Мијачкото наречје, потекло и карактеристики!

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.480
Поени од реакции
1.853
Абе шипо ти глуп си или ногите ти смрдат. Кај најде шкипери во Малешевијата. Од кога шопите биле шкипери?Пола албанија е со македонски топоними а ти бараш љоптари во источна.Види стари карти па после треси зелени.Матија шкиперски поим да не случајно?

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Како прво не вреѓај.

Како второ, не барам, туку таму живееле некогаш тоа, пред да дојдите вие славјаните момци и луѓишта кој планината ја нарекувале Мал, потоа сте дошле вие, малку сте набркале, со останатите сте се помешале, сте им наметнале јазик, култура и обичаи, и така натаму.

И ќе замолам админот, да проба малку да ги изретчи овие момци што вреѓаат, не за друго... Како што сакаат да се претстават Македонциве по светот како културни и спремни за етничко мешање со европа, ова некако е само една реална слика на фактот дека тоа не е можно.
Не ми е криво што типот над мене ме вика љоптар, туку ми е криво што се смета за цивилизиран момак, кој ќе гласа за асфалтираната му улица...

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.480
Поени од реакции
1.853
Е ај посочи факти за староседелството на шкиперите во Малешевијата.Кажи барем еден артефакт или ископина која кажува за староседелството.На Кавказот има област Албанија што не бараш таму шкипери,може таму да отпочнеш со истражувањата на корените,башка и физиономијата ви е најслична со тамошното население:wink:

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Која физиономија?
Сакаш да ти постирам слики од Источна Македонија да вииш проБалгарски фаци испечени од сонцетон по нивјето?
А убаво е коа дркате на Гента по телевизии, мајката веднаш им се допаднала на Маќедонциве онаа Кафкаско-Курдска физиономија на шиптарките, и начинот на тресење газето.

Не знам искрено за каква физиономија збораш... Рурална физионимија, сељак како изгледа?

И разбери дека не кажав дека албанците се староседелци на Малешевие, туку кажав дека живеел некој што ги сака планините, исто како албанците, и зборува јазик во кого поим за планина е МАЛ, или барем еден дел имплицира МАЛ, кој што на албански значи планина.

Деновиве разгледував некои други топоними, со корен БАРД, ЛУЛЕ, ДАРД, ЛЕШ(ЛЕС) итн..
Баиги сте промениле, бајаги...

За Кафкаска албанија:

The Albania of Caspian sea don't have to do with the Albanian of the Balkans! Caucasian Albania, also known as Alvank in Armenian, Ardhan in Parthian, Arran in Persian, and Al-Ran in Arabic, was an ancient kingdom, which existed on the territory of present-day Republic of Azerbaijan and southern Dagestan. The real name of the Caspian territory is ABGHAZIA not Albania ! The Latin term "Albania" was given to the Caspian territory during the Roman Empire & denotes "mountainous land"

За другава оваа нашава тука:

Albanians are a MIX of the old PRE INDO-EUROPEAN and Indo-European race and are the most old race in Europe and Balkans, it was well showed by Albanian language and the DNA genetic surveys as
-Albanians have the most high % of Dirarics in Europe & Balkans, it was well showed in the survey of Charles Coon "Albania and the Dinaric Race"!
Dinaric race is one of the Europid (White) races, and it is endemic primarily to the Dinaric Alps (the western part of the Balkan Peninsula).

"Survey of anthropological features of the Illyrians" have shown the anthropological connection of modern Albanians with illyrians!
Illyrians in high % were dinaric race with a low % of West Atlanto Mediterranean & Alpine as in fact are the modern Albanians: 75% Dinaric, 10% West Atlanto Mediterranean (not East like are the modern "greeks"), 10% Alpine, 5% Noric = 5% periphery/ substratum Nordish.

Almost 93% of SEE E3b1 chromosomes are classified into ALPHA cluster in Europe. In Europe, the highest E3b1a Alpha Variance is among Albanians. Genetist DR.Cruciani: "The distribution of the E3b1-alpha cluster in Europe indicates a Neolithic expansion out of the Balkans into Europe about 8000 years ago".
Thats mean Albanians live in Balkans from 8000 years

"HLA Class I Polymorphism in the Albanian Population" it says: "Albanians are a very homogenous population, their history suggests that they did not mix with neighboring populations. It is assumed that Albanians have Illyrian Origin."

"Haplogroup E3b1a2 as a Possible Indicator of Settlement in Roman Britain by Soldiers of Balkan Origin" LINK: w w w . j o g g . i n f o / 3 2 / b i r d . p d f
IT SAYS THAT A GOOD % OF MODERN BRITISH HAVE THEIR ANCESTRY FROM THE BALKAN SOLDERS OF ROMAN EMPIRE SPECIALLY FROM ALBANIANS! The genetic surveys have shown very well that Albanians are a mix of Ilyro-Thracian race and are native in Balkans & Europe and are the principal race of Europe! YOU CAN'T DO NOTHING ABOUT IT!

Genetist DR. Semino:"The footprint of J2e1 (M102) on the European map indicates a connection between the southern Balkans & north-central Italy. The explanation is that J2e1 may have dispersed into Europe from the Balkans about 8000 years ago. Some of the highest frequencies that Semino saw for J2e1 were Albania (14.3% of total population),Italy (9.6%).

Ова накратко, ги има резултатите, ги има книгите, треба да се платат да се читаат и разберат...

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
И не му е само фустанелата, туку и капата.

Грчката фустанела е над коленици, а албанската фустанела е до коелнко или под коленко зависи...

МАЛ, значи планина, со доаѓање на славјаните многу места во Илирија и Дарданија, односно планини се менуваат, односно се модифицираат и ги содржат овие три букви.
За ова кажувале Византологот Allain Ducellier, исто така и Историчарот Noel Malkolm, исто така и познатаиот Византолог Fanulla Papazogllu (жена) го тврди истото.

Не сакам да кажам дека Дедоти бил Аљбанац, туку сакам да кажам дека носијата е албанска, а планињето наречено Малешевије го наоѓа коренот таму.

И не јадете гомна, водете нормална цивилизирана дискусија, не вреѓајте, после коа ќе почне некој да ви враќа се лутите. Ја знам дека сте најнационалистички настроен народ во светот, ама барем малку олабавете, сепак се заебаваме, се дружиме (со исклучоци кон кого).

П.С. И не кажувам ја дека Гегите се Траки, туку вашиот ви мил Ѓорѓија Пулевски (Пула).
Не вреѓај! Со вас повеќе може да маневрира човек у тоа поле.
Џабе се караш кога ни ти ни тој немате потполно право. Според гените неможете да откриете никако како некој етнички се идентификувал и кој го сметал за мајчин јазик и зошто го сметал дотичниот јазик за мајчин.
Па така да единствен начин да сигурно да можете да знаете која личност како се декларирала треба да се вратите во времето и да прашате.
А факте е дека ниту тоа дека сите биле алабанци па биле словенизирани ниту пак биле доселеници сите од негдека, а уште помалку дека словенскиот јазик бил насилно донесен на балканот.

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.480
Поени од реакции
1.853
Ниту еден Мијак се нема декларирано за Шкип или Иљир.Така да на Пикасо сите тези му паѓаат во вода

A

anaveno

Гостин
Shqipot go citira Pulevski,Harnautot ziveel vo Trakija.
znaci,moronot si ostanuva moron,od kade pa togas Iljiri?
znaci,one way trip:
shqip<<<bg<<<KAVKAZ

Pulevski kazuva i koj ne se domorodni:
Арнаутите,
Тоските,

Куцо-Власите,
Грците,
Јуруците,
Ерменците,
Арапите,
Курдите,
Евреите,
Еѓупците,
Татарите и
Гагаузите.

e sega,kaj se KURDITE vo shqipot?
Egupcite gi vidovme,tie se KOSOVARITE (SHQIP)?

Kurdite i Cerkezite se denesniot Shqip od Presevo do Struga.
Mozebi zatoa im e poznat zborot MELEZ(ija)....

zosto Pulevski bi go stavil Shqipot vo Trakija?
Pa,zatoa sto i blgarite kako sto postirav,go lociraat shqipot i kaj niv,TURSKITE POPISI SE RAK RANA ZA SHQIPOT,nie ne sme gi ni nacnale,pa da se vidi od kade navistina dosle.
blgarite,poradi nivnata paranoja,teoriziraat deka dosle od Matija,sto nema vrska.

Pulevski bil neuk,ama i od avion se gleda deka shqipot ne e odovde,i ne slucajno Puleski gi stava Shqipovite vo ist kosh so Deliormancite,Krdzaliite,Kzlbasite i koj uste ne od aziskite pleminja koi ja naselile najnapred blgarija,zatoa sto ne moze od Kavkaz i Azija da se preleta vo Albanija,pa makar i da si Shqip (kjopavo pile).

F

FilipMacedon

Гостин
Тоа де, така кажи...

Налет тоа, не можам да најдам на нет имаше од еден ист вака ретардиран, маќедонац, "дупчен" и "заебаван" од Маќедонци... Абе култура ти е тоа еби му мајката... Македонија колевка на (НЕ)културата...

Дури и на другар ти Климета тоа му е добро познато...

Башка ако имаш нешто да ми кажеш а тоа да е оф топик кажи го тоа на ПП, ако сакаш ќе ти дадам и MSN, а со тоа ќе те удостојам да ти кажам што е култура а што не е култура, и зошто Македонците се палат и гласаат за момци кои асфалтираат улици, а ја се палам и гласам на момци кои градат оперски куќи...
Да не упропастиме тема сепак...

Одамна темата ја укака но да се докажам дека
знам дека се палиш на префинети работи,затоа планината несакаш да си ја признаеш како своја прататковина.Ти велам неможеш да бидеш и закоравен Шкипоиљир,и префинет господин,едноставно неможеш,барем уште едно пет твои поколенија неможат да се кажат дека се господини,бидејќи кај вас допрва почна процесот на спуштање на релација планина-село-град,процес кој ние Македонците го направивме уште пред кралот Каран

Нека ми извинат админите за уште еден офф,но морав уште еден во чест на господинот од Битола(и околина,претежно планинска)

Мартин$

Модератор
Член од
2 март 2007
Мислења
5.234
Поени од реакции
148
Aaaa, ќе заборавев, Мијаците се Илирско племе, слично на Албанското, односно живеат во планини, Албанците живеат во планини....
Добар аргумент.
Дали ова значи дека и тие на Килиминџаро се Албанци? :icon_lol:

Член од
9 мај 2006
Мислења
150
Поени од реакции
7
Еј Пикасо, ние Мијаците од Матија многу убаво правиме разлика помеѓу Шќиптари и Албанци, зашто првите се составени од Тоски и Геги (мирдити), а другите се сите жители на Матија. За да ти биде појасно, ја отвори и други книги, отвори ги книгите на д-р. Петар Поповски. Човекот многу убаво ја истражил и документирал семејната историја што ја пренесуваме од колено на колено.

А, да, ќе заборавев. Нашинците во Матија знаат многу убаво од кого потекнуваат, без оглед на „поалбанчувањето“.

Да бе, и внук на Макарие. Ама што му вреди тоа кога е изрод.
За жал, во право си.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
Џабе се караш кога ни ти ни тој немате потполно право. Според гените неможете да откриете никако како некој етнички се идентификувал и кој го сметал за мајчин јазик и зошто го сметал дотичниот јазик за мајчин.
Па така да единствен начин да сигурно да можете да знаете која личност како се декларирала треба да се вратите во времето и да прашате.
А факте е дека ниту тоа дека сите биле алабанци па биле словенизирани ниту пак биле доселеници сите од негдека, а уште помалку дека словенскиот јазик бил насилно донесен на балканот.
Потполно се согласувам со тебе!

Е арно ама Лајнавено нема кој да го дружи па еве ја викам ќе го подружам малку, нема да го гушнам оти не сум филантроп, а и не сум сигурен за аромата што може да ми ја понуди.

Ем нема нешто што се нарекува аргумент, ем не знае да импровизира, ем користи помош од "пријател", ем пријателот му е поглуп од самиот тој...

Лајнавено бе, сурат, не го ебам јас ни Пул(а)евски, ни тебе ни никој коа се работи за тоа прашање, затоа што мене јасно ми се дефинирани тие работи. На моите прашања не знаеш да одговараш, остај што си глуп, остај што не си салам веќе одамна ти препорачувам добри психијатри и психолози, сега ќе ти препорачам добар офтамолог, да можеш јасно и убаво да гледаш да читаш, и да разбереш што јас имам пишано, а што други имаат пишано, да можеш да напраиш дистинкција лошо-добро, па да одговараш. Не како сега, јадеш гомна, со тоа предизвикуваш чуство на валоризација кај мене, па го јадат и други, како твоите пријатели помошници.

Дистанцирај ми каде Пулевски кажал НЕАВТОХТОНИ или дојденци:

На Балканскиот Полуостров од старо време живееле осумнаесет словенски и дванаесет несловенски племиња.
Меѓу нив се и Македонците, односно Мијаците, потоа Брсјаците, Шопите, Мариовците, Јеновците и другите, но и несловенските Тоски, Арнаути, Грци, Ерменци, Арапи, Курди, Куцо-Власи и уште некои други.
Ова го наведува познатиот македонски преродбеник Ѓорѓија Пулевски во неговата книга ???Славјанско - маќедонска општа историја“, издадена во 1893 година, а објавена во Македонија ова лето од МАНУ.
Книгата содржи повеќе од 1.000 страници, а во себе носи досега необјавен материјал, кој според многумина историчари кај нас, може од корен да ги промени македонските историски читанки, во однос на потеклото на Македонците, на македонскиот јазик и народите кои живееле во овој дел на Балканот.
Во единаесеттата глава на ова обемно дело, Ѓорѓија Пулевски,галички ѕидар, војник и самоук историчар, дава податоци за старите славјански племиња и за регионите каде тие живееле, ???за да си знајат секој народност кога и от коде је дојден во Полостроф“.
Според него античките Македонци се Славјани, чии потомци се денешните Македонци, односно Мијаци!
Во ???Историјата“ тој најнапред ги наведува словенските “соеви“ на Балканот:
Јеновците,
Торлаците,
Брсјаците,
Мијаците,
Бондарците,
Мариовците,
Кардалинците,
Ајраните,
Врбаците,
Пчинците,
Улуфите,
Свеневците,
Чолаците,
Челјанците,
Задгорците,
Шумадинците,
Црните Шопи и
Белите Шопи.
Пулевски ги наведува и несловенските племиња:
Арнаутите,
Тоските,
Куцо-Власите,
Грците,
Јуруците,
Ерменците,
Арапите,
Курдите,
Евреите,
Еѓупците,
Татарите и
Гагаузите.
Тој се задржува детално кај сите нив.
Јасно е, НЕСЛОВЕНСКИ, а не НЕАВТОХТОНИ.

Проблем имаш сине, проблем, оди лечи се...

Притисокот е голем врз тебе, релативно краток период да докажеш нешто што не си, ама ај тоа мене не занима, само извадиго Шќипот од уста не јади гомна, затоа што од Шќипот сега бара суратот твој Паско Кузман Археолози од Албанија... Не те учеле дека славјаните почнале со селби од 1 век, па завршиле во 7 век...

e sega,kaj se KURDITE vo shqipot?
Egupcite gi vidovme,tie se KOSOVARITE (SHQIP)?

Kurdite i Cerkezite se denesniot Shqip od Presevo do Struga.
Mozebi zatoa im e poznat zborot MELEZ(ija)....

zosto Pulevski bi go stavil Shqipot vo Trakija?
Pa,zatoa sto i blgarite kako sto postirav,go lociraat shqipot i kaj niv,TURSKITE POPISI SE RAK RANA ZA SHQIPOT,nie ne sme gi ni nacnale,pa da se vidi od kade navistina dosle.
blgarite,poradi nivnata paranoja,teoriziraat deka dosle od Matija,sto nema vrska.

Pulevski bil neuk,ama i od avion se gleda deka shqipot ne e odovde,i ne slucajno Puleski gi stava Shqipovite vo ist kosh so Deliormancite,Krdzaliite,Kzlbasite i koj uste ne od aziskite pleminja koi ja naselile najnapred blgarija,zatoa sto ne moze od Kavkaz i Azija da se preleta vo Albanija,pa makar i da si Shqip (kjopavo pile).
Добро бе офцо, ич бе да се немало ум во таа тиквата твоја...

Еве дефтери

1. Baskabanlik Arsivi, Istanbul, Maliye Mudevver defrteri nr. 12.
2. BBA Defter-i Mufassal-i Vilayet-i Vlk (Defteri OB I-II, Orijentalni Institut, Sarajevo, 1974.
3. BBAI Arsivi, Istanbul, Tapu Tahrir Defteri, Defter-i Mufassal-i Liva-i Dukagin, nr. 499.
4. BBAI, Tapu Maliye Defter-i nr. 28,
5. BBAI Defteri Mufassal-i Liva-i Nish, nr. 27.
6. BBAI Defteri Mufassal-i Liva-i Alaca Hisar nr. 179 dhe nr. 567.
7. BBAI Defter-i Essami-i Voynuga-i Liva-i Kustendil, nr.21.

Нема везе, идемо даље, дошле од азија и африка, и се населиле на запад, ајде мајката, држи вода да дошле од Италија и да се доселиле тука, ами шо барале од исток, толкав пат да поминат, па да не си предат кај нивните пријатели Татарите, т.е. во Македонија, па да заминеле на крај... Види мајката бе, Аристотел македонец беше? Оти логичар беше момчето, а тебе слабо ти оди таа работа...

Од кој авион гредаш дека Шќипот не е од овде? Кажи, еве куцнав погоре генетика, ти беше "Цар" во тоа поле тука, ај да ни кажиш кај грешам мајката.... А?:)

Ај кажи што е E3b1a2 A?
Ај кажи што значи МАЛешевие?

Btw, Да ти препорачам добар ОЧАР на ПП ?

Еј Пикасо, ние Мијаците од Матија многу убаво правиме разлика помеѓу Шќиптари и Албанци, зашто првите се составени од Тоски и Геги (мирдити), а другите се сите жители на Матија. За да ти биде појасно, ја отвори и други книги, отвори ги книгите на д-р. Петар Поповски. Човекот многу убаво ја истражил и документирал семејната историја што ја пренесуваме од колено на колено.

А, да, ќе заборавев. Нашинците во Матија знаат многу убаво од кого потекнуваат, без оглед на „поалбанчувањето“.
Не праите вие, туку прави вашиот ви Педер Поповски, финансиран заедно со цела педерана, Албанофобски лажни историчари, лингвисти, генетичари, кој за жал немаат ни еден одговор, за поставените прашања на албанските историчари кој јавно ланска година им напишаа писменце, револтирани за лагите кој ги куцале во МИ-АН енциклопедијата.

Во Македонија во последно време, се накуцани еден куп книги, и тоа не е лошо(или е?), а тоа влијае многу на тоа како се формира мислењето за одредена проблематика.
Имаме книги на Анџелина (ЏОЛИ)Маркус, на Педер Поповски, на Александар Донски... Ама немаме научно мнение за нив. А јас мислам дека нема ни да имаме. Зошто? Па момците вршат сексуална револуција на цело историско творештво и се побиваат со сите светски историчари и цела светска историографија.

Мијаците и Албанците имаат исти корени, и никој не сака да ги поалбанчи, туку да се каже дека тоа е така, и дека и двете племиња живеат во планини, оваа се вика Матија, што може да значи и мајка, планината е земја, купиште земја, земјата е мајка, еве ти некаква консеквенца, сепак ова е мое мислење не мислење на историчарите позади кој стојам и јас. Сумливо е, не само со тоа, туку има и премногу зборови, етноними, имиња на планини, на реки, градови, кој се видоизменети, а корените им се албански поими а се сметаат за Славјански топоними.

Има многу слични нешта кај Албанците и Мијаците, прво носијата, ми е мака да барам слики сега по нетов, па да видиш дека носијата на жителите на Мирдита и на Матија носат слична да не кажам идентична носија.

Одамна темата ја укака но да се докажам дека
знам дека се палиш на префинети работи,затоа планината несакаш да си ја признаеш како своја прататковина.Ти велам неможеш да бидеш и закоравен Шкипоиљир,и префинет господин,едноставно неможеш,барем уште едно пет твои поколенија неможат да се кажат дека се господини,бидејќи кај вас допрва почна процесот на спуштање на релација планина-село-град,процес кој ние Македонците го направивме уште пред кралот Каран

Нека ми извинат админите за уште еден офф,но морав уште еден во чест на господинот од Битола(и околина,претежно планинска)
Ќе те удостојам со уште еден одговор.

Не се разбираме очигледно, а тоа не предизвикува некаков очај во мене, мило ми е што сепак има на форум момци со кој се разбираме и си сме така соулмејтс, и си уживаме, и немаме потешкотии да логикуваме, ама сепак момент на патриотизам и те разбирам во целост, тоа е фаза која знае да направи од човекот духовно стерилен за посилна градација и пораст, духовен и интелектуален и не навлегувам тука.

Албанците се планински народ, затоа и ги викаче Албанци, а исто така ги викале сите останати кој си биле планинари, во тоа време, за жал и Македонците биле планинари ама еве ве спуштиле славјаните, нас Американците, за среќа сме хомоген народ, а не како некои други...

Неразбирањето на поимот префинетост и истото истоветувајќиго со некаков ранг на урабанизирана личност, и степен на урбано однесување со сите мои европски манири, го креира ваквото твое мнение, кое за жал еве како многу други е само Балканско, просто и од мене маргинализирано.

Јас како мал, таткоми ми пушташе Шопен пред да си заспивам, а тебе таткоти те воздигнуваше до небесните почивалишта на патриотските катчиња, со Орце Стефкоски... Јас гледав слики на виолонисти сликани и оркестри во 19 век, а ти гледаше чети на комити и партизани, јас го читав Шекспир и живеев во таа душевна клима, а ти лудуваше во песничките на Лубче Георгиевски.
Просто сакам да ти кажам, нешто што ти не можеш да го разбереш, затоа што априори капацитетот за таквиот гносео рецептивен комодитет, го нема, е задушен од простотилакот што го носиш и што е инсталиран во тебе, иако градско дете, не знам колку.

Во споредба со тебе, сум 10 спрата над тебе, значи јас сум на 10 спрат, ти си на приземје... Не море пред влес си ти, а тиквари како Лајнавено се дури во визба... Сум егоист, нарцизоиден, и вака знам да ги напаѓам момците кој се 'рчкаат со мене...

Сепак, дај боже(ако постои), твоето семејство да е барем приближно колку моето... Барем малку... Некој ја напуштаат планината, ама никако манирите, волкот го менува крзното никако карактерот... Вие пред 10 века велиш сте ги напуштиле планините а?

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.480
Поени од реакции
1.853
Абе на прост човек не можеш да му докажеш дека е прост. Од каде сега Мијаците и Арнаутите со ист корен:kesa:. На мијак му кажуваш кој е и што е, како тој самиот да не знае па ти ќе си го освестувал.Ако имале слични носии не значи дек се и ист народ. И Црногорците имаат слични носии и сега тие се со ист корен како и Арнаутите?Кои славјанизирани Мијаци? Па и самиот Пулевски напишал книга:Историја славјано-македонска,што значи Словени и Македонци е едно исто. А за тоа за обичаите вие Арнаутите сте ископрале од Евреите, почнувајки од кечињата, сунетот нејадењето свинско и сл.

F

FilipMacedon

Гостин
Ќе те удостојам со уште еден одговор.

Не се разбираме очигледно, а тоа не предизвикува некаков очај во мене, мило ми е што сепак има на форум момци со кој се разбираме и си сме така соулмејтс, и си уживаме, и немаме потешкотии да логикуваме, ама сепак момент на патриотизам и те разбирам во целост, тоа е фаза која знае да направи од човекот духовно стерилен за посилна градација и пораст, духовен и интелектуален и не навлегувам тука.

Албанците се планински народ, затоа и ги викаче Албанци, а исто така ги викале сите останати кој си биле планинари, во тоа време, за жал и Македонците биле планинари ама еве ве спуштиле славјаните, нас Американците, за среќа сме хомоген народ, а не како некои други...

Неразбирањето на поимот префинетост и истото истоветувајќиго со некаков ранг на урабанизирана личност, и степен на урбано однесување со сите мои европски манири, го креира ваквото твое мнение, кое за жал еве како многу други е само Балканско, просто и од мене маргинализирано.

Јас како мал, таткоми ми пушташе Шопен пред да си заспивам, а тебе таткоти те воздигнуваше до небесните почивалишта на патриотските катчиња, со Орце Стефкоски... Јас гледав слики на виолонисти сликани и оркестри во 19 век, а ти гледаше чети на комити и партизани, јас го читав Шекспир и живеев во таа душевна клима, а ти лудуваше во песничките на Лубче Георгиевски.
Просто сакам да ти кажам, нешто што ти не можеш да го разбереш, затоа што априори капацитетот за таквиот гносео рецептивен комодитет, го нема, е задушен од простотилакот што го носиш и што е инсталиран во тебе, иако градско дете, не знам колку.

Во споредба со тебе, сум 10 спрата над тебе, значи јас сум на 10 спрат, ти си на приземје... Не море пред влес си ти, а тиквари како Лајнавено се дури во визба... Сум егоист, нарцизоиден, и вака знам да ги напаѓам момците кој се 'рчкаат со мене...

Сепак, дај боже(ако постои), твоето семејство да е барем приближно колку моето... Барем малку... Некој ја напуштаат планината, ама никако манирите, волкот го менува крзното никако карактерот... Вие пред 10 века велиш сте ги напуштиле планините а?
Ај и јас да те удојам :) со еден одговор

Она што сакаш да го кажеш е дека мора да се согласам со твоите тврдења кои се добро познати и добро прочитани,што општо за мене се неприфатливи под било кои услови,првин затоа што се недокажани,а второ затоа што се дел од една политика која се судира со политиката на мојата држава.
Значи незнам дали си приметил,но ти се разбираш само со оние луѓе од Македонскиот народ,кои јас ги нарекувам на старокумановски кажано Продавач на веру за вечеру,односно оние кои се "космополити",и оние кои би си го дале името за влез во ЕУ,значи ти се разбираш со оние луѓе кои немаат национална припадност,и не ти се спротиставуваат на твоите тези и тврдења.
Тоа е ок,и мило ми е што не си последниот Мохиканец,но проблемот ти е што не разбираш дека и ние разбираме,односно мислиш дека си супериорен и сигурен си дека си еден од водечките интелекти на форумов,што гадно грешиш
Првин неможеш мене да ми наметнеш тие финти дека имаш европски манири,затоа што да имаше 1% од тој префинет манир ти на секој што би ти се спротиставил со докази не би го навредувал со проселски пцовки и финти.Затоа и ти пишав дека кога ке го видите асвалтот мислите дека е ваш,тоа беше добро кажано,но ти не прочита меѓу редови што сакам да кажам.
Ти со своите постови си докажа дека си само едно исфрустрирано дете кој решил преку Албанизам на интернет да си ги спроведе своите сонови и своите желби,што значи очигледно не те бидува за ова општество.
И за крај ,гледам дека упорно се обидуваш да ставиш впечаток дека си супериорен и секогаш предизвикуваш,па јас веќе еднаш те поканив на "баклава",дојди кога сакаш,ке се решиме на било каков начин сакаш,било физички,било психички.
Тоа е се,поздрав и се надевам мозочните виуги ке ти се развијат во последниот период,бидејќи најавуваат израмнување на космичките тела во галаксијата,па можеби ке излезе нешто од тебе.

Picasso`

Schizophrenic!
Член од
26 јануари 2007
Мислења
4.149
Поени од реакции
197
И Црногорците се Илирски нароТ.

И крај краева кој го еба Пулевски, па и кој те еба и тебе.

Арнаутите сте ископрале од Евреите, почнувајки од кечињата, сунетот нејадењето свинско и сл.
Ова е доволно за сега да те бапнам на Игноре, не затоа што си ме навредил, затоа што ептен си небитен во мојот свет, кој изобилува со грандиозни и џиновски постаменти на интелектуални титани. Ајт..

A

anaveno

Гостин
ovoj PIG ASS KAVKAZECOT totalno zabegal....
малеш

научиле некои Македонски зборови и веднаш од КАВКАЗЦИ мислат се станува Иљир...

shqipot misli deka eden PIE zbor mal=planina e negov.
a zaborava na gejskiot όρος μέλας ....

po KAVKAZKI kazi ni planina=rrëqebull....

tuka mu e i latinskoto crno=malus,Molosser, Molossia...

toa e crna planina,ili meshana....
ili so drugi zborovi dirty , niggardly=MELEZ...

Shqip jazikot e tolku beden,sto ako im gi zemes nasite zborovi,ke im ostanat samo KAVKAZKITE koi veke se postirani.

Kajgana Shop

На врв Bottom