Сериозно прашање: Kel-Tec P3AT 0.38?

• Креатор на темата Креатор на темата Misirkov
  • Време на започнување Време на започнување
ќе ти испратам во приватна порака... Тука чита кој стигне :smir:

[irony=God.HateUSaLL;1275135]Сеа сите знаеме дека немаш :smir: [/irony]

е да се зависи до карактерот и тепенот на толеранција ама од вишок глава не боли подобро да го имаш одошто да го немаш, доколку знаеш рационално да го користиш и да имаш голема самоконтрола :vozbud:

Да, дефинитивно, во право си, но, дали би ја ставал својата толеранција на тест, и дали тоа би го направил доколку би бил пијан?..И, на крај краева..на секој може да му прсне жичката на осетливи теми..
Затоа, ко шо кажав..сакаш сигурност, тренирај некоја одбранбена вештина..

0.38 калибар е нешто повеќе од 9мм..доста голем калибар за така мала и лесна направа.
Има ли резултати од тестирања.....прецизност, трајност, лесно оддржување, колку испукувања издржува...?

Тежи 204 грама, најлесен пиштол досега за таков калибар и големина. За разлика од другите портабл пиштоли, Калтек употребиле “locked breech’’ систем исто како за пиштоли од голем калибар, сходно е многу стабилен, вкл. и при двојно испукување.

Еден мој познат цели три години носи Калтек P32, помалата верзија на овој пиштол и вели дека е презадоволен.

Го тестирав со различни видови муниција, фабричка и останата; се полни, пука, и ги исфрла зрната перфектно со брзина од 279.1 м/sec, и тоа право во чело на далечина од 13-14 метри. Значи никаков дефект или грешка.

Трзањето при пукање не е големо, односно “болно’’, иако е многу поголемо од P32. При автоматско пукање, лесно ми беше да го држам пиштолот центриран. Најоптимално испука 3 шаржера автоматски, при брзо менување на шаржерите.

Инаку мојот избор од муниција е Cor-Bon 90:

http://www.midwayusa.com/eproductpage.exe/showproduct?saleitemid=179428

Како и секој помал пиштол, мора да се подмачкува често, а се препорачува подмачкување после 1500 испукани куршуми. Јас користам Militec, што овозможува и подолга употреба од речените 1500.

MVC-005F.jpg

dirtyharry.jpg

Мултинаменски женски пиштол ти е ова бе. Ни ташна немораш да носиш.

Сеа сите знаеме дека немаш :smir: [/irony]

Да, дефинитивно, во право си, но, дали би ја ставал својата толеранција на тест, и дали тоа би го направил доколку би бил пијан?..И, на крај краева..на секој може да му прсне жичката на осетливи теми..
Затоа, ко шо кажав..сакаш сигурност, тренирај некоја одбранбена вештина..
ако одиме кон тоа има и ножеви,и срчи и јажиња за бесење има секаков вид на оружја а вие сте се ограничиле на пиштоли.
За мене е подобро да се има нешто во ташната за сваки случај,бидејќи не знаеш будалата до тебе што носи со себе,пиштол,нож или палка

Баш вчера (25. февруари) беше годишнина од патентот на Сем Колт за пиштол со буренце со 6 цилиндри во кои има барут (патроните/куршумите се измислени подоцна). :wink:

Знаете како велат, "God made Man, but Sam Colt made them equal." Па така да одговорам на форумџиката која праша како се чувствуваш кога носиш пиштол: се чувствувам фантастично! За да нема дилеми, имам кодекс за употреба на оружје и извежбано ситуации/сценарија за негова употреба. Вежбам редовно и се грижам за оружјето. Ретко пијам и не се конфронтирам.

Но секој што ме познава, знае дека нема играње со мојот и со физичкиот интегритет на моето семејство. А кој што не знае, може да дознае - и во тоа е поентата.

Општо земено, по август 1913та, 1941ва, 2001ва, секој Македонец и Македонка треба да се соодветно вооружени! Тоа не значи да го носиш оружјето со себе, туку да го имаш и да знаеш да го користиш за не дај Боже ситуации. Мене ме освести на времето еден Евреин, колекционер на пушки, ми рече по Холокаустот во Втората светска војна, нема шанса да сме неспремни. За споредба, ние исто така претрпевме геноцид, опкружувањето ни е “до јаја’’, политиките се уште нерасчистени, и пак сме неспремни.

Знам дека сите кoи се интересирате за оружје имате свои омилени парчиња, од oд CZ и HK до Glock итн., но има еден револвер кој е уметничко ремек дело, стара школа. Комбинација на убавина и огнена моќ - Колт Питон (Magnum 0.357). Е Трн, јас ваков сакам за роденден. :smir:

Python6in.jpg

Би било интересно некој којшто има оружје да каже дали и колку е задоволен и што друго би сакал да поседува?

Едно од поомилените парчиња ми е ЦЗ Компакт,другарчето од Чешка,а може и во српска верзија

cz75compact.jpg

Исто така си го поштувам и чичко ми Токарев алијас ТТ-33 од Русија

1782470365_87067db18b.jpg

Сакам да си имам живеачка и со тетками Берета од Италија ама не ми е некако омилена

Исто си љубам едно пустинско орелче

Desert%20Eagle.jpg

И за крај другарми од Америка

mf357cart4.jpg

:smir:

Сеа за сеа сум задоволен со заплашувач само, а плус немам ни години за да поседувам вистинско оружје. Ама кога ќе наполнам 18 за некој месец планирам да земам нешто, не дека ќе го носам секојдневно со мене, али ипак да го имам.

ако одиме кон тоа има и ножеви,и срчи и јажиња за бесење има секаков вид на оружја а вие сте се ограничиле на пиштоли.
За мене е подобро да се има нешто во ташната за сваки случај,бидејќи не знаеш будалата до тебе што носи со себе,пиштол,нож или палка

Друго е да носиш нож, со кој можеш да онеспособиш човек полесно одолку да го убиеш, одколку да носиш пиштол со кој можеш да убиеш човек одколку да го онеспособиш..
И, да, сеа секој носи некое чудо у чеп, ама на крај краева, ако ти извади пиштол он? Тебе пиштолот шо ќе ти заврши работа? Или, Џанго пуца први?

Едит: Разбирам чување пиштол, наполнет, дома, на сигурно место, за недај боже, ама не разбирам носење на огнено оружје секаде со себе..

Друго е да носиш нож, со кој можеш да онеспособиш човек полесно одолку да го убиеш, одколку да носиш пиштол со кој можеш да убиеш човек одколку да го онеспособиш..
И, да, сеа секој носи некое чудо у чеп, ама на крај краева, ако ти извади пиштол он? Тебе пиштолот шо ќе ти заврши работа? Или, Џанго пуца први?
Можеш со се да онеспособиш и да убиеш, без оглед дали е тоа нож, пиштол, пушка, камен, рака...
сепак самоконтрола е најважна , еден удар/куршум е самоодбрана , повеќе е веќе убиство. :buum:

Ова ко на џејмс бонд пиштолот ,подебела јакна може да го сопре и ако погодиш некој само ќе го изнервираш.

Исто така си го поштувам и чичко ми Токарев алијас ТТ-33 од Русија

1782470365_87067db18b.jpg

и овај е мн добар пиштол сум имал шанса да го пробам. инаку лично немам пиштол се „позајмувам„ од татко ми :):). пиштолот е Црвена Застава 99, калибар 9мм, полуавтоматски, 15 + 1
cz99-1.jpg

он топик:
искрено не сум ќефлиа по мали пиштолчиња така да јас би ти рекол не ;)

и овај е мн добар пиштол сум имал шанса да го пробам. инаку лично немам пиштол се „позајмувам„ од татко ми :):). пиштолот е Црвена Застава 99, калибар 9мм, полуавтоматски, 15 + 1
Кажи која е разликата од ЦЗ-то до Тетката молимте.Јас не сум имал можност да пукам ама ко шо сум гледал/слушал тетката бил страшна работа. :vozbud:

Иначе ЦЗ-во стандард жандарски а? :) Мислам дека е моделов од '90та ко добиле награда на некојси саем во Лас Вегас ако не се лажам :smir:

И да он топик: Има вакви доста Ladyes модели,ама како шо кажуваш овај бил посебен во изработката :toe:

Е Трн, јас ваков сакам за роденден. :smir:

Python6in.jpg

Би било интересно некој којшто има оружје да каже дали и колку е задоволен и што друго би сакал да поседува?

Непрактичен е, ама за домашна колекција е мерак :)

Инаку, слики од моите парчиња нема да поставам ама ќе пишам дека сум горд сопственик на ТОЗ 34

272694.jpg

Ист како на сликата, и Карбин со оптички нишан(x800) од руско производство со 7.62 калибар.

Од помалите, деветка на ЦЗ
image014.jpg

Сепак, помалите и полесни оружја ми лежат на срце :smir:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom