Дали постои патување низ времето?

Член од
8 октомври 2009
Мислења
310
Поени од реакции
79
Според овај клип, ако се движеш со брзина на светлината да речеме на „десно“, точката што скака во саатчето ќе мора да се движи десно со брзина на светлината, и нема да може да се движи горе-доле (ако се движе десно со брзина на светлината, и во исто време да се движи горе-доле со некоја брзина, кога ќе ги собереме векторите ќе добиеме брзина поголема од светлината WTF). Надевам се дека разбрахте шо сакам да кажам.

Член од
23 февруари 2010
Мислења
66
Поени од реакции
2
Hmm aj da probam prosto da vi objasnam sto znaci patuvanje niz vremeto i zaso e toa mozno.Zamislete si deka prostorot e eden horizontalen ramen objekt(na primer list hartija).I gravitacijata funkcionira na toj nacin sto na primer nekoj objekt so odredena masa zastane na taa ramna podloga.So samata masa toj ke zazeme mesto vo prostorot i ke napravi distorzija na mestoto kade sto e toj objekt.Megutoa ovaa distorzija e zanemarlivo mala.E sega ako uspeeme nie na nekakov nacin da najdeme energija vo vid na kosmicki stringovi(procitajte sto znacat tie) i ja skoncentrirame vo edna opredelena oblast na toa mesto ke se napravi ogromna distorzija i prostorot ke se napraj vo vid na konus kade sto niz centarot na toj konus bi pominuvale tie kosmicki stringovi .E sega ako nie zeeme vselenski brod i patuvame okolu tie kosmicki stringovi nie ustvari go kratime patot i napravime eden krug okolu stringovite i se vratime nazad nie ustvari ke se vratime na istiot prostor vo istoto ili priblizno istoto vreme sto znaci deka nie ke si se vidime kako se podgotvuvame da trgneme i mozeme i da si se pozdravime i da mu kazes so be ti use ne si trgnat a ja veke napraiv krug i stignav nazad.Ete toa e teoretsko patuvanje niz vreme i ne gleam zaso da ne bide mozno...Doduse ova e edna od poveketo teorii za toa kako moze da se patuva niz vremeto.Naucnicite se uste treba da gi otkrijat zakonite na gravitacija koi vlijaaat na atomite bidejki teorijata na relativitet vazi samo za golemi objekti.

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Патување во иднината можеби е можно. Најверојатно доколку се движиме со брзина приближна на таа на светлината и нашето време и времето на тие на Земјата нема да е исто па кога ќе се вратиме сме всушност на Земјата поминала повеќе време па сме дошле во иднината.
Патување во минатото...колку и да би сакал да е можно мислам дека на ваков начин се соочуваме со премногу парадокси...Се убиеш сам себе ?...го убиеш дедоти па ти не ни можеш да постоиш зошто нема да постои ни татко ти или мајка ти. Вмешување во некој минорен настан од кој поради теоријата на хаос се менуваат многу работи и како последица на тоа ти може пак да не постоиш или пак тотално го менуваш текот на историјата и времето од кое си дошол ? Создаваш паралелн свет ???....Премногу пробелми и парадокси за патувањето назад во времето да е остварливо.

Член од
23 февруари 2010
Мислења
66
Поени од реакции
2
Патување во иднината можеби е можно. Најверојатно доколку се движиме со брзина приближна на таа на светлината и нашето време и времето на тие на Земјата нема да е исто па кога ќе се вратиме сме всушност на Земјата поминала повеќе време па сме дошле во иднината.
Патување во минатото...колку и да би сакал да е можно мислам дека на ваков начин се соочуваме со премногу парадокси...Се убиеш сам себе ?...го убиеш дедоти па ти не ни можеш да постоиш зошто нема да постои ни татко ти или мајка ти. Вмешување во некој минорен настан од кој поради теоријата на хаос се менуваат многу работи и како последица на тоа ти може пак да не постоиш или пак тотално го менуваш текот на историјата и времето од кое си дошол ? Создаваш паралелн свет ???....Премногу пробелми и парадокси за патувањето назад во времето да е остварливо.
Hmm toa teorijata na haos aka the butterfly effect ne veruem ni da postoi taka da i da se vratis u minatoto mozes da ne napravis nikakvi promeni ednostavno da se odnesuvas kako obzerver i da ne smenis niso u minatoto i da ne sozdades slozeni paradoksi.I ete kao so objasniv pogore na nekoj nacin mozno e patuvanje nazad vo vremeto(na teoretski nacin) i posetuvas nastan sto veke se slucil a toa e da se gledas samiot sebe kako se podgotvuvas da trgnes da patuvas.E sea ako si se ubies samiot sebe ondak se pojavue paradoks ama pa mozda i niso da ne se sluci tuku ednostavno ti ubivas licnost od drug paralelen svet i taka da i posle negovata smrt ti se uste si postois.Seto ova patuvanje so vremevo e ednostavno komplicirano i veruem ke se otkrie so kako duri otkako ke uspeeme nekako da patuvame niz vremeto

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Hmm toa teorijata na haos aka the butterfly effect ne veruem ni da postoi taka da i da se vratis u minatoto mozes da ne napravis nikakvi promeni ednostavno da se odnesuvas kako obzerver i da ne smenis niso u minatoto i da ne sozdades slozeni paradoksi.I ete kao so objasniv pogore na nekoj nacin mozno e patuvanje nazad vo vremeto(na teoretski nacin) i posetuvas nastan sto veke se slucil a toa e da se gledas samiot sebe kako se podgotvuvas da trgnes da patuvas.E sea ako si se ubies samiot sebe ondak se pojavue paradoks ama pa mozda i niso da ne se sluci tuku ednostavno ti ubivas licnost od drug paralelen svet i taka da i posle negovata smrt ti se uste si postois.Seto ova patuvanje so vremevo e ednostavno komplicirano i veruem ke se otkrie so kako duri otkako ke uspeeme nekako da patuvame niz vremeto
Епа тоа е работата премногу е комплицирано за да се открие, а и тоа што ти го наведов се причините зашто не би било можно да се патува назад времето. Како не веруваш во ефект на пеперутката. Се ваќаш назад го убиваш Хитлер и нема 2 св војна. Светот во кој што би се вратил е сосема друг со еден куп промени. Како сплет на тие околности многу луѓе може да не ни постојат а сосема други да постојат. Значи ти со таа проена создаваш нов свет во кој што би се вратил. Да се вратиш како набљудувач би значело никој друг да не те гледа што значи дека би требало да егзистираш во некој подпростор или сл. Премногу сложена работа патување низ време.:toe:

M

mar30

Гостин
ne postoi bidejki samiot prostor se siri pobrzo od bilo sto vo univerzumot vklucuvajki ja tuka i brzinata na svetlinata taka da i bilo koe iskrivuvanje na prostorot nema da ovozmozi edna materija da bide prisutna na dve mesta istovremeno

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Епа тоа е работата премногу е комплицирано за да се открие, а и тоа што ти го наведов се причините зашто не би било можно да се патува назад времето. Како не веруваш во ефект на пеперутката. Се ваќаш назад го убиваш Хитлер и нема 2 св војна. Светот во кој што би се вратил е сосема друг со еден куп промени. Како сплет на тие околности многу луѓе може да не ни постојат а сосема други да постојат. Значи ти со таа проена создаваш нов свет во кој што би се вратил. Да се вратиш како набљудувач би значело никој друг да не те гледа што значи дека би требало да егзистираш во некој подпростор или сл. Премногу сложена работа патување низ време.:toe:
Ако е така тогаш постоиш и ти 1 секунда,1 минута,1 година,1 век понапред.Е сега ти 1 секунда понапред пред 1 секунда се враќаш и го убиваш Хитлер а ти во сегашноста треба да ги осетиш тие промени.

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Ако е така тогаш постоиш и ти 1 секунда,1 минута,1 година,1 век понапред.Е сега ти 1 секунда понапред пред 1 секунда се враќаш и го убиваш Хитлер а ти во сегашноста треба да ги осетиш тие промени.
Не те разбрав баш со ова една секунда пред една секунда. :) Муабетот ми беше следен. Ти од светот како што е сега се враќаш пред 2 св војна да речеме и го убиваш Хитлер. Значи од тој момент ја менуваш историјата и со тоа твојот свет каков што си го знаел пред да се вратиш во времето не постои или можеби постои ама во некој друга димензија. А и тука е прашање дали времето е праволиниско или кружно. Зезната работа е ова со времето. :)

T

Tetro

Гостин
Не те разбрав баш со ова една секунда пред една секунда. :) Муабетот ми беше следен. Ти од светот како што е сега се враќаш пред 2 св војна да речеме и го убиваш Хитлер. Значи од тој момент ја менуваш историјата и со тоа твојот свет каков што си го знаел пред да се вратиш во времето не постои или можеби постои ама во некој друга димензија. А и тука е прашање дали времето е праволиниско или кружно. Зезната работа е ова со времето. :)
Како можете вака да размислувате? И дете од 2 години ваков бисер не може да отќине :pos:

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Вака сега.Ако постоиш ти во сегашноста значи постоиш ти и во 1 година во иднината пример.Епа сега ти 1 година во иднината пред 1 година си се вратил и си го убил Хитлер,а ти во сегашноста би требало веќе да ги доживееш тие промени.Ако сега не ти е јасно ќе ти нацртам.:smir:

I

Intex

Гостин
^ Нема да ги осети бидејќи дедовиот парадокс се попречува, а пак паралелните димензии го побиваат парадоксот, ама нема да се осетат промените во овој паралелен универзум. Останете ми со здравје.:)

Член од
4 јули 2008
Мислења
6.134
Поени од реакции
1.896
Да паралелните универзуми се единствена логична теорија со која се објаснува „дедовиот парадокс“.Меѓутоа не сум многу уверен дека постои патување низ времето.

Член од
25 јуни 2007
Мислења
2.307
Поени од реакции
1.134
Вака сега.Ако постоиш ти во сегашноста значи постоиш ти и во 1 година во иднината пример.Епа сега ти 1 година во иднината пред 1 година си се вратил и си го убил Хитлер,а ти во сегашноста би требало веќе да ги доживееш тие промени.Ако сега не ти е јасно ќе ти нацртам.:smir:
Др Кулен ти го даде одговорот, паралелни димензии тоа и јас ти го пишував. Доколку јас сега иницирам да се вратам значи тука е почетокот а промените што ќе ги напрвам во минатото ке влијаат доколку се вратам да би се вратил во некој паралелен свет кој се поклопувал со нашиот се додека јас не сум ја направил таа промена. Ова може да се спореди со тероијата на паралени универзуми каде што при секоја наша одлука на пр. дали да одиме лево или десно, доколку одбереме десно ни продолжуваме таму но паралено се созадава и универзум каде што сме одбрале да одиме лево. Тоа подрабира бесконечен број на паралелни светови. А доколку јас треба да се вратам во минатото за да биде ваква иднинтата како што е сега значи јас треба да одам бесконечно пати назад во времето за да ја направам истата состојба е тука е муабетот со тоа дека времето може да биде кружно.

--- надополнето ---

м`кеј. фала на цвеќето. :pos:

Братче?
Нема проблем. Ти прочитај пред да збориш кој откинувал бисери и слично. :)

Kajgana Shop

На врв Bottom