Мијачкото наречје, потекло и карактеристики!

• Креатор на темата Креатор на темата Bratot
  • Време на започнување Време на започнување
Поентата ми е дали е вистина тоа за Мијаците.
„Мыјаки же все ведут свое происхождение од своего "славного паше Скендер-бега бана" и назмвајут-то себја албанцами, хотја они по јазикы не албанци а Славјане, шкьјаи“

Neli si i ste SMESNI?
Neli Makedoncite se blgari?Taka i mijacite i Pulevski.
Toj bese kaj vas,STO NE GO PRASAVTE, tolku pari frlivte i frlate za b(uda)lgarstinata,i pak ne znaete?

Peoncite bile blgari,drugite srbi,vija albanci?

Ima li psihijatri tamu?

p.s...
С'ЗДАВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА СЕЛО АРБАНАСИ, Т'РНОВСКО

С'обштението на Джорджевич за прис'ствието на албанци крај Велико Т'рново неминуемо води к'м
Арбанаси – село, чието име с'д'ржа етническото название на албанците. Православни албанци се
заселват в редица селишта на Северна Б'лгарија, но веројатно п'рвото мјасто, к'дето те се установјават,
е именно село Арбанаси крај Велико Т'рново. Богатото на архитектурни паметници село е накарало
редица изследователи да т'рсјат неговото минало в последните векове на Второто б'лгарско царство.
Но и досега тук нјама открит паметник от тази епоха. Напротив, нај-старите ц'ркви и стенописи в
Арбанаси са датирани от XVI в. Досега откритите османски документи, св'рзани с дан'чната
регистрација на населението в Т'рновска каза показват, че селото все оште не е било с'здадено в
средата на XV в. То е било основано в'рху незаселено мјасто, използвано като летовиште от турските
колонисти номади – јуруците. В'зможно е на това мјасто или в землиштето на Арбанаси да е имало
старо, разрушено селиште, но такова все оште не е открито нито в историческите извори, нито според
археологически находки.

Документи, посочвашти годината на заселване, географскија или дори етническија произход на
заселниците, липсват. Затова относно с'здаването на село Арбанаси, както и на Горна (Средна)
Орјаховица, Долна Орјаховица и Лјасковец - други селишта от рајона на град Т'рново, наричани заедно
с Арбанаси в османските документи от XVIII–XIX в. "албанските села" (arnaud kariyeleri), се изт'кват
редица хипотези. Според една от последните тези селишта са в'зникнали вследствие на военната
кампанија на султан Бајазид II в Албанија през 1492 г.(5)

АЛБАНЦИТЕ В ПОРОИштЕ (АРНАУТКЬОј), РАЗГРАДСКО
На около пет километра југоизточно от старите граници на Разград, веројатно в началото на ХVІ в.,
в'зниква друго селиште на албански преселници – Пороиште (дн. квартал на Разград). Селото е...
i t.n.....
ONE WAY TRIP
SHQIP<<<<<BLGARISTAN<<<<CAUCASUS

Arbha=ruins , rubbish

arbha=garba=garbage=иљир:vozbud:

Зошто бе Анавено се налутуваш? Читам што напишал еден од најзначајните македонски научници и прашам дали е вистина. Ништо друго.

Ако имаш конкретен одговор - дај го, ако немаш, зошто ги мешаш Арбанаси и слично?

Зошто бе Анавено се налутуваш? Читам што напишал еден од најзначајните македонски научници и прашам дали е вистина. Ништо друго.

Ако имаш конкретен одговор - дај го, ако немаш, зошто ги мешаш Арбанаси и слично?

Kompleks mu se, si znae toj dobro.

Поентата ми е дали е вистина тоа за Мијаците.
„Мыјаки же все ведут свое происхождение од своего "славного паше Скендер-бега бана" и назмвајут-то себја албанцами, хотја они по јазикы не албанци а Славјане, шкьјаи“
За да ова да ти биде разјаснето би требало да ја прочиташ и разбереш книгата на др-Петар Поповски “Георгија Кастриот -Искендер,Крал на Епир И Македонија и втор Александар Македонски“

Инаку и во посочената книга се наведува тезата дека
Мати-ја Ематија ...Аематија..е најстарото име на Македонија

Ма
следбеник на Ма ->Ма-ат ,територијата населена со следбениците на Ма
Ма-ати
*М аа Ти
Мати
Околу можното потелко и значење на името Мијак ,моето видување е дека народоносното име Мијак означува припадник и.е. жител на Мати ,или како денес би моѓеле да се изразиле Матеец
Сметам дека се работи за промената на согласката Т -К -Ц
Според деф. речено “ кај именките од женски род во падежната форма датив ,настануваат гласовни промени кои што се нарекуваат сибиларизација или втора палатализација при што буквите к,г,х, кога ќе се најдат пред буквата и се заменуваат со буквите ц,з,с ...но не секогаш ’’

Ја согледаме со ваквата дефиниција именката Мати,добиваме нешто прекрасно .
* МА Т И
* МА К И
*МА Ц И
дејствувајќи и врз двојните форми за самогласката А - аа -ае -еа добиваме...
*М Æ Т И

*М ае Ци
*М еа Ц и
е-и
Миаци
Мијаци

Сума сумарум
Мијак дамнешен екот на едно име за некогашните следбеници на божицата Мајка .
Име кое сведочи за нешто многу подлабоко отколку што се гардејците Александрови од т.н. блиското ни т.н. античко минато

more Kasno_palevski.
Toj tvojot cenet naucnik,Gane,tvrdi deka seto toa,veda slovena e FALSIFIKAT....
toa ne si go procital?

Ako nekoj si Draganov nesto napisal,sto nas toa treba da ne tangira?
Taka mislel,rabotel za celite na pan-slavizmot,toj e IDEOLOSKI avtor,i sto?

Koj sto ne napisal za nas, i sto?
Ete,site tie se vo pravo.
I sto e zaklucokot?

ajde begaj....

toa blgarskoto pisanie,ne e ceneto?
ili,vo blgarija ako na hartija denes nema Albanci,toa znaci deka isceznale tie od popisite turski?
sto e blgarija,zona na samrakot,pa snemuva narodi?

i zosto avtorot pisuva za blgarija,Albanci, za MK arbanasi,arvaniti?

glup e,ili tie ne se bas istoto pleme?

За да ова да ти биде разјаснето би требало да ја прочиташ и разбереш книгата на др-Петар Поповски “Георгија Кастриот -Искендер,Крал на Епир И Македонија и втор Александар Македонски“

Ништо нема да му биде разјаснето, нити појаснето.

Еве што ќе му разјасни вистина.

Тоа што им плаќа владава на Педер Поповски и компанија мадепушачи нема везе со тоа што се нарекува светска историја и нејзино толкување.
Простено ви е, крај краева славјански синдром е овоа, СВЕТОТ Е НАШ... :)

Aaaa, ќе заборавев, Мијаците се Илирско племе, слично на Албанското, односно живеат во планини, Албанците живеат во планини, името Матија може да се толкува и како МаЛија, исто како Малсија кое се наожа накај север... И мајката шо бара МАЛешевијата накај исток...

Шќипот до таму бил мајката раширен?

Берете ум... Оти грам немате...

Извини дечко, ама ти будала си ?
Сакаш да кажеш дека јас, татко ми, дедо ми, пра дедо ми и генерации генерации наназад сме Албанци ??? :S

Оооооо... Да!

Извини, тоа е...
Жал ми е мене, што вака апанс'с дознаваш на форум, ама генот ти е таков.
Планинар момчето, ама те славанизирале бе, опростено ти е, инаку да, си Иљир, исто каТо и јас.

Сепак не е толку лошо да се биде албанец нели?:)

Леле шпонче што се не испокака. Па Мијаци и Илири се две различни племиња, а бе ти имаш основно образование? Па види погоре што напишал Мијакот Ѓорѓија Пулевски кој се и што се Мијаците? Тој Петар Поповски ако не си знаел и тој е Мијак и во книгите негови се е аргументирано со документи и факти. Ниту еден албански историчар не му излезе во дуел со контрааргументи:toe:

Оооооо... Да!

Извини, тоа е...
Жал ми е мене, што вака апанс'с дознаваш на форум, ама генот ти е таков.
Планинар момчето, ама те славанизирале бе, опростено ти е, инаку да, си Иљир, исто каТо и јас.

Сепак не е толку лошо да се биде албанец нели?:)

Не ме смеј, па 4 саат сабајле е мајко му стара... како планираш да заспијам ? :D :D :D

Шо збораш бе, ги наполнив бечвиве...

Да живее генетиката, да живее Русија, затоа што нивните историчари го тврдат тоа што е кажано, да живеат потомците на Ѓорѓија кој се живи до ден денешен...
Мада што не ни се сомневам дека бил тоа што бил и дека немало веза ама никаква веза Македонија со него...

Ама интересни ми сте. Не си знаел, ај ќе тио каже чпончето бре бугарину конфузен, дека Мијаците се илирско племе, некогаш ги викале и Албанци затоа што живееле и живеат во планински предели исто како и Албанците денешни.

Не за нешо друго, не ми се спие, па еве сакам да те поднаучам, инаку такви као тебе не ги стаам на рабуш, цел свет да ми го дадат..

Не ме смеј, па 4 саат сабајле е мајко му стара... како планираш да заспијам ? :D :D :D

Ќе се дружиме, најизменично, јас ќе пишам ти нема да спиеш, потоа ти ќе пишиш а јас нема да спијам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom