Вистинската татковина на Словените!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Георги Радулов-Радуле: Вистината за македонската историја
Во 548 година Словените ја опустошиле Илирија, а во 549 година стасале до долината на Места и го презеле градот Топер, блиску до Егејско Море. Градот бил опустошен.
За Ромеите Словените се див и жесток народ. Еве што за нив пишува современикот на тие настани Прокопиј: „Уште кога Словените се нафрлија во земјата на Ромеите, тие ги заклаа сите што им паднаа во раце, без разлика на старо и младо. Цела Илирија и Тракија беа послани со трупови, повеќето оставени непогребени...“
Словените и другите варварски племиња разурнале многу градови во Македонија. Некои од нив долго не биле обновени, а некои исчезнале засекогаш. Таков е случајот со античкиот Александропулос (денешен Сандански). Во 559 година Словените одново дошле до Македонија. Сериозно словенско разурнување се случило во 578 година за време на императорот Тибериј. Бидејќи тој бил во војна со Персија, го повикал на помош против Словените аварскиот хан Бајан. Аварите разурнале неколку словенски села. Набргу потоа тие нападнале и византиски крепости. Влошувањето на аварско-византиските односи било искористено од Словените. Голема словенска маса ги опустошила Тракија и Елада (а веројатно и Македонија). Современикот на тие настани Јоан Ефески, кој живеел кон крајот на 6 век, напишал: „Тие ја опустошуваат, ја палат и ја ограбуваат државата... Тие станаа богати, имаат злато и сребро, ергели коњи и многу оружје“.
Постепено, Словените се населиле на територијата на Македонија и на други балкански држави. Од словенските племиња што се населиле во Македонија се знае за Березитите (Брсјаците), кои се населиле по долината на реката Црна, Стримонците што се населиле по долината на реката Струма, Драговитите што се населиле покрај реката Бистрица, Ринхините што се населиле на полуостровот Халкидики, Смолјаните што се населиле меѓу Струма и Места и др. За време на првите децении на 7 век на целата територија на Македонија и Грција се појавиле словенски населби. Словенскиот елемент во Македонија, Тракија и Грција се зголемува при населувањето на Турко-Бугарите (681 година).
Населувајќи се во христијанска држава, словенските колонисти лека-полека требало да ја примат религијата на своите соседи христијани, покрај кои живееле, а од друга страна и поради строгите заповеди на Јустинијан против неверниците и еретиците и немањето милост за која било друга вера освен христијанството. Христијанството многу помогнало за хомогенизација на македонскиот народ. Примањето на единствена вера ги надминува религиозните пречки при склучувањето бракови меѓу млади од различни етнички групи.
Доселените словенски племиња во Македонија, заедно со староседелците, создале своја држава, позната во литературата како Славунија (Склавинија). Тие прават големи напори да ја зајакнат државата и да излезат на море. Во 597 година тие го опседнале Солун и отпочнале борби за да го преземат. Опсадата завршила безуспешно. Според други историски наоди, првиот напад на Словените на Солун бил во 584 година. По две години тие повторно се обиделе да го преземат градот. Во периодот од 614 до 616 година тие и трет пат го нападнале. Во 618 година одново се обидуваат да го преземат големиот град во сојуз со Аварите. Словенскиот кнез Хацон успева да се провлече низ една од вратите на градот, но бил фатен и убиен. По неуспешниот напад Аварите се повлекле, а Словените склучиле примирје што траело до 674 година. Таа година Словените одново го нападнале Солун. Како повод за тој напад било искористено заробувањето на водачот на Ринхините, кнезот Пребонд. При оваа опсада Словените не биле единствени. Војувале Ринхините, Сагудатите и Драговитите. Струмјаните не зеле учество во опсадата, а Велегезитите не ги прекинале добрите односи со Солун и продолжиле да ги снабдуваат солунчаните со храна.
Во 658 година византискиот император Констанс Втори и објавил војна на Склавинија. Во војната не можел да победи, но успеал да натера дел од македонските Словени да ја признаат царската власт.

Георги Радулов-Радуле: Вистината за македонската историја

Словенскиот елемент во Македонија, Тракија и Грција се зголемува при населувањето на Турко-Бугарите (681 година). ..KAKO TOA?

Населувајќи се во христијанска држава, словенските колонисти лека-полека требало да ја примат религијата на своите соседи христијани, покрај кои живееле, а од друга страна и поради строгите заповеди на Јустинијан против неверниците и еретиците и немањето милост за која било друга вера освен христијанството.:toe:
Прокопиј: „Уште кога Словените се нафрлија во земјата на Ромеите, тие ги заклаа сите што им паднаа во раце, без разлика на старо и младо. Цела Илирија и Тракија беа послани со трупови, повеќето оставени непогребени...“:vozbud:
Јоан Ефески, кој живеел кон крајот на 6 век, напишал: „Тие ја опустошуваат, ја палат и ја ограбуваат државата... Тие станаа богати, имаат злато и сребро, ергели коњи и многу оружје“. :vozbud:

kade otidoa sosedite.ednash zaklani,drugpat :back: so slave.....
znaeme za voskresnuvanje vo hristijanstvoto,ama sto cudo ke da bese ova...
i t.n...

Премногу луѓе даваат премногу теории кои се контраат една со друга. Мене не ми прави никаква смисла зошто некој би го напуштил своето родно огниште за да се пресели на туѓа почва за секогаш? Ако словените дошле од зад Карпатите, ако да речеме, дошле од Полска, Украина, западниот дел на Русија...зошто би се спуштиле кон Балканот кој е туѓ за нив? Прво и основно, сите подрачја од каде што наводно потекнуваат словените се равници, односно полиња, кои се погодни за одгледување на храна! За да биде предизвикано некакво движење на еден народ треба нешто да го поттикне на тоа, а кога имаш храна и изобилство на вода зошто би тргнал некаде да загинеш? Климата на Балканот е премногу жестока за народите од север. Кај нас летата се жегни а зимите знаат понекогаш да бидат и сурови.

Јас мислам дека таканаречените Словенски преселби не може да се исклучиво Словенски. Претпоставувам дека тоа биле налети на разно разни племиња од цела европа и средна азија. Значи освен Авари, Готи и Хуни како поголеми племиња, имало стотици мали племенца кои живееле на левата половина на Европа. Е сега, да го земеме в предвид фактот дека за да се пресели едно цело племе во поход треба да тргнат и жени и деца и старци. А како тоа Словените биле брутални и крволочни, и како освојувале територија кога со нив биле нивните семејства? Ај да речеме, првин тргнале да освојуваат...а после што? Се вратиле да си ги земат семејствата а целото тоа време ги оставиле како жив плен за други племиња во налет?

Не ми идат некако теорииве, има многу аргумени кои се косат со логиката и “фактите“. Ако Словените живееле на рамници зошто би сакале да се адаптираат на планински живот, па се населиле по планините низ Македонија и балканот?

Ne vi drzi voda ova. Zosto ako Aleksandar bil Sloven ne zboruval na Slovenski kako sho zboruvale slovenite od 6 vek.

Размисли првин што е тоа еволуција на јазикот и дај кажи ни како говореле Словените од 6 век.

аха, и јас да му го прочитам одговорот.

Братче кај најде политичари да опитуваш за јазикословие
:smir:

Стефан Запоја, Полска

Анализирајќи ја литературата...

Брат,
Не си го симнувај нивото што сам си го поставил овде.
Беэ валиден линк (не од Сонце), или скен од статијава со точна транскрипција на името на авторов не можам да дадам никаков коментар.

Брат,
Не си го симнувај нивото што сам си го поставил овде.
Беэ валиден линк (не од Сонце), или скен од статијава со точна транскрипција на името на авторов не можам да дадам никаков коментар.

Треба да се сме open-minded нели, сите теории да ги разгледуваме.
Да не се држиме до еден извор и една верзија на историјата, затоа и мора истражуваме.

Бев зафатен за да и се посветам на темава но ќе надокнадам.

Поздрав.

Треба да се сме open-minded нели, сите теории да ги разгледуваме.
Да не се држиме до еден извор и една верзија на историјата, затоа и мора истражуваме.
Се подраэбира.

Бев зафатен за да и се посветам на темава но ќе надокнадам.

Поздрав.
Нема проблем, ќе почекам.
Затоа и реков, не можам да коментирам вака.

Етногенезата на Словените се уште е отворено прашање,но има нови откритија кој упатуваат на решенија.Во главно постоеја две теории кој базично велеа дека
1.Словените дошле од Балканот
2.Словените дошле од зад Карпатите.
До пред некое време се сметаше дека Словените во зачеток биле едно-етнички(еднородни),и следствено само една од двеве горни теории би доаѓала во предвид.
И овде генетиката ги осветли археолошките наоди и на еден перфектен начин го стави акцентот на миграциите кога се работи за етногенезата на Словените многу по назад од средновековието во мезолитот и неолитот.Така и нелогичноста која се јавува за нив како народ паднат од небо според овие две постари теории е надмината.
Базично Прото-пелазгите еднороден народ од Стара Европа 6-7000 г.п.н.е. почнал да ги напушта Балканските предели и да се населува
во правец на =Романија,Молдавија,Украина ,Белорусија,Русија.Генетски тоа се гледа на мапите од хаплогрупите I1b-M227 и I2a2 (M423)=I2a-P37.2,а археолошки може да се следи преку наодите од Кукутени културата во Романија и Молдавија и Триполје културата во Укранина.Тоа значи дека дел на Словените во Источна Европа навистина води потекло од Балканот.Врз оваа основа и сега поткрепена со генетски докази редно е да се каже дека до сега многу научници како од Македонија,Србија,Украина и Русија
укажувале на некој наоди посебно на Винчанското писмо и наодите откриени во Македонија и во Украина.
http://en.wikipedia.org/wiki/File:HaplogroupI2.png
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Cucuteni_map.jpg

http://images.google.com/images?hl=...rypillian&btnG=Search+Images&aq=f&oq=cucuteni

http://images.google.com/images?q=c...&sa=X&oi=image_result_group&resnum=4&ct=title

http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpI09.html

Но процентуално денес Словените неможат да се дефинираат само со ова население,просто затоа што тоа представува 15 до 20% од населението.Другиот дел од населението е всушност од друга етничка припадност.Генетски тој дел од населението кај денешните словени на пример во Украина представува 60% и е од хаплогрупата
R1a која укажува на население кое дошло во Европа преку Евроазиските степи.Археолошки може да се следи преку Едногробната култура која се простирала преку Источна Германија ,Балтикот, Русија и Украина.
http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpR09.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Corded_Ware
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/eb/Corded_Ware_culture.png

Повеќето лингвисти неправат разлика меѓу Пелазгите и некој дури ги сврстуваат како Грчки племиња.Пример како Кортланд (види=
http://www.kortlandt.nl/publications/art111e.pdf ) .Но Грците се генетски сосема други од Пелазгите кој оставиле и денес свои траги во Молдавија Украина Белорусија...преку хаплогрупите кој ги набројав.Грците генетски па и археолошки денес мошне лесно можат да се следат преку хаплогрупата Ј2 и нејзината распространетост и преку поклопеноста на распространетоста на хаплогрупата со идентични археолошки наоди на нивните формирани колонии уште од антиката.Проблемоте што на пример во теоријата на Кортланд Пелазгите ги нема ,а од друга страна ги има Грците во предели каде што нема ни трага од нив ниту во археолошка ниту во генетска смисла.
http://www.isogg.org/tree/ISOGG_HapgrpJ09.html
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/81/Cardial_map.png
http://dienekes.50webs.com/arp/articles/greeknry/
На крај да повторам дека етногенезата на Словените има големо
значење за расветлување на етногенезата на денешните Македонци.Денешните Македонци без разлика дали се потомци или
не на Александровите Македонци се домородци на територијата на Македонија со илјадници години пред доаѓањето на првиот Грк на Балканот.

Шарко,во право си ...има причина за миграциите,но за тие кој направиле генетски знак има и одговор.Миграциите од Македонија,Србија и Панонија према Украина започнале после затоплувањето на Европа и кревањето на нивото на Јадранското море и Егејот .И таа миграција не одела преку нок туку слободно можеме да кажеме милениуми.Таа миграција оставила генетска трага.
Слично е и со миграциите во средниот век...кога дел од северната група на Словени (хаплогрупата Р1а) се пробива на Балканот не во 6-7 век како што
се пренесува туку од крајот на 10 век кога е антрополошки атестирана оваа група во Македонија и која денес ја има кај нас 15% а во Грција 25%.

Размисли првин што е тоа еволуција на јазикот и дај кажи ни како говореле Словените од 6 век.

Najgolemata dilema dali Slovenite se pred 6 vek ili poslem tuka e rekata Dunav. Mnogu mislat deka tie zastanale do rekata dunav ne mozejki da ja pominat. Ama vo eden broj na Fokus pisese deka ti go pominale Dunav i se naselile tuka i bea spomnati nivnite vodaci. Pisese kako mozese Hanibal mnogu veka pred slovenite da go pomini Gibraltar i Alpite a slovenite da nemozat.

Najgolemata dilema dali Slovenite se pred 6 vek ili poslem tuka e rekata Dunav. Mnogu mislat deka tie zastanale do rekata dunav ne mozejki da ja pominat. Ama vo eden broj na Fokus pisese deka ti go pominale Dunav i se naselile tuka i bea spomnati nivnite vodaci. Pisese kako mozese Hanibal mnogu veka pred slovenite da go pomini Gibraltar i Alpite a slovenite da nemozat.

И зошто не ми одговори тоа што те прашав?

Башка во 6-от век имало веќе мостови на Дунав, ако е проблемот за преминување.

Запишано е дека во 625 година го освоиле и островот Крит.

Меѓутоа, дали тоа биле “Словени“ или тоа бил само политички термин во Византија за да се определат натрапниците?

Термин кој денеска е погрешно толкуван.

Византија, односно Источната Римска Империја, во тоа време била напаѓана и од Келти, Вандали, Готи, Хуни, Болгари, Авари, Викинзи итн. итн.
Едната хипотеза вели дека Византиските писари за да си ја олеснат работата, сите овие напади на разни племиња ги идентификувале со едно вештачко име.

Имено, постојат неколку имиња кои ги карактеризираат “Словените“ од денешен аспект: Слави, Славјани, Склавси, Склавени, Словени, Вени, Венди, Венети, Енети..... Пелазги...

Зошто волку верзии, знаеш да одговориш?

jas mislam deka se udavile...
vreme e da gi zakopame....

carigradskiot patrijarh Nikola 3 (1084–1111) pratil pismo do carot Aleksej Komnen Prvi,vo koe mu pisuva deka IRC (Vizantija) 218 god. ne go poseduva PELOPONEZ..

vo Monemvasijskata hronika pisuva deka slavsite ja ukrale na IRC Peloponez od 587. до 805. год. (218 год.) i vladeele uste 100 god. plus tamu....

ako vo 587 god. slavsite go ukrale Peloponez, toa e 23 g. pred Iraklie da stane car,vo 610 g.

ako slavsite mozele da i go ukradat na NAJMOKNATA DRZAVA VO EVROPA PELOPONEZ,
logicno e tie da ziveele i porano tamu,a i drugi slavsi na potegot od mocuristata do Peloponez.

dali ovie slavsi dosle so charter?

sto pravele osameni na Peloponez, 23 god. pred Iraklie DA DOZVOLI DEMEK NASELUVANJE NA SLAVSI?

deka ne se utka godinite,carot Mihail treti se tepal so niv i im zemal zemja vo 847. до 849. год.

gledas,Dunav ne e nikakva dilema....

dilemata e vo tebe....

Дека балканот е вистинска татковина на словените укажуваат и многу други историчари и научници.

Некој што знае за неколку големи битки на словените со војската на Ромеа кога словените упаднале на балканот нека напише нешто.Мислам би било интересно да се разгледаат.Може и да се откријат некои нови податоци.

Deka balkanot e tatkovina na Slovenite se samo pretpostavki na arheolozite, a deka se dojdeni od zad Karpatite ima mnogu vizantiski i rimski izvori.

,,Za navleguvanjeto na Slovenite vo Makedonija ima pishani svedoshtva ushte od 517/8 godina koga Komes Marcelin potvrduva deka vakva golema grupacija pominala pokraj skupi no ne go opljackala"

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom