Симболичка Библија

• Креатор на темата Креатор на темата Cool Hand Luke
  • Време на започнување Време на започнување
Извини од која држава си ти?
Приказнава е твоја или ја презеде од интернет бидејќи е многу сомнителна?

“Приказната“ е вистинска случка, а синот вистинско момче кое на денешен ден (библиски гледано) пред десет години - на истиот ден кога мојот телесен татко “славеше“ 50 годишен роденден и во соседна србија започна втората голема битка за косово - беше оперирано на срце во една од подобрите европски дечји клиники.

Македонец сум, од западна македонија, кој (за жал или за среќа) повеќе е вон македонија одколку што е во македонија!

поздрав

Искрено многу ми е мило за син ти, само така да продолжи, само што не знам од каде ова потврдува за постоењето на рајот, а за тоа со докторите има доста случаи кога се случува наспроти сите околности да испадне се во ред.

Ако консеквентно продолжиш да размислуваш, ќе видиш дека преку Милоста БОЖЈА (ХРИСТОС) се можни патувања не само низ просторот. Тоа значи дека и за тебе и за мене и за секој друг е можно да го види рајот, исто како што јас го видов синот!

За таквото патување не е потребен пасош, ниту сомневање.

Верувај!

...

Tи си можел или да ги тужиш и земиш некоја стотка иљадарка евра за грешката или да се фрлиш во религиозноста. Трето нема.

Преку Милоста БОЖЈА (ХРИСТОС) има и нешто што е многу повеќе од пари и религијата што е постара од сите книги стари :helou:

Да не беше науката немаше да има ни интернет. Исус не донесе АДСЛ на светот, и со апостолите не комуницираше преку Лајв месенџер.

Има еден Медиум што е над сите медиуми, без Тој медиум неможе никој да живее а камоли да култивира наука. Е баш Тој медиум - што го надминува секој ум а преку Него од БОГА е создаден сиот универзум - за спасение на сите, се отелотвори во ИСУС!

Претпоставувам за болдираното. :) Во ред, нека биде така, зборот ми беше што доколку некој ден се изнајдат докази дека тоа не било така, додуше тоа е малку веројатно, но под претпоставка, тогаш многу самонаречени верници би престанале да веруваат.

Зошто вака бе роде? :icon_eek: Верниците очекуваат набрзо секое око да го види ГОСПОДА - инашалах - а ти си запнал како пијан за плот со некојси намќорски докази, што би се обидувале (по незнам кој пат во историјата на човечанството) да Го негирале СЛОВОТО на СОВРШЕНИОТ.

Не ми се лути, што те искарав малку :smir:

Нема проблем Спирос, и да нема забуна, јас не барам докази за Христово непостоење, само размислувам и за една таква опција, и мислам дека тоа не е богохулење.

Jaс една вечер читав и размислував за Сет и тажната судбина на Озирис, и следниот ден ми се јавија за работа за која конкурирав дека сум примен.

Само вербата во повторно оживеаниот Озирис ми помогна да си најдам работа!!!

Jaс една вечер читав и размислував за Сет и тажната судбина на Озирис, и следниот ден ми се јавија за работа за која конкурирав дека сум примен.

:pos2::pos2::pos2::pos2:taka...MIKI1 INKVIZITOR:vozbud::vozbud:

...

Пред многу години имав една (за мене) неиздржливо тешка работа. Толку ми беше тешка што повеќепати се молев за олеснение и тоа пред изгрејсонце.
Едно утро пред изгрејсонце - како сега се сеќавам - на разкрстницата пред една социјално многу добро средена фирма, молитвата во форма на воздишки и липкање излегуваше одмене.

Одкако поминаа 7 години во фирмата каде што работев, мајками остана без работа и една пријателка и се понуди да и помогне и зедно да прашаат и тоа баш во таа јака фирма кај разкрстницата.
Мајками и пријателката ме прашаа дали би можел да ги префрлам до таа фирма во која работеше и мажот на пријателката. Јас веднаш се согласив и ги префрлив до таму. Тие влегоја внатре а јас останав да ги чекам во автомобилот.

После неколку минути излегоја двете. Според изразот на лицето можев да знам “колку е часот“.
Мајками ми кажа дека одговорната личност најљубезно и се извинила и рекла дека за женско во моментот нема работа, но дека баш тој ден и соопштиле од производството дека под хитно им треба работник (маж).

Не помина нити половина час, јас го добив работното место кое го имам до ден денешен! :)

:cuc:ХАЛЕЛУЈАХ! Милоста БОЖЈА (ХРИСТОС) е ЖИВА!

Нема проблем Спирос, и да нема забуна, јас не барам докази за Христово непостоење, само размислувам и за една таква опција, и мислам дека тоа не е богохулење.

БОГ да чува секого од неполезни работи!

АМИН

Адам и Ева. Биле во рајот, биле голи и не се срамеле поради тоа. Добиле знаење за доброто и злото и биле избркани од рајот.
Симболички гледано, рајот е состојба на радост, среќа, безгрижност, такви биле Адам и Ева како мали невини безгрижни деца кои му се радуваат на животот. Знаењето за доброто и злото доаѓа како самосвест. Нема ништо лошо во самата самосвест освен што се јавува судијата. Тој судија суди многу неправедно, не го осудува само злото туку и човекот, само ако човекот е друг човек, а себеси никако. Тој судија внесува немир во душата, суди, расудува, памти, наредува и враќа. Тој судија го има избркано рајот од нас. А сега патот кон рајот е само напред, нема веќе враќање назад т.е. губење на самосвеста туку само зголемување на истата. Многу од нас понекогаш со алкохол или со дрога се обидуваат да се вратат во тој рај така што ги ослободуваат инхибираните емоции но тоа кратко трае и не е вистинскиот начин. Се додека не ја сфатиме суштината, дека сите имаме заедничко јас и дека е невозможно да се осуди друг човек на омраза, страдање и болка а притоа самите да не се осудиме на истото. Кога искрено ќе го сакаме другиот, грешникот, вклучувајќи се и себеси. :smir:

Затоа оваа приказна, дури и да е измислена повеќе ми се допаѓа од теоријата на еволуцијата која дури и да е вистина е само гола вистина, т.е. не нуди ништо вредно и духовно за нас. Нема потреба од долга еволуција на свеста од илјадници години за да се продуховиме, доволен ни е само момент да сфатиме што е рај, само доколку сакаме. Доколку сакаме да го елиминираме ова лажно јас што не тера да си замислуваме дека сме нешто подобро од другите.
Мое лично мислење, и не само мое.

Затоа оваа приказна, дури и да е измислена повеќе ми се допаѓа од теоријата на еволуцијата која дури и да е вистина е само гола вистина, т.е. не нуди ништо вредно и духовно за нас.

барем си искрен бе чоек !

си кажуваш дека реалноста ти е неприфалива и затоа забегувањто го нарекуваш духовност
дека самозалажувањето а специјално лажењето други е вашата " духовност "

има и тема "дали религиите се духовни организации" ама бегате усвет фаќате

јасно е !

забегување = духовност ..тоа е вашата дефиниција што ја нудите на овците

барем си искрен бе чоек !

си кажуваш дека реалноста ти е неприфалива и затоа забегувањто го нарекуваш духовност
дека самозалажувањето а специјално лажењето други е вашата " духовност "

има и тема "дали религиите се духовни организации" ама бегате усвет фаќате

јасно е !

забегување = духовност ..тоа е вашата дефиниција што ја нудите на овците

Хахаха џес френд. Аман бе, нели ти реков дека не сум по религија и по верски објекти, само по лична вера. Спомнав само нешто дека не беше добро што во комунизмот владееше една тивка пропаганда против црквата. А и ништо не сум прифатил од ова како буквално вистинито, не ме интересира, само си извлекувам поуки, лични поуки од СЕКАДЕ каде можам, и од религиско и атеистичко, за своја душа, а потоа и си ги проверувам, имам опишано повеќе свои духовни искуства, најсилното на темата Гностицизам, но ти или не си го видел или не те интересира многу личната вера, туку само препукување за и против религијата како политички субјект.

Адам и Ева. Биле во рајот, биле голи и не се срамеле поради тоа. Добиле знаење за доброто и злото и биле избркани од рајот.
Симболички гледано, рајот е состојба на радост, среќа, безгрижност, такви биле Адам и Ева како мали невини безгрижни деца кои му се радуваат на животот. Знаењето за доброто и злото доаѓа како самосвест. Нема ништо лошо во самата самосвест освен што се јавува судијата. Тој судија суди многу неправедно, не го осудува само злото туку и човекот, само ако човекот е друг човек, а себеси никако. Тој судија внесува немир во душата, суди, расудува, памти, наредува и враќа. Тој судија го има избркано рајот од нас. А сега патот кон рајот е само напред, нема веќе враќање назад т.е. губење на самосвеста туку само зголемување на истата. Многу од нас понекогаш со алкохол или со дрога се обидуваат да се вратат во тој рај така што ги ослободуваат инхибираните емоции но тоа кратко трае и не е вистинскиот начин. Се додека не ја сфатиме суштината, дека сите имаме заедничко јас и дека е невозможно да се осуди друг човек на омраза, страдање и болка а притоа самите да не се осудиме на истото. Кога искрено ќе го сакаме другиот, грешникот, вклучувајќи се и себеси. :smir:

Затоа оваа приказна, дури и да е измислена повеќе ми се допаѓа од теоријата на еволуцијата која дури и да е вистина е само гола вистина, т.е. не нуди ништо вредно и духовно за нас. Нема потреба од долга еволуција на свеста од илјадници години за да се продуховиме, доволен ни е само момент да сфатиме што е рај, само доколку сакаме. Доколку сакаме да го елиминираме ова лажно јас што не тера да си замислуваме дека сме нешто подобро од другите.
Мое лично мислење, и не само мое
.

Мора да кажам дека навистина е трагичен овој поглед. Теоријата на еволуцијата те учи нешто што е најбитно што еден човек треба да го разбере. Тоа е дека тој не е центар на светот и дека со него не може да прави што сака,и дека нема семоќен бог што ќе стави се под контрола.
Не учи дека човекот не е надвор туку дел од природата и за неа треба да се грижиме.
Исто не учи и дека нема втора шанса и работите кои ќе ги зафркнеме нема да се поправат на другиот свет и затоа треба да пазиме што правиме.

Убаво е тоа Игор, само би рекол дека примената на тоа знаење зависи пред се од личната совест на поединецот. Теоријата за еволуцијата е знаење за природата, а состојбата на рај свесност за неа. Мене ми е доволно да сочувствувам со се, како што велиш да знам дека сум дел од природата, а јас велам свесен, бидејќи таа свест рационално не знам дали може да се оствари, само со срце. :)
Мое лично.

Убаво е тоа Игор, само би рекол дека примената на тоа знаење зависи пред се од личната совест на поединецот. Теоријата за еволуцијата е знаење за природата, а состојбата на рај свесност за неа. Мене ми е доволно да сочувствувам со се, како што велиш да знам дека сум дел од природата, а јас велам свесен, бидејќи таа свест рационално не знам дали може да се оствари, само со срце. :)
Мое лично.

Спиритуалноста е исто од света на поединецот. Да не е така ќе била кај сите иста, ама тоа баш не е така. Од друга страна приказните во библијата се едноставни и ја кажуваат својата цел. Симболичното значење е оставено на тумачење на поединците. од друга страна еволуцијата е стриктна. Правилата од неа се научни и јасни и нема простор за манипулација. Некој од работите од денес се сеуште не јасни но сепак јасно е ставено до знаењњ што е дискутабилно, а што не и до која мера.
Да бидеш свесен не значи да сочуствуваш со природата. Напротив тоа сочуство се појави со индиструлазицијата на нашето општество. Претходно тоа го немаше. Теоријата дека секое дрво е битно за нас, секој вид драгоцен доаѓа баш од еволуцијата.
Јас ти гарантирам дека нема да најдеш луѓе кои се бореле за заштита на природата во 5-6 век (а и тогаш се уништувала иако во многу понмала мерка). Напротив нема доказ дека во тој период луѓето и воопшто знаеле дека е битна. Библијата била јасна дека се се врти околу човекот.
Или не знам можеби во тоа време немало спиритуални луѓе или пак не биле доволно свесни како вие што сте денес? Или можеби сето тоа е илузија.

Хахаха џес френд. Аман бе, нели ти реков дека не сум по религија и по верски објекти, само по лична вера. Спомнав само нешто дека не беше добро што во комунизмот владееше една тивка пропаганда против црквата. А и ништо не сум прифатил од ова како буквално вистинито, не ме интересира, само си извлекувам поуки, лични поуки од СЕКАДЕ каде можам, и од религиско и атеистичко, за своја душа, а потоа и си ги проверувам, имам опишано повеќе свои духовни искуства, најсилното на темата Гностицизам, но ти или не си го видел или не те интересира многу личната вера, туку само препукување за и против религијата како политички субјект.

да ! знам дека разговаравме ( а не се контриравме ) во тема гностицизам

е што се однесува до лична вера.....секој си ја има , секој си има лични мотивации нели

само што атеист несака некој да го убедува да не си верува на очите

си пишува дека атеисти си постоеле отсекогаш

пред 2000 год всушност Исус ги пофалил атеистите ОТИ СИ ВЕРУВАЛЕ НА ОЧИТЕ

Јован:
5:39 Вие ги проучувате Писмата, зашто мислите дека имате вечен живот во нив; и тие сведочат за Мене.

Лука:
16:16 ”Законот и Пророците беа-МИНАТО СВРШЕНО ВРЕМЕ до Јована. Оттогаш се проповеда Евангелието за Божјото Царство, и секој насила влегува во него.

А ЗА МОЈСЕЕВИОТ ИЛИ БИЛО КОЈ ДРУГ СУЕТЕН ЗАКОН НАПИСМЕНО Е НАПИШАНА "НАГРАДАТА"

ЕФЕСЈАНИТЕ Глава 6

1 Деца, слушајте ги своите родители во Господа, зашто тоа е право.

2 ”Почитувај ги својот татко и мајка - тоа е првата заповед со ветување -

3 за да ти биде добро и за да живееш долго на земјата!”

:pos: :pos: :pos: :pos: абе "награда" не ти е гајле ..и ние атеистите ја имаме без да молиме клањаме да праиме будали од себе

и истава "награда" ја пишува во стар завет за сите споведувачи на суетни закони
ете јапишува и во нов завет

И ПАЗИ атеистите не спроведувале Закон оти се гледа дека било заебанција
арно ама пуст интерес лесен живот ееејјјј 1300 години од Мојсеј Евреите биле дупени од религиозна неписмењаштија

а православ католик ислам протестант ПОВТОРНО ги шиткаат истите срања

демек пак не било битно како ќе се живее било битно да се забегува , клањања , молитви , левата десната рака нога ....кењажи колку сакаш ИАКО ИСТИТЕ ТИЕ РАБОТИ ГИ ПРАВЕЛЕ И ЕВРЕИТЕ ПА НИШТО ОД ТОА НЕ ИМ СЕ ПРИЗНАЛО .

ДО ЗАКОНОТ Е !
Римјаните: 8:2 .... Исус ме ослободи од законот на гревот и смртта.
зошто е суетен
како и секој друг суетен закон

Еремија
10:7 Кој да не се бои од Тебе, Цару на Народите? Навистина, Тебе Ти припаѓа, зашто меѓу сите мудреци на Народите и во сите нивни царства Ти нема рамен! Со што палат оган, тоа ги залудува! ЗАКОНОТ ИМ Е СУЕТЕН - обично дрво.

КАПИТАЛИСТИЧКИТЕ ЗАКОНИ СЕ СУЕТНИ ЗАКОНИ ! УГНЕТУВАЧКИ РЕГУЛАТИВИ !

мани друго батките пукаат да бидат на политичка сцена пак како во среден век да бидат совладетели со државата и капиталистите

така што РЕЛИГИИТЕ СЕ политички субјекти некогаш прикриено а многу често ОТВОРЕНО како сега . Штом имаат апетити да бидат совладетели значи да влијаат одлучуваат за судбината на луѓето .... ПА ТОА Е ПОЛИТИКА НЕГО ШТО Е АКО НЕ ПОЛИТИКА .

Да бидеш свесен не значи да сочуствуваш со природата. Напротив тоа сочуство се појави со индиструлазицијата на нашето општество. Претходно тоа го немаше. Теоријата дека секое дрво е битно за нас, секој вид драгоцен доаѓа баш од еволуцијата..

ок, тоа звучи во ред, всушност од знаење нема зијан, туку под тоа еволуција подразбирав учење за биохемиските процеси во детали што ми звучи комплицирано и мене лично сосема непотребно.

ок, тоа звучи во ред, всушност од знаење нема зијан, туку под тоа еволуција подразбирав учење за биохемиските процеси во детали што ми звучи комплицирано и мене лично сосема непотребно.

Биохемиски процеси? Не знам каде си учил ама или промашена наставна програма или пак ти воопшто не си внимавал на час. прилично сум сигурен дека е она второто земено во предвид дека еволуција ако не се лажам се учи во седмо оделение и е објаснето прилично едноставно (ја има онаа слика од човек како станува мајмун и сл). А самата теорија на еволуцијата е буквална, а не симболичка и заклучоците од неа се факти, а не лични преспективи и погледи и размислувања.

Биохемиски процеси? Не знам каде си учил ама или промашена наставна програма или пак ти воопшто не си внимавал на час. прилично сум сигурен дека е она второто земено во предвид дека еволуција ако не се лажам се учи во седмо оделение и е објаснето прилично едноставно (ја има онаа слика од човек како станува мајмун и сл). А самата теорија на еволуцијата е буквална, а не симболичка и заклучоците од неа се факти, а не лични преспективи и погледи и размислувања.

Од самиот почеток зборам, од кога Земјата била вжарена маса, па се ладела, па се створале услови за живот полека полека, биохемиски реакции, имаше некои поими како мравја киселина, Гибсонова енергија итн., не се сеќавам. Има време допрва за човекот, а тек за мајмунот... кој можеби и деволуирал... :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom