Партнерот ми е од село, што да правам?

Каде живеете?

• Град

Гласови: 322 78,5%
  • Село

Гласови: 88 21,5%

• Вкупно гласачи
    410

Zemzela

носител на титулата ултимативен клабер
Член од
19 јули 2006
Мислења
5.045
Поени од реакции
152
Лилааа ма :tapp: од село била ма...овој машка шмизла а? Ми се повраќа од вакви размислувања еј...имав ја друштво кое не се дружеше со колегите зашто не биле од Скопје :tapp: ц ц ц како овие од Лас Вегас да се па не им се на ниво,а да ги прашаш нивните од каде се,нема да знаат името на селото да ти го кажат...искомлексирани будали!

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Заборавив да напоменам:Доколку има некој што темава му предизвикува револт,нека ми пише пп ќе ја затворам.
И едно извинување,доколку има такви,незнаев дека сеуште има од овој вид стереотипи,не ми беше целта со отварање на темава да навредам некого.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
глупаво размислување.... ти можеш да фатиш дечко што живее на центар а да е поголем сељак од селанец кој живее во најбитисаното село во Македонија. Кога некој стварно ќе го сакаш нема баш да му ја мислиш дали е од село или град... не е предизвик за девојка од село да се мажи во град .. предизвик е да најдеш некој што ќе те почитува, што ќе те сака и што ќе те цени... а да најдеш дечко од Франција, Сомалија, Патагонија или Вратница не е предизвик...
Коа ќе треба со некого да живееш поважно ќе ти е како тој се однесува спрема тебе него од кај е тој.... А и боље прв в село него последен в град.
Ај не заебавај! Не бива ова, мислам не е битно ’мадето’ на потекло него шо има внатре така? Не бива врска меѓу луѓе растени и одгледувани во различни околини, различно се воспитани, различно ги гледаат и ги сваќаат работите. Ќе ти биди интересно еден месец два додека е ново ама на крај ќе ти прекурчи од земјоделско размислување(зборувам за мене) па ќе бараш замена.
Еве некој пример: Девојка од град а маЖјакот од село- таа гарант има проблем со колешките од работа а овој плука по власта ради млекото, и шо мислиш што ќе прават муабет вечер кога ќе се видат-каков ти беше денот? Кога ни едниот ни другот ќе разбере шо е работата. А па обратно да е е уште полошо, тогаш девојаката сонува да стане пеЈачка или треба да ја носиш во ресторан по фаремрки, а овај господинов граЦки работи таксист и по цел ден оговара со пријателите кој со кого е во врска!
Па ако сака и двајцата нека бидат комшии во Ѓорче не бива а камо ли да живеат село-град!
Вакви врски не траат подолго од дваесетина ’клецкања’ -Кои, морам да признаам, се многу убави и поучни во животот!:smir:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.892
Поени од реакции
12.428
Заборавив да напоменам:Доколку има некој што темава му предизвикува револт,нека ми пише пп ќе ја затворам.
И едно извинување,доколку има такви,незнаев дека сеуште има од овој вид стереотипи,не ми беше целта со отварање на темава да навредам некого.
Па не мора, ова е баш интересно да се видат различни мислења и шмерцови во глава. Не би требало никому да предизвика револт.

земјоделието е главна носечка гранка во моментов.
Хм, ме интересира што ќе јадат оние кои им е испод чест да се дружат со селски моми и момчиња. Процесори, кинески папучи или портокали :smir:. И џидипито на државата како ќе се оствари без земјоделието. И голем дел од вработувањата и социјалниот мир како ќе се остварат без руралните области.

На темата, да не заборавиме дека и најградските (зборам за Скопје) се со голем број потекло од село. А оние чисто скопски-стари скопјани потекнуваат од маала кои поприлично знам како функционираа (маџар маало на пример) пошто се имам таму родено и живеано извесен период. И да не заборавиме дека Аеродром беше земјоделски аеродром, ливади..., Чаир беше крај на светот, Капиштец беа исто ниви и ливади... (да не испадне ова историја на градот:smir:)
Така да,... можда е некој претходно што кажа криење/срам од своето потекло (но зошто не знам, мозокот е чудна работа). Или достигнување на некоја лажна вредност...:toe:. Најверојатно ова е дел и за психоанализа.

И како што кажа еден член, канта сиренце, прасенце, зелка... се си доаѓа. Фали град, ама молзи од село :smir:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Не знам што се испонавредија многумина на темава.
Многу ми е интересно она ставање на равенство помеѓу луѓето и квалитетите кои ги поседуваат.
Не се сите луѓе еднакви и не треба да бидат. Некој ќе биде успешен, некој клошар, некој ќе ебе полно жени, некој ќе дрка (фала Лет3), некој ќе е роден во град, друг во село, некој генетичар, некој филолог.

Некој од град ќе остане со мама и тато цел живот, некој од село ко слатино ќе се избори и ќе стане градоначалник на Охрид, ама ќе си остане сељак, се е релативно и зависно од набљудувачот.
Сепак, поселско нешто од турбо фолк журки, од српска гадна музика по „најелитните“ места низ градов, кои се некој интересен микс на кафана и дискотека каде скопјанчишча се пијанат, шмркаат, лигават, нема.
Поселско нешто од муабети за тоа кој тепал дали манчестер или ливерпул, кој се смувал со која, или слични муабети, кои „на кафе“ по цел ден се вртат нема.
Поселско нешто од гледање на операција идол или триумф или хрватско/српски шпански серии или греј анатоми нема.
Селско кога ќе се употреби со вакво значење, најверојатно не е она кое „граѓаните“ го очекуваат кога го спомнуваат својот статус.
Поголемиот дел од луѓето влегуваат во некој просек кој ги прави селските работи споменати погоре.
Независно од местото на раѓање и живеење.
Да не испадне дека вртам без поента, многу е важно од каде потекнуваш. Но уште поважно е што човекот ќе направи со она кое го има, дали ќе стане фиљан човек или ќе стане скопјанец ко опишаните.
Убаво е да се гордееш ти со твоите родители и со нивните дела, да се гордееш со потеклото, но уште поубаво е станеш некој со кој тие ќе се гордеат.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Хм, ме интересира што ќе јадат оние кои им е испод чест да се дружат со селски моми и момчиња. Процесори, кинески папучи или портокали :smir:. И џидипито на државата како ќе се оствари без земјоделието. И голем дел од вработувањата и социјалниот мир како ќе се остварат без руралните области.
Малку оф ќе бидам,но во поширок поглед има врска:smir:
Ако ги нема тие луѓе да произведат храна и да ги измолзат кравите,и сите бевме граѓани ќе немавме сол во очите да си фрлиме како држава.Замислете да немаме земјоделие,колку ќе чини еден кг компири,млеко,сирење.Некој ќе рече ќе набавиме,ама од каде пари за да набавиш:)За да имаш пари треба да создадеш и продадеш нешто,основна клетка на размена.
Овој муабет му доаѓа како поговорката рани куче да те лае:smir:

Член од
26 јануари 2009
Мислења
7.633
Поени од реакции
6.441
Еј закон тема. Баш ме занимаат мислењата на струмичани/ки.

Ако некој ми го запази аватарот што ми беше пред некое време :)

Иначе, од село сум, да, и користам прва прилика при упознавање со особа да го кажам тоа. Да се чисти работите и да си немам работа со покондирана тиква понатака.
зошто баш на струмичани?

butterfly8

peperutce
Член од
17 март 2009
Мислења
96
Поени од реакции
5
глупаво размислување.... ти можеш да фатиш дечко што живее на центар а да е поголем сељак од селанец кој живее во најбитисаното село во Македонија. Кога некој стварно ќе го сакаш нема баш да му ја мислиш дали е од село или град... не е предизвик за девојка од село да се мажи во град .. предизвик е да најдеш некој што ќе те почитува, што ќе те сака и што ќе те цени... а да најдеш дечко од Франција, Сомалија, Патагонија или Вратница не е предизвик...
Коа ќе треба со некого да живееш поважно ќе ти е како тој се однесува спрема тебе него од кај е тој.... А и боље прв в село него последен в град.
Taka e.I ne znam zosto mislat nekoi deka ako edniot e od selo ima poinakvi razmisluvanja od tie od grad.Ne mora da znaci deka e nekoj tolku zatucan a i ako zivee vo selo ne mora da znaci deka e zemjodelec i neznam sto.

Член од
26 април 2006
Мислења
13.024
Поени од реакции
1.940
Ја пре би направил класификација по образовна основа, него по географска.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Taka e.I ne znam zosto mislat nekoi deka ako edniot e od selo ima poinakvi razmisluvanja od tie od grad.Ne mora da znaci deka e nekoj tolku zatucan a i ako zivee vo selo ne mora da znaci deka e zemjodelec i neznam sto.
Поточно би било едниот е од Скопје а другиот од било каде во Македонија. Кај нас на тоа се сведува...Скопје и другите....:toe:
Скопјани се родени со педигре:toe::vozbud::pos2:
......инфо.....да нема забуни..од Скопје сум......но повеќе ги сакам тие без педигре, некако поприродно се однесуваат и изгледаат.

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Поточно би било едниот е од Скопје а другиот од било каде во Македонија. Кај нас на тоа се сведува...Скопје и другите....:toe:
Скопјани се родени со педигре:toe::vozbud::pos2:
......инфо.....да нема забуни..од Скопје сум......но повеќе ги сакам тие без педигре, некако поприродно се однесуваат и изгледаат.
:nesvest: Како што знам еснаф луѓе од Битола, од Скопје ниеден не познавам таков. Тоа што ти си влетал во клишето кое е насилно наметнато денеска, не сум ти ја крив, ама напишаното не е точно.

Имам уште триста чуда да напишам, и тоа во врска со сите глупости кои ги читам на темава, ама ќе навредам некои луѓе. Не дека ме заболе многу за тоа, ама е обидувам да задржам некое ниво, да не ми речете дека сум сељак а живеам у градска средина :tapp:

У секој случај, кажано на кратко, исфрлате комплекси на површина, и ништо повеќе.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
:nesvest: Како што знам еснаф луѓе од Битола, од Скопје ниеден не познавам таков. Тоа што ти си влетал во клишето кое е насилно наметнато денеска, не сум ти ја крив, ама напишаното не е точно.

Имам уште триста чуда да напишам, и тоа во врска со сите глупости кои ги читам на темава, ама ќе навредам некои луѓе. Не дека ме заболе многу за тоа, ама е обидувам да задржам некое ниво, да не ми речете дека сум сељак а живеам у градска средина :tapp:

У секој случај, кажано на кратко, исфрлате комплекси на површина, и ништо повеќе.
А да земеш едно три-четири пати да го прочиташ тоа што сум го напишал на што се однесуваше (цитираното) па правилно да го разбереше.....па после да реплицираш

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Е голема работа ако е село. Компромиси постојат.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
И сељаците се луѓе :toe:

*горенаведаната реченица е сарказам за они што не разбрале

M

marsovka

Гостин
види кога ќе земеш во равенство,околина ,воспитување итн.
ќе видиш дека се мали шансите да се погодам со некој од село мислам да ми се трефне како како што треба,зборам за карактер,ипак колку и да збориме нема граници љубовта имало граници.
крај и краева се случува луѓе кои дошле од село и се образувале во ск(али тие што се образувале).Да покажат поголема карактерност и интелегенција од тие кои биле родени и живееле во ск .

Ако збориме за луѓе кои се од село и кои не отишле подалеку од нивното село и се со едвај средно завршено ...тогаш шансите се многу мали да се погоди некој за мене мислам...сеа за другите не можам да кажам.

Kajgana Shop

На врв Bottom