Зошто на луѓето им е толку тешко да ја дофатат среќата?

Романтичарка

надежна форумџика
Член од
31 октомври 2009
Мислења
382
Поени од реакции
91
Со парите мислат дека ќе купат се,со славата и со моќта мислат дека ќе ја добијат љубовта,но за жал се лажат...Наместо да се ослободат и да ја почуствуваат среќата,се врзуваат за работи како предходните,кои не им дозволуваат на луѓето да дојдат до својата среќа..
Живееме во такво општество,каде што мислиме дака без богатство моќ и слава не можеме да успееме,и кога не би имале барем дел од тие услови,за нас би бил пеколен овој живот.
Па бога ми ,без пари на денешницата и пеколен е животот.:nesvest:
Такво време дојде.И не е само ова кај нас ,секаде-секој се бори прво за богатство,па после и за слава.
Кој има повеќе среќа и успева,а кој не...:tapp:
А љубовта навистина не се купува со пари,но ете пак ќе видиме некоја убавица се омажила за некој "костимисан" господин,дупло постар од неа.Да,може не е купена нејзината љубов,но се друго да.

Член од
21 ноември 2008
Мислења
1.157
Поени од реакции
18
Zosto da ni e tesko da ja dofatime,,,ako ima zacrtano sto i koj ne pravi srekni...togas ne e tesko da se dofati srekata :pipi:

Член од
27 август 2009
Мислења
1.540
Поени од реакции
1.671
Зошто на луѓето им е толку тешко да ја дофатат среќата?
За дофаќање ќе се дофатит ама дали ќе се задрижит среќата ??

Natural-girl

Morphine
Член од
16 октомври 2007
Мислења
3.462
Поени од реакции
5.246
Затоа што никогаш не ни е доволно. Си викаш:"Само да го направам тоа/да се случи тоа (да ја купам таа кола, да го фатам тој дечко, да ја најдам таа работа), и ќе сум среќен/на, задоволен/на со својот живот", но потоа сфаќаш дека тоа е само една рунда у животот, и после пак си на старт, повторно незадоволен/на од нешто и пак си сјебан, пак мораш да се бориш против своето незадоволство.

Човек не ни може да биде у состојба кога чувствува дека нема веќе што да поправа/подобрува у својот живот. Убаво кажа некој над мене, среќата е нешто што се има само на моменти, најчесто на пијанство, било какво.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Среќата не се дофаќа! Сама ќе си дојде - или ја имаш или ја немаш!

Heartbreaker

The Real ROCKNROLLA
Член од
6 декември 2009
Мислења
276
Поени од реакции
28
Зависи од тоа што човекот подразбира под поимот среќа. Доколку тоа е нешто реално и дофатливо(како на пример, имање на успешна и стабилна љубовна врска, добра работа, добри оцени на факултет/училиште, добар однос со своите најблиски итн.), тогаш верувам дека секој човек може да биде среќен. Но, доколку под поимот среќа се подразбира некоја научна-фантастика, тогаш не:wink:

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
затоа шо среќата со пари не се купуа ама тешко на оној шо ги немат чунки брат за брат сирејне за пари и од љубов не се живеее еј ова последново ептен е бинто!!!

Марко!

Алфа
Член од
6 февруари 2010
Мислења
272
Поени од реакции
14
Luck is like river. If you go with the float, you will be lucky. That river is already going into the ocean, but try to push it - and you WILL be miserable.

B

Bokica85

Гостин
тешко им е на лугето да ја дофатат среката ради тоа ,што премалце ја чувтсуваат во ова денешно време .

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Затоа што со завист гледаат на туѓата, додека за тоа време, нивната поминува покрај нив. Така доаѓа ситуација: полни очи, празни раце и болно срце...

831

רַב אושר של חוכמה
Член од
8 ноември 2009
Мислења
6.931
Поени од реакции
12.518
Затоа што среќата не е нешто надвор од нас, не е нешто материјално што треба да се дофати...

Среќата е состојба која е внатре во нас, која треба са се согледа...

Значи вистинското прашање би било - зошто на луѓето им е тешко да ја согледаат среќата?

Како што кажал еден мајстор:

Дали можете да ја видите убавината дури и ако не е убава секој ден.
Дали си го допрел средиштето на сопствената тага, дали те отвориле предавствата на животот или си се стуткал и си се затворил од страв од идната болка!
Дали можеш да ги разочараш другите за да бидеш искрен кон самиот себе;можеш ли да поднесеш обвинение за предавство и да не ја предадеш сопствената душа.

bounty_hunter

Фатенко
Член од
13 октомври 2009
Мислења
1.268
Поени од реакции
322
Бев упорен во она што сакав да го добијам и многу среќен додека се обидував да успеам во тоа. Откако го добив она што мислев дека го сакам, сватив само колку сум мизерен.

Дали навистина ни требаат работите за кои што се бориме да ги направиме, добиеме. Зошто ги сакаме токму тие работи, а не некои други. Ги сакаме работите затоа што тој до нас ги посакува и мнозинството познаници, или?

Имав една интересна случка некаде крај 7-8 одделение. Еден другар коментира за наша школска другарка дека била многу убава. Таа живее во мојата улица и се знаеме цел живот, но за неа никогаш до тој ден немав помислено ништо во смисла дека ми се допаѓа. Откако ги слушнав тие зборови, останав некако скаменат и "обрнав" повеќе внимание на сите детали на девојчето. Седев така едно 5 минути и не проговорив ни збор. Се заљубив за секунда! Од сето тоа излезе некоја си детска, романтична врска од 5-6 месеци, само затоа што мојот другар ги изусти тие зборови?!?!?!

До ден денес ја памтам оваа случка и мислам на тоа колку стварно ги посакуваме работите за кои се бориме.

Член од
17 јануари 2009
Мислења
2.814
Поени од реакции
4.666
Бев упорен во она што сакав да го добијам и многу среќен додека се обидував да успеам во тоа. Откако го добив она што мислев дека го сакам, сватив само колку сум мизерен.

Дали навистина ни требаат работите за кои што се бориме да ги направиме, добиеме. Зошто ги сакаме токму тие работи, а не некои други. Ги сакаме работите затоа што тој до нас ги посакува и мнозинството познаници, или?

Имав една интересна случка некаде крај 7-8 одделение. Еден другар коментира за наша школска другарка дека била многу убава. Таа живее во мојата улица и се знаеме цел живот, но за неа никогаш до тој ден немав помислено ништо во смисла дека ми се допаѓа. Откако ги слушнав тие зборови, останав некако скаменат и "обрнав" повеќе внимание на сите детали на девојчето. Седев така едно 5 минути и не проговорив ни збор. Се заљубив за секунда! Од сето тоа излезе некоја си детска, романтична врска од 5-6 месеци, само затоа што мојот другар ги изусти тие зборови?!?!?!

До ден денес ја памтам оваа случка и мислам на тоа колку стварно ги посакуваме работите за кои се бориме.
Можеби е тоа така затоа што ние луѓето сме, на некој начин, ловци. Не возбудува потрагата, борбата, потерата ако е така позгодно да се каже. Мислам дека токму таа возбуда не прави среќни, а потоа се` станува досадно. И секогаш го бараме тоа е што е вредно, независно од тоа дали го вреднуваме ние или оние околу нас.

Член од
13 август 2008
Мислења
1.145
Поени од реакции
893
Затоа што среќата е во патувањето ( кон неа ), а не на крајот од патот....

Kajgana Shop

На врв Bottom