Кемал Ататурк предлагал посебна македонска држава

• Креатор на темата Креатор на темата TpH_Bo_OkO
  • Време на започнување Време на започнување
Се сложувам. Сите са биле македонци. Исто како сите грагани на Пловдив /Бугари, Грци, Турци, Роми, Ерменци и Евреи/ биле Тракиjци.

За грчки попис от почетокот на ХХ век знам тоа от 1913:

Вкупно: 157,889
Евреи : 61,439
Турци: 45,889
Грци: 39,956
Бугари: 6,263
Цигани: 2,721
Останати: 1,621

Συλλογικο εργο (1973) "Ιστορια του Ελληνικου Εθνους",History of Greek Nation Том ΙΔ,. ATHENS: "ΕΚΔΟΤΙΚΗ ΑΘΗΝΩΝ". p. g. 340.

Може и така да е, ама не користат "Македонци", "Славомакедонци" или "Албанци". Во Грциjа тоа е поголема навреда.

Както имам четено на форуми и писано от грци:

Татарчев, многу тешко дека Македонец е навреда во Грција или каде било, оти сите почнавте да се китите со тоа име! :tapp:
Ама колку знам имаше еден грцки назив - "хондрокефало вулгарос" наменет за вас :smir: мислам то дека знајш шо значеше нели? :kesa:

Ај сеа ти образложи ми со твоите ограничени интелектуални капацитети како може да е думата Македонец - навреда в Грција?

За таа дума тие се судат толку годиње со нас бе Татарчеее? Вашето име никој ви го нејќит, дури ни вашине браќа царибродските и моравски Бугари, појќе искаат да се Срби. :baeh:

Албанец исто така нема како да е навреда, особено ако речиш Албанои или Арванитос, со таа дума мнозина Грци ќе се идентифицират , оти дедовците им се нарекувале така :) е сега кога станува збор за новите имигранти от Албанија........тие се друго нешто.

Не знам дали знаеш за што е синоним "славното и велико" БУЛГАРСКО име денес во Европа нели? :)

Братот, контролиши...

Се сложувам. Сите са биле македонци. Исто како сите грагани на Пловдив /Бугари, Грци, Турци, Роми, Ерменци и Евреи/ биле Тракиjци.

:

Да не одиме офтопик, не ти постирав овде за пописите, па затоа играј фер и не ја дефокусирај темава со твоите фрустрации.

1920 според Сотирајидис
makedonija-grcija.jpg

Позиција 1 и 5 !

1.La langue Macedonoslave
2.La langue Armenienne
3.La langue Valaque
4.La langue Albanaise
5.La langue BULGARE
6.La langue Tzigane
7.La langue Russe
8.La langue Italienne
9.La langue Anglaise
lalanguemacedonoslavefrench.jpg

Greek language census 1928

Јазичната композиција во Грција меѓу 1907-1981!

Македонците во денешна Грција - модерни извори

Ме мрзи да барам повеќе..
HMRbackgroundpage5.jpg

А сега да се вратиме на темата.

Бугарче, немај гајле кај да е Турците ќе ви станат мнозинство во државата, они признаваат дека имало македонско мнозинство во Солун бидејчи не лажат како вас, само ќе почекаме уште некоја година. И доста веќе со тие тези, срамота е 21 век да трескаш зелени не се срамиш ли? Се срамиш ли кажи кога лажеш за историјата. Кога крадеш туѓа историја? Кога мамиш со статистики измислени. Се срамиш ли барем малце во душата онака пред да легнеш да спиеш дека си Бугар и дека немаш историја па мораш да крадеш од другите? Ни пари немаш пачекап од ЕУ како просјак и тука изигравате нешто и вие и Грците демек многу јаки нации сте биле, чункум сте во ЕУ. Абе јас имам другари Турци од Бугарија, не се секирајте назад ви е на вас зимата. А Турција и Македонија си се сојузници, и види чудо, Бугарите и Грците се против нас. Не забележуваш тренд некаков тука?
И, на крај , Бугарите често велат дека ни се брача. Вие не сте ни браќа него крвници кои едвај чекате да не снема. Сакате да си го присвоите Охрид и целата наша историја, а нас да не убиете или протерате. Се виде во ОКУПАЦИЈАТА на Македонија во Втора Светска Војна од Бугарија колку бевте добри што украдовте се и само тепавте луѓе. Бетер од Турците бевте. А овие приказни твои дека ВМРО не постоела можеш со Каркачанов да си ги зборувате по дома, ВМРО била создадена златен мој во Солун кој имал доминантно МАКЕДОНСКО население.НИКОГАШ нема Охрид да го добиете, бидејќи лажете и фалсикивуате истории. Сватете го тоа еднаш. Не морам во тема за Ататурк да ти објаснувам колкав дебил си ако не сваќаш дека јас сум МАКЕДОНЕЦ а ти си ТАТАР. Ајт сега и овие приказни немој по кафани во Македонија, не за друго да не те гледам по црни хроники. :smir:

Бугарче, немај гајле кај да е Турците ќе ви станат мнозинство во државата, они признаваат дека имало македонско мнозинство во Солун бидејчи не лажат како вас, само ќе почекаме уште некоја година. И доста веќе со тие тези, срамота е 21 век да трескаш зелени не се срамиш ли? Се срамиш ли кажи кога лажеш за историјата. Кога крадеш туѓа историја? Кога мамиш со статистики измислени. Се срамиш ли барем малце во душата онака пред да легнеш да спиеш дека си Бугар и дека немаш историја па мораш да крадеш од другите? Ни пари немаш пачекап од ЕУ како просјак и тука изигравате нешто и вие и Грците демек многу јаки нации сте биле, чункум сте во ЕУ. Абе јас имам другари Турци од Бугарија, не се секирајте назад ви е на вас зимата. А Турција и Македонија си се сојузници, и види чудо, Бугарите и Грците се против нас. Не забележуваш тренд некаков тука?
И, на крај , Бугарите често велат дека ни се брача. Вие не сте ни браќа него крвници кои едвај чекате да не снема. Сакате да си го присвоите Охрид и целата наша историја, а нас да не убиете или протерате. Се виде во ОКУПАЦИЈАТА на Македонија во Втора Светска Војна од Бугарија колку бевте добри што украдовте се и само тепавте луѓе. Бетер од Турците бевте. А овие приказни твои дека ВМРО не постоела можеш со Каркачанов да си ги зборувате по дома, ВМРО била создадена златен мој во Солун кој имал доминантно МАКЕДОНСКО население.НИКОГАШ нема Охрид да го добиете, бидејќи лажете и фалсикивуате истории. Сватете го тоа еднаш. Не морам во тема за Ататурк да ти објаснувам колкав дебил си ако не сваќаш дека јас сум МАКЕДОНЕЦ а ти си ТАТАР. Ајт сега и овие приказни немој по кафани во Македонија, не за друго да не те гледам по црни хроники.
Namesto prazni prikazki da bese postiral edna statistika da site vidime koga makedoncite bile mnozinstvo vo Solun.Bez mnogo da filosofiras.I kade si procital deka VMRO nepostoela.Ti izobsto citas li gi postovete.VMRO postoela i na internet dobre moze da vidis na sto se zalagale osnovacite vo Solun.Az go postirav ama bese izbrisano:)

Namesto prazni prikazki da bese postiral edna statistika da site vidime koga makedoncite bile mnozinstvo vo Solun.Bez mnogo da filosofiras.I kade si procital deka VMRO nepostoela.Ti izobsto citas li gi postovete.VMRO postoela i na internet dobre moze da vidis na sto se zalagale osnovacite vo Solun.Az go postirav ama bese izbrisano:)

Aj ти да видам дали ќе ми одговориш барем на едно од прашањта кои му поставив на то другар ти - гркоманот; значи, дали според тебе, отоманските пописни листи од то време ја покажуват вистинската етничка слика на населението во Македонија?

Aj ти да видам дали ќе ми одговориш барем на едно од прашањта кои му поставив на то другар ти - гркоманот; значи, дали според тебе, отоманските пописни листи од то време ја покажуват вистинската етничка слика на населението во Македонија?

Dali veruvam ili ne nema znacenie.Solun nikoga ne e imalo slovensko mnozinstvo ( bilo to bugarsko ili makedosnko )

ова веќе се учи во реформираното гимназиско образование. убаво што им текна да го стават во некој учебник и да ја учиме вистината за Македонија

Dali veruvam ili ne nema znacenie.Solun nikoga ne e imalo slovensko mnozinstvo ( bilo to bugarsko ili makedosnko )

Абе може ли ЕДНАШ да одговорите нормално и човечки место да бегате како.......да не речам шо? Зашто е потребна толку таа мистериозност и интриги?

Кажи да или не и готова работа, те прашувам затоа што често пати мавтате со тие идиотски пописи според црковна припадност па не знам дали и самите верувате во то или не.

Абе може ли ЕДНАШ да одговорите нормално и човечки место да бегате како.......да не речам шо? Зашто е потребна толку таа мистериозност и интриги?

Кажи да или не и готова работа, те прашувам затоа што често пати мавтате со тие идиотски пописи според црковна припадност па не знам дали и самите верувате во то или не.

Abe postiraj nekoj popis pa me prasaj ne taka abstraktno.I moabeta mi e za Solun.Ti sega kakvo cakas da ti kaza az ce vervam.I ti da mi kazes pa kak moze vo Bosna da sa Bugari.Toa li ti tezi na dusickata:)

Вие планирате да дискутирате по темата или треба да ве отстранам од дискусијата?

Братот, поради забегувањето на Бугарите од темата, јас просто се фатив за ова прашањево во врска со отоманските пописи во Македонија. Дали според нив тие ја представуваат етничката реалност во Македонија тоа време или не?

Еве на пример, тоа за Босанците е на друга тема, ама јас не пишав ништо за тоа, видливо е кој ја искривува дискусијата.

Отоманските пописи како основен и единствен критериум ја земаат верата, затоа неможат и нема да бидат валиден статистички извор.

Скоро секогаш Турците вештачки го зголемувале бројот на муслиманите на Балканот како аргумент против Големите Сили.

Отоманските пописи како основен и единствен критериум ја земаат верата, затоа неможат и нема да бидат валиден статистички извор.

Скоро секогаш Турците вештачки го зголемувале бројот на муслиманите на Балканот како аргумент против Големите Сили.

А така, јас тоа го знам, ама и тие го знаат и не сакат да го признаат, а кога ќе ги прашаш вртат тема, затоа толку се зајанѕив за пописите.

А тоа за Турците е точно, тоа прв го почна Хилми Паша, затоа и беше создаден Косовскиот вилает во Македонија преку спојување на Косово со Скопскиот вилает, за да изгледа бројот на муслиманите во Македонија поголем како некаков аргумент пред Великите сили.

Osnovacite vo Solun draga moja se zalagqale za nezavisna Makedonija. Toa sto te lazele tebe karakacanov i trifunov toa si e tvoj problem. Gore postirav videa, ako sakas gledaj gi ako ne sakas nemoj. Pomina vremeto koga vie ni kazuvavte sto sme nie. A tie sto se prodadeni dusi za kola i diploma sto si ja prodadoa nacijata nemajte gajle, ima i za niv care. I ne popuvaj mnogu tuka po forumi, gore bese kazano deka Solun ne bil makedonski grad i deka samo vo Bitola koga bil Ataturk imal kontakt so makedonci. A popisot od 1913 OD GRCI NAPRAVEN PRI DELENJETO NA MAKEDONIJA znaes kolku vredi? Ti glupa si ili se pravis poso taka ti odgovara? I nauci MAKEDONSKI a ne da pisuvas so KRADEN jazik koj nie sme vi go dale. Ajt sega idi vidi Karkachanov ke ti kaze nesto mnogu pametno na televizija.
p.s. KOJ GO UBI SANDANSKI? ILI NEMA DA ODGOVORITE NA OVA TATARCHINJA?

Хок, не се губи бе брат, бил Солун македонски град, ама пред 600 години.И Битола била турско - влашки град(и еврејски), па пак сме ја населиле пред 80тина години.
Така било со сите големи градој во Румелија, Битола. Солун, Софија, Пловдив итн...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom