Perl

• Креатор на темата Креатор на темата Petkovsky
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
14 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
162
Не знам колку луѓе работат перл овде на форумот, али еве тема и за тоа. Јас лично не го знам, али сакам да почнам па ако има некој да каже нешто во врска со јазикот, совет и слично, нека пише овде.

Да не сакаш да се прајш хакер случајно :) ?

Муабетов у стил: само хакери користат Linux =) . Шала на страна, стварно би сакал да научам па затоа ме интересира какви впечатоци им оставил на оние што го знаат.

Муабетов у стил: само хакери користат Linux =) . Шала на страна, стварно би сакал да научам па затоа ме интересира какви впечатоци им оставил на оние што го знаат.

Perl Rulez :ojea:

За болдираното: Да ти кажам право интересни се впечатоците оставени од Perl :icon_lol:, само не го знам доволно добро за да би можел да коментирам повеќе за него :nesum:

Официјална страна на Перл

Download Perl

Perl Wikipedia

:)
Си реков си почепкал убави работи по интернетов па сфати дека треба да научиш перл (има убави примери во него). Јас не го знам многу, ама мислам дека има многу заебана синтакса. Не знам која ти е целта со јазикот тежок е а мислам дека малку добиваш од него.

Перл се учи ако сакаш да се правиш важен пред другарчињата :toe:

Не знам колку луѓе работат перл овде на форумот, али еве тема и за тоа. Јас лично не го знам, али сакам да почнам па ако има некој да каже нешто во врска со јазикот, совет и слично, нека пише овде.

Перл е одличен јазик моментално најмонугу се користи за прибирање на информации од сајтови.
Зошто ?

Бидејки одличен за “обработка“ на текст
Втора намена му е за системски работи пример обработка на
логови и многу друго.
Наменен е за системи базирани на Unix доста стар јазик е.

Повеќе од потребно е да секој професионалец да го знае

Што е хакерското во него?

Перл се учи ако сакаш да се правиш важен пред другарчињата :toe:

Потребен му е да се прави важен сам пред себе. Бијдеки решил да научи нешто повеќе

:kesa:
Перл е одличен јазик моментално најмонугу се користи за прибирање на информации од сајтови.
Зошто ?

Бидејки одличен за “обработка“ на текст
Втора намена му е за системски работи пример обработка на
логови и многу друго.
Наменен е за системи базирани на Unix доста стар јазик е.

Повеќе од потребно е да секој професионалец да го знае

Што е хакерското во него?

Потребен му е да се прави важен сам пред себе. Бијдеки решил да научи нешто повеќе

Фала за инфото.

Јас учам и чепкам по перл btw добар инкриптирачки јазик инаку имам и книга на македонски преведена од мене али јбг не е за у јавност...Инаку јас го користам највеке за нет апликации и сајтови,чепкам исто по некои готови кодови доколку има можност за подобрување на перформансите во самата перл програма...

Eeeeee, perl-аџии вие ми требате сеа.
Имам стринг гооолем и сакам да извадам делови од него со регуларен израз, има повеќе поклопувања и сите ми требаат, после ми требаат во листа сите ама тешки нека искочат тие сите па ке си сместам :). Знае некој ??

Eeeeee, perl-аџии вие ми требате сеа.
Имам стринг гооолем и сакам да извадам делови од него со регуларен израз, има повеќе поклопувања и сите ми требаат, после ми требаат во листа сите ама тешки нека искочат тие сите па ке си сместам :). Знае некој ??
http://txt2re.com/index.php3

најдобриот онлајн регекс генератор и код за повеќе јазици. Јас го користам за PHP ама и за PERL e добар

Не не, регуларниот израз не ми е проблем....проблем ми е СИТЕ негови поклопувања да ги извадам од стрингот и да ги сместам у листа.
пример: имаш содржина на цела веб-страна како стринг, и да ги најдеш сите линкови кон други страни и да ги ставиш во листа.

Perl е програмски јазик, првенствено направен за манипулација со текст, а денес се користи и за други операции како системска администрација, веб развивање, мрежно и програмирање на графички алатки.
Јазикот е направен да биде практичен, лесен за користење, ефикасен, комплетен, а во исто време е мал, елегантен и минимален. Негова главна предност е тоа што е лесен за пишување, поддржува процедурално и објектно-ориентирано програмирање, има вградени алатки за текст обработка и има еден од светските најимпресивни колекции на модули.

Проитај повеќе...

Основи на Perl...

• 1 Променливи
    • 1.1 Скаларни
    • 1.2 Низи
    • 1.3 Хаш
    • 1.4 Зони на функционирање на променливите
  • 2 Условни команди и скокови
    • 2.1 if
    • 2.2 while
  • 3 Вградени оператори и функции
    • 3.1 Аритметички
    • 3.2 Нумеричка споредба
    • 3.3 Споредба на текст
    • 3.4 Логички
    • 3.5 Општи
  • 4 Датотеки и влез/излез
  • 5 Споредби
    • 5.1 Покомплицирани изрази
  • 6 Функции (sub)
  • 7 Користење на модули во Perl
  • 8 Корисни врски

Јас моментално го учам сега Perl, интересна работа е , супер е за exploit :) и такви работи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom