Владата ја убива економијата

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703
Многу бројки многу податоци, за мене нејасни. Девалвација, девалвација тешка сепарација :).
Леандра кога мислиш дека ќе има девалвација? Јас мислам дека нема да има воопшто, иако сум тапа во тоа поле. Да се кладиме јас и ти во 1000 денари (или во денешниот девизен курс во евра тие пари) дека до крајов на годинава нема да има девалвација. Прифаќаш?
Ako ja nema togas znaci sigurno ke imame NOBELOVEC.....ili NOBELOVCI i toa ne po ekonomija tuku po fizika :) , a toa vednas znaci i deka Makedonija ke bide MNOOGU BOGATA ZEMJA so MNOOOOOOGU BOGAT NAROD....:) od prodazbata na patentni prava za perpetum mobile... se nadevam deka Gwujo i ministerot mu zamasten ke bidat dovolno patrioti..toa azno da ne go butnat samo u svoj dzeb.....:)

blaster1

Искусен Кајганџија
Член од
16 декември 2008
Мислења
777
Поени од реакции
26
Владата не ја убива економијата,веќе ја уби.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Многу бројки многу податоци, за мене нејасни. Девалвација, девалвација тешка сепарација :).
Леандра кога мислиш дека ќе има девалвација? Јас мислам дека нема да има воопшто, иако сум тапа во тоа поле. Да се кладиме јас и ти во 1000 денари (или во денешниот девизен курс во евра тие пари) дека до крајов на годинава нема да има девалвација. Прифаќаш?
И сега сите чекате да се кладам:)Нормално дека ќе се кладам,бидејќи приказната има две страни.
Дали ќе има или ќе нема девалвација е политичка одлука.Само во еден случај е економска,кога девизните резерви ќе бидат нула.Се кладам буцио дека до крајот на годината ако нема девалвација ќе имаме девизни резерви под милијарда и аранжам со ммф потоа.Ова има исто равенство,па зголемувам на 2000денари.Бидува?

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
И сега сите чекате да се кладам:)Нормално дека ќе се кладам,бидејќи приказната има две страни.
Дали ќе има или ќе нема девалвација е политичка одлука.Само во еден случај е економска,кога девизните резерви ќе бидат нула.Се кладам буцио дека до крајот на годината ако нема девалвација ќе имаме девизни резерви под милијарда и аранжам со ммф потоа.Ова има исто равенство,па зголемувам на 2000денари.Бидува?
За девалвација беше предизвикот, то девизни резерви настрана. Од кај да знам колку се, да му верувам на Латас? Ќе кажи можи и да излажи, нема да ме викни мене да ги преброам :).

А за девалвацијата се знае, ако ја има сите ќе ја видиме. Мислам дека 1000 денари се доволно, затоа што ако има девалвација и не дај Боже да изгубам ќе треба 2000 денари да дадам (1 евро=120 денари)
Прифаќаш само за девалвација во 1000 денари или сегашен курс, дека нема да има девалвација до Нова Година?

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
За девалвација беше предизвикот, то девизни резерви настрана. Од кај да знам колку се, да му верувам на Латас? Ќе кажи можи и да излажи, нема да ме викни мене да ги преброам :).

А за девалвацијата се знае, ако ја има сите ќе ја видиме. Мислам дека 1000 денари се доволно, затоа што ако има девалвација и не дај Боже да изгубам ќе треба 2000 денари да дадам (1 евро=120 денари)
Прифаќаш само за девалвација во 1000 денари или сегашен курс, дека нема да има девалвација до Нова Година?

Сега ова како децата испадна,јас прв те поплукав на жмурка:)
Ај боље за хомосексуалци да збориме:smir:

Член од
30 април 2009
Мислења
43
Поени од реакции
2
A zar ostana nesto zdravo vo ovaa drzava?????????????

Член од
1 мај 2009
Мислења
204
Поени од реакции
52
Владата, бирократијата, партиите, сите заедно во ист кош ги ставам ако мериме до кај им турка знаењето во овие сфери. Социјано раздвижување, прости економски стимуланси и систем на разумни давачки се апстрактни поими. Имајте верба во помладите генерации, се недевам дека нема да дозволат да бидат расипани од фотељаши.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Владата, бирократијата, партиите, сите заедно во ист кош ги ставам ако мериме до кај им турка знаењето во овие сфери. Социјано раздвижување, прости економски стимуланси и систем на разумни давачки се апстрактни поими. Имајте верба во помладите генерации, се недевам дека нема да дозволат да бидат расипани од фотељаши.
Се надевам ќе добие барем еден од профилот на млади и паметни луѓе можност да покаже колку може и сака.Досега не било случај,за жал.

Член од
19 февруари 2009
Мислења
1.379
Поени од реакции
1.968
Се надевам ќе добие барем еден од профилот на млади и паметни луѓе можност да покаже колку може и сака.Досега не било случај,за жал.
Ако мислиш на политика,грешка си.Ако ние сме немале млади политичари,незнам кој имал..

Црвенковски стана премиер на 29 години,Љубчо на 32 а Груевски на 36..Помлади и попаметни,здравје,па видовме и колку сакаат и колку можат и до кај не доведоа..

Не ни фали нас младост,не ни фали ни памет,доблест ни фали. :toe:

igor108367

Dark Lord Sauron
Член од
25 јануари 2009
Мислења
2.516
Поени од реакции
113
Ако мислиш на политика,грешка си.Ако ние сме немале млади политичари,незнам кој имал..

Црвенковски стана премиер на 29 години,Љубчо на 32 а Груевски на 36..Помлади и попаметни,здравје,па видовме и колку сакаат и колку можат и до кај не доведоа..

Млади можда ама паметни тешко. А и ок може и да се паметни, ама кај нас двајца луѓе ги бива за се и знаат и носат одлуки и во политика, и за војска, и за правни закони, и за економски одлуки. Има двајца експерти кои се експерти за се и сешто и кој не слушаат никој друг. И за тоа и денес е македонија таму каде што е.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Во економија подфорум сум и мислам само на економија.Ако отворам уста и за политика и погледнам дека 19 години исправаме криви дрини ќе се самоисклоцам:)
Убаво вика Игор,на ова поднебје чуддни луѓе живеат,сештолози,од се се разбираат,која мајка ги раѓаше само незнам.Само во една област има милион подобласти,а овие нашиве во исто време разбираат и економија и медицина.Се гледа кој бил со врски цел живот.

korka

Голтар
Член од
25 септември 2008
Мислења
1.027
Поени од реакции
435
Ako ja nema togas znaci sigurno ke imame NOBELOVEC.....ili NOBELOVCI i toa ne po ekonomija tuku po fizika :) , a toa vednas znaci i deka Makedonija ke bide MNOOGU BOGATA ZEMJA so MNOOOOOOGU BOGAT NAROD....:) od prodazbata na patentni prava za perpetum mobile... se nadevam deka Gwujo i ministerot mu zamasten ke bidat dovolno patrioti..toa azno da ne go butnat samo u svoj dzeb.....:)
sto imaat gwujo so prodavanjeto na patentite
mislam deka si dovolno pameten i svakas deka ima mnogu golemi luge na svetot sto gi kupuvaat patentite so najnovite tehnologii i se frlaat za da nastetat na celata industrija
samo ne e temava za tuka
drugo leandra e 1000000% vo pravo ako ne se razbiram so devalvacija inflacija veke se trubi so godini deka ke ima devalvacija inflacija recesija
koe e se isto sranje
taka da nema vrska vladata so ovoa drn drn jarinja
dajte im sansa na lugeto

concrete

alte Esel
Член од
22 март 2005
Мислења
12.248
Поени од реакции
1.703

пааа...и овие ФОТЕЉАШИВЕ некогаш биле млади...., нема веза тоа со нашата ситуација...:), проблемот кај нас е подруг , како потврдено ендемска одлика.. функционират две работи , кои ни еб...матер:
Прво- НЕГАТИВНАТА СЕЛЕКЦИЈА и
второ - суперпродукцијата на клонови на Леонардо Да Винчи, т.е. ренесансни луѓе кои се знаат, плус тоа го знаат најдобро од сите... :)
sto imaat gwujo so prodavanjeto na patentite
mislam deka si dovolno pameten i svakas deka ima mnogu golemi luge na svetot sto gi kupuvaat patentite so najnovite tehnologii i se frlaat za da nastetat na celata industrija
samo ne e temava za tuka
drugo leandra e 1000000% vo pravo ako ne se razbiram so devalvacija inflacija veke se trubi so godini deka ke ima devalvacija inflacija recesija
koe e se isto sranje
taka da nema vrska vladata so ovoa drn drn jarinja
dajte im sansa na lugeto
како нема бе ....па ако успее да помине БЕЗ КАТАСТРОФАЛНА ИНФЛАЦИЈА , која ќе доведе до рушење на Македонската економија и ќе подмачка ЛЕСЕН АНШЛУС со Бугарија...тогаш заедно со некои негови министри ...ОТКРИЛ ПЕРПЕТУМ МОБИЛЕ...., а таква работа во моментов на светскиот пазар би одела КО АЛВА...!!! :)

Член од
26 јануари 2008
Мислења
287
Поени од реакции
212
se iznakupivte evra so denarive pa sega se molite da ima devalvacija za da karite nekoe povtorno nekoe denarce ama gadno se ebavte aj uste nekoja nedela pa ke si gi prodadete po poevtino od sto gi kupivte jebiga sekogas nemoze da si vo kar

:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

dobro e barem malku ako go uklucite klikerot ke vidite deka grujo i gosev i ne se taka za potcenuvanje zosto mislat bas za obicniot narod

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
se iznakupivte evra so denarive pa sega se molite da ima devalvacija za da karite nekoe povtorno nekoe denarce ama gadno se ebavte aj uste nekoja nedela pa ke si gi prodadete po poevtino od sto gi kupivte jebiga sekogas nemoze da si vo kar

:vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::vozbud::pos2::pos2::pos2::pos2::pos2:

dobro e barem malku ako go uklucite klikerot ke vidite deka grujo i gosev i ne se taka za potcenuvanje zosto mislat bas za obicniot narod
Што треба да се напише на ваков коментар во економија?Уклучете го кликерот момчево кажа се во две реченици,вели еврото ќе падне на 28 денари:)

Kajgana Shop

На врв Bottom