Како да инсталирам Windows XP/Vista на повеќе компјутери одеднаш во LAN мрежа?

• Креатор на темата Креатор на темата GRUNGE
  • Време на започнување Време на започнување

GRUNGE

Cobain со цигарче!
Член од
25 февруари 2008
Мислења
677
Поени од реакции
28
Дечки кажете ми како и што процедура треба да напраам да инсталирам наеднаш XP/Vista/office за повеќе компјутери одеднаш. Знам имав читано на времето за cloning ама не се сеќавам дали ова беше тоа.

Итно ми треба ...треба цела мрежа да воспоставам.

Нема некој некоја идеја?:nesum:

Појама немам... Според она што го знам ке мора еден по еден да ги инсталираш со различни цд-а па потоа да ја средиш мрежата.

Имам еден другар, ке го прашам тој е по мрежите, па ке ти постирам нешто утре.

Абе ќе умре човек ако е така. 100 компјутери и?:jaj:

Чекај,како би ги поврзал во мрежа,ако немаат инсталиран XP?

Мислам,следи ги чекорите хронолошки :

1.Снимаш XP
2.Сетираш мрежа

Како би сетирал и поврзал мрежа без снимен Windows на PC-то?

Јас не сум слушнал за ваква постапка...

Епа вака да речеме инсталираш ХР на еден PC
Следно што правиш е сите компјутери ти се поврзани во мрежа (да речеме има веќе инсталирано ХР и сакаш да инсталираш нова копија со форматирање на хард диск).

Ги врзуваш сите мрежно ЛАН конекција се разбира и од овој „главниот“ компјутер симултано инсталираш windows (преинсталираш/форматираш) на други компјутери.

ЗНАМ дека имаше финта за ова, имаше и назив чудово (само ми доаѓа cloning терминот) ама не се сеќавам.

Епа вака да речеме инсталираш ХР на еден PC
Следно што правиш е сите компјутери ти се поврзани во мрежа (да речеме има веќе инсталирано ХР и сакаш да инсталираш нова копија со форматирање на хард диск).

Ги врзуваш сите мрежно ЛАН конекција се разбира и од овој „главниот“ компјутер симултано инсталираш windows (преинсталираш/форматираш) на други компјутери.

ЗНАМ дека имаше финта за ова, имаше и назив чудово (само ми доаѓа cloning терминот) ама не се сеќавам.

Во самото windows cd има едно програмче со кое можеш да го инсталираш оперативниот систем на повеќе компјутери одеднаш. Имам гледано туторијали, ама заборавив како се викаше...

Ghost image?
Инсталираш на еден комплетно се што ти треба, па после само restore правиш на сите останати...
Не ти врши работа?

Чек, Ghost image праиш на CD? Или преку LAN имаш некоја опција.

Дај попрецизно... (дајте некој попрецизен пример) со постапка објаснета.

Чек, Ghost image праиш на CD? Или преку LAN имаш некоја опција.

Дај попрецизно... (дајте некој попрецизен пример) со постапка објаснета.

Имаше Ghost-от варијанта да направиш network boot, и после да се направи restore преку мрежа... прогуглај малце на идејата, ќе најдеш решение.

zemas northon ghost i prajs backup i posle backupot go upbackovas :D na drugite hardoj

Не знам дали постои начин, ама ако постои некој а хардверот на компјутерите е различен, сметај дека бизнисот пропаднал. Клонирањето е добро се додека конфигурациите се потполно исти.

До сега не сум правел вакво нешто, ама што имам копано по нет и слично... доколку конфигурациите се исти, правиш сервер во мрежа и од главниот на сервер ставаш image, на компјутерите месстиш да бутираат од картицата...
Вака некако иде процедурата... после тоа мислам дека треба да стиснеш на F11 на обичниот компјутер и тоа би било тоа.

Ако знае некој за ова подетално да каже или пак на Google нешто да побараш...

П.С. Немораат ништо да имаат инсталирано компјутерите... т.е. како што се од продавница, така.

postapkata se vika unattended setup ma kako se pravese....

http://www.hytekcomputer.com/Articles/XPInstall/1.shtml

Во самото windows cd има едно програмче со кое можеш да го инсталираш оперативниот систем на повеќе компјутери одеднаш. Имам гледано туторијали, ама заборавив како се викаше...

За ова зборував и јаs. Блогерџија прочитај го туторијалот, верувам ќе ти помогне :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom