Изборни резултати од Локални избори 2009 (генерална дискусија)

Статус
Затворена за нови мислења.
G

grande-juve

Гостин
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]сега ми текна дека опозицијата го обвинуваше Иванов дека нема основа да го користи името на претседателот Трајковски во неговите говори, но за среќа го имаме интернетот[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]МАКЕДОНСКИОТ ПРЕТСЕДАТЕЛ ПО ЛИЧЕН ИЗБОР ГО СОСТАВУВА СЕКРЕТАРИЈАТОТ ЗА ПАРТИСКО-ПОЛИТИЧКИОТ ДИЈАЛОГ[/FONT]

[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif][/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Трајковски "ги унапреди" своите неформални советници во секретари[/FONT]
[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Целта на Трајковски е да ги официјализира луѓето кои работат околу него и го советуваат, но бидејќи му недостигаше форма, сега со секретаријатот оформува шема како сето тоа да функционира. Не е прецизирано на каква основа ќе бидат ангажирани секрета[/FONT]


[FONT=Arial, Helvetica, sans-serif]Секретаријатот што сака да го формира претседателот Трајковски се заснова на лична основа и во него ќе членуваат неговите неформални советници, дознаваме од извори блиски на кабинетот на Трајковски. Целта на Трајковски, како што дознаваме, е да ги официјализира луѓето кои работат околу него и го советуваат, но бидејќи му недостигаше форма, сега со секретаријатот оформува шема како сето тоа да функционира.
Претседателот веќе имаше една средба со Sвонко Јанкуловски, Ѓунер Исмаил, Сашо Ордановски, со Панде Лазаревски, беше поканет и професорот Љубомир Фрчкоски кој, сепак, не се појавил на средбата. Се говори дека во тимот на Трајковски, како експерти ангажирани се и Гордана Силјановска и Ѓорѓе Иванов од Правниот факултет.
Сите политички одлуки ќе се даваат на анализа во секретаријатот, каде експерти ќе ги анализираат сите предлози, а, ако има потреба, ќе се ангажираат и други стручњаци од Универзитетот. Идејата околу секретаријатот е тој да ги прима сите документи кои се однесуваат на политичкиот дијалог, истите да ги разгледува и да ги прифаќа или отфрла. Дел од интелектуалците кои се споменуваат како членови на секретаријатот, велат дека не добиле официјална покана да учествуваат во неговата работа, но ако бидат повикани, најверојатно ќе прифатат таква одговорност. Не е прецизирано на каква основа ќе бидат ангажирани секретарите, можно е да бидат на волонтерска, но преовладува мислењето дека за својот ангажман тие ќе бараат соодветен надомест.
Партиски извори велат дека нема потреба Трајковски да се занимава со формирање на вакво тело, бидејќи во Собранието функционираат тела кои се задолжени за проблематиката на меѓунационалните односи, како што е Советот за меѓунационални односи на Собранието. "Мандатот на членовите на Советот е истечен, но во вакви ситуации треба да се именуваат членови и да започне со работа телото. Нејасно е како Трајковски сака да го наметне секретаријатот над ингеренциите кои треба да ги има Советот за меѓунационлна односи", велат партиски извори.
Меѓутоа, претседателот на Собранието Стојан Андов е категоричен дека секретаријатот што ќе го формира претседателот Трајковски нема никаква врска со Советот за меѓунационални односи, бидејќи секретаријатот е политичко тело, а Советот е составен од угледни претставници на сите национални малцинства, а не од членови на партии, работи како непартиски орган и мандатот на членовите на Советот не им е поминат. Андов смета дека идејата на претседателот Трајковски да формира секретаријат кој ќе се занимава со отворените политички прашања е добра работа.
Идејата за формирање секретаријат, завчеравечер, на средбата кај Трајковски ја поддржале сите присутни претставници на политичките партии. Најголемата опозициона партија СДСМ нема да го минира и саботира работењето на Трајковски, но стравува дека " средбите стануваат непродуктивни", па затоа предочува дека "Трајковски треба да најде метод тие да бидат продуктивни, бидејќи ниту на позицијата, ниту на опозицијата, ниту на Трајковски не му одговара купување време и одолжување на работите".
[/FONT]
 
I

InF3cTeD

Гостин
а кој доби во Велес...ја разбрав пак Коцевски добил :nenene::uvo:
 

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.562
Поени од реакции
281
дај сега бројката колку општини повеќе не се комуњарски
Od opshtini samo Prilep i Bitola osvoija opshtini komunjarite dodeka pak Socijal Demokratite osvoija povekje gradovi i so dva pati pogolema razlika od onie vo Prilep i Bitola na komunjarite.
 

Tiveriopol

Струмичанец
Член од
23 декември 2007
Мислења
1.193
Поени од реакции
937
во Струмица и пред тоа беше зајко
а имате ли бројка кај вас в штаб колку општини кои беа од сдс сега се од ВМРО?
jas nemam brojka po so ne sum otisol vo stabot a na centarot i vo kaficite ne davaat takvi informacii samo znam Strumica ubedliv poraz a deka bese i najposakuvana opstina pokazuva i faktot deka grujo i kompanija go pretvorija hotelot sirius vo glaven stab na VMRO DPMNE pozzz
 
Z

Zona Pelucida

Гостин
Не се секирајте вмроФчиња мили Тито,листа на советници,Фрчко имаат значително повеќе гласови во Скопје,т.е. во најголемите општини,освен ако до утре овие не подметнат нешо,па пак да играат прљаво.Карпош не е комуњарски,Карпош е за ЕУ.
 

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.562
Поени од реакции
281

~BlueBerry~

*I love my dreams*
Член од
8 јануари 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
63
и сеа шо се дешава у штип. кој тепал?
 

SuicideMessiah

Советник
Член од
7 јули 2008
Мислења
5.562
Поени од реакции
281
значи пак ми го избегна прашањето
Градоначалници (победа или водство)

ВМРО-ДПМНЕ (29): Битола, Прилеп, Кавадарци, Градско, Кратово, Новаци, Пробиштип, Свети Николе, Крива Паланка, Ранковце, Илинден, Кичево, Другово, Вевчани, Валандово, Ѓорче Петров, Бутел, Гази Баба, Пехчево, Делчево, Македонска Каменица, Виница, Неготино, Кочани, Аеродром, Гевгелија, Зрновци, Богданци, Сопиште
СДСМ (16): Струмица, Куманово, Вранешница, Дебарца, Берово, Центар, Охрид, Демир Хисар, Радовиш, Ресен, Крушево, Росоман, Ново Село, Карбинци, Карпош, Велес
ДУИ (13): Чаир, Врапчиште, Желино, Зајас, Боговиње, Осломеј, Липково, Теарце, Сарај, Дебар, Студеничани, Тетово, Струга

Според граѓанската асоцијација МОСТ:

Претседател на РМ:

Иванов 34,8%
Фрчкоски 20,1%

Селмани 15,2%
Бошкоски 14,8%
Буџаку 7,9%
Ружин 3,9%
Хоџа 3,4%

Vo vrska so pretsedatelskite kandidati ovie rezultati se ushte poloshi za dpBne ako ne gi smetame glasovite na koalicionite partneri,zatoa shto SDSM so Frchkoski e sam.
 
Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom