Затвори прозор, чади! (ајвар, зимница...)

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
...ili so drugi zborovi zimnica. Pravite? Ne pravite? Sto pravite? Sto najveke vi se dopaga? A sto ne? :D

Znam vo strumica koga se pravi, pravi cel grad, da se ugusis u cad, posto nie u zgrada na najvisok sprat :P

jas i mama praime ketchup domasen, i ajvar i/ili lutenica za drugite. I slatko od slivi i jagodi. Imame niva u smolari rasteme svasta pa i jagodi. :D

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Мене ме изгледа глупо тоа масовно правење „зимница„ поготово во град.
Па кога ќе видам некој на кров на зграда како чади... ау, ми иде да ги фрлам од кров. Што ќе ви е толку ајвар бе луѓе? Па јебига, не живееме на Хималаите па да ни треба толкава залиха. Ако ти се пријаде некогаш ајварче, купи си од продавница - и готово! Нема ни да се исчадиш, ни да се измориш...

Mesaja

Dot.
Член од
14 јуни 2005
Мислења
5.532
Поени од реакции
16
Acid напиша:
Ако ти се пријаде некогаш ајварче, купи си од продавница - и готово!
Абе, не се убави ајварите од продавница..... :ne:

Домашно, си е домашно.......и поубаво нема.... :wink:

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
ajvar e signature na makedonija. taka si trebit be Acid toa si e od vreme taka ostanato. A plus, epten retko da prodavaat ajvar vo prodavnica.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Да бе, исто како што останало грицкањето семки уште од турско време. Немале што да прават сељаците, па ги грицкале семките од тиквите по цел ден. Грицкањето семки ми е сељачка навика исто како зачадување цел град заради ајвар (зимница).

Не, не се согласувам со вас. Ајварот и во продавница е убав.

Дали е во ред да се усмрдува цел град и да се чади насекаде? Дали е во ред некој под тебе, на балкон, да прави зимница? Како прво, не дај боже, може цела зграда да ја запали...

Може, нека прават - ама нека не го прават тоа во град.

Mesaja

Dot.
Член од
14 јуни 2005
Мислења
5.532
Поени од реакции
16
Ееееееее.......ама ја и да сакам не можам да чадам....... :D

Оти имам ќумбе на СТРУЈА!

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
a toa ne e tuku taka butni pracka, pij vino. Si ima mesta kade treba kade ne treba da se pravi zimnica. I mene ne mi preci, ako i na nego ne mu preci koga i jas pravam. Plus, bas atmosferata i mirisot ne peceni piperki ili slatko go ispolnuva vozduhot predvesnik na esen and shit. A Acid, semki se poubavi koga se vadat od tikva i posle e susat. :wink:

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
e ti pa gradskiot tolku, nemoj ph ph ph.... :D skopje ti tece niz usi zbiraj go vo kofa :D da be da, roditelite mi se od selo, imame niva tamo i odime sekoja nedela, pa sto? :D Da ne sum poglup ili nekulturen od onie sto se u grad?

mama sea mi se javi napraila 20 tegli ketchup! :cst3: :msc3: :hey3:

Adr1anA

NAUGHTY GIRL
Член од
12 септември 2005
Мислења
198
Поени од реакции
4
дете домаќинче Тореадор...правиме колку за нас домашните ама не ајвар туку слатко.ајвар не ни јадеме

Toreador

Spectacular Apocalypse
Член од
24 јуни 2005
Мислења
3.374
Поени од реакции
48
nitu jas ne jadam ajvar. praime ama za roditelite i sestra mi. Isto slatko od slivi, jagodi, kompot, sok od drenki i ketchup :D

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Toreador напиша:
Da ne sum poglup ili nekulturen od onie sto se u grad?
Никој не рече така. Дури мислам и дека селските деца се „поотракани“ од градските.

Само набројав неколку работи кои не доликуваат да се прават во град како Скопје:

:arrow: :arrow: :arrow: правење (чадење) зимница на балкон
:arrow: :arrow: правење (чадење) зимница на покрив
:arrow: правење (чадење) зимница на улица, во двор...
:arrow: колење јагниња на балкон
:arrow: грицкање семки по улица...

Кажи дали ова доликува да се прави во Скопје?

Наташа Радио Милева Мара

Проф. Др. Маг. Мами
Член од
29 април 2005
Мислења
3.835
Поени од реакции
1.118
Ауу ме погодивте у срце :ilu: зимницо моја што ми недостасуваш.Јас живеев во село и не можев да си замислам есен а без зимница :lud: Се и сешто правевме малиџано,ајвер,руска салата,апетитка,пеглени пиперки,режани лути пиперки со оцет и лук,туршија,слатко од сливи,слатко од смокви,лутеница да не заборавам итн.........Сега чекам ке ми донесат ајвер од Македонија а останатото си го правам дома во мали количини.овде исто има ајвер во продавници ама нема шанси да е ист како домашниот :ne: :ne: еднаш го пробав и ми се згади :evil:

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.223
Поени од реакции
34.514
Наташа напиша:
овде исто има ајвер во продавници ама нема шанси да е ист како домашниот :ne: :ne: еднаш го пробав и ми се згади :evil:
Ист е, само ја нема таа „домашна топлина“. Како да не е правен со љубов... Ама кога си гладен, добро поминува! :wink: Башка, морам да те поправам - правилното име е ајвар (не ајвер). Ајвер стои на етикетите од теглите затоа што „ајвар“ е патентирано име од словенците и ние не смееме да го користиме. :wink:

Kajgana Shop

На врв Bottom