Црква на плоштадот Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата rossonerka
  • Време на започнување Време на започнување
Црква ДА , ама под услов да се сруши оној монструм на Агрон Буџаку пред ЕСМ, тоа на ништо неличи , а така ќе се отвори простор за Црква...
И кога сум кај рушење...
Пред влез во Чаршија од десна страна има една зелена зграда, незнам кој се дрзнал да прави такво чудо во стариот дел на Скопје кој што треба да биде најстрого заштитен...
Значи и таму рушење...а пари да се инвестират во реставрирање на старата чаршија...Нови објекти ДА мегутоа пред се заштита на старите, бидејќи се со многу поголема вредност...

Abe tipu, jas ne vikam da se rusi, nego da ne se gradi.

Ne za drugo, ne i mestoto tamu. Estetika. Jok, ja nema vo toj projekt.

Mani tie megureligiski prepukuvanja, nemam nisto protiv crkvi, ama imam protiv na 2*2 plostad, i plus so drzavni pari izgraden.

Ako ne aj sea i ja da baram da se izgradi dzamija na plostad na mestoto na koe sto postoelo. I na sto ke zalici seto toa...od edna strana din-dongot, od druga odzata, od treta toshka, i plus na bina nekoj band so distorzija... haos...

Nisto be ne sakam na plostad, nisto, se neka se rusi, prazno , ko aerodrom neka bide.

Сепак мислам дека една црква како што е прикажана на сликата ќе му даде на плоштадот еднен поубав и поатрактивен изглед, секако ова најмногу од туристички аспект!
Голем број од црквите во светот се посетуваат заради туризам, од голем број религии, јас секако како Христијанин , ќе ја почитувам и сакам секоја Христијанска Црква, посебно во Македонија, меѓутоа истите имаат и друго значење за сите нас.
Скопје е голем град и има место за се.
Воопшто не би се противел на било која џамија која би била атрактивна за оние кои го посетуваат Скопје, посебно за муслиманските верници и тн...
Да ги разгледаме и позитивните страни, да?
Места за концерти и бини има и други , ова сепак е ценат и плоштад, ликот на еден град!

Па во Охрид кој е неколку пати помал од Скопје има 365 цркви и по нив е познат и е феноменален факт, кој секој еден турист го остава зачуден и пријатно изненаден.
Точно, ама ниту една на градскиот плоштад нема. Ги има 365 ама толку убаво се наместени што на ниту еден одмор во Охрид не сум забележал 365 цркви. Толку убаво се изградени што ако сакаш да ги посетиш ќе мораш ти да отидеш, тие не те следат на секој твој чекор. Замисли, зборуваме за 365 цркви, а турист обичен низ град 1-2 дали може да види. Овие сакаат на плоштат да ни изградат црква, на рингот, на средина. Претеризам е, според мене.

Плоштадот и онака не е многу голем. Со иницијативата за подигање на споменик на најголемиот Македонец во историјата Александар Македонски тотално се согласувам, но ова со црквата ме преплаши, сепак ќе изгледа пренатрупано. Што е многу, многу е.

Сепак мислам дека една црква како што е прикажана на сликата ќе му даде на плоштадот еднен поубав и поатрактивен изглед, секако ова најмногу од туристички аспект!
Голем број од црквите во светот се посетуваат заради туризам, од голем број религии, јас секако како Христијанин , ќе ја почитувам и сакам секоја Христијанска Црква, посебно во Македонија, меѓутоа истите имаат и друго значење за сите нас.
Воопшто не би се противел на било која џамија која би била атрактивна за оние кои го посетуваат Скопје, посебно за муслиманските верници и тн...
Места за концерти и бини има и други , ова сепак е ценат и плоштад, ликот на еден град!
Dobro be, kaj ja gledas taa atraktivnost i estetika, naredeni ko aptekarski sisinja edna po drugo, spomenik, crkva, "neidentifikuvan" objekt, zgrada, trgovksi....:nenene::nenene:

btw. ako veke im e za turizam, dovolno e da odvojat 0.1% od parite koi ke se potrosat za izgradbata na crkvata, i da gi promoviraat drugite crkvim recimo Sv.Spas na kale, vnatresnosta i ikonostasot se remek delo.

Kultuzin, za koja zgrada zboris?

Па тогаш нека се направи простор околу црквата.Нека се рушат некои од неидентификуваните објекти , кафичи и др. непотребни работи и нека има доволно простор за атрактивноста на една ваква убава градба пред се!
За мене кејот на Вардар е навистина атрактивен дел за секакви градби, посебно плоштадот Македонија! Ако имало место за сиве овие администрации и канцеларии, тогаш МОРА да има место и за црква! :back:

Плоштадот и онака не е многу голем. Со иницијативата за подигање на споменик на најголемиот Македонец во историјата Александар Македонски тотално се согласувам, но ова со црквата ме преплаши, сепак ќе изгледа пренатрупано. Што е многу, многу е.

Нема врска!

Пример плоштадите во Торино се смешка за скопскиот, па све е така одлично средено. Све се може, само треба ахритектонска дебата, без непотизам и нормално не само средување на црквата туку државата да даде пари да ги среди само фасадите на објектите околу во некој сличен фазон.

Треба, ВО СЕКОЈ СЛУЧАЈ ТРЕБА..!!! но прво треба да се сруши Ристиќева палата со блокот зад неа, исто тоа соцреалистичката ругоба во која е распослан Фуфо, како и креатурите....претенциозни...на Т-моби и што уште има таму....+ НАМА и тоа непознатиот UFO објект кој го гради Пуни.....за да се направи место за АСАЛНА ЦРКВА, а да има место и за џамија................ јеби га.... :)
А Ацко и останатите ќе имаат постор за дишење.....за да не ни заличи плоштадот на полица за глупости џиџимиџасти...

Dobro be, kaj ja gledas taa atraktivnost i estetika, naredeni ko aptekarski sisinja edna po drugo, spomenik, crkva, "neidentifikuvan" objekt, zgrada, trgovksi....:nenene::nenene:

btw. ako veke im e za turizam, dovolno e da odvojat 0.1% od parite koi ke se potrosat za izgradbata na crkvata, i da gi promoviraat drugite crkvim recimo Sv.Spas na kale, vnatresnosta i ikonostasot se remek delo.

Kultuzin, za koja zgrada zboris?

Абе брат ме насмеа, НЕИДЕНТИФИКУВАН ОБЈЕКТ, толку го мразам објектот а никогаш не ми паднала на памет толку оргинална идеја....

Мислам на онаа зграда кога се влегува во Чаршија одкај таксинњата по таа долната улица, е одма на почетокот од десна страна...
Нова зграда јас минатата година се запрепастив кога ја видов...
Ејјјј СТАРА ЧАРШИЈА, дали лугето се свесни што значи тоа и колу вреди...тоа е исто како во сред стар град во Скопје да БАПНЕШ зграда...

Абе брат ме насмеа, НЕИДЕНТИФИКУВАН ОБЈЕКТ, толку го мразам објектот а никогаш не ми паднала на памет толку оргинална идеја....

Мислам на онаа зграда кога се влегува во Чаршија одкај таксинњата по таа долната улица, е одма на почетокот од десна страна...
Нова зграда јас минатата година се запрепастив кога ја видов...
Ејјјј СТАРА ЧАРШИЈА, дали лугето се свесни што значи тоа и колу вреди...тоа е исто како во сред стар град во Скопје да БАПНЕШ зграда...

НЕ СЕ СВЕСНИ :)...да беа свесни немаше да допуштат да се родат како припадници на народот во кој се родиле...:)

Aj i ja da kazam moe mislenje. Prvo bi rekol deka za toa treba da si resat samite Skopjani zosto ne i na referendum, jas da se prasuvam ja bi glasal protiv. Sto vikate imalo vo site golemi gradovi toa e tocno samo kazete vo koj grad e sega gradena na plostad, site se stari so vekovi pa okolu niv e formiran plostadot i izgledot na gradot.

Aj i ja da kazam moe mislenje. Prvo bi rekol deka za toa treba da si resat samite Skopjani zosto ne i na referendum, jas da se prasuvam ja bi glasal protiv. Sto vikate imalo vo site golemi gradovi toa e tocno samo kazete vo koj grad e sega gradena na plostad, site se stari so vekovi pa okolu niv e formiran plostadot i izgledot na gradot.

И ова е неточно!

Дуомо во Милано е почната со градба 1386, а завршена 1965 (податоков ми е од википедиа, меѓутоа не се сомневам во релевантноста).

Значи треба од нешто да се почне, а потоа со време се ќе се надгардува и менува.

Абе луѓе ...знам и јас дека плоштадот е 2*2 ама комуњарите го имаат направено за сега да биде 2*2...

Почнете од сите згради и објекти на плоштадот и видете во кои период се правени и од кого и се ќе ви стане јасно...

Јас мислам дека во ниедна метропола во строгиот центар нема директно на плошадот издигната модерна зграда...а за жал тоа кај нас е така...

Грешката е направена со тоа што уште на времето требало да се донесе закон со кој ќе можеле да се градат само зданија од историско значење(музеј,црква,театар или сл.)...ама пошто таква ни била среќата сеа ќе глеаме у зеленилото кој ни го пружа лимот на кеј!!!:tapp:

Добро бе...
јас разберам дека по `правилата на градба` веч видени у родни завичај (т.е. родна грутка), пола влада решила дека по некаков начин треба и мора да го одбележи `сред село`...
ама аман-заман нека консултираат некој архитект.

Мислам,од нив (дпбне) никој и не очекуеше поразлична идеја од рецимо црква (ко Невски у Софија,него како :vozbud:) или некоја музичка фонтана од Аце Македонски... (уште да се навива на батерии и да врти кругови у галоп по плоштад фали за да биде `идејата` `комплетна`)...
али ипак ова не е нивното драго село...
него Скопје и би ги замолил да не го `украсуваат` пошто ипак они се времено тука и се ќе се најдат кајлени што ќе сакаат да ги вратат на родна груда...
а Скопје ќе требаше да ни остане на нас.

НАЗАД СО ФУШ И КИЧ ИДЕИТЕ ЗА ПЛОШТАДОТ У СКОПЈЕ !!!
ФУУУЈ...СТОКО!

Чекајте сеа луѓе. Па нели требаше и Александар Македонски со песни на тоше да го прават??? Ова прават некои заебанции? Или пак да не имаат во план и црква и споменицине да ги стават едно до друго. Ако е стварно така да си зиам партали и да се селам пошто ќе биде брука. Кај виделе такво нешто на друго место па што им дошла идеата или пак си мислат дека ако ние почнеме да правиме глупости сите ќе не следат? Толку ни е натрупан сега плоштадот па уште црква ни фали. Тоа можам да си замислам сите онака летно време по кафичите надвор еве пример таму кај тренд. Кој си пие кафе кој сокче и оп 3 саат, ајмо камбаните па ги глеаш поповине на 40 степени во тоа облекана нивна и ти доаѓа да се запотиш од што се наоблечени. После глеаш туристи шетаат и се крстат ама не поради што е црква туку ќе си викаат ВТФ.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom