата кандидати бидејќи тој со повеќе гласачи ќе победи. А токму тука е проблемот. Јас немам проблем со СДСМ или ДПМНЕ (немам ни симпатии). Имам омраза и одбивање према двајцата кандидати. Значи јас не сакам ниеден од овие двајца да победи.
Ke pokazes, ke pokazes, i oro ima da igras.Прајте како мислите, но ќе дојде момент кога твоите интереси ќе бидат во мои раце па не очекувај да покажам разбирање.
Сам се заеба. Значи Иванов е твој пулен?Јас никаде не реков да гласаш за Иванов!
Знаеш, токму за во вакви случаеви е оставена можноста за бојкот, како врло демократско средство (многу повеќе демократско од полнење на АК-47 и кршење на кутии бидејќи ниеден од кандидатите не ти се допаѓаНемаш избор, а кандидите нема да сменат. Како и да е, мислам дека премногу енергија се троши на темава.
Истото да му го кажеш и на Дејан од Тафталиџе кој на овој текст на А1 сајтот коментира:Прајте како мислите, но ќе дојде момент кога твоите интереси ќе бидат во мои раце па не очекувај да покажам разбирање.
Реков, вие немате проблем со Албанците, имате проблем самите со себеси. Од 70% население, 40% не верувате дека ќе излезат на гласање. Албанците како гласачи кои формираат САМО 25% од гласачите во цензус од 40% немаат никаква вина за евентуално неуспешни избори. Излезете сами, сите Македонци, и изгласајте си го прецедникот.6. Dejan од Taftalidge на 03.04.2009 во 13:25 напиша:
Ne glasam za pingvini, edniot voobrazen drugiot nedoobrazen. Site znaeme za koj e shamarot na ovie izbori. Narodot se povekje e spremen da kazni. neka se zamislat malku debelokozite kade gresat
Сам се заеба. Значи Иванов е твој пулен?
Знаеш, токму за во вакви случаеви е оставена можноста за бојкот, како врло демократско средство (многу повеќе демократско од полнење на АК-47 и кршење на кутии бидејќи ниеден од кандидатите не ти се допаѓа)
Истото да му го кажеш и на Дејан од Тафталиџе кој на овој текст на А1 сајтот коментира:
Реков, вие немате проблем со Албанците, имате проблем самите со себеси. Од 70% население, 40% не верувате дека ќе излезат на гласање. Албанците како гласачи кои формираат САМО 25% од гласачите во цензус од 40% немаат никаква вина за евентуално неуспешни избори. Излезете сами, сите Македонци, и изгласајте си го прецедникот.
Кон што се цели? Не видов нешто конкретно.
Инаку, не можам да зборам во име на цело население или цело село, ама во мое име ќе кажам: веројатно ЈАС нема да гласам бидејќи немам избор. Не ми се гласа ни за Иванов, ни за Фрчковски.
За ова би ги обвинил они што ни го дадоа овој избор (кој воопшто не е избор).
Ќе потретам (два пати веќе кажав) дека голем дел од населението (без разлика на етничкото потекло) нема интерес да гласа. Токму тука е и стравот, не во Албанците. 40% е кворумот. За да поминат изборите треба да излезат на гласање околу 700.000 гласачи. Вкупен број на гласачи е околу 1.700.000. Албанци гласачи да речеме има 500.000, пак има многу повеќе од потребни гласачи и кога би ги исклучиле Албанците. На многу малку луѓе им се гласа за еден од овие двајца. Бројот на луѓе на кои им се гласа ќе беше уште помал да немаше закани за отпуштање од работа, ама тоа е еден башка муабет.
Едит: целиот текст од Економист доколку сакате да го прочитате