Кемал Ататурк предлагал посебна македонска држава

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Друже има многу курди во Турција,па скоро 20 милиони биле,така да имам слушнато дека тие што биле со црна кожа биле курди..
точно е дека се курди,ги има кај мене колку што сакаш...

Mustafa Kemal Atatürk was born in Salonika in 1881. His father is Ali Rýza Effendi, his mother is Zübeyde Hanim. Ali Rýza Effendi was from the local people of Salonika. His early grandfathers had settled down in Serez leaving Vidin, and went to Salonika from there. Ali Rýza Effendi, worked as a customs officer in the beginning of his life, and then left working as an officer and was engaged in timber trade.

Ataturk’s mother,Zubeyde Hanim was from an old Turkish family settled down in a town named Langaza (Лагадина, з.м.) near Salonika. This family was one of the yoruks passed from Anatolia to Rumeli and were known as 'Varyemezoðullarý'. This family had big farms in Langaza and they were engaged inboth farming and animal husbandry. Upon Ali Rýza Effendi’s death in his fifty in 1888,who married Zubeyde Hanim in 1871, the duty of growing and bringing up little Mustafa wasleft to Zubeyde Hanim. Little Mustafa, obeying his mother, went to the quarter school ofHafiz Mehmet Effendi for his primary education. But, in a short period of time, he passedto Þemsi Effendi School in Salonika upon his father’s will, and completed the schoolthere. His father died while he was studying in this school. At this time, he had twosisters younger than him whose names were Makbule and Naciye.

Значи татко му бил од "from the local people of Salonika." Чудна работа а?

А до ден денеска никој ми немат одговорено на прашањето за милион евра : Кое му е презимето на Ататурк ??? Ај сеа.

Толку многу се знајт за мајка му фамилијата а за татко му едвај...башка и презимето недостасуват. Ајмо одговор на прашањето. Знајт некој? :)

Ojме уште едно прашање за милионче? :) Oти на повеќето слики Ататурк си ги крева веѓите нагоре? :)

http://http://kisi.deu.edu.tr/kadir.kirda/ataturk.jpg

E oти де ајде? Просто објаснение: Ататурк е голем турски националист и е спроводник на турскиот национализам во неговата најчиста оригинална форма, тој иако е свесен дека физичкиот изглед му е далеку од типичен Турчин, сепак си е горд на туранското потекло, во кое фанатично верува (исто ко денешниве татаромани шо сакат да се гордеат со пра-бугарското потекло, без разлика шо немат таква крв во ними), е сеа следователно сака и да личит на Тураноид, оттука и сликите каде шо му се кренати краевите од веѓите нагоре и замижува со очите за да личит ко да е со коси очи. То е то.

Mustafa Kemal Atatürk was born in Salonika in 1881. His father is Ali Rýza Effendi, his mother is Zübeyde Hanim. Ali Rýza Effendi was from the local people of Salonika. His early grandfathers had settled down in Serez leaving Vidin, and went to Salonika from there. Ali Rýza Effendi, worked as a customs officer in the beginning of his life, and then left working as an officer and was engaged in timber trade.

Ataturk’s mother,Zubeyde Hanim was from an old Turkish family settled down in a town named Langaza (Лагадина, з.м.) near Salonika. This family was one of the yoruks passed from Anatolia to Rumeli and were known as 'Varyemezoðullarý'. This family had big farms in Langaza and they were engaged inboth farming and animal husbandry. Upon Ali Rýza Effendi’s death in his fifty in 1888,who married Zubeyde Hanim in 1871, the duty of growing and bringing up little Mustafa wasleft to Zubeyde Hanim. Little Mustafa, obeying his mother, went to the quarter school ofHafiz Mehmet Effendi for his primary education. But, in a short period of time, he passedto Þemsi Effendi School in Salonika upon his father’s will, and completed the schoolthere. His father died while he was studying in this school. At this time, he had twosisters younger than him whose names were Makbule and Naciye.

Значи татко му бил од "from the local people of Salonika." Чудна работа а?

А до ден денеска никој ми немат одговорено на прашањето за милион евра : Кое му е презимето на Ататурк ??? Ај сеа.

Толку многу се знајт за мајка му фамилијата а за татко му едвај...башка и презимето недостасуват. Ајмо одговор на прашањето. Знајт некој? :)

Ojме уште едно прашање за милионче? :) Oти на повеќето слики Ататурк си ги крева веѓите нагоре? :)

http://http://kisi.deu.edu.tr/kadir.kirda/ataturk.jpg

E oти де ајде? Просто објаснение: Ататурк е голем турски националист и е спроводник на турскиот национализам во неговата најчиста оригинална форма, тој иако е свесен дека физичкиот изглед му е далеку од типичен Турчин, сепак си е горд на туранското потекло, во кое фанатично верува (исто ко денешниве татаромани шо сакат да се гордеат со пра-бугарското потекло, без разлика шо немат таква крв во ними), е сеа следователно сака и да личит на Тураноид, оттука и сликите каде шо му се кренати краевите од веѓите нагоре и замижува со очите за да личит ко да е со коси очи. То е то.

Kemal Ataturk negoviot tatko po poteklo e od s.Kodzadzik debarska zjupa

On se deklarirla kako Turcina a i vo Kodzadzik i den denes zjiveat Tursko naselnie taka da povekje od jasno e sto bil nego kaj da se obratam za pariteeee:helou::helou:

Кој погоре тресна зелена дека Кемал Ататурк бил роден во Солун, ама само тоа што учел во Битола била врската негова со Македонија? Знаеш дека Солун тогаш бил во Македонија? Дека до 1947-8 мнозинството луѓе биле Македонци во Солун? Бог да чува, Кемал Ататурк бил пола живот ва Македонија, единствениот контакт бил кога бил во Битола. Безвезе трескање зелени.

. . . Знаеш дека Солун тогаш бил во Македонија?

Зошто, сега дека е? Се е преместил на друго место?:wink:

. . . Дека до 1947-8 мнозинството луѓе биле Македонци во Солун? . . . Безвезе трескање зелени.

Навистина?!?:nesvest: Е на тоа му се вика трескање зелени.

Зошто, сега дека е? Се е преместил на друго место?:wink:

Сега е уште во Македонија, ама под грцка окупација, сфаќаш?

Навистина?!?:nesvest: Е на тоа му се вика трескање зелени.

А кое не е трескање зелени? Да каже дека населението на Солун e татарско, пардон бугарско?

Германска мапа од 1890тите
30sfx9y.png

А инаку не знам дали поентата ти беше дапровоцираш или едноставно си историски неук за тоа што го трескаш. Цела територија на Македонија пред некој да фрлаше напалм по планините беше со мнозинство македонско население. За твоја информација, ВМРО е формирано во Солун. Или на шопинг биле основачите таму па решиле да си формираат организација. Немој да се брукашпо форуми, оди прочитај некоја книга, Ататурк бил роден во Македонија, пола живот поминал во Македонија и освен Турција, Македонија за него секогаш имала посебно место во неговото срце. Тоа што на луѓето како тебе им пречи фактот дека постеле македонци и пред 1945, жалам. Оди напиј се сокче, релаксирај се ќе ти помине.

Имаш проблеми с очите или с познанијата си по историја.
Картата е печатана след П'рвата световна војна, виж к'де минават д'ржавните граници, виж и Албанија - д'ржава појавила се след Балканските војни. А в Солун никога е нјамало славјанско мнозинство, ако е имало то е било през Средновековието.

Немало славјанофоно мнозинство, македонско мнозинство секогаш имало, гркоманите да не се Грци за тебе?

И како да има славјанско мнозинство "през Средните Векове" кога тие се во околината и никогаш не го презеле градо?

Сега е уште во Македонија, ама под грцка окупација, сфаќаш?

Много пати сум бил во Солун, но не видох окупатори. Ни тенкови, ни армиjа. Само насмеани луге.

А кое не е трескање зелени? Да каже дека населението на Солун e татарско, пардон бугарско?

Мене слабо ме интересира дали е било бугарско или македонско населението во гр. Солун, кое припагало на Бугарската православна црква и ходело на Бугарско училиште. Факт е дека през 1890 от вкупно 118 000 жители, само 10 000 са биле бугари /ако сакате може и македонци/. Солун е бил доминантно евреjски град со 55 000 евреи кои живеели там, после наjмногоброjни биле турците /26 000/, грците / 16 000/ и т.н. /роми, албанци, власи, ерменци и др./

Мегу другото, интересен факт е дека фановете на футболните клубови от Атина наричат фановете на солунскиот ПАОК "Бугарите" /исто како фановите на АЕК са популарни како "Турците"./ :wink:

За твоја информација, ВМРО е формирано во Солун.

Се знае тоа, но тогава се уште не е било ВМРО. Знае се дека основувачите сите са поврзани со Солунската бугарска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“.:helou:

Много пати сум бил во Солун, но не видох окупатори. Ни тенкови, ни армиjа. Само насмеани луге.

Оди малку по северно во Леринско Овчарани, па ќе видиш и едно и друго и трето, и не ми се прај на умен, тоа е вашето бугарско лицемерие. Да беше дискусијава за грцка окупација на "бугарскиот град Солун" тогаш ќе беше окупација, вака ќе тераш инат нели? Секоја ти чест. :pusk: :pusk: :pusk:

Модераторите нека реагират, че ве молам.

Имаш проблеми с очите или с познанијата си по историја.
Картата е печатана след П'рвата световна војна, виж к'де минават д'ржавните граници, виж и Албанија - д'ржава појавила се след Балканските војни. А в Солун никога е нјамало славјанско мнозинство, ако е имало то е било през Средновековието.

Ова ти е трета опомена - автоматски БАН поради прекршување на јазичното правило.

Мене слабо ме интересира дали е било бугарско или македонско населението во гр. Солун, кое припагало на Бугарската православна црква и ходело на Бугарско училиште. Факт е дека през 1890 от вкупно 118 000 жители, само 10 000 са биле бугари /ако сакате може и македонци/. Солун е бил доминантно евреjски град со 55 000 евреи кои живеели там, после наjмногоброjни биле турците /26 000/, грците / 16 000/ и т.н. /роми, албанци, власи, ерменци и др./

Ги имаш 3-те ГРЧКИ пописи на население во почетокот на 20 век.

Македонците биле доминантен елемент во секој поглед.

А “Бугари“ имало само како припадници на егзархијата.

Солун бил најголемиот “еврејски“ град во Европа по бројот на евреи кои живееле.
Но, “никој“ не знае нели што се случило со нив после 2 С.В. :)

Мегу другото, интересен факт е дека фановете на футболните клубови от Атина наричат фановете на солунскиот ПАОК "Бугарите" /исто како фановите на АЕК са популарни како "Турците"./ :wink:

Во ПЕЈОРАТИВНА смисла, навредливо се нарекуваат така, тоа доволно би требало да ти укаже на значењето кога се тупаш во гради со вакви идиотизми.

Се знае тоа, но тогава се уште не е било ВМРО. Знае се дека основувачите сите са поврзани со Солунската бугарска машка гимназија „Св. Кирил и Методиј“.:helou:

И сепак никој од нив не го нарекол ВБРО.

Бугарија исто како и Србија и Грција па и Романија тогаш отварале свои пропагандни школи т.е. за да го асимилираат јазично (и духовно) населението.

Делумно успевало, генерално не.

Мене пак ич не ме заболе за грцките фудбалски клубове, тоа само вас ве интересира оти имате комплекс на пониска вредност от Грците и само ги подражавате. :pusk:

Од каде Грци во Солун? Од каде дошле? И ако можи да ми кажиш дали ги признаваш отоманските пописи од тој период како вистински одраз на етничката слика в Македонија? Не ми бегај од тема, одговори како маж барем еднаш во живото.

Btw, не се 55 000 туку 80 000 Евреи, и овде ѓи имаше ама вие ги однесовте во Треблинка нели? :wink:

Братот, те молам нека му останит постот каде пиши дека Грците не се окупатори на егејска Македонија, нека видат нашине какви браќа ни се Бугарите!

Лицемери биле лицемери останале. Нож в грб само да ти забијат, друго нишо.

Знаеш дека Солун тогаш бил во Македонија? Дека до 1947-8 мнозинството луѓе биле Македонци во Солун?

Македонци не биле мнозинство во Солун веќе едно 600 години, Солун беше еврејско - турски град.Сме биле апсолутно мнозинство во останатиот дел на егејска Македонија.
Доминантни беа евреите шо си лафеа по шпански.

Не било ВМРО, било ТМРО/МРО, и што сеа? Ја откри Америка или само ќе се фаќаш за ситници и ќе не тормозиш како некаква фрустрирана женичка, место да поговориш за фактите?

А што ако биле ученици во Егзархијата? Мисирков и Даме Груев дека едно време учеле во србски училишта какви биле за вас? Срби? :tapp:

Морале негде да учат бе алооо! :helou:

Во ПЕЈОРАТИВНА смисла, навредливо се нарекуваат така, тоа доволно би требало да ти укаже на значењето кога се тупаш во гради со вакви идиотизми.

Па секоја будала знае дека "Турчин" и "Бугарин" нема како да се израз за нешто убаво или добро во Грција.

Нашине тимови со албанските некош ко се пцујат по натпревари и ко викат едни на други - "турски копили" , тоа некакво национално име ли е? Или нешто со кое треба да се гордеј човек?

Само они се единствените што од една пцовка направија етноним!!!

Ги имаш 3-те ГРЧКИ пописи на население во почетокот на 20 век.

Македонците биле доминантен елемент во секој поглед.

Се сложувам. Сите са биле македонци. Исто како сите грагани на Пловдив /Бугари, Грци, Турци, Роми, Ерменци и Евреи/ биле Тракиjци.

За грчки попис от почетокот на ХХ век знам тоа от 1913:

Вкупно: 157,889
Евреи : 61,439
Турци: 45,889
Грци: 39,956
Бугари: 6,263
Цигани: 2,721
Останати: 1,621

Συλλογικο εργο (1973) "Ιστορια του Ελληνικου Εθνους",History of Greek Nation Том ΙΔ,. ATHENS: "ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ". p. g. 340.

Па секоја будала знае дека "Турчин" и "Бугарин" нема како да се израз за нешто убаво или добро во Грција.

Може и така да е, ама не користат "Македонци", "Славомакедонци" или "Албанци". Во Грциjа тоа е поголема навреда.

Както имам четено на форуми и писано от грци:
. . . Anyway, I said that, because there was a survey 2 or 3 years ago in a greek newspaper, which said "which neighbouring country do you like the most and which you dislike the most?" and the order was:

1)Bulgaria
2)Albania
3)Turkey
4)FYROM

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom