Паѓа ли рејтингот на ВМРО-ДПМНЕ?

Паѓа ли ...рејтингот на партиите?

• Вкупно гласачи
    188

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
А иронијата е што периферијата многу полесно и побрзо би се развивала
Па, прво бидејќи досега воопшто не се развивала (порано сите пари во Белград, сега сите пари во Скопје), а потоа бидејќи луѓето надвор од СК се повредни (знам дека заради оваа констатација ќе го јадам покасно). :helou:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Да, но работата е што вмро не ги зголеми платите само на администрацијата туку на сите вработени во државни институции, на пензионерите и ги зголеми откупните цени на земјоделските производи и субвенциите за земјоделците.
Епа затоа бе душо имаш кратер во буџетот.Не е работата да ги покачиш,работата е да имаш со што да ги покриеш тие покачувања.
И бранко на времето ги покачи за 100% платите,па добиваа плата од 8 милиони денари,а сирењето беше 1 милион.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
Администрацијата треба да се намали тоа е факт. Потребни се профитабилни вработувања, а не буџетарски. Администрацијата само јади од готовото, не прави пари.

И се знае како се вработува во сите државни фирми кај нас. Дојди ВМРО, избркај ги СДСМ-овците, вработи ВМРО-вци. Дојди СДСМ, избркај ги ВМРО-вците, вработи си СДСМ-овци. Така е последниве 18 години.

Но, мајтапот е, што денес, ВМРО, се испозанесе 200, па вработува без контрола!! И да, тоа е гласачко тело!! Бидејќи нема што друго да им понуди на граѓаните, т.е. не функционира економијата, пред колапс е, ги вработува во администрација, па овие среќни весели, зошто биле вработени ќе гласаат за ВМРО.

Е арно ама, не е тоа со долг век. Оти готовите пари (буџетот) се јадат. И ке јадат, јадат, ќе дојадат. И после? Фабрики (профитабилни) баш и нема, за јавни службеници пари ќе снема и после сите има да се сликаме пред трудот.. не со 35%, ами со 75% невработеност.

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
loso, nepromisleno i neosnovano tropanjegluposti.. ne samo sto so doagjanjeto na gruevski ne se izbrkaa tuku mnogu od SDS-to i se unapredija..
po odnos na ispozanesuvanjeto.. i toa ne e tocno proveri brojkite ubavo ke vidis deka si samiot greska .. drasticen porast nema na administraijata tuku naprotiv .. duri i ovie vo poenzija sto odat ovaa godina nema da bidat zameneti so noviporadi krizata.. rejtingotse dolzi na drugite oblasti..
gotovite pari i buxetot se rabota direktno zadol\ena kojae vladata.. kolku 'e si naplati tolku 'e ima.. problmot e [to vie samite neznaete voop[to [to sakate po odnos na toa pra[awe.. vladata ocigledno si ja brka rabotata.. subvenciite rastat danocitese namaluvaat a RM nemala ikogas pogolem budjet.. MNOGU pogolem problem se penzionerite otkolku admnistacijata ako veke tolku imas maka da najdes kade odat parite vo bunar.. tvrdam uste ednas deka so doagjanjeto na gruevski administracijata ne samo sto si go odraotuva sekoj denar sto go zema tuku otplaka i za kreditite na svoite prethodnici.. bez ogled na partiskiot predznak ..

Член од
13 јули 2006
Мислења
15.444
Поени од реакции
18.432
loso, nepromisleno i neosnovano tropanjegluposti.. ne samo sto so doagjanjeto na gruevski ne se izbrkaa tuku mnogu od SDS-to i se unapredija..

Ова е точно, најголемиот дел од СДСМ се преобратија.

Најголем дел што беа избркани и му беа скинати позиции беа тие кои не беа во ниедна политичка партија.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
po odnos na ispozanesuvanjeto.. i toa ne e tocno proveri brojkite ubavo ke vidis deka si samiot greska .. drasticen porast nema na administraijata tuku naprotiv .. duri i ovie vo poenzija sto odat ovaa godina nema da bidat zameneti so noviporadi krizata.. rejtingotse dolzi na drugite oblasti..
gotovite pari i buxetot se rabota direktno zadol\ena kojae vladata.. kolku 'e si naplati tolku 'e ima.. problmot e [to vie samite neznaete voop[to [to sakate po odnos na toa pra[awe.. vladata ocigledno si ja brka rabotata.. subvenciite rastat danocitese namaluvaat a RM nemala ikogas pogolem budjet.. MNOGU pogolem problem se penzionerite otkolku admnistacijata ako veke tolku imas maka da najdes kade odat parite vo bunar.. tvrdam uste ednas deka so doagjanjeto na gruevski administracijata ne samo sto si go odraotuva sekoj denar sto go zema tuku otplaka i za kreditite na svoite prethodnici.. bez ogled na partiskiot predznak ..

Многу чудно бе другарче,зборуваш за економија а ми кажуваш приказни од сител телевизија.Те прашав и претходно и не ми одговори,колку е дефицитот бе златен?
Ова болдираново директно од економски поглед ти мава клоца,ама толку јака што би те исфрлила од темава.
Еве ти сајт од Народна Банка:
http://www.nbrm.gov.mk/default-MK.asp?ItemID=B145A2C71D7AA5458C462D192C5CA9AB
прочитај се и врати се да видиме што си сфатил.
Чуден македонски феномен,ем поим немаш од областа ем се маваш од земја,бог да чува.

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
loso, nepromisleno i neosnovano tropanjegluposti..

ne samo sto so doagjanjeto na gruevski ne se izbrkaa tuku mnogu od SDS-to i se unapredija..

gotovite pari i buxetot se rabota direktno zadol\ena kojae vladata.. kolku 'e si naplati tolku 'e ima.. problmot e [to vie samite neznaete voop[to [to sakate po odnos na toa pra[awe.. vladata ocigledno si ja brka rabotata..

subvenciite rastat

danocitese namaluvaat

a RM nemala ikogas pogolem budjet..

MNOGU pogolem problem se penzionerite otkolku admnistacijata

ako veke tolku imas maka da najdes kade odat parite vo bunar.. tvrdam uste ednas deka so doagjanjeto na gruevski administracijata ne samo sto si go odraotuva sekoj denar sto go zema tuku otplaka i za kreditite na svoite prethodnici.. bez ogled na partiskiot predznak ..
-Мислиш дека некој ќе ти поверува во ова:pos2:

-Субвенциите растат:vozbud:...да 500 ден по крава откако луѓето ги испозаклаа кравите..:helou:

- Си платил данок некогаш...даноците се помали но основицата на која се пресметуваат е...:vozbud:

-Администрацијата е голем проблем:toe:....пензионерите не се проблем и не смеат да бидат проблем, не тропај без врска, ако си запознат што претставува пензија ќе видиш дека секој пензионер постепено низ годините сам однапред си ги платил парите за својата пензија

Член од
30 март 2009
Мислења
418
Поени од реакции
27
Vp koja drzava zivees ti? Vo istata vo koja ziiveeme nie-Republika Makedonija? ili zivees samo vo nekoj utopisticki film?:uvo:

tvrdam uste ednas deka so doagjanjeto na gruevski administracijata ne samo sto si go odraotuva sekoj denar sto go zema tuku otplaka i za kreditite na svoite prethodnici.. bez ogled na partiskiot predznak ..
Da , gi otplaka kreditite za koi sto imase razumni rokovi i razumni kamati , a del otplati i za dolgovi za koi nikoj i ne ja brkase. Megutoa, vo meguvreme zima novi krediti koisto se so nenormalni kamati vo odnos na onie od MMF. A zasto ne saka da skluci dogovor so MMF , ke ni odgovoris li? Ili veke go nasetuvas odgovorot?

Член од
5 јуни 2007
Мислења
890
Поени од реакции
9
хеех значи не случајно постои фразата народна мудрост.. од секогаш ми било интересно да го дефинираш истото.. во погорните случаи најверојатно би требало да се искористи она најболното „при очи слепи!“

Леандра и читам и пратам и живеам во оваа држава .. најкратко што би можел, во оваа држава денес и се плаќаат и се наплаќаат даноци, конечно се почитуваат во мн поголема мера законите, растотот беше евидентен (сега е забавен ама сеуште за разлика од реионов па и светов каде се гушат во негатива) .. тоа го гледам јас, ти сите форумџии и сите регистирани гласачи во државава.. разликите и несогласувањата за практукувањето на економската политика и инструментите потребни за истата помеѓу Владата и НБРМ не се тајна.. истите постојат уште од 2006 година.. за општа среќа во моментов клоцата ја добија оние кои имаат далекугледост колку и Гошев, односно Б.Ц што го поставува..

@воне.. незнам дали си дел од администрацијата но доколку си ти се чудам зошто така реагираш што по дисјункција значи дека не си :) јас го преживеав периодот кога повеќе од 400 колеги млади, тазе женети сите се кредити до гуша во 2002 некој без грам совест ги остави на улица и го направи она што ти го пишуваш како стандардно.... ооооооо 4 години гнев револт негативна енергија, мислата за реваншизмот се претвори практично како зависност! .. многу знам што посакував, многу знам што пишувам, и многу знам дека тоа не се случи.. едноставно со доаѓањето на груевски тие стереотипи се надминаа и и знам дека тоа даде резултат! јас не кријам дека сакав МНОГУ реваншизам ама се уверив дека лесно е да бидеш нечовек, тешко е да бидеш човек, државава не смее да се гуши со табуата на транзицијата и нејзините политичари...(тоа е само залудно трошење време и енергија што и двете и мањкаат на РМ) динамиката и темпото на работа што е денес наложено при извршувањето на работните обврски практично и го елиминираше партискиот предзнак ... ова всушност е одговорот и до ледената..и самата го знае тоа ама ваше е да си плукате по инерција ..
воне квантумот на субвенции денес е фактографија.. не треба подалеку да читаш и прочепкуваш еве ти темиве на кајгана.. тоа и самиот БЦ си го призна и кажа на последното интервју на алфа беше мислам кога го слушав..
по однос начинот на пресметување на даноците и придонесите .. тоа е всушност начинот и на кој се рани мојата фамилија и знам како го прифаќат тоа фирмите и гледам дека мерките им годат..да не се враќаме пак за рамниот данок и тн итн
и како за крај .. кога споменав исплаќањето на кредитите мислев на тромоста и неработењето на администрацијата претходно :) но добро е што ги спомена и нив видиш ќе го заборавев.. ММФ не ти треба!!! беа и самите од ММФ истото го потврдија.. дури и најзакоравените СДС ќе ти кажат дека играта со ММФ значи свесно откажување од некој % годишен раст на БДП..дури и жално беше да се гледа Заев на интервју е сега ќе МОРААТ да потпишат со ММФ и ќе ја изгубат слободата на самостојно водење на економска политика, не ќе може да даваат субвенции, ќе мора по секоја цена да го држат денарот и тоа ќе резултира со намалување на рејтингот на ВМРО патетично дури луѓе еве можеби повеќе од месец пројде сеуште не ми се верува што изнакажа типот пред јавноста..
..пензионерите каде реално изгледа и најлошо сум се изразил.. нив ги спомнав со мисла дека државава ни старее ... али дека како маса на пари што се исплаќаат како пензии зафаќа огромен дел зафаќа ама што е тука е како што велиш тие своето си го исплатиле само СДС е доволно луд и по нивното да посегне како што направи своевремено БЦ со фамозните 8% што ормално некој друг дојде па ги исплаќаше :)

Член од
9 ноември 2007
Мислења
9.327
Поени од реакции
1.334
хеех значи не случајно постои фразата народна мудрост.. .......................................
Леле човек што се изнапиша......се во стил СДСМ не чинеше а овие некој нови дечки од ДПМНЕ од господ ни се пратени (се надевам ова некој од форум религија нема да го прочита:vozbud:) ... си можел и подобро ако си сакал...:helou:

Абе ни за свинска п.... не ги бива ни овие ни тие пред нив ни тие пред пред нив итн......сето тоа си пати од суета и комплекс на виша вредност... јас и никој друг... само си играат државници и премиерчиња...:toe:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
„при очи слепи!“

Леандра и читам и пратам и живеам во оваа држава .. најкратко што би можел, во оваа држава денес и се плаќаат и се наплаќаат даноци, конечно се почитуваат во мн поголема мера законите, растотот беше евидентен (сега е забавен ама сеуште за разлика од реионов па и светов каде се гушат во негатива) .. тоа го гледам јас, ти сите форумџии и сите регистирани гласачи во државава.. разликите и несогласувањата за практукувањето на економската политика и инструментите потребни за истата помеѓу Владата и НБРМ не се тајна.. истите постојат уште од 2006 година.. за општа среќа во моментов клоцата ја добија оние кои имаат далекугледост колку и Гошев, односно Б.Ц што го поставува..

..пензионерите каде реално изгледа и најлошо сум се изразил.. нив ги спомнав со мисла дека државава ни старее ... али дека како маса на пари што се исплаќаат како пензии зафаќа огромен дел зафаќа ама што е тука е како што велиш тие своето си го исплатиле само СДС е доволно луд и по нивното да посегне како што направи своевремено БЦ со фамозните 8% што ормално некој друг дојде па ги исплаќаше :)

Другарче,јас незнам каде ти читаш и што слушаш,но за да добиеш на објективност потребно е да прочиташ нешто како економски показатели,статистика,прогнози и слично.Ова што го збориш е лаички муабет пензионерите на клупа што го разговараат.Затоа и претходно реков,ако не ја познаваш областа не се мавај од земја,бидејќи си наштетуваш на својата личност (имав убаво мислење за тебе сега ме смееш).
Кушлус помеѓу монетарна и фискална не смее да се дозволи како што беше годинава.Ако Гошев го ставил Црвенковски јас можам да кажам дека тоа му е најдобриот избор во целиот живот што го направил.Ако некој овде неможе да ја протурка својата популистичка политика и при тоа да ги изгори резервите и денарот,тоа е поради тој човек Петар Гошев.Не ги прашувај вмровците,прашај луѓе кои знаат економија и ќе ти кажат како Гошев работи.
Зборуваш за пензионерите...мислам дека знаеш дека секој одвојува во текот на 25 години стаж средства,кој одат во фонд,кој ги вложува во државни обврзници,на кој расте камата и така натаму.При тоа,плаќаш 25 години,а трошиш само десет години најоптимистички живот до 75.Како што дојде време незнам ни дали се доживува пензија.
Грујо ако сака може и по 1000евра да дава во администрација и плус 2000 евра за школување во економски школи за да може подржувачите малце од малце да видат што зборат,вака уште толку буткаат рејтинг.

yin yang

Who, me?
Член од
24 април 2005
Мислења
1.621
Поени од реакции
32
@воне.. незнам дали си дел од администрацијата но доколку си ти се чудам зошто така реагираш што по дисјункција значи дека не си :) јас го преживеав периодот кога повеќе од 400 колеги млади, тазе женети сите се кредити до гуша во 2002 некој без грам совест ги остави на улица и го направи она што ти го пишуваш како стандардно....

На тие луѓе треба да им се обезбеди вработување во профитабилни фирми, а не во администрација. Само нема... нема.. нема инвестиции, нема отварање фирми, само затварање, со години наназад. Затоа си пропаѓаме.

Член од
22 декември 2008
Мислења
372
Поени од реакции
11
Епа затоа бе душо имаш кратер во буџетот.Не е работата да ги покачиш,работата е да имаш со што да ги покриеш тие покачувања.
И бранко на времето ги покачи за 100% платите,па добиваа плата од 8 милиони денари,а сирењето беше 1 милион.
ХА ХА - ти не правиш сите нас овде будали па ни кажуваш дека Бранко покачил плати? Бог да чува. КОга тоа? Б.Ц. НИКОКАГАШ не покачил плати, пензии, субвенции. Тој и неговата тајфа само земаа.

Ц ц ц ц, што се нема да пробаат овие од СДСх да протурат ....:uvo:

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
ХА ХА - ти не правиш сите нас овде будали па ни кажуваш дека Бранко покачил плати? Бог да чува. КОга тоа? Б.Ц. НИКОКАГАШ не покачил плати, пензии, субвенции. Тој и неговата тајфа само земаа.

Ц ц ц ц, што се нема да пробаат овие од СДСх да протурат ....:uvo:
+ ја забораваш едната украдена плата/пензија годишно т.е. за 12 месеци добиваш 11 плати/пензии

Член од
22 декември 2008
Мислења
372
Поени од реакции
11
+ ја забораваш едната украдена плата/пензија годишно т.е. за 12 месеци добиваш 11 плати/пензии
Упс да.

Плус девалвација од 20% на денарот во 1995 (девалвацијата се случи на денот кога отиде у гостивар да се тепа со Руфи Османи - се правеше херој, а ни го бапна на сите во македонија со 20% девалвација)

Kajgana Shop

На врв Bottom