Археолошки истражувања за Гинис - Македонија и се е можно!

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.336
Поени од реакции
3.062
Веб-сајт
maddox.xmission.com
Дури 20 милиони евра за четири локалитети
Ниту една земја досега не направила ваков подвиг, со олку пари да го финансира истражувањето на своето културно наследство, вели Паско Кузман
891E1199BD87934093483E5B29D8723C.jpg

Деновиве ќе почнат големи археолошки ископувања на скопското Кале

Околу 20 милиони евра од буџетот годинава ќе бидат потрошени за ископувања на четири археолошки локалитети во земјава, информираат од Управата за заштита на културното наследство. Како дел од капиталните проекти на Владата деновиве треба да почнат големи археолошки ископувања на скопското Кале, на античките градови Стоби кај Градско, Хераклеја Линкестис кај Битола и големата некропола Исар кај валандовското село Марвинци. Според Паско Кузман, директор на Управата, ниту една земја досега не направила ваков подвиг, со толку пари да го финансира истражувањето на своето културно наследство.

Дневник.

Инаку, Село гори, финансиска криза мава по цел свет, баба се чешла, а ние после прилепцките сармички ќе влегуваме во Гинис со една интересна работа, имено 20 милиони евра за 4 локалитети и истражување на истите.

Убаво е тоа што конечно на Паско и на власта им текна да отпочнат со конкретно истражување на ахреолошките локалитети, ама зарем сега е моментот за тоа?
Во ек е најголемата финансиска криза по онаа межу двете светски војни. Светот се наоѓа на праг на голема рецесија. Вториот бран ни нас не не одминува.
Се ми се чини дека овие акции се малку задоцнети, ако сето случување во светот се земе предвид.
Ова се требаше многу порано да се случува...ама сега, 20 милиони евра кога се очекува енормен дефицит, криза, беспарица, натамошно сиромашење на народот, некако ми се чини детински, безидејно и будалесто наивно.

Вие?

Дали има Македонија долг кон некоја земја?
Дали Македонија има резерви на злато?

Ami posle koga ke go najdeme Filip II so 30000 soncenca zakopani do nego i mozebi i da najdeme nekoj papirus vo zaden dzeb so promasena sportska od Olimpiskite Igri vo Elada i ete ti nesoborlivi dokazi pred koja EU ke ni se pokloni i ke priznae deka sme najpametnite,najdobrite,najvestite samo svetot toa uste ne go znaese.

.......Retards

Сепак јас сум голем пристрасник на вакви работи па така да не очекувајте од мене осудувања... но ве молам ако може некој да ми каже дали Македонија има долг кон други земји, ммф...

Ако можат да потрошат 500 милиони за плати за буџетарите, и да имаме буџет со милијарди, нека дадат и некој денар повеќе за да се зачува и да се открие Македонската историја!

Тука на форумов ние не сме експерти, но може да се заклучи дека владата не се чувстува како во криза... дали е добра, дали е лоша таа работа јас не знам, но знам дека го поддржувам истражувањето, археологијата е важна за Македонија!

се е поважно куполите,ископувањата,спомениците,јарболите,рекламните спотови
поморска флота од
економијата,здравството ,школството............

Дневник.

Инаку, Село гори, финансиска криза мава по цел свет, баба се чешла, а ние после прилепцките сармички ќе влегуваме во Гинис со една интересна работа, имено 20 милиони евра за 4 локалитети и истражување на истите.

Убаво е тоа што конечно на Паско и на власта им текна да отпочнат со конкретно истражување на ахреолошките локалитети, ама зарем сега е моментот за тоа?
Во ек е најголемата финансиска криза по онаа межу двете светски војни. Светот се наоѓа на праг на голема рецесија. Вториот бран ни нас не не одминува.
Се ми се чини дека овие акции се малку задоцнети, ако сето случување во светот се земе предвид.
Ова се требаше многу порано да се случува...ама сега, 20 милиони евра кога се очекува енормен дефицит, криза, беспарица, натамошно сиромашење на народот, некако ми се чини детински, безидејно и будалесто наивно.

Вие?

Целта мислам не е Гинис нели ...?
Ако овие акции се задоцнети не значи и дека не треба да почнат....
Требаше ова порано да се случува но некој можеби не сакаше или ...?

Културната оставнина е со непроценлива вредност, така да ова кое го кажа ќе претпоставам дека немаш поим од археологија и важноста на оваа гранка. Незнам зошто секогаш имате големи очекувања за некои работи кои во минатото само стоеле на хартија. Е кога има големи очекувања има и големи разочарувања, така да твоето разочарување е од преголемите очекувања за работи за кои не си свесен колку време треба за да постигнат резултат.
..Инаку, Село гори, финансиска криза мава по цел свет, баба се чешла, а ние после прилепцките сармички ќе влегуваме во Гинис со една интересна работа, имено 20 милиони евра за 4 локалитети и истражување на истите....

Точно дека владата троши, но владата за прв пат после незнам колку влади во Македонија успеа да собере најмногу даноци од ебаните газди, кои само не цицаа нас вработените. Е сега нема!!! Значи од тие пари се финансира ова.
Тука на форумов ние не сме експерти, но може да се заклучи дека владата не се чувстува како во криза... дали е добра, дали е лоша таа работа јас не знам, но знам дека го поддржувам истражувањето, археологијата е важна за Македонија!

Dejan];2268480 напиша:
Културната оставнина е со непроценлива вредност, така да ова кое го кажа ќе претпоставам дека немаш поим од археологија и важноста на оваа гранка. Незнам зошто секогаш имате големи очекувања за некои работи кои во минатото само стоеле на хартија. Е кога има големи очекувања има и големи разочарувања, така да твоето разочарување е од преголемите очекувања за работи за кои не си свесен колку време треба за да постигнат резултат.

Точно дека владата троши, но владата за прв пат после незнам колку влади во Македонија успеа да собере најмногу даноци од ебаните газди, кои само не цицаа нас вработените. Е сега нема!!! Значи од тие пари се финансира ова.

Точно е дека културионото богатство е од огромно значење, ама 20 милиони евра во НАЈГОЕЛМАТА ФИНАНСИСКА КРИЗА од II WW наваму мислам дека и за предизборие е премногу!

Зошто не почекаат да мине кризата?

Или, уште поарно, три години имаат како се на власт, ЗОШТО НЕ ГО ПОЧНАА ПРОЕКТОВ ЛАНИ, ПРЕКЛАНИ, кога немаше криза.

Не велам да не се врши ископување или истражување, ТРЕБА, ама дали е сега, баш сега моменот!

Или:

поради ова??

Точно е дека културионото богатство е од огромно значење, ама 20 милиони евра во НАЈГОЕЛМАТА ФИНАНСИСКА КРИЗА од II WW наваму мислам дека и за предизборие е премногу!

Зошто не почекаат да мине кризата?

Или, уште поарно, три години имаат како се на власт, ЗОШТО НЕ ГО ПОЧНАА ПРОЕКТОВ ЛАНИ, ПРЕКЛАНИ, кога немаше криза.

Не велам да не се врши ископување или истражување, ТРЕБА, ама дали е сега, баш сега моменот!

Или:

поради ова??
Aма сигурен ли си дека Македонија е зафатена од кризата?! Сигурно со ладна глава размислуваат од владата, не се необразовани, не се глупи, и ако беа во криза немаше ова да го сторат.
Јас на пр. не ја чувствувам кризата во Македонија, а знам луѓе што ја чувствуаат кај соседите т.е. Грција, Бугарија...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom