17 милиони евра за доградба на собраниската зграда!

Член од
21 август 2008
Мислења
6.500
Поени од реакции
1.321
Крајно време е за социјални немири
она што ни фали е обединување...

POWER-MKD

Per aspera ad astra
Член од
1 март 2008
Мислења
4.763
Поени од реакции
645
Кај се "патриотите" на форумов? Еве "предавниците" го критикуваат ова ново ср*ње на пастирот и 120-те овци. Еба*е полторните, пица*зли.

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
Е за ова сум против, 17 милиони евра за куполи!

Ќе направам една брза математика.
Тоа се 425 станови со просечна цена од 40.000 евра.
425 фамилии по 4 члена, тоа се 1000 луѓе да ги помогнеш да стартуваат во животот.
или 17 фабрики (текстилни нека се за пример) и тоа изградени од темел до кров со најсовремени машини,,,(проверено)
просек по 200 работници======== 3400 работнициии

многу грижа води владава за социјални станови и за вработување

мислам дека ни ЕСЕН нема да дочекат... на лето ке е кога ке не удрат
и горештините во глава,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Член од
9 февруари 2008
Мислења
170
Поени од реакции
8
Podelete gi parite na narodov a ne za gluposti ke go praime sobranieto ALOOOOOOOOOO so koj pamet go pravite ova imete li vie mozoci ili za kur ve glasavne ej Gruevski sto pravis 17 miliona evra alooo za sto te glasavne be peder eden za da si igras kurov so narodov :tapp:

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
А бе бог да чува....
Цел свет гледа како да скрати на трошоци....
Оптимално да ги искористи ресурсите и парите....
Само нашиве ... баш сега им текна да прават вакви архитектонски лудории, куполи, споменици, јарболи и незнам уште што....
17 м. евра + 9 м. евра + ?? м. евра за поморска флота :pos2:= пари фрлени у ветер...
За една мала државичка со куп проблеми од секаков калибар се даваат пари за неприоритетни работи....

Олимпија

Македонија во срцето!!!
Член од
26 март 2008
Мислења
5.624
Поени од реакции
9.146
Дефинитивно НЕ СЕ НОРМАЛНИ.
Свесно одат против својот народ:tapp:

Елф

of Northern Mirkwood
Член од
31 јануари 2008
Мислења
1.373
Поени од реакции
148
Ахам ... ок ... на тие мислев , значи биле 8 м. евра не 9
не е ни битно....

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Јас сум да се уредува собранието бидејки на ништо не личи... ама мислам дека оваа е многу голема грешка на ВМРО-ДПМНЕ, посебно пред избори!!! Кој си дозволува ваква грешка пред избори? Дали некој ВМРО го јаде од внатре?

Едноставно 17,000,000 се многу, незнам што да кажам, оваа работа не ќе е на арно. Би било убаво да ја преиспитат работата...

Но пак ќе повторам, мислам дека оваа е само дезинформација, т.е. можеби не е, но некако глупо ми изгледа пред избори кога треба да се освојуваат гласови, нешто вакво да се случува.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
И јас сум против за фрлање пари пособранието, знам дека и ним им се потребни „услови“ ама дигнете рачната малку политичари. Отворете некоја фабрика и некое поштено работно место за луѓево оти ќе дојде ден живи ќе ве изедат.
А пак народот го кривам зашто само кука и ништо не превзема.
Не сакате куполи ? -Сите пред собрание и нема ниту мајстор ниту машина да препари блиску до собранието а не пак да работи на него, се додека не се вложат 34 милиони за вработување или во здравството нема ниту 17 денари за собрание а не милиони евра.Поработете бе луѓе малку за тоа што го сакате и заслужувате!

Сакам и јас убаво собрание и би заслужила нашата држава едно , ама кога секој еден Македонец ќе има за ДОСТОЕН живот!

Македонија на Македонците! :oeoeoe::oeoeoe::oeoeoe:

M

marsovka

Гостин
Јас серев дека овие се ретардирани вие мене не ми верувавте ,ви реков дека тој свадбарски буџет е направен за да дел од парите да ги стават во џеб,вие не ти си сдсм,е па еве ви глупаци едни следете и дајле светата лејка на Гвујо.
Ова е само почеток,бидејќи нема веќе што да се продаде сеа ќе не цедат нас,
Треба да се пише на сите табли наместо welcome to Macedonia-->Welcome to Hell

Член од
23 декември 2007
Мислења
486
Поени од реакции
6
Кај се "патриотите" на форумов? Еве "предавниците" го критикуваат ова ново ср*ње на пастирот и 120-те овци. Еба*е полторните, пица*зли.
Ако ги погледнеш коментарите ќе видиш дека ова е осудено од сите. А и не е лоша идејата на Горан_Македон за блокирање на градежните работи.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Не следиме нечија друга лејка, туку нашите лејки си ги следиме и не мрзи да се промениме.Мазохисти ми се чини дека сме, сакаме некој да не тупчи и да не уништува, нема везе кој е , само да е нешто болно за нас!

Урааааа Македонци !

Член од
17 јули 2008
Мислења
1.101
Поени од реакции
23
не е дезинформација ,колку ме држи секавањето имаше нешто и на ТВ,,, пред предвремените паламентарни,,,,,,,,,,,,

зарем зад глупоста на некој ке се затскриваме зад политичките партии:????

и обама нека е =во ова вмреме на криза ..ДА СЕ АРЧАТ НАШИТЕ ПАРИ ????? Е ШТО Е МНОГУ МНОГУ Е

ЗА ПОТОП СЕУШТЕ НЕ СУМ СПРЕМЕН (НЕ СУМ НАПРАВИЛ АРКА) ..........

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
17 милиони евра за куполи се фрлени пари, според мене. Македонија одамна требаше да инвестира во создавање на своја сопствена собраниска зграда, за која е предвидена локација во рамките на еден "Републички Центар" наспроти Холидеј Ин кај паркингот и преку Вардар кај црквата.

Баш деновиве привршуваме со работа на еден од последните програми, кој ја обработува токму оваа тематика. Бујрумте извадоци од есеите, ако ве интересира нешто вон класичното партиско препукување:

„ Александар подигал цели градови кои и ден денес го носат неговото име со цел трајно да ја овековечки културолошката мисија која ја ширел од една страна, како можен параван за империјалистичките побуди во неговите походи. Наполеон градел триумфални капии кога требало за да се забележи одредена историска битка. Хитлер го запалил Рајстагот, Сталин правел планови за потполна архитектонска реконструкција на русија. ....Значењето на архитектурата како силен пропаганден монумент секогаш инспирирала одредени акции околу неа кога биле во прашање клучни случувања во општествениот поредок, без разлика дали станувало збор за славење или период на војна, револуција или конституција.

Во Македонија, која безмалку ќе слави “полнолетство” од својата “втора” независност (после конституирањето на Македонската држава на АСНОМ и референдумот во 91-ва година), тажно но сеуште нема нити еден изграден објект кој ќе послужи како вечен симбол на овие значајни денови за модерната македонска држава. Природниот ред овие објекти да се наоѓаат во главниот град на државата несомнено го знаел и познатиот јапонски урбанист Кензо Танге, кој во својата кариера ја имал привилегијата и несреќата да забележи една тажна епизода која подоцна поради познатиот епилог и ја исфрлил од своето резиме, а се вика Урбанистички план на Скопје, изработен непосредно по разурнувањето на градот од катастрофалниот земјотрес во 63-та година на минатиот век.

Токму тој и предвидел локација за подигање на еден “државен центар”, локација на која ќе се изгради еден комплекс на објекти во служба на државната управа. Но иако овие “видовити” способности на Танге извлечени од здравата перцепција на добропознатите историски податоци произлезени од тенденциите на владеачката структура или историскиот период кои треба на одреден начин да влијаат врз народот беа вклучени во неговиот план за новото Скопје, денес, 65 години по Асном и 17 години по референдумот Македонија сеуште не најде прикладно архитектонско решение со кое на еден симболичен начин ќе ја одбележи својата независност и конституирање во независна држава после долгогодишните борби за ослободување.
....
Денешната состојба на ова поле во Македонија е следна: зградата на Собранието на Република Македонија е всушност преадаптиран објект кој имал своја функција во 30-те години на минатиот век како управна палата на тогашната локална управа. После 1944 година во зградата е сместена целокупната понова администрација на Демократска Република Македонија: Претседателот на републиката (прв претседател: Методија Андонов Ченто), Народното собрание, Владата и Уставниот суд.

....
Значи, кога некој објект од вакво значење за една држава не е плански направен за да исполнува конкретна функција која во случајов би била Собрание на Република Македонија (а не управна палата на локална самоуправа) покрај „фаулот“ во непишаните архитектонски правила кога е во прашање симболиката на градбата во епохални размери, забележлива е и неисполнителноста во однос на функционалноста. За формата, како што рековме, темата е сосема друга и обемна, но доволно е само да се спомене дека е зависна од општествените текови и политички организации во времето на градење и историскиот неимарски континуитет на просторот.

И, уште една интересна тема, нешто што работев пред година и кусур...

http://www.forum.kajgana.com/showthread.php?t=19047&highlight=%EF%EE%EB%E8%F2%E8%EA%E0

M

marsovka

Гостин
Serpico тоа не е оправдение тие да градат во време на криза.Човеку ние имаме позериозни проблеми од тоа како ни изгледа нашиот Град(за никаде ама што да се прави).
Инаку изграден е крстот,спортската сала,шо друго,полно згради на диво,Т:Ц рамстор......:smir:

Kajgana Shop

На врв Bottom