Адвентизам

• Креатор на темата Креатор на темата pasa
  • Време на започнување Време на започнување
A dali seuste vazi zakonot?
Zakonot koj ne osuduvase ?

се подразбира дека важи .

па Евреите и кога бил Исус не пифаќале негови проповеди

затоа за таквите Исус и им кажал дека ............

"Мојсеј ќе ве о-суди..".......

секој било кој Суетен закон има исто значење како и Мојсеевиот Закон

Инаку дури ниту Мојсеј не го препорачувал ...бил фер ...знаел дека нема ветување за вечен живот за таков или било каков суетен закон па рекол........

"одбери си живот "..............значи ниту самиот не го препорачувал законот кој самиот тој го напишал................

но секој што живее суетен живот Исус му гарантира дека ќе биде о-суден баш според Мојсеевиот закон........кој е невозможно да се спроведе ( види моја тема Мојсевиот-Шеријатски Закон)

Adventistite se protestantska sekta . Eve sto ucat go ucat tie narodot
a) Izvorot na verata i praviloto za vistinitosta na nekoe versko ucenje e samo Svetoto Pisno bez Svetoto Predanie , Svetoto Pismo samoto sebesi se tolkuva.Ne e potrebno rakovodstvo na Crkvata nitu pak na svetite otci. Bravo .

b) Covekot se spasuva samo so vera vo iskupitelnata zrtva sto ja podnese Hristos . Bravo.

v ) Hristos e edinstveniot posrednik pomegju Boga i covekot , On e nasiot prvosvestenik i spored toa ne treba da se obrakjame molitveno kon svetitelite i Bogorodica . pak bravo .

g ) Ne postojat 7 sveti tajni , Postojat samo obredite krstevanje i pricestuvanje . no lebot i vinoto ne se pretvoraat vo telo i krv na Hrista. ne postoi posebno svestenstvo tuku opsto . opet bravo

d ) Se otfrla pocituvanjeto na ikonite , relikviite i krstot . Airlija

gj) Se otfrlaat monaskite zaveti i svetitelskite asketski podvizi .

Eve uste edna grupa na verski tvrdenja koi pripagjaat na nekoi drugi protestantski sekti ne samo na adventistite

a) Ucenjeto deka covekot nema posebna duhovna dusa razlicna od teloto , besmrtna i neraspadliva , tuku e isto kako i krvta ili prosto ziv covek . Spored toa ne postoi nikakov zadgroben zivot. Mrtvite do voskresenieto "spijat". Verata vo bezsmrtnost na dusata spored adventistite e izum na satanata , so koj toj gi izmami nasite praroditeli ubeduvajki gi deka ako ja prestapat Bozjata odponea deka ke umrat ako vkusat od plobovite na zabranetoto drvo , odnosno vetuvajki im deka nema da umrat . ( toa svakjanje e pricina povekje deka nema potreba molitveno da se obrakjame kon svetitelite bidejki tie ne se zivi )

b ) Karakteristicno ucenje na adventistite e i verata vo skoroto doagjanje na Hrista . I tie kako i drugi sekti na primer Jehovini svedoci kako sto vidovme od dosegasnoto izlaganje od toa ocekuvanje se rodilo i imeto sekta. Vo pocetokot go odreduvale vremeto tocniot datum na vtoroto oagjanje na Hrista , sega po dvojnoto promarsuvanje na Miler toa ne go pravat , zadovolni se so "znacite na vremeto" :) kako sto kaza Hristos .

i bla bla bla ... ima mnogu da se kaze ama jas ke vi skratam so nekolku zbora ke vi kazam se - FEJK RELIGIJA , SEKTA , ERES , POGRESNO UCENJE ... da ne se macite da citate ima mnogu da se zboruva , aj neka kaze uste nekoj nesto pa posle ke vi kazam i odredeni tocki od adventistickoto ucenje sto se specificno nivnirecisi ednakvi so ucenjata na Jehovinite svedoci , ako ne se i poprimeni od niv samo so malku svoe tolkuvanje :)

b) Covekot se spasuva samo so vera vo iskupitelnata zrtva sto ja podnese Hristos . Bravo.

v ) Hristos e edinstveniot posrednik pomegju Boga i covekot , On e nasiot prvosvestenik i spored toa ne treba da se obrakjame molitveno kon svetitelite i Bogorodica . pak bravo .

g ) Ne postojat 7 sveti tajni , Postojat samo obredite krstevanje i pricestuvanje . no lebot i vinoto ne se pretvoraat vo telo i krv na Hrista. ne postoi posebno svestenstvo tuku opsto . opet bravo

Извини не те разбрав..ова си причинте зошто ги нарекуваш секта? Или погрешно разбрав...

Никој не даде коментaр на линкот што го имав постирано нешто погоре.
Затоа го постирам пак. Погледнете кои се ставовите на протестантите.

Sola Scriptura

Почитувани, сите еретици (значи, и адвентистите) како во хор го отфрлаат Светото Предание. Нивното мото е „Sola Scriptura“ (Само Писмото), се мисли на Светото Писмо - Библијата.

Во линков што го постирам ќе најдете сведоштва за тоа низ какви с è премрежија поминувала Црквата, особено, во првите три векови. Какви сè напори биле вложени за да се зачува вистинитоста на Христовото учење, предадено на апостолите, преку нив на Светите Отци, а преку нив, низ вековите, до нас.

Треба да се спомене, дека изворот (историчарот Евсевиј Памфил Кесаријски) иако бил епископ, за црквата е спорен, заради неговото согласување со учењето на свештеникот Ариј - еретикот, кој, пак, ги спорел двете природи на Господа Исуса Христа. Ваквото учење било осудено на I-от Вселенски Собор, во 325-та година.

Коректно е да се каже дека, иако авторот е спорен за Црквата во теолошка смисла, неговото дело Црковна историја (или Историја на Црквата) е најдобро дело од тој период.

Материјалот е подолг и бара поголемо внимание. За оние што сакаат да спорат со сектите е одличен документ.

Поздрав.

Црковна историја

Почитувани, сите еретици (значи, и адвентистите) како во хор го отфрлаат Светото Предание. Нивното мото е „Sola Scriptura“ (Само Писмото), се мисли на Светото Писмо - Библијата.

Нивното мото е „Sola Scriptura“ (Само Писмото), се мисли на Светото Писмо - Библијата.
..
.
????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

јас не припаѓам на религија ниту на секта ..........
ама ова ???????????????????????????????????????????????

ААААЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛЛОООООООООООООООООООООООООО

па на што бе да се повикам ако не на библијата ?
.
..
на тоа што некој свјати отци си драпале газојте си измислувале свој библии ?

.
.
идите бе бегајте.............
ова парвославието ептен дувнало..................од сите најмногу.....греота

Bravo .

A dali treba da gi pocituvame ikonite??? Monaski zavet pa ako si monah kako ke go proslavis semokniot Bog???
Da postam da gledam leb pred mene i dodeka ne muvlosa da ne go jadam ti se molam tie cel zivot se monasi i Bog rekol zenete se i mazete se Zamislata na Bog bila da se mazime i zenime. A oni otstapuvaat vi se molam.

A dali treba da gi pocituvame ikonite??? Monaski zavet pa ako si monah kako ke go proslavis semokniot Bog???
Da postam da gledam leb pred mene i dodeka ne muvlosa da ne go jadam ti se molam tie cel zivot se monasi i Bog rekol zenete se i mazete se Zamislata na Bog bila da se mazime i zenime. A oni otstapuvaat vi se molam.

За оние кои посебно љубат цитати, еве го цитатот, на кој е засновано православното монаштво:

„...А на неженетие и на на вдивиците, им велам: добро ќе им биде ако останат како мене...„ (Коринтјаните, 7,8).

Значи, Маријанчо, кое е според тебе, толкувањето на Апостоловите зборови? Ап. Павле, како е познато, бил фарисеј и бил неженет.

Во стариот завет
но пред па
Бог вели множете се
и наполнете ја земјата
исто кога кажал
за растенијата
ова нека ви биде храна
но бидејќи тоа било пред падот
и нели не важи веќе по падот и до судниот ден
значи затоа е дозволено месо да се јаде
е затоа и
подобро е да бидете неженети
оти само во исклучителни случаи е дозволено да се жениш
ако не можете да се воздржувате
тогаш имајте само една жена
но во тој случај
инаку подобро сам
така да...

Доврши ја мислата...

Зависи како се гледа
ако се повикуваме на Стариот завет
треба да се множиме,жениме/мажиме
за да ја наполниме земјата
и да не се јаде месо оти бог рекол на адам и ева
ова нека ви биде храна
но ако Новиот Завет е пресуден
тогаш како што не важи забраната за месо
така не важи и она множете се
него нели Павле вика, подобро ви е да се грижите а Божјето
а не и за световното
нели вика подобро еда не се допираш до жена
нели тешко на родилките во последното време
нели едино ако не можеш да се воздржуваш
дури тогаш како компромис
само една жена
но тоа е исклучок
најдобро е сам-(монах)
тогаш ослободен од обврските на бракот и деца
ќе можеш целосно да се посветиш на божјето
за што сведочи појавата на монаштвото...

А што се однесува до адвентистите
Д-р Лазар Милин на високо место ги става адвентистите
по прашањето за учењето на тројството
кое е исто како сфаќањето на православната црква...

Зависи како се гледа
ако се повикуваме на Стариот завет
треба да се множиме,жениме/мажиме
за да ја наполниме земјата
и да не се јаде месо оти бог рекол на адам и ева
ова нека ви биде храна
но ако Новиот Завет е пресуден
тогаш како што не важи забраната за месо
така не важи и она множете се
него нели Павле вика, подобро ви е да се грижите а Божјето
а не и за световното
нели вика подобро еда не се допираш до жена
нели тешко на родилките во последното време
нели едино ако не можеш да се воздржуваш
дури тогаш како компромис
само една жена
но тоа е исклучок
најдобро е сам-(монах)
тогаш ослободен од обврските на бракот и деца
ќе можеш целосно да се посветиш на божјето
за што сведочи појавата на монаштвото...

А што се однесува до адвентистите
Д-р Лазар Милин на високо место ги става адвентистите
по прашањето за учењето на тројството
кое е исто како сфаќањето на православната црква...

-Д-р Лазар е современ православен богослов и е максимално коректен: што е точно, според него, точно е, па нека доаѓа тоа и од адвентистите, оти вистината не треба да се крие. А тоа што адвентистичкото толкување за Света Троица е идентично со праволсавнотот, не треба да го залаже умот дека меѓу адвтентистите и православните нема битни разлики.
- Новиот Завет го замени Стариот во најголем дел од одлуките.
- Божјата волја одредува два благословени начини на живеење: бракот (од таму и доаѓа „...плодете се и множете се...„ и монаштвото. Допуштено е, но не и благословено, живеењето без брак, а се што е надвор од наведените форми на живеење, е чисто брлавеење.

За оние кои посебно љубат цитати, еве го цитатот, на кој е засновано православното монаштво:

„...А на неженетие и на на вдивиците, им велам: добро ќе им биде ако останат како мене...„ (Коринтјаните, 7,8).

Значи, Маријанчо, кое е според тебе, толкувањето на Апостоловите зборови? Ап. Павле, како е познато, бил фарисеј и бил неженет.
Eve i eden drug citat Mnozina ke povikuvaat na nezenenje i na nemazenje.
Na tvojto citat imam odgovor KRATKO E VREMETO. Toa bilo kontekstot na Apostol Pavle. A ti planiras li da se ozenis ako ne kazi da znaeme.

jas sum tuka nov, se zacleniv pred okolu 5 minuti, i gi citav ovie postovi, so nekoj se slozuvam vo nekoj raboti, no ima i postovi so koj ne se slozuvam, ovde temata e za ADVENTIZAM, jas sum adventista.

jas sum tuka nov, se zacleniv pred okolu 5 minuti, i gi citav ovie postovi, so nekoj se slozuvam vo nekoj raboti, no ima i postovi so koj ne se slozuvam, ovde temata e za ADVENTIZAM, jas sum adventista.
E milo mi e sto ima i adventista e bas de razjasni gi misteriive dali preku zakonot doaga spasenie

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom