ogledalo
провинцијалец
- Член од
- 12 мај 2008
- Мислења
- 3.198
- Поени од реакции
- 174
vidi ocigledno sakas da mudruvas ))) i upotrebi frazi deka jas te ubeduvam jas voopsto ne se obiduvam toa da go napravam, repliciras a ne gledas deka jas izrazuvam moj licen stav i pogled (licen kon programata) sto i go potencirav pogore vo predhodniot moj post, jas ja imam programata vo race, programa koja e pravena podolgo vreme i e plod na strucnaci od soodvetnite oblasti bujrum da ti ja dostavam onaka kolku da ja imas na 30 strani apriropi sekako ke i najdes mani vprocem vo razlicnite gledista i se razlikuvame kako politicki da recam oponenti.Очигледно не се разбираме. Се работи за тоа дека оваа програма не Ви е заснована на никакви реални показатели ниту на реални истражувања на целните групи. Ако веќе морам да ве учам, Свот, Пестле анализи, анализи на заинтересирани страни и други алатки кои се користат за реално да се проценат потребите на една заедница.
Инсистираш на откупно-дистрибутивен центар. Еве ти конкртен одговор - Влада не гради вакви објектти, пошто се потпирате на Владата. А за да приватник изгради Ваков објект, бара воведување на одредени стандарди во производството, поврзувања со земјоделците, ГАП стандарди, брендирање итн. Така да не ме убедувај, за земјоделието ви е до крај промашена програмата.
За делот со кој се фалите со Владата, извини ама мешате надлежности на Општина и Влада. Процес е децентрализацијата кој трае и кој треба да создаде силни Општини не да ја вратиме повторно назад децентрализацијата а со вакви програми сигурно тоа го правиме. Посебно проекти од типот на професионално советувалиште за избор на кариера итн. леле колку комунистички проект од ваша страна, бутај бате бирократи до врв. Треба седнување со бизнис заедницата која никаде не е спомната кај Вас и согледување и анализа на нејзините потреби за какви кадри им требаат и такви програми да се изучуваат во средното училиште.
Во делот на социјалата за народни кујни не се слагам да отвора држава или општина треба да им помага на здруженија на граѓани или религиозни институции тоа да го прават. А државата и општината да помогнат да нема такви случаи.
Прашањето за старечки дом не го разбра. Те прашав како и кому ќе му помогнеш во отворање на таков дом??????
За туризмот очигледно не знаете ништо и давате повторно декларативни реченици и нема да разговарам повеќе околу тоа.
Програмата во целина очигледно воопшто не е плод на долгорочна анализа на потребите од општината, затоа што се гледа какви проекти излегле, пола од нив ако поминиме по селата и градот Ресен никој нема да ти каже за потреба од нив и такви програми.
Програмата Ви е очигледно напишана од луѓе кои никогаш не излегле на терен и напишале листа на желби. Програмата треба да потекне од реалните потреби на населението и да соодвествува со реалните општински ресурси а кај вас фалат и двете овие работи.
А сега да ти кажам како ние ќе ги реализираме нашите капитални проекти:
- Дел од нив ќе се реализираат преку Јавно-приватно партнерство со бизнис заедницата
- Дел преку фондови од ЕУ преку изработка на проекти за кои тимот од експерти вклучен во изработка на нашата програма е способен после поминати сите потребни обуки за овие фондови
- Дел преку средствата од Законот за равномерен регионален развој: по закон на Пелагониски регион му следуваат 10 милиони евра на годишно ниво пак преку проекти изработени от квалитетен тим обучен за таа работа
- Дел од средствата од Буџетот на Лоланата самоуправа чија структура ако дојдиме на власт ќе биде драстично смената (од 78% за плати а другото за капитални инвестиции ќе се обидеме за брзо време да го донесеме барем на 50%)
- Дел од средствата која Владта треба законски да ги распредели на Општините (Освен ако не се залагате за безаконие и ако треба само ВМРО општини да ги добиваат)
finansiskata konstrukcija ti e hipoteticka......so znaci treba da probas da nametnis na celnata grupa deka fondovite za proekti preku eu, javno-privatni partnerstva se sracunati ama ne se znae dali mozebi i ke se realiziraat, a od drua strana vmro dpmne na lokalna nivo otvoreno zad svojata programa ke ja ima podrskata i od centralnata vlast..znaci sredstva sto postojat! plus sredstvta sto stojat od budzetot na opstina itn itn