Зошто Македонија е бедна европска земја?!

• Креатор на темата Креатор на темата bitushanec
  • Време на започнување Време на започнување
Абе алав да ти е за текстов,еве нешто како награда во контекст со темава:smir::

Оваа приказна е навистина добра ама нема кој да слуша,нашите капетани го знаат тоа ама :toe:.Ќе чекаме некои подобри времиња нешто да се промени,да фатиме према југ и да се стоплиме малку а тие што пушат курови нека си продолжат и понатаму,мора да има и такви...:pusk:

Одговорот е многу прост.
Ако се земат само информациите од НБРМ и Заводот за статистика, ќе се види дека во периодот од 1993 до 1998 година,Македонија имала рецесија од -7,5%. Тоа е исто ако моменталнава економска криза ја помножите со 5. Значи како да сме доживеале 5 економски кризи со интензитет како оваа. И сево ова, за време на владеењето на СДСМ, кога премиер беше Бранко.

Што беше проблемот?!
Кражба на државниот капитал, кој одеше во приватни раце. Директорите на државните претпријатија, партиски членови на СДСМ си ги задолжуваа претпријатијата кои ги менаџираа кај СДСМовските банки. Ќе земеа смешен кредит од 100.000 ДМ, со екстра високи камати, па СДСМовската банка ќе го заплени целиот имот на претпријатието, истото ќе отидеше во стечај и државниот капитал ќе се испереше во џебот на некој од СДСМ. Од 80.000 ДМ кредит, за 2-3 години вкупниот долг ќе достигнеше по 7 милиони ДМ.
Тоа беше најголемата пљачка на државен капитал во светот. На тој начин, СДСМ ги извлече македонските државни пари надвор. Странските разузнавачи имаат информации за ова, кој каде ги има трансферирано ограбените македонски државни пари, па поради тоа ги уценуваат СДСМ и секогаш кога тие се на власт, не водат нивна и македонска политика, туку политика на уценувачите.

Оние претпријатија кои на СДСМ мислеа дека ќе им носат и понатаму профит, беа криминално приватизирано. Си ги земаа претпријатијата одделни поединци, си ги приватизираа, само затоа што биле членови на СДСМ.

Словенија отиде нанапред, зошто своите државни претпријатија ги даде на меѓународна тендерска продажба уште од 1991 г., а не ги подели на припадниците на тогашната словенечка владејачка партија, по рецептот ала Киро и ала Бранко. И една Србија која имаше тоталитарен режим до 1999 г., ги одржа своите државни претпријатија и истите ги продава на меѓународна тендерска или аукциска продажба, но не толку транспарентно како Словенија.

Сега ние демек се чудиме зошто Македонија е бедна и требало Груевски да не` оправи економски за 3,5 години владеење. После ураганот СДСМ, кој ни приреди економска криза со јачина на пет во однос на последнива криза која се појави пред 6 месеци, со кражба на 90% од македонскиот државен капитал, нам ни се потребни уште 15 години ваков економски раст за да постигнеме некоја економска стабилност.

Се чудам дури на СДСМовците на форумов кога пишуваат како сега и било најлошо на Македонија, не` прават будали, демек ние сме сите недоветни па сме заборавиле кој ја донесе бедата во Македонија и кога беше најлошо.

Бројки на Народната Банка на Република Македонија:

Состојба: 1993-1998 г.
Премиер: Бранко Ц.
БДП (Реален економски раст): -7,5% (катастрофална рецесија)
Невработеност: 1992 г. била невработеноста 27%, додека успешниот премиер БЦ успеал да ја зголеми во 1997 г. на 36%

Состојба: 1998-2002 г.
Премиер: ЉуБчо Г.
БДП (Реален економски раст): вкупно за 4 години +7,5% (враќање на економијата на ниво од 1992 г.)
Невработеност: 1997 г. била невработеноста 36%, успеал да ја намали на 31,9% во 2002 г.

Состојба: 2003 г.
Премиер: Бранко Ц.
БДП (Реален економски раст): +2,8% (најмал ек. паст во повоена Македонија)
Невработеност: успеал да ја зголеми во 2003 г. на 36,7%

Извоз во милиони долари: 1,362.7

Состојба: 2005 г.
Премиер: Бучко
БДП (Реален економски раст): +4%
Невработеност: успеал да ја зголеми во 2005 г. на 37,3%
Извоз во милиони долари: 2,040.6 (1,674,5 2004)

Состојба: 2007 г.
Премиер: Грујо
БДП (Реален економски раст): +5,1%
Невработеност: успеал да ја намали во 2007 г. на 34,2%
Извоз во милиони долари: 3,349.5
(Извор: ФОКУС, бр. 672, 16 Мај 2008, стр. 39)

Како што гледаме, Буле кој сите го омаловажуваат бил далеку подобар и поуспешен премиер од Бранко, па веројатно и затоа го деградираа од партијата 2007 г. Истото е и со Љубчо, кој ја вратил Македонија на нивото пред 1993 г., пред да дојде неспособниот Бранко.

Само како надополнување на погоре кажаното..
Читајте овде..
http://www.dnevnik.com.mk/?ItemID=3CECB893779930449C4497D232E7CE6B
:toe:

Прекрасна прикаска (опис за нашата состојба)!!!

Сепак, момче собар, мислиш дека овојпат ќе те послушат или ќе продолжат со своите тривијални проблемчиња?

Гоооооолем поздрав

PP fala mnogu mi znaci tvoeto mislenjeto deka sum momce sobar,sepak jas licno ne se percepiram kako taka.

Od ednostavna pricina sto go napustiv brodot i sega sum zasidren nekade T(J)uzno so blanco ticket sam da si odberam brod sto e na vistinski kurs.

Оваа приказна е навистина добра ама нема кој да слуша,нашите капетани го знаат тоа ама :toe:.Ќе чекаме некои подобри времиња нешто да се промени,да фатиме према југ и да се стоплиме малку а тие што пушат курови нека си продолжат и понатаму,мора да има и такви...:pusk:

Bold 1-Tokmu i toa go pravime Atom -Ant ama just You and Me ,sto e so ostanatite koj se vo brodot ,a ne mozat da najdat nekoj patnik namernik da mu podade raka.

Bold 2-Nisto ne si razbral od tekstot ama bidi ziv i zdrav

Johnny Stulic
PP fala mnogu mi znaci tvoeto mislenjeto deka sum momce sobar,sepak jas licno ne se percepiram kako taka.

Od ednostavna pricina sto go napustiv brodot i sega sum zasidren nekade T(J)uzno so blanco ticket sam da si odberam brod sto e na vistinski kurs.

Скромност не му прилега на млад човек, да знаеш.:wink:
Е се`а дали е скромност или наметнато погрешно поимање за себеси, ти си знаеш. Во случај да не знаеш ќе ти напишам некој збор два, три, сто или илјада, колку што треба за да сфатиш.:wink:
Во соц. реализмот започна и трае до ден денешен, а тоа е еден вид на страв да се гледаш и оквалификуваш себеси јавно како полновреден и значаен припадник на едно општество. Со други зборови кажано: скраја да е од нас да се замислиш како посебност, како индивидуа, како личност. Уште полошо ќе биде ако тоа отворено и го покажеш, посебно ако не си нечиј подобник (човек).
Со сиот свој раскош ти мора да се криеш зад фрази кои означуваат скромност и еднаквост со останатите. Значи сопствената, лична среќа мора да ти е на втор план оти ќе те прогласат за алчен, самобендисан и други навредливи поими со цел да те исфрлат од групата, колективот или општеството.
Е се`а, кој тоа го прави?
Медиокритетот!!!
Тој е бројчано, значи и општествено посилен! Подржуван од општествените авторитети (капетанот и офицерите) бидејки им служи како овци кои ги стрижат и молзат, а овие се задоволуваат со малку сено.
Значи медиокритетот, оние кои не знаат дека незнаат, се кочницата на секој поквалитетен поединец во нашето општество. Тие спречуваат секој кој ќе покаже поголеми вредности од нив. Тие се толпата, гангрената на секое општество и уништувачот на се` што е надпросечно во општеството.
Во нашето општество тие станаа толку силни и влијателни и покрај нивната медиокритетност преку промовираниот егалитаријанизам на соц. реализмот. Само кога, значи единствено кога, се промовира идеа дека сите се еднакви тогаш медиокритетот секогаш исплива на површина, се издигнува над способните во општеството. Кога тоа ќе се случи тогаш нека внимаваат способните во општеството бидејки ќе бидат под постојан напад се` до оној момент додека не се покорат на волјата на мнозинството.
Инаку, една друга дефиниција на демократијата е:
Демокатија е кога двајца будали се повеќе во право од еден паметен!!!
Накратко и штуро, но сепак мислам дека сфаќаш од каде ти потекнува твоето одбивање да се погледнеш себеси во позитивно светло.

Патем, многу ми е жал да ти соопштам дека сеуште си на бродот. Заедно сме!!! Не можеме да го напуштиме. Можеме само да си створиме илузија дека го напуштивме.
Сепак има надеж. Демократијата е многу еластична појава.
Може да се случи еден паметен да е повеќе во право од двајца будали.
Процесот е започнат!!! Колку ќе фати корен или колку време ќе биде потребно е тешко да се предвиди ама е започнат и трае.:wink:

Поздрав:helou:

Johnny Stulic

..............................................

Патем, многу ми е жал да ти соопштам дека сеуште си на бродот. Заедно сме!!! Не можеме да го напуштиме. Можеме само да си створиме илузија дека го напуштивме.
Процесот е започнат!!! Колку ќе фати корен или колку време ќе биде потребно е тешко да се предвиди ама е започнат и трае.:wink:

Ај што сме уште на него , ама уште и вода пропушта.... па по помалку тоне.....Сепак има надеж..а???. Демократијата е многу еластична појава...а???.................. јеботе благи римски папа..каков ентузијазам...
beer.gif

Е се`а дали е скромност или наметнато погрешно поимање за себеси, ти си знаеш. Во случај да не знаеш ќе ти напишам некој збор два, три, сто или илјада, колку што треба за да сфатиш.:wink:
Во соц. реализмот започна и трае до ден денешен, а тоа е еден вид на страв да се гледаш и оквалификуваш себеси јавно како полновреден и значаен припадник на едно општество. Со други зборови кажано: скраја да е од нас да се замислиш како посебност, како индивидуа, како личност. Уште полошо ќе биде ако тоа отворено и го покажеш, посебно ако не си нечиј подобник (човек).
Со сиот свој раскош ти мора да се криеш зад фрази кои означуваат скромност и еднаквост со останатите. Значи сопствената, лична среќа мора да ти е на втор план оти ќе те прогласат за алчен, самобендисан и други навредливи поими со цел да те исфрлат од групата, колективот или општеството.
Медиокритетот!!!
Тој е бројчано, значи и општествено посилен! Подржуван од општествените авторитети (капетанот и офицерите) бидејки им служи како овци кои ги стрижат и молзат, а овие се задоволуваат со малку сено.
Значи медиокритетот, оние кои не знаат дека незнаат, се кочницата на секој поквалитетен поединец во нашето општество. Тие спречуваат секој кој ќе покаже поголеми вредности од нив. Тие се толпата, гангрената на секое општество и уништувачот на се` што е надпросечно во општеството.
Во нашето општество тие станаа толку силни и влијателни и покрај нивната медиокритетност преку промовираниот егалитаријанизам на соц. реализмот. Само кога, значи единствено кога, се промовира идеа дека сите се еднакви тогаш медиокритетот секогаш исплива на површина, се издигнува над способните во општеството. Кога тоа ќе се случи тогаш нека внимаваат способните во општеството бидејки ќе бидат под постојан напад се` до оној момент додека не се покорат на волјата на мнозинството.
Накратко и штуро, но сепак мислам дека сфаќаш од каде ти потекнува твоето одбивање да се погледнеш себеси во позитивно светло.

PP uste ednas blagodaram za ubavite zborovi,i posto e druga tematikata ne sakam da pokazuvam tetovazi zosto voopsto ne e vo interes na temata veruvaj mi deka osven deka sum cinik(priznavam) ,posle nekolku licni uspesi Utopizmot e mislena imenka za mene,a veke poodamna raskrstiv so avtoriteti iako cenam mislenje na sekogo.

Sekoja cest za optimizmot sto go manifestiras i jas licno mislam deka e neophoden za edno opstestvo da moze da funkcionira isto taka sekoj svesen gradzanin ima ne samo pravo tuku i dolznost mu e da go iznese svojot stav ako naodza deka e potreben bez razlika kakov e pa pomedzu site tie vistini sto ne sublimiraat ke uspeeme da najdeme malku mudrost.

Apropo prioriteti na prvo mesto sum Jas - mojata familija-mojata posiroka familija i prijateli-Makedonija-svetot podredeni po nekoe hiearhisko nivo kako i sto gi gledas sto e normalno za sekoj poedinec ,site ovie se trudam da gi sklopam vo sinergija i da najdam dovolno vreme za site,a za ostanatite nemam ni vreme ni energija.

Se soglasuvam so delot deka si sozdavam iluzija deka go napustiv brodot ednostavno momentalno tuka sum na krstopat pomedzu mojte potrebe i emoci.

Pozdrav PP zal mi e sto nemam vreme i da pisam podolgo i poizdrzano mislenje vo vrska so ova ama moram na rabota.

Сега се забранува да се критикува Бранко? :pos2::pos2::pos2:
Ти ѓоа живееш во 1948 година :icon_eek::icon_eek::icon_eek:

Причината зошто Македонија е за никаде, е токму поради кражбата на државниот капитал и уништувањето на македонската економија.
Бранко ја врати Македонија во 1900 година и ние сега почнуваме од нула. Згора на тоа донесе 250.000 косовари и никој не сака да инвестира во Македонија поради нестабилноста која настана со увозот на косоварите.

Тоа е исто како да си имал куќа и работа, а СДСМ со неговата приватизација те остаил без работа, а куќата ти ја срушил. Сега почнуваш од нула. Цигла по цигла, соба по соба, парче мебел по парче. Ние почнуваме од нула по ерата на СДСМ и нивната криминална приватизација.
муко моја перен мозок вмро-овчји
Ајде од ново
Не се забранува Бране да се критикува туку се забранува да се вперува прстот во сите освен себе си,сеа ме свати
Доста беше песничката :сдсм ни се криви ,сдсм ни се криви......

Доста беше бране е крив
Бране ли ви е крив за фијаското со бруто плати,инфлацијата која преку ноќ поскапе се а Николче уште додаваше бензин во оганот со покачувањата,свадбарскиот буџет,патреиотските фискални,скапите реклами и најновото кога сиромаштија и криза владее владата гради
споменици вредни 4 милиони евра !Еј со тие може да се изградат центри за згрижување на бездомници,да се направат пунктови кои ќе им се дава бесплатна храна на социјално загрозените,центри за лечење на зависници или да се купи подобра опрема за болниците

Но не ние ќе се правиме Рокгелер у криза и кој го ебе народот посебно оние кои се најзагрозени и онака не гласаат нели?!

Да не спонувам пуно почнати но,недовршени проекти кои не чинеа десетици милиони евра кои не испаднаа како што треба а беа реализирани без многу мислење и како што треба планирање и затоа беа без ефект...

И на крај кога се стегнати во тесно се вадат:па ние не можеме да поправиме се ,и одма песничката бранко е крив

Јас викам ако бране е крив поштено не изеба,и ние дадовме,ама сеа дајте не не дотепувајте со глупи реформи кои ни вие самите не сте способни да ги спроведете

Јас викам да се фатат за работа да направат како што треба реформа или проект без многу реклами и помпи.
И оваа држава нема инвестиции поради тоа што е нестабилна туку поради немање правен систем како што треба а мене не ми е јасно зошто николче досега не ѓи испоапси сите судии и не ги замени со нови? и онака имаме многу млади дипломирани а невработени приправници.

Ај што сме уште на него , ама уште и вода пропушта.... па по помалку тоне.....Сепак има надеж..а???. Демократијата е многу еластична појава...а???.................. јеботе благи римски папа..каков ентузијазам...
beer.gif

Тебе нека те онади тој римски папа, мизантроп низаеден.:helou:
Покрај моето занимавање со ентузијазам како општествена појава која носи позитивност никогаш не го застапувам ако немам и те како добра причина за тоа, а ти тоа добро го знаеш. Само се праиш, џоа ваквоа.

Демократијата е спомната, не во контекст на уредување на начин на избор на власт или стекнување на права, односно привилегии, на групи и групации туку како начин на општествена комуникација и меѓусебна размена на идеи и вредности.
Постои начин како еден паметен ќе биде повеќе во право од многумина будали, верувај!!! Тоа ќе се случи бидејки е незапирлив процесот кој си е во тек. ММЕ кој прв почна рекол некој.:icon_cool
Има и процеси за задржување на статус квото, не порекнувам, но сега засега водат тнр. ентузијастите.
Борбата е за благосостојба на македонецот или на благосостојба само на неговата „елита“ и е жестока.
Елитата е посилна монетарно и материјално ама не е во бројност и идеолошки.
Сталин рекол: Идеите се поопасни од оружјето. Ние на нашите непријатели не им дозволуваме да носат пушки. Зошто им дозволуваме да имаат идеи?
Во демократија не можеш да спречиш луѓето да имаат свои идеи и да ги прошируваат.:zlo::je:

Е се`а, да истапам по твој терк.
Кој е паметниот, а кој будалата... Ќе каже времето или според зборовите на Черчил, парафразирам: Со апсолутна сигурност знам дека со позитивност ќе ме пишува во историјата ако ние победиме.

Битушанец,

Кражбата наречена трансформација на општествениот капитал е последица, не е воопшто причина.
Не би им успеало тоа што им успеа доколку немаше погодни општествени услови за тоа. Најмногу им помогна, меѓу другото, закрепостеноста на нашето население или попрецизно соц. реалистичкиот менталитет на безумен слуга без трошка иницијативност и самоодговорност.

Бранко е само имиџот врз кој се плука! Тој во тоа време беше само наемник или младо, преамбициозно, вообразено, скопско шмекерче со медиокритетски способности.
Патем, Македонија не е вратена во 1900 година туку само е направено нешто што поседува пазарни елементи, понуда и побарувачка. Преку трансформацијата всушност се постигнаа повеќе ефекти од кој најбитен е оној кој вештачки создаде социјала за да постои потреба од леви партии кои наводно најмногу се интересираат за сиромашните. Другиот ефект е оној кој им овозможил на оние кои владееле со населението да можат да продолжат да владеат, но овој пат не преку соц. идеологија ами преку моќта на парите кои ги приграбија за себе и своите.

Никогаш не сме почнале од нула. Муаебетов ти е излишен!!!
Имавме и имаме многу способни кадри, способен, итар и интелегентен народ, но исто така и групација која тие позитивни карактеристики гледа на секаков начин да не дозволи да испливаат на површина.

Не би ги нарекол будали, но би ги нарекол индоктринирани. Такви постојат сеуште и тоа во голем број се. Оние кои мислат дека треба да биде се` совршено за да биде прифатливо. Такви кои мислат дека некој друг треба да им обезбеди лична среќа и такви кои мислат дека среќата на државата е и нивна лична среќа.
Да не спомнам дека таквите всушност никогаш и не се среќни. За нив што и да се направи позитивно нема да биде доволно.

И ќе останеме сиромашна европска држава се` додека се држиме (не` држат преку пропагандни шеми) до тој соц. реалистички начин на размисла.
Не ќе е лошо да го прочиташ мојот претходен пост и да ја погледнеш една од најбитните последици зошто сме сиромашни.

www.angelfire.com/ab6/protivpropaganda/polittemi/zostosiromas.html

Инаку за причините... Тие се друга, мошне обемна, тема за дискусија.
Vo princip to e to...jas mu pisav na batevo odgovor...
A ne se soglasuvam so tebe ko velis nametnata misla...podolu velam deka nitu BC togas...kako ni NG denes nemaat takov kapacitet...
Od porano ti imam kazano...ne mozis so oci na edna nauka da gledas site pojavi...ova e sepak ecc pojava...a politicari se kitat so atributi sto vrska nemaaat sto se...nesto kako oktopodot na BC...a toj oktopod ne videl nitu za rucek...
Vo interes na temava ke postiram edno raskas od Ted Kachinski ima tamu dobar odgovor.
Od kaj go najde...ziva vistina bravo!
Johnny Stulic

Медиокритетот!!!

Tocno mediokriteti preovladuvaat...ama duri i koga se saka da se potisnat ili upgraduvaat...nisto ne biva...sami preobratuvaci se mediokriteti...

Vo nikoja asolna drzava ne bi mozel NG da prosperira...kaj nas premier...
BC isto...a toj ce bil lider opozicije i idna vlast...

Po mene sekoj treba da se spasi na svoj nacin...barem zasega...ovaa e nasa `91...da vidime koj ce prezivee...kakvi posledici ce ima po mediokriteti vo politika...i togas gas do daska...dosta vi bese...znaci se raspagjaat i vmro i sds...si go verglam jas to...ama na decava ne im se dopagja...

potisnat od

Бедна ни е државата затоа што ни се бедни нашите македонски души,зашто народот глуп е ко кур,све трпи кој што ќе му рече,кога треба да се дигне против некоја неправда ќути како курва а пред очи го крадат,незнае за штрајк и да покаже заби,незнае да ги сотре пијавиците што го цицаат,и трпи како скорпија во пустина за вода..
епа глупи сме и глупи ќе си останеме,затој ќути трај македонче и надај се дека ќе му цркне на комшијата козата...

Hmm, dosta interesna tema. Vo kontekst na pogore napisanoto iskreno zalam sto nekoj od forumdziite i pokraj se prodolzuvaat i ponatamu partski da se prepukuvaat nesvesni deka seuste se na brodot ko se poveke i poveke odi na sever, pa talka niz prosranstvoto zosto sekoj nov kapetan upravuva na nov pravec i kaj sto ke mu tekne ili kaj sto ke mu diregiraat.
Kaj nas drugari, vo ova nase opstestvo kako prvo i osnovno imame postaveno edni sosema pogresni standardi a vrednostite vo ova nase opstestvo se ispovrteni za 180 stepeni.
Nema da pocnam od narodot, bidejki toj e voden od drzavata, t.e. toj se naoga na brodot a brodot se dvizi tamu kade sto go upravuvaat kapetanite.
Nasite kapetani, Branko i Grujo, ako logicki se pogledne na rabotata si go teraat brodot koj kade sto mu tekne bez ni troska griza na sovest kon tie sto se navaagaat na nego. Brance se znae sto pravel poveke od edna denecija, eden kup somnitelni privatizacii, propaganje na banki i stedilnici i sto uste ne, no ne mi e jasno zosto uste e prisuten vo ovaa nasa "politika", pa toj e veke ispejana pesna za site nas, jasno e kako bel den koj e Branko i sto se storil toj za ovaa drzava, pa odozgora sega ke se pravi i spasitel.
Nisto porazlicen ne e ni slicajot so Grujo, koj kako nas premier vo koj sto site gledavme spas kako sega amerinakcite vo Obaba. Megutoa Grujo kako da zapomtil samo edna definicija za drzava: "Najsovremen nacin na ugnetuvanje na narodot", ni izmisli eden kup zakoni, ta ne za ergeni i momi, ta ne za odzaci, ta ne za plukanje na javni mesta, ta ne znam uste sto ne, se so cel da se se finansira i da si se reklamira samiot sebesi za postignatite uspesi... Zar vredi da se komentira na ova... pa mene mi lici ova kako dzinglot na K-15 dali si za Amerikancite ili za Risite (da ne znae covek dali da se smee ili da place).
Pogresno postavenite standardi koi sto najveke me zasegaat mene, postaveni uste vo vremeto na SDSM, a so zgolemen intezitet primenuvani i denes se partiskite vrabotuvanja. Znaci ako nekoj saka da si bide cist vo dusata, ne saka da se pravi "levicar" ili "desnicar", ke bide na eden nacin zrtva na vremeto vo koe zivee i na svoite ideologii da ne se involvira partiski i sam da si najde rabota. Ne deka nema luge koj sto sami bez partija se snasle so rabota, tuka zosto da ja ima ovaa prvata pojava, toa e nesto strasno i neznam kako mozeme da ocekuvame ekonomski rast i podem so edni takvi standardi, bez razlika koj bil premier ili precedatel.
Na krajot povtorno bi se vratil na pocetokot t.e. na predhonite postovi, koj sto jasno pokazuvaat dodeka lugeto se raspravaat edni so drugi, koj bil VMRO-vec koj SDSM-ovec koj vakov ili onakov ili neznam kakov, nasiov brod se poveke i poveke tone, i ako naskoro ne se osvestime deka site politicari nastavuvaat so tezata "Razdeli pa vladej" nasiot brod, so toa i naseto opstestvo odi vo siguren propast... Pa zar posle ova treba da ocekuvame da ne bideme bedna drzava?!

Бедна ни е државата затоа што ни се бедни нашите македонски души,зашто народот глуп е ко кур,све трпи кој што ќе му рече,кога треба да се дигне против некоја неправда ќути како курва а пред очи го крадат,незнае за штрајк и да покаже заби,незнае да ги сотре пијавиците што го цицаат,и трпи како скорпија во пустина за вода..
епа глупи сме и глупи ќе си останеме,затој ќути трај македонче и надај се дека ќе му цркне на комшијата козата...

Мислиш?:uvo:

ке се надоврзам ; не умирај магаре во зелена трева ќути и трпи гледаш те тераат и гзо да го навртиш:toe:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom