Градоначалниците од ДУИ, што направија до сега?

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Koga posleden pat si bil na starata carsija ?
Sto e so kukjite koi se recisi padnati . Bez prozori , bez fasada...
Ne znaci deka e stara , i da se ostavat objektite da padnat na zemja.

http://www.felixwilleke.com/images/20080518154948_skopje_macedonia.jpg

Слушај...кога сакаш да бидеш ироничен, треба да знаеш на кого да му се обратиш. Во стара Чаршија сум секој ден и мнооогу подобро од тебе ја познавам и ги знам проблемите и потребите од чаршијата. Сликата што си ја постирал, убаво би било да знаеш од каде е сликана како прво. Како второ, КУЌА е приватна сопственост, и треба газдата да си ја уредува. А куќи во стара Чаршија нема. Има во Дуќанџик. Разлика. Да не се лажеме. На стара Чаршија и треба промоција и уредување во смисла на економски план. А не реновирање. Естетски си е пре-убава.

Римз што подразбира реновирање?

Голем дел од чаршијата е во фаза на скапување, мора да се реновираат старите дуќани, да се направи соодветна инсталација, но да се задржи истиот изглед и да се освежат фасадите за да дојде до израз таа стара градска архитектура.

Мене ми е жал за старите занаетчии кои скоро и да ги нема, а секој “бутик“ е со калап роба и освен златарските излози сето останато е нефункционално.

Треба да се направи еден концепт за заживување на чаршијата, нека се сместат сите уметници, со нивно ателје, нека се отворат ресторанчиња со светска кујна, да се искористи локацијата и да и се даде малку живост и душа на чаршијата.

Бит Пазарот треба да биде затворен комплекс и да се направи поделба на продукти, малку менаџирање треба да се вложи.

Слушај...кога сакаш да бидеш ироничен, треба да знаеш на кого да му се обратиш. Во стара Чаршија сум секој ден и мнооогу подобро од тебе ја познавам и ги знам проблемите и потребите од чаршијата. Сликата што си ја постирал, убаво би било да знаеш од каде е сликана како прво. Како второ, КУЌА е приватна сопственост, и треба газдата да си ја уредува. А куќи во стара Чаршија нема. Има во Дуќанџик. Разлика. Да не се лажеме. На стара Чаршија и треба промоција и уредување во смисла на економски план. А не реновирање. Естетски си е пре-убава.

Точно е дека е убава ама некои дуќани дефинитивно го имаат нарушено оригиналниот изглед со нивното реновирање. Затоа треба да се направи еден поопширен преглед и да се издадат обрвски за реставрирање на оригиналниот изглед.
Ревиталиџирањето на стара чаршија е пак од уште поголемо значење, а тоа значи дека терба точно да се одреди со специјална одредба или закон да во одреени места или дуќани да смее да се обавива занаетчиска работа кој традиционално била обавувана. Бидејќи стара чаршија почнува полека да ја гувби својата автентичност. И дефинитинво треба да се организираа повеќеќ културни збиднувања ама не само за албанското население, бидејќи се има чувство дека се што е од културен карактер е наменето само за албанското население.
И дефинитивно што не треба да се прави е тоа што го направи градоначалникот со правеќе на една порта на која не и е местото таму бидејќи ќаршијата никогаш немала порта и не треба да и се ставаат нови.

Точно е дека е убава ама некои дуќани дефинитивно го имаат нарушено оригиналниот изглед со нивното реновирање. Затоа треба да се направи еден поопширен преглед и да се издадат обрвски за реставрирање на оригиналниот изглед.
Ревиталиџирањето на стара чаршија е пак од уште поголемо значење, а тоа значи дека терба точно да се одреди со специјална одредба или закон да во одреени места или дуќани да смее да се обавива занаетчиска работа кој традиционално била обавувана. Бидејќи стара чаршија почнува полека да ја гувби својата автентичност. И дефинитинво треба да се организираа повеќеќ културни збиднувања ама не само за албанското население, бидејќи се има чувство дека се што е од културен карактер е наменето само за албанското население.
И дефинитивно што не треба да се прави е тоа што го направи градоначалникот со правеќе на една порта на која не и е местото таму бидејќи ќаршијата никогаш немала порта и не треба да и се ставаат нови.
Baci, ne sum im ja kriv na curite od aerodrom so se plasat da dojdat u carsija, deka demek ke gi siluvale. Nikoj nikogas nikomu ne mu zabranuval da dojde vo carsija. Bar za toa mozam da garntiram.

Nego, vo Germanija si, ne si bas u tek so nastanite.

U Kapan An u sreda svirat Mra i negovata grupa... puno makedonci ima... vcetvrtok e Lea ( funky punks mislam deka se vikase bandot )... isto taka puno makedonci ima.... najnovo se otvori edna vinoteka, makedonec ja drzi, odlicno sredena.... i taka.... zelba za da se ide u carsija samo treba, nisto poveke.:toe:

Baci, ne sum im ja kriv na curite od aerodrom so se plasat da dojdat u carsija, deka demek ke gi siluvale. Nikoj nikogas nikomu ne mu zabranuval da dojde vo carsija. Bar za toa mozam da garntiram.

Абе види ваму јас мислам дека не е толку до тоа што тие од аеродром не се чувствуаат сгурно колку што знам дека навечер не е толку безбедно да паркираш кола на Бит Пазар. И да повторам не викам мислам туку знам. Од кај знам? епа да речеме дека баба ми живее на бит пазар и и се утепавме купувајќи раткапни и ретровизори, за среќа немаше алуминимски бандажи за сабајлечки да си ја најде колата на трупчиња како некои нејзини комшии. Безбедност значи треба да се подигне особено навечер.
А за аеродромките.... па нив им е исто толку страв само да се движат сами низ празните темни улички во Карпош 4

Се согласувам со Бацилус.

И не само на Македонците им се отежнува животот во Чаир туку и на другите народности.
Мојот најдобар другар од факс кој е Турчин, истово го збори.
Дали ќе му ја гребат колата, дали ќе ги расипуваат кваките, дупат гумите, дали брат му ќе го закачаат и ќе му палат оган под врата во стан... се' со една цел, да се исели.

Во Гостивар се рушија бараките каде што посиромашните живееа и трафиките кои ги има во секој нормален град.. Имаше периоди коа требаше цел град да го прекопаш за да најдеш некаде весник да си купиш. Дупките по улиците ги пополни со бекатонки ( АЛОООО БЕКАТОНКИИИИИ ), сите квалитетни и ретки дрва ( и наравно скапи )што беа посадени по тротоарите и во парковите ги пресече ( оправдување: стари биле, шије ми га ѓура.. дрво доживува старост и до 100 години а тие беа таму максимум 30 години) и прилично скапо ги продаде... Насади некоја никаква лигава ливадичка на сред центар ( неможе да се нарече парк) со безвредни дрвца... А да, коа веќе спомнав центарот, тука е и плоштадот кој е неверојатно накосо направен али не сум баш сигурна дека бејта го правеше така да нема да коментирам.... некст Никако ама баш никако неможе да воспостави ред и сообраќајна култура... Се застанува на сред пат да се прави муабет, се паркира на сред улица.... све и свашта...
Се градат глупи објекти кои го нагрдуваат градот и се уништуваат куќите кои се заштитени ( таа до старата банка кај што се гради сега со све е расклимана )... Искрено јас немам приметено тротоар што не е накосо поставен... кал, дупки, несреден парк, деформирани клупи, немање доволно корпи со одпадоци ( лажам, има... по една на улица), в парк е исто како да си добил на бинго да најдеш корпа... кејот е никаков, неосветлен, не среден ( уствари боље несреден него со бекатонки)... ауф бе.. се изнервирав... одвратно е

Bejta kolku tolku go rabzubavil Gv ( kolku sum mogla jas da primetam koga sum bila tamu)...no sega koga ke dojde Rufi na vlast ke napravi mnogu promeni ...

И не само на Македонците им се отежнува животот во Чаир туку и на другите народности.
Дали ќе му ја гребат колата, дали ќе ги расипуваат кваките, дупат гумите, дали брат му ќе го закачаат и ќе му палат оган под врата во стан... се' со една цел, да се исели.

ne zboruvaj bezveze .. ako sam ne si go baras nikoj nisto ne ti pravi ...

И треба на пример подобро осветлување...
Протерување на оние што сега владеат со чаршијата, за да се зголеми безбедноста...
Комплетно треба да се реновира влезот во чаршијата...А секј што ќе сака да си го реновира дуќанчето, тоа да биде по пропишани стандарди , па ако треба и државата нека ги помогне лугето....
Мене лично многу ми е жал што чаршијата е замрена...
И мислам дека и новиот градоначалник на Скопје треба да се позанимава со враќање на животот во старата чаршија...
Сепак ќе биде тешко, затоа што занатчиите оние на кои старата чаршија им припаѓа одамна се протерани од разноразни , шверцери и дилери...

Nego, vo Germanija si, ne si bas u tek so nastanite.

U Kapan An u sreda svirat Mra i negovata grupa... puno makedonci ima... vcetvrtok e Lea ( funky punks mislam deka se vikase bandot )... isto taka puno makedonci ima.... najnovo se otvori edna vinoteka, makedonec ja drzi, odlicno sredena.... i taka.... zelba za da se ide u carsija samo treba, nisto poveke.:toe:

Вчера Коце Трајановски беше кај Јанко гостин , ја спомна винотеката...
Го познавал газдата а овој многу бил задоволен од посетата...
Инаку јас имам пријател кој има кафич во Чаршијата и многу беше задоволен, барем на почетокот , сега незнам...
Сум бил таму , и во 10 саат навечер немаше жива душа, во чаршијата...

Во Дебар најмногу направи од сите досегашни. Нови улици и една голема двонасочна улица што го ослободи градот од голема гужва, се доправи општинската зграда...колку толку, од другите повеќе од сите најмногу досега.

Не дека тоа е доволно ама...

Направи најмногу се согласувам и сум му благодарен, сега има уште подобра програма...

Абе види ваму јас мислам дека не е толку до тоа што тие од аеродром не се чувствуаат сгурно колку што знам дека навечер не е толку безбедно да паркираш кола на Бит Пазар. И да повторам не викам мислам туку знам. Од кај знам? епа да речеме дека баба ми живее на бит пазар и и се утепавме купувајќи раткапни и ретровизори, за среќа немаше алуминимски бандажи за сабајлечки да си ја најде колата на трупчиња како некои нејзини комшии. Безбедност значи треба да се подигне особено навечер.
А за аеродромките.... па нив им е исто толку страв само да се движат сами низ празните темни улички во Карпош 4
Kako sto ne e tolku bezbedno da parkiras kola u hipodrom, kuceviste, karpos, madzari, pa i u centar ( sred bel den sred parkingot sproti Grand mu otide kasetafonot na drugar mi )... i tako dalje...
Da, se soglasuvam, treba da se poraboti na problemot so bezbednosta, koj sto problem postoi sekade.

Karpos 4 vsusnost e mnogu pozastrasuvacki navecer vo sporedba da receme so Dzon Kenedi... posle 10 u Karpos zivo pile nema, sade temnina, Dzon Kenedi do sabajle zivee.... ama pa koga ke gi prasas tipcite koi u zivot ne go preminale Kameni, ke ti kazat deka i denski se puka u Cair, vojna se vodi....:toe:

Aj be ne lazi.
Turcin bil pa ke go iselat.... zimi dzimi.... cela Gazi Baba e polna so takvi turci. Kaj mene u zgrada ima poveke makedonci, nikoj nit gi cepka nit im pravi nesto, bas naprotiv u sabota site zaedno se crtame u kladilnica, a caj ni nosi makedonec koj ja drzi cajdzilnicata.....:toe:
Tie muabeti zagrebenje, dupenje, zakacenje idi sitkaj gi im na drugi.

И треба на пример подобро осветлување...
Протерување на оние што сега владеат со чаршијата, за да се зголеми безбедноста...
Комплетно треба да се реновира влезот во чаршијата...А секј што ќе сака да си го реновира дуќанчето, тоа да биде по пропишани стандарди , па ако треба и државата нека ги помогне лугето....
Мене лично многу ми е жал што чаршијата е замрена...
И мислам дека и новиот градоначалник на Скопје треба да се позанимава со враќање на животот во старата чаршија...
Сепак ќе биде тешко, затоа што занатчиите оние на кои старата чаршија им припаѓа одамна се протерани од разноразни , шверцери и дилери...
Nema nikoj sto vladee so carsijata pa da bide proteran. Nema lokalni komandosi u carsijata koi sedat so kalasnikovi na vlezovite i kontroliraat koj ke vlese a koj ne. Nema. Slobodna zona e, samo zelba i volja da se ide e potrebna. Tie luge tamu toa ocajno go sakaat, posetiteli. Ne se ulavi pa da brkaat musterii.

Inace, da, se soglasuvam deka treba da se poraboti na stimuliranje na zanaetcistvoto i avtenticnosta na carsijata.

Вчера Коце Трајановски беше кај Јанко гостин , ја спомна винотеката...
Го познавал газдата а овој многу бил задоволен од посетата...
Инаку јас имам пријател кој има кафич во Чаршијата и многу беше задоволен, барем на почетокот , сега незнам...
Сум бил таму , и во 10 саат навечер немаше жива душа, во чаршијата...
Pred nekoj den bev u vinotekata, nemase nitu eden albanec, site makedonci bea. Samo mi padna vo oko toa deka poveketo bea od povozrasnite generacii, onie koi go pametat vremeto koga Carsijata pretstavuvalo centralno mesto za iskacanje u Skopje. Znaci se moze i taka, samo potrebna e inicijativa, zelba, isfrluvanje na laznite sliki koi se lansiraat vo javnosta za Carsijata i za Cair voopsto, kako sto toa go pravi Bratot pogore.

Ubavo vika rymz, na carsijata edinstveno sto i e potrebno e zazivuvanje i promoviranje.... se drugo si e u redu....

Мислам дека Заев во Струмица и Бејта во Гостивар ги прикажуваа како најуспешни градоначалници. Не знам за Заев и другите ама кога разговараме за албанските градоначалници ако Бејта во Гостивар е најуспешниот тогаш тешко нас. Вечерва јавноста имаше можност да се запознае со градоначалникот на Гостивар,Невзат Бејта. Г.Руфи Османи убаво го претстави него и неговата работа за овие 4 години, со 18милиони евра буџет за четири години успеал да го среди градскиот парк и неколку тротоари и се ја задолжил општината 6 милиони евра. Големото ти чудо направено.
Затоа е време за промени а промените почнуваат токму во Гостивар.

Kako sto ne e tolku bezbedno da parkiras kola u hipodrom, kuceviste, karpos, madzari, pa i u centar ( sred bel den sred parkingot sproti Grand mu otide kasetafonot na drugar mi )... i tako dalje...
Da, se soglasuvam, treba da se poraboti na problemot so bezbednosta, koj sto problem postoi sekade.

Karpos 4 vsusnost e mnogu pozastrasuvacki navecer vo sporedba da receme so Dzon Kenedi... posle 10 u Karpos zivo pile nema, sade temnina, Dzon Kenedi do sabajle zivee.... ama pa koga ke gi prasas tipcite koi u zivot ne go preminale Kameni, ke ti kazat deka i denski se puka u Cair, vojna se vodi....:toe:

Nema nikoj sto vladee so carsijata pa da bide proteran. Nema lokalni komandosi u carsijata koi sedat so kalasnikovi na vlezovite i kontroliraat koj ke vlese a koj ne. Nema. Slobodna zona e, samo zelba i volja da se ide e potrebna. Tie luge tamu toa ocajno go sakaat, posetiteli. Ne se ulavi pa da brkaat musterii.

Inace, da, se soglasuvam deka treba da se poraboti na stimuliranje na zanaetcistvoto i avtenticnosta na carsijata.

Pred nekoj den bev u vinotekata, nemase nitu eden albanec, site makedonci bea. Samo mi padna vo oko toa deka poveketo bea od povozrasnite generacii, onie koi go pametat vremeto koga Carsijata pretstavuvalo centralno mesto za iskacanje u Skopje. Znaci se moze i taka, samo potrebna e inicijativa, zelba, isfrluvanje na laznite sliki koi se lansiraat vo javnosta za Carsijata i za Cair voopsto, kako sto toa go pravi Bratot pogore.

Ubavo vika rymz, na carsijata edinstveno sto i e potrebno e zazivuvanje i promoviranje.... se drugo si e u redu....

Кварк точно е тоа за радијата дека никаде во скопје не се безбедни, јас знам за случај на крадење на радио среде бел ден пред поликлиника во аеродром.
Како и да е Безбедноста за автомобилите и пред се паркинг место кај битпазар се голем проблем. Паркингот пред илинден треба во најмала рака да се направаи катна гаража, и да знам дека има паркинг кај мнт ама пак тоа е малку подалеку од стара чаршија. Освен тоа размисли ако се направи катна гаража од затворен тип со обезбедување, со тоа ќе се зголеми довербата во општата безбедност.
Друга работа иако не е по темата знам дека К4 е заштрашувачки темени осамен навечер, сум го шетал затоа знам, ама пак истиот тој е таква населба каде има вглавно само за живеење простори па нормално е да е мирно, добро светло можат повеќеќ да стават.
А инаку да не речеш дека имам предрасуди за безбедност, во чаир само дижонска не се осмелувам да се приближам, инаку за другите делови од чаир (осве резерва околу делот кај чаирчанка) немам проблем. И од мое искуство во чаир освен гореспомнатите делови го сметам за побезбеден од бит пазар.
Оваа нова година славев во стан во чаир кај другар во близина на верото, за мое изненадување можеше да се чујат само спорадични истрели со пиштоли, за разлика од некои други места каде што сум славел како на пример горно лисиче каде задолжително се слушаат рафали од автомат.

Aj be ne lazi.
Turcin bil pa ke go iselat.... zimi dzimi.... cela Gazi Baba e polna so takvi turci. Kaj mene u zgrada ima poveke makedonci, nikoj nit gi cepka nit im pravi nesto, bas naprotiv u sabota site zaedno se crtame u kladilnica, a caj ni nosi makedonec koj ja drzi cajdzilnicata.....:toe:
Tie muabeti zagrebenje, dupenje, zakacenje idi sitkaj gi im na drugi.

Znaci se moze i taka, samo potrebna e inicijativa, zelba, isfrluvanje na laznite sliki koi se lansiraat vo javnosta za Carsijata i za Cair voopsto, kako sto toa go pravi Bratot pogore.

Затоа нема да мрднете од место со примитивниот пристап на одбивање секаква критика.

Ќе те седнам на маса со Турчинов, на Џон Кенеди живее, т.е. ќе те седнам со цело нивно друштво па ти изигравај мангуп на муабети.

Затоа нема да мрднете од место со примитивниот пристап на одбивање секаква критика.

Ќе те седнам на маса со Турчинов, на Џон Кенеди живее, т.е. ќе те седнам со цело нивно друштво па ти изигравај мангуп на муабети.
Koj e be toj turcin na dzon kenedi so zivee? Kazi mi go po ime. Sigurno go znam.
Na dzon kenedi turcin da ti mi bil maltretiran, my ass.....

Па знам дека можеш да го знаеш, ама не сум будала да кажам, како што реков најдобар другар ми е.

Не ми е никаков проблем да седнеме кога ќе дојдам, ја ти он и уште најмалце 5 турци од Џон Кенеди.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom