И шојма врска биосферата со атмосферата и со глобалните климатски промени?
Овде нема што да ти објаснам...како нема врска биосферата,па имаме неконтролирана сеча на дрва,пожари од огромен размер,понатаму уништување на жив свет....а нели бели дробови на планетата се...дрвјата.
Кој вели дека е мутагено? ТИ?!
:pos2::pos2::pos2:ЧЕДОО кочи.
УВ зрачењето е мутагено,понатаму
промените на температурата
Одредени хербициди,пестициди-дсе се тоа т.н мутагени фактори-резултатот од истите е цитираниот.
Ти реков ова се твој субјективни испрдоци и ти ако верваш во нив то не значи дека се факти. Плус кажи ми како и кој докажа од шо е предизвикано глобалното затоплување?
илјадници мерења,испитувања,детални анлизи.....
Ти бе мило си за гревови
Шојма врска бе испуштањето ЦО2 со ефикасноста?!?!
Има врска,имено кога имаш данок на загадување истиот ти претставува ТРОШОК,и настојуваш да ја намалиш емисијата на СО2..
КАКО???
Па со инвестиција во нова технологија??? Значи помалце СО2 помалце данок-поефикасно производство.
Треба прирачник за есперанто,не читаш убаво
Можи на тие шо живеат во Новаци му напрајл некоја штета, ама на глобалната клима никаква штета нема РЕК напраено.
Јас пишав-
Ете Процени сам колку штета има направено РЕК битола или други ТЕЦ кои користат јаглен(дали е кокс или антрацит..не е важно)...земи работен век 30 години и ќе добиеш 50 тона СО2 и фазла.
Зошто постојат луѓе шо сакат да заштедат пари за гориво, а не да ја спаст планетата земја.
Во САД горивото е дупло поевтино од кај нас.
пошто јас те прам помал од лајно, а ти се давиш тука во терминологија семантички неиздржана.
Не бе мило-јас убаво објаснувам,немам намера никој да правам помал или поголем,а камо ли л**но
Сега се надевам ќе ти биде појасно.
Апокалипто дојди да зачистиш малце (е добро де малце повеќе).Што се однесува до глобалното затоплување според мене е само обична америчка пропаганда за да се лажат луѓетоПовеќе влијаат природните фактори.Но со самото испуштање на ЦО2 ние си ја загадуваме животната средина и на некој начин вршиме „самоубиство“.:smir:
И сега??
.
Човечкото загадување влијае на озонот но тоа е многу малце.
Причинителот се вика фреон...така нешто,сега е исфрлен од употреба.
inaku Al Gore "ubavo" precekan vo Portland
Ова е ОФ ТОПИК.
како е пречекан Обама,во мериленд??