Кај поголем процент од болните со витилиго е утврдена наследна склоност. Болеста се јавува кај сите возрасни групи, но најчесто се манифестира во пубертетот. Почнува како мала ограничена бела површина на кожата, најчесто локализирана на откриените делови на телото, околу отворите на кожата (уста, очи, гениталии, анус) и деловите што се изложени на притисок и повреди. Со тек на времето промените се шират и може да зафатат поголеми површини од кожата. Кога процесот е лоциран на влакнестиот дел - во тој дел косата побелува. Утврдено е дека кај оваа форма депигментацијата е последица на автоимуна реакција - се создаваат антитела, кои ги уништуваат меланоцитите,при што доаѓа до делумно или потполно разорување на меланоцитите. Во таквата кожа меланоцитите се редуцираат, а другата структура е нормална. При витилиго се препорачува престој на море и сончање подолг временски период. Се користи и фотохемотерапија, која е комбиниран процес од фотосензибилизација на дадената промена со определени средства - псоралени (меладинин и др.), а потоа промената се третира со ултравиолетови А-зраци, Пува ламби или со изложување на сонце. Се почнува со кратко изложување па постепено се зголемува до 30 минути. Терапијата се применува во зимскиот период за да се одбегне дополнително изложување од сончеви зраци. Здравата кожа се заштитува со заштитни кремови за сончање. За промените локализирани на лицето често се практикува премачкување со кортико кремови (целестодерм и др.), а потоа се препорачува сончање. Од естетски причини промените се премачкуваат со водоотпорни коректори. Денес се користат најсовремени дерматолошки апарати со селектирана бранова должина на зраците за третирање на промените со определена доза. Резултатите се многу добри.Vaka imam vitiligo(beli fleki po teloto) sum probala so se i sesto no nikako ne se leci dali nekoj znae nekoj lek za ova.....
Mozes da mi kazes na koe more zas jas sekoja godina odam na more i niso...Ne znam kolku vreme gi imas ovie fleki, ke ti kazam za brat mi. Toj nekolku godini imase vakvi fleki na celiot grb i mislam deka mu se sirea se poveke. Ova leto bese na more okolu dve nedeli i najverojatno od morskata sol cel grb mu se iscisti. Toa e negovoto iskustvo.
знам еден човек што лечи од оваа болест, лечи и секакви кожни болести од едно Битолско село е. Знам едно дете што беше таму и му даде некои врсти на кремови што сам си ги израборувал од некои билки . Вика дека е задоволен и полека полека почнуваат да му се намалуваат белезитеVaka imam vitiligo(beli fleki po teloto) sum probala so se i sesto no nikako ne se leci dali nekoj znae nekoj lek za ova.....
falaзнам еден човек што лечи од оваа болест, лечи и секакви кожни болести од едно Битолско село е. Знам едно дете што беше таму и му даде некои врсти на кремови што сам си ги израборувал од некои билки . Вика дека е задоволен и полека полека почнуваат да му се намалуваат белезите
Ќе ти пишам на профил податоци како да го исконтактираш и верувај дека човекот може да ти помогне. Детето, инаку близок пријател на еден мој близок пријател кажуваше дека луѓе не само од Македонија, туку и од Балканов и пошироко оделе кај него, а човеков има добиено разни сертификати и признанија:helou:
Јас имам витилиго.
Ми се појавија големи флеки на нозете и помали флеки низ цело тело на 7 години. Ги поминав сите доктори на ебаниов Балкан и на крај најдов една докторка, русинка што работеше во Софија.
Ми даде малку по алтернативна терапија од хемикалиите и отровите што ми ги даваа другите “стручњаци“. Не пиев никакви антибитоици, седативи или слични срања што ми ги препорачуваа другите.
Пиев само некој апчиња за подобрување на функцијата на црниот дроб и наизменично менував различни витамински додатоци на исхраната.
За 1 година почна да се приметува дека во центарот на флеките на нозете почнаа да се појавуваат точки со нормална боја (враќање на пигментот). Пигментот постепено се враќа и тоа прво се пополнуваат тие флеки што се појавиле последни, а последни тие што се појавиле први.
Процесот на пополнување е ептен спор. После десет години откакао ја почнав терапијата уште имам некои мали флеки по телото ама големите се скроз пополнети па маливе изгледаат као белези. И тоа.
Ако те интересира уште нешто, прашај.
За докторката знам само дека се викаше Надежда Тонкин.Pa me interesira....Jas sega naracav terapija od Bitola, no ne bi bilo loso da mi kazes nesto poveke za lekot i za doktorkata fala
p.s. majka mi e aptekarka i ako moze da mi go kazes imeto na tabletite za podobruvanje na funkcijata na crniot drob...pozz
Bi ti bila neizmerno blagodarna,ako mozhesh da me upatish kade mozhe da se nabavi RIVOTRILOT ,se raboti za dete na koe mu e neophode ovoj lek,a niz nashive apteki go nema,doturot od stranstvo ne go vrshat so odgovor deka imaat zabrana za uvoz na ovoj lek.Pozdrav!За докторката знам само дека се викаше Надежда Тонкин.
Лекот е базиран на соја значи е природен. Се вика Essential Forte. Ова е истoтот пакување што го пиев и јас:
Исто така пиев и Rivotril:
Само во никој случај не ги земај на своја рака лекарствава затоа што причинителите за витилиго не се кај сите исти. Кај мене Слезината и Црниот дроб беа проблем и тоа го ’поправав’.
Позз.
Ne znam jas ne sum go koristela neka ti kaze star_dust.Bi ti bila neizmerno blagodarna,ako mozhesh da me upatish kade mozhe da se nabavi RIVOTRILOT ,se raboti za dete na koe mu e neophode ovoj lek,a niz nashive apteki go nema,doturot od stranstvo ne go vrshat so odgovor deka imaat zabrana za uvoz na ovoj lek.Pozdrav!
Јас го купував од Бугарија.Bi ti bila neizmerno blagodarna,ako mozhesh da me upatish kade mozhe da se nabavi RIVOTRILOT ,se raboti za dete na koe mu e neophode ovoj lek,a niz nashive apteki go nema,doturot od stranstvo ne go vrshat so odgovor deka imaat zabrana za uvoz na ovoj lek.Pozdrav!