8 милјарди евра инвестиции во наредните 7 години најави владата

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Quark: A da ne go drvi mnogu mnogu, i da sedne so onie supavite od negovata ekipa, pa sto e pobrzo da skrojat eden plan i edna strategija kako da se prezivee narednite 6 meseci do godina dena, a?
- :pos2::pos2: не сте нормални еј :)) земете растрчајте се у 2круг нема да влезете :pos2:
Quark:Edni pomocani 70 milioni mu gi odbija, pa se krena cela Makedonija na noze, a ovoj padobranecot 2.6 milijardi ke mi investiral.... Ncncncn

- :nenene: лелел цела Македонија викаш :) ја само ќе те прашам 70смрдени милиончиња ли вредите тие шо се кренавте? за 70милиончиња ли штитите гејски интереси ...

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
2,6 милијарди за период од 7 години и не премногу пари. Тоа би дошло по 370 милиони годишно, сепак се капитална инвестиција. Плус буџетов секоја година расте, еднаш годишно му прават и ребаланс, кредити, државни резерви можат да искористат дел...
A uste 5.4 milijardi kaj se?!!!
So koj budzet?
So onoj istiot od koj sto 70% ide na administrativni troskovi?

Kakvi projekti? Koj ke gi realizira? Koj ke gi dobie tenderite? Pretstavnici na nekoi stranski kompanii bliski do vlasta, a podizveduvaci za bagatela cena da bidat pak nasi kompanii? So sto i celosno ke propadnat istite.

Jas pak prasuvam : zosto toa dosega ne go napravija, zosto eve 3 godini ne pocnaa takvo nesto da realiziraat?

Славјански

Антички Словен
Член од
2 мај 2008
Мислења
5.644
Поени од реакции
1.346
Интересно е тврдењето на владата дека за проектите кои беа во изборните програм на СДСМ за коридорот кон Бугарија нема ни физибилите студија.
Тито Петковски како човек од тој регион ја најави пругата кон Бугарија пред 10-ина години.
Мислам дека таму сега оди возот на Ленин кој снемал јаглен па ги вади даските од пругата.
И го прашуваат и што правиме кога ќе нема и даски од пругата и кога ќе застане возот.
Стигнавме во комунизмот.
Ете ја пругана на Тито Петковски во комунизмот е .

Ако нема добра физибилити студија нема ни евро за кредит или приватна инвестиција.

Македон91

Благородник
Член од
21 јануари 2009
Мислења
2.134
Поени од реакции
120
A uste 5.4 milijardi kaj se?!!!
So koj budzet?
So onoj istiot od koj sto 70% ide na administrativni troskovi?

Kakvi projekti? Koj ke gi realizira? Koj ke gi dobie tenderite? Pretstavnici na nekoi stranski kompanii bliski do vlasta, a podizveduvaci za bagatela cena da bidat pak nasi kompanii? So sto i celosno ke propadnat istite.

Jas pak prasuvam : zosto toa dosega ne go napravija, zosto eve 3 godini ne pocnaa takvo nesto da realiziraat?
Абе види, јас не ја бранам владава, не ме сфаќај погрешно, меѓутоа ако добро е испланирано, ако има добар проект, меѓународна помош (материјална пред се'), ако имаме добри приходи (извозот да се зголеми на сметка на увозот), проектот и не е баш неостварлив. Ставрески има добри врски со ММФ, беше и претседавач на генералното собрание на ММФ, можеби тоа е и адутот на владата, којзнае. И пак ќе повторам овие пари не се премногу бидејќи се работи за капитални проекти, за работи кои ќе останат и ќе користат за многу децениии, можеби и векови.

Член од
26 јануари 2008
Мислења
287
Поени од реакции
212
pa kako moze da se pocne odma koga doagas na vlast treba da se napravat site mozni administrivni raboti pred da pocnes nesto od koga proektot ke dojde vo zavrsna faza se pocnuva za toa treba vreme ne preku nok a vie komunjarcinja spekulanti na taa fint idete i go palite narodot ali narodot sozrea pa sega nikoj vise ne vi veruva i ne se trudete poveke:toe:

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ако може да изполни владата ова, ке биде супер.
Много интересно е от каде ке вземе тези 8 милиарди евро за 7 години?
Ова не е да земеш заем от 1000 евро от банка.Ова са милиарди.

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Абе види, јас не ја бранам владава, не ме сфаќај погрешно, меѓутоа ако добро е испланирано, ако има добар проект, меѓународна помош (материјална пред се'), ако имаме добри приходи (извозот да се зголеми на сметка на увозот), проектот и не е баш неостварлив. Ставрески има добри врски со ММФ, беше и претседавач на генералното собрание на ММФ, можеби тоа е и адутот на владата, којзнае. И пак ќе повторам овие пари не се премногу бидејќи се работи за капитални проекти, за работи кои ќе останат и ќе користат за многу децениии, можеби и векови.
Abe da, ako im e isplanirano i ako go realiziraat , da, jas so cetiri race ke gi glasam. Amaaaaaa....

Ko prvo, za vreme na kriza koga i najpametnite glavi ne znaat sto ke donese utresniot den, krajno bezobrazno e da izlezes so nekakov si plan, kutura sklopen, za eden vremenski period koj sto vo vakva sostojba e ramen na vecnost, i so toa da lazes nekogo deka ke ja izvleces zemjava od kriza, a usput i indirektno baras da te podrzuvaat i narednite sedum godini.:toe:

Sto ke im reces ti na tie rabotnicite od Silmak?
Ne berete gajle, posle sedum godini ke se sredi se. Pa dobro be picka ti materina, kako da preziveam jas za tie sedum godini, u celo da te gagjam a.... ( ova ne e nasoceno kon tebe, da ne me pogresno razberes )

Zatoa, daj prvin neka skrojat edna strategija za narednite 6 meseci, e tek posle neka mu ja mislat za dalje.

Drugo: cim Stavrevski e blizok so MMF, sto majkata togas go prekinaa angazmanot so MMF. Na ti go daj mi go sega ke pravime...

Ko treto: ubavo vika FMI, milijardi se vo prasanje, ne se 1000 evra.... i ako ti dade tolku pari nekoj, ke ti gi dade po ekstra nepovolni uslovi.... pa ke treba moite vnuci da go isplatuvaat....

ZULU

ПЛЕМЕНСКИ ВОДАЧ
Член од
17 февруари 2009
Мислења
19
Поени од реакции
1
Ако влезат 2 милијарди евра ние сме на коњот а тоа за 8 милијарди евра е невидена манипулација. 3 год на власт бедни инвестиции еднакви на нула и сега одеднаш 8 милијарди.:pos2::pos2::pos2:
Виде дека рејтингот почна да му паѓа, земјоделците го:pusk:со СВЕДМИЛК резервистите штрајкуваат , стечајците исто така па затоа мора да измислиме нешто со што пак ке го заведеме народот.

ABC

“градител“
Член од
24 февруари 2005
Мислења
15.696
Поени од реакции
193
Абе вие пак,од каде пари,многу биле,дрн,дрн,дрн,мрн,врн само да се мрчело.Македонија има пари штом може да планира 3 милјарди годишен буџет,тогаш ништо не се 8 милјарди евра за 5 или 7 години.И кредити да се земат доколку се успее,тие пари не се многу,кога се знае дека Македонија не е во групата на задолжени земји.Споредете една Хрватска која има 30тина милјарди борч наспроти една Македонија со само 2-3 милјарди.Значи имаме фора до 15 милјарди барем уште 12,кој кога би се потрошиле за инфраструктурни и енергетски проекти Македонија би станала вистински потенцијал на Балканов.Не заборавете дека токму сега каматите за кредити се на најниско ниво во историјата и се движат од 1-2% посебно доколку се работи за развојни и опипливи проекти како што се енергетиката и патната мрежа.:toe:

Член од
7 ноември 2007
Мислења
994
Поени од реакции
9
Interesna e prognozata a mislam deka poveke od interesna e privlecna sega kako shto ke odi ke vidime.Mene personalno me zagrizhuva sostojbata na denarot mislam deka nikoj ne mu obvrnuva dovolno vnimanie na ova problematika ako devalvira ni 80 miliardi nema da ne spasi

Quark

brr,brr...zbrc
Член од
12 март 2008
Мислења
3.489
Поени од реакции
156
Абе вие пак,од каде пари,многу биле,дрн,дрн,дрн,мрн,врн само да се мрчело.Македонија има пари штом може да планира 3 милјарди годишен буџет,тогаш ништо не се 8 милјарди евра за 5 или 7 години.И кредити да се земат доколку се успее,тие пари не се многу,кога се знае дека Македонија не е во групата на задолжени земји.Споредете една Хрватска која има 30тина милјарди борч наспроти една Македонија со само 2-3 милјарди.Значи имаме фора до 15 милјарди барем уште 12,кој кога би се потрошиле за инфраструктурни и енергетски проекти Македонија би станала вистински потенцијал на Балканов.Не заборавете дека токму сега каматите за кредити се на најниско ниво во историјата и се движат од 1-2% посебно доколку се работи за развојни и опипливи проекти како што се енергетиката и патната мрежа.:toe:
Aaaaaaaaaa peki togas..... neka gi investira 60-70% od budzetksite sredstva gvujo na razvojna programa, jas do krajot na zivotot ima da go glasam...
Ama, ke se sluci toa, a, so velis ti?

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Само да не заборавиш дека после тиja 12 милиарди имат лихва и ке треба да вадиш от икономиката рари за да платаш лихви.
3 милиадри буджет е за целата држава за година. 8 милиарди са 2 буджета ииии пол.От 7 години - 2 години и пол ке седиш на фотосинтеза.:toe:
Ова е 1/3.
И това го изjaви во време на финансова криза.Никоj уште незнае дали сме минали минимума или сега иде.
Само едно се прашам,зашто никоj не мисли за многото невработени?!

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
Sami ako ne napravime,nikoj od nadvor nema da ni napravi,a da ne ni postavuva uslovi.Drzavata morame sami da si ja gradime
Кај ли ги имам чуено овие зборови, само беа на екавица или ијекавица и обавезно се почнувале со

Другови и другарице......

Јебига..... Латасова школа, малку дудла а потоа ни пушта партизански филмови.

A

Alexander Nevsky

Гостин
Ако се оствари 1/3 од ова што го ветуваат би било супер така да супер само напред Грујо!

Член од
29 декември 2008
Мислења
1.505
Поени од реакции
43
Ајде дискусија на оваа тема да видиме
Владата најавува инвестиции од 8милјарди евра во наредните 7год.

прочитајте пред комент ....
http://www.sitel.com.mk/?ItemID=646995FEB22F514FA1ED5A613EB11822
Нема тука што да се дискутира.Ќе не молат да не примат во ЕУ и НАТО ама на.Ќе не молат да не признаат под уставното име ама на.Грците ќе не молат да идат на привремена работа кај нас ама ќе видиме.Ќе видат тие тогаш со кого си имаат работа.

Kajgana Shop

На врв Bottom