Чудата во Кур‘анот

• Креатор на темата Креатор на темата Kakazinha
  • Време на започнување Време на започнување
Месеечината де факто е поделена, односно има голема пукнатина на тело на месечината, и пред некој ден гледав на ТВ баш за месечината имаше добра емисија.

Дали тоа има врска со Исламот и Мухамед не знам, иако знам дека еден од првите предзнаци на апокалипсата, според исламското верување е баш тоа, отцепување на месечината, односно нејзино делење, дисперзија на два дела.
Ако може некој од исламска вероисповед да ни даде пошироко објаснување за ова...баш ме заинтригира..Како е запишана апокалипсата во Исламот?

Се придружувам кон интересот...Како изгледа апокалиптичното завршување на Светов?

Предзнаците на Кијаметскиот ден ги делиме на мали и големи ( иако некои од исламската улема зборуваат и за средни предзнаци ). Што се однесува до малите предзнаци, - тие воглавном зборуваат за расипаноста на луѓето во последното време, нередите кои ќе се случат меѓу нив,а некои и за Аллаховото упатство.., додека големи предзнаци во поедини хадиси се спомнуваат десет,како што е хадисот кој го пренесува Хузејфе бин Усеид ел Гаффари во кој вели : " Пратеникот с.а.в.с. не затекна како ги повторуваме поедини лекции, па запраша: ' Што учете?' - Лекции за Последниот ден ! -рековме. Тој рече: ' Последниот ден нема да настапи се додека пред него не ги видете десет предзнаци!, па ги спомна : Духан, Деџџал, Ед - Даббе, изгревањето на Сонцето од запад, слегувањето на Иса синот Мерјемин, појавата на Је,џуџ и Ме,џуџ, три потреси : на исток, на запад и на арапскиот полуостров, а последниот од нив ќе биде огнот кој ќе се појави во Јемен и кој ќе ги потера луѓето до местото на обрачунот."

( Муслим, Китаб ел фитн ве есратис - са,ах )

А еве дел и од Кур'анските поглавја кои што зборуваат за тоа.

сура “ET-TEKVIR” (“Прекин на сјајот/ Помрачување”)
Мекка – 29 ајети

Во името на Аллах, Милостивиот, Сомилосен!

1. Кога Сонцето сјајот ќе го изгуби,
2. и кога ѕвездите ќе попаѓаат,
3. и кога планините ќе се покренат,
4. и кога стелни камили без пастир ќе останат,
5. и кога дивите животни ќе се соберат,
6. и кога морињата со оган ќе се наполнат,
7. и кога душите со телата ќе се спарат,
8. и кога живо закопано девојче ќе биде запрашано
9. поради каква вина е убиена,
10. и кога листовите ќе се разделат,
11. и кога небото ќе се уклони,
12. и кога џехеннемот ќе се распали,
13. и кога џеннетот ќе се приближи -

EL-KIJAME” (“Крајот на светот”)

6. па прашува: „Кога ќе биде Крајот на светот?“
7. Кога погледот од страв ќе се укочи(вкочани)
8. и Месечината ќе се помрачи
9. и Сонцето и Месечината ќе се смотаат, па сјај ќе изгубат -
10. тој ден човекот ќе викне: „Каде да се бега?“
11. Никаде! Засолниште нема.

Зилзал
Удар!Крај на светот!
Што е тоа удар? Што е крај на светот?
И што знаеш ти што е тоа удар? и што ти знаеш што е крај на светот?
Тој ден луѓето ќе бидат како пеперутки раштркани,
а планините како шарена волна растегната. Оној на кого добрите дела ќе му бидат тешки-
со угоден живот ќе живее,
а оној на кого добрите дела ќе му бидат лесни -
престојувалиштето негово ќе биде Хавие.
А знаеш ли ти што е тоа? -
Тоа е огнот ужарен!

Благодарам за опширниот одговор..само едно нешто не ми е јасно, кои се или што е појавата на Је,џуџ и Ме,џуџ?
Останатото го разбрав, не сакам да сопредувам со Бибилијата..но сепак има некои сличности..религисики скоро секде е присутна апокалипсата..

http://www.islamreview.com/articles/glimpse/stoningDM_468x406.jpg

http://latibule.net/Other/Stoning_468x1017.jpg

Живи закопани-крајот е на повидок:vozbud:

А за Месечината, камо докази дека се поделила на два дела?
Муслиманите не веруваат дека човекот бил на Месечината-но и да веруваа, секако ќе слушневме нешто од тие што ја посетиле. Или ќе се видеше од земјава. Поделбата на месечионата би предизвикала сигурно некакви магнетни и гравитациони промени, не е тоа баш туку така, парче сирење кое се скршило на два дела.

Опчинетост? Масовна илузија? Дејвид Коперфилд? (исчезна и Статуата на Слободата но ние знаеме дека таа беше таму):kesa:

http://www.islamreview.com/articles/glimpse/stoningDM_468x406.jpg

http://latibule.net/Other/Stoning_468x1017.jpg

Живи закопани-крајот е на повидок:vozbud:

А за Месечината, камо докази дека се поделила на два дела?
Муслиманите не веруваат дека човекот бил на Месечината-но и да веруваа, секако ќе слушневме нешто од тие што ја посетиле. Или ќе се видеше од земјава. Поделбата на месечионата би предизвикала сигурно некакви магнетни и гравитациони промени, не е тоа баш туку така, парче сирење кое се скршило на два дела.

Шо доказ бараш бре, да одам и да ти ја сликам, сликата ЈПГ фајл да ти дам.

Има НАСА, МАСА... Барај ќе најдиш јас да ти барам.

На ТВ гледав, емисија од НАСА, баш се спомена и ова, при прва експедиција не знам која година точно, го забележале ова на месечина.

Опчинетост? Масовна илузија? Дејвид Коперфилд? (исчезна и Статуата на Слободата но ние знаеме дека таа беше таму):kesa:

Е тоа е стварта со светците ви ваши. Правеле нешто коа на човек орев да му фрлиш ќе го лапне... Сега не јадат леб такви експлузивности пред адиториум.

И не кажав дека се поделила, туку дека пукнала, и можеби некогаш, кога ќе има подобри услови за делење и ќе се подели.
Дека е пукната е, и дека тебе да ти носам слики од Месечина, не ти носам.

Остави ја! :)

Не е вредна за реплика. За неа не вредат докази, ја познавам премногу и затоа ти велам да ја оставиш. Кокошкава е за жалење,па затоа дошла тука да ги лечи фрустрациите, оти никој слама не и фрла.:toe:

Благодарам за опширниот одговор..само едно нешто не ми е јасно, кои се или што е појавата на Је,џуџ и Ме,џуџ?
Останатото го разбрав, не сакам да сопредувам со Бибилијата..но сепак има некои сличности..религисики скоро секде е присутна апокалипсата..

Тоа се два злогласни народи кои што се спомнати во контекстот на Кур'анското кажување за Божјиот пратеник Зул - Карнејн. (Некои сакаат да го поистоветат со Александар Македонски,иако не станува збор за иста личност). Па тој им изградил брана,ги уништил. Па пред појавата на смак на светот тие ќе се појават,иако ова не значи дека треба да се толкува во буквална смисла. Некои ги поврзуваат со луѓето од жолтата раса и нивната експанзија и подем, постојат многу толкувања.

Абе вии сега, да не навлегуем многу јас во вашиот меѓусебен однос, и да не бидам оној севишниот со палаѕата да мерам правдини.
Можам да кажам дека не ми се допаѓате не двата! Односно, не ми се допаѓаат вашите ставови, светови, чуството да се биде овца наспроти возвишениот фрагмент на космичкиот апсолут, СИЛА... Ги почитувам сите мои соговорници и собеседници, ама коа некој ќе премине линија, као "пријателкава" неодамна на тема дрес код на христијаните, па мораше да ургирам јас да ја потсмирам топката што таа ја закачи нагоре незнајќи дека долу остава еден куп други топки...

Ја верувам во Бог, ама не како вас!:)

Не е вредна за реплика. За неа не вредат докази, ја познавам премногу и затоа ти велам да ја оставиш. Кокошкава е за жалење,па затоа дошла тука да ги лечи фрустрациите, оти никој слама не и фрла.:toe:

.

МОДЕРАТОРИ!
Тврдам дека не го познавам овој човек кој вели дека премногу ме познава и при тоа изнесува навредливи зборови.
Мислам дека се работи за stalker кој е опседнат со моите натписи.
Молам интервенција:costumed2

И ова е дел од чудата на Куранот? Да ги нарекуваш луѓето по форуми безвредни кокошки за жалење?

Дозволено е ова? Шеријатско право некое да не е (за кое не сум чул)?

Волкот влакното го менува, ама карактерот не.:sakas_ust

Шо доказ бараш бре, да одам и да ти ја сликам, сликата ЈПГ фајл да ти дам.

Има НАСА, МАСА... Барај ќе најдиш јас да ти барам.

На ТВ гледав, емисија од НАСА, баш се спомена и ова, при прва експедиција не знам која година точно, го забележале ова на месечина.

Е тоа е стварта со светците ви ваши. Правеле нешто коа на човек орев да му фрлиш ќе го лапне... Сега не јадат леб такви експлузивности пред адиториум.

И не кажав дека се поделила, туку дека пукнала, и можеби некогаш, кога ќе има подобри услови за делење и ќе се подели.
Дека е пукната е, и дека тебе да ти носам слики од Месечина, не ти носам.

Нешто не ми е јасно:
Kakhazinha наведува дека сепак дошло до располовување наљ Месецот (...“I Mesecinata se delila na 2 dela edna nad planinata Saffa i drugata nad planinata Kajkuan, sto bese sproti prvata,dodeka ja gledale pesterata Hira vo sredina na tie 2 dela i vikale " Muhammed napravi magija" potoa rekoa" ako toj ni napravi nas magija ne moze na site luge da im naprvi"
Togas
Ebu Xhehli potvrdi "cekajte dodeka da doagat zitelite na pustinite, i ako tije ne izvestuvat za podelbata na Mesecinata TOGAS ZNAJTE DEKA TOA E VISTINA, a ako ne togas Muhammed ni napravi magija pred nasite oci"
Koga tie dojdoa i gi izvestija deka
stvarno Mesecinata se delila na 2 dela, togas ne im ostana nisto drugo na Ebu Xhehlii drugite politeisti nego da vikat deka toa e neprekinata(prodolzena) magija.
I tokmu zaradi ova Allah xh.sh objavi vo Kur'anot vo sureto
Al-Qamar - Mjesec 1 - 6

1 . Bliži se Čas i Mjesec se raspolutio! -

2 . A oni, uvijek kada vide čudo, okreću glave i govore: "Čarolija neprestana!" )

А ти, Пикасо, тврдиш “И не кажав дека се поделила, туку дека пукнала, и можеби некогаш, кога ќе има подобри услови за делење и ќе се подели.
Дека е пукната е, и дека тебе да ти носам слики од Месечина, не ти носам“

Нормално не очекувам да ми донесеш слики од Месечината, зашто тоа ионака не би можел да го сториш, не само за мене туку за било кого.

Што точно се случило со Месецот? Имаме два става:uvo:

Тоа ќе го прашаш компетентниот за таа проблематика.

Јас не сум апологет на Исламот, така да немам никаква должност да ти одговорам.
Она што го знам со право и со вистина, е она што погоре го приложив.
Истото тоа, по акумулираниот исламски материјал во мене, е едно од предзнаците на СМРАК СВЕТА.

Многу јасно и еднонасочно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom