Адамовиот Грев

• Креатор на темата Креатор на темата ateist
  • Време на започнување Време на започнување
кој е првобитниот грев поточно гревот на Адам

1 Коринќани 15 - ред 22..."Зошто како што сите умираат во Адам , така во Христос сите ќе оживеат ."..вели Павле

а како се умира ВО Адам ..............каков грев сторил навитина ?
толку тежок грев за да заслужи толку свирепа казна ?

Прва книга Мојсеева 1 - ред 29 ..ете ви дадов секаков вид растение ,што дава семе и какво има по целата земја , и секакви дрвја ,што во себе имат семе според родот свој и вид ТОА ДА ВИ БИДЕ ХРАНА . - рекол Бог

значи можеле да си живеат од ПЛОДОВИТЕ НА СВОЈОТ ТРУД

Прва книга мојсеева 3 - ред 3 .".само од она дрво среде раајот - рече Бог не јадете и не допирајте се до него , за да не умрете...".......вели Ева

БОГ ЗАПОВЕДАЛ ДА НЕ ВКУСУВАТ ОД ПЛОД НА ТУЃ ТРУД

Прва книга мојсеева 3 - ред 6 ...."....и жената ...набра род и јаде па му даде род и на мажот свој и тој вкуси "

ЗНАЧИ ВО БИБЛИЈА ПИШУВА .........УКРАЛ -е.......КРАДЕЊЕ БИЛО ВО ПРАШАЊЕ

ХМММММММММММ

а ете сите религии тврдат бил избркан оти се ВОЗГОРДЕАЛ ........

е добро ако се возгордеал ....во однос на кого се возгордеал ?
та нели треба да има уште некој со кој ќе се СПОРЕДИ за да се процени како подобар , или незнам каков ..да се преценува себеси за многу помоќен повреден од другите ..........
АМА ДРУГИ НЕМАЛО ????????????????????

ствано кој е првонитниот грев на човекот што се вика предок на луѓето ...Адам ??
prviot gordeliv bil gavolot bate , kako padna t ti od neboto sine na zorata se rabi od zemjata ti koj gi ugnetuvase narodite, a vo srceto svoe velese ke se iskacam na nebesnite zvezdi vo soborot na bogovite...( isaija 14; 12 - 14,,) ke bidam slicen na sevisniot . a zasto , zaslepen od golemata mok i od ubavinata vo nego se rodi gordos i toj zgresi ( jesekiil 28; 14, 15, 16 )a adam i eva zgresija, i gospoda sakase da se pokae covekot koga mu rece koj ti kaza deka si gol da ne si jall od ona drvo od koe ti zabraniv des, covekot go obvini boga velejki zenata koja mi ja dade ti taa mi dade i jas jadev
А зошто кокошките, песовите, мрмотите, жирафите желките, павијаните, мравките... умираат.

И тие ли каснаа од забранетиот плод или Адам и Ева згрешиле и за нив ?
koga adam i eva zgresija celoto sozdanie zgresi adam i eva ja vovedo smrtta vo svetot i celoto zlo , no zato isusa hrista bog dojde da ne oslobodi od ropstvoto na gavolot i smrtta , zivotnite nemaat dusa, ni razum i tie se sozdadeni za hrana na covekot

prviot gordeliv bil gavolot bate , kako padna t ti od neboto sine na zorata se rabi od zemjata ti koj gi ugnetuvase narodite, a vo srceto svoe velese ke se iskacam na nebesnite zvezdi vo soborot na bogovite...( isaija 14; 12 - 14,,) ke bidam slicen na sevisniot . a zasto , zaslepen od golemata mok i od ubavinata vo nego se rodi gordos i toj zgresi ( jesekiil 28; 14, 15, 16 )a adam i eva zgresija, i gospoda sakase da se pokae covekot koga mu rece koj ti kaza deka si gol da ne si jall od ona drvo od koe ti zabraniv des, covekot go obvini boga velejki zenata koja mi ja dade ti taa mi dade i jas jadev

батка па ти само првата страна си ја прочитал

се друго си прескокнал и веднаш сакаш да дискутираш од почеток за темата

а целата дискусија си ја пропуштил

велиш Адам ја ОБВИНИЛ Ева значи излажал се самооправдал та тоа му е гревот

заблуда си :

не си ја разбрал Библијата само препишување како тебе нее разбирање

ЕВЕ :

Јов: 31:33 Не ги криев своите гревовИ - ( МНОЖИНА ) како Адам, не ја криев вината во своите гради.

ГЛЕДАШ !

АДАМ НЕБИЛ ВОЗГОРДЕАН НИТУ СЕ РАМЊАЛ СО БОГ НИТУ ПРУЖИЛ ОПОР КАКО САТАНАТА СО СВОЈТЕ ВОЈСКИ ПА СЕ ВОДЕЛА ВОЈНА ВО РАЈОТ , ТУКУ АДАМ БЕЗ ОТПОР БИЛ ИЗБРКАН ОД РАЈОТ

И НЕ ИЗЛАЖАЛ АДАМ КАКО ВЕЛИШ

ЕВЕ

1 Тимотеј: 2:13 Зашто, прво беше создаден Адам, потоа Ева.
2:14 И Адам не беше измамен, туку жената беше измамена, и падна во престап.

батка па ти само првата страна си ја прочитал

се друго си прескокнал и веднаш сакаш да дискутираш од почеток за темата

а целата дискусија си ја пропуштил

велиш Адам ја ОБВИНИЛ Ева значи излажал се самооправдал та тоа му е гревот

заблуда си :

не си ја разбрал Библијата само препишување како тебе нее разбирање

ЕВЕ :

Јов: 31:33 Не ги криев своите гревовИ - ( МНОЖИНА ) како Адам, не ја криев вината во своите гради.

ГЛЕДАШ !

АДАМ НЕБИЛ ВОЗГОРДЕАН НИТУ СЕ РАМЊАЛ СО БОГ НИТУ ПРУЖИЛ ОПОР КАКО САТАНАТА СО СВОЈТЕ ВОЈСКИ ПА СЕ ВОДЕЛА ВОЈНА ВО РАЈОТ , ТУКУ АДАМ БЕЗ ОТПОР БИЛ ИЗБРКАН ОД РАЈОТ

И НЕ ИЗЛАЖАЛ АДАМ КАКО ВЕЛИШ

ЕВЕ

bate bidi pojasen sto sakas da kazes so toa

bate bidi pojasen sto sakas da kazes so toa

е ај најјасно

covekot go obvini boga velejki zenata koja mi ja dade ti taa mi dade i jas jadev [/COLOR]

адам ја кажал вистината не го ОБВИНИЛ Бог како велиш

не си разбрал

е ај најјасно

адам ја кажал вистината не го ОБВИНИЛ Бог како велиш

не си разбрал
zenata koj mi ja dade ti taa mi dade i jas jadev rece adam ,znaci adam veli TI koja mi ja dade sepak go obvinuva boga neli bate gospoda sakal covekot da se pokael za storenoto no mesto toa toj storil uste eden grev hulel na boga i pritoa go obvinil zenata koja mi ja dade ti .taka e brat i jasno se gleda vo tie zborovi, inaku izvini bratce ne rekov deka adam bil prv izmamen tuku zenata da i taa mu dade na covekot adam da jade toj jadese od zabranetiot plod pozz do tebe bratce

zenata koj mi ja dade ti taa mi dade i jas jadev rece adam ,znaci adam veli TI koja mi ja dade sepak go obvinuva boga neli bate gospoda sakal covekot da se pokael za storenoto no mesto toa toj storil uste eden grev hulel na boga i pritoa go obvinil zenata koja mi ja dade ti .taka e brat i jasno se gleda vo tie zborovi, inaku izvini bratce ne rekov deka adam bil prv izmamen tuku zenata da i taa mu dade na covekot adam da jade toj jadese od zabranetiot plod pozz do tebe bratce

:pos:.... извини батка ама поглуп одговор у живот немам видено...:pos: :pos:

абе како ако некој зборува вистина ти велиш дека обвинува

па навистина така си пишува Бог ја создал Ева за Адам да не биде сам

навистина Бог МУ ЈА ДАЛ жената

:pos: :pos::pos: е свашта на овој свет бе луѓе

Прва книга Мојсеева 2 ( битие , генезис )
18 И Господ, Бог, рече: „Не е добро човекот да биде сам, ќе му направам помошник соодветен нему.”

21 Тогаш Господ, Бог, му нанесе длабок сон на човекот та тој заспа, и му извади едно од неговите ребра, а местото го исполни со месо.

22 Од реброто што го зеде од човекот Господ, Бог, обликува жена и ја ДОВЕДЕ при човекот. .
.
.
.
ЕТЕ ВИСТИНА БОГ МУ ЈА ДАЛ ЖЕНАТА

ГЛЕДАШ

АДАМ НЕ ИЗЛАЖАЛ САМО ЈА КАЖАЛ ВИСТИНАТА

:pos:.... извини батка ама поглуп одговор у живот немам видено...:pos: :pos:

абе како ако некој зборува вистина ти велиш дека обвинува

па навистина така си пишува Бог ја создал Ева за Адам да не биде сам

навистина Бог МУ ЈА ДАЛ жената

:pos: :pos::pos: е свашта на овој свет бе луѓе

Прва книга Мојсеева 2 ( битие , генезис )
18 И Господ, Бог, рече: „Не е добро човекот да биде сам, ќе му направам помошник соодветен нему.”

21 Тогаш Господ, Бог, му нанесе длабок сон на човекот та тој заспа, и му извади едно од неговите ребра, а местото го исполни со месо.

22 Од реброто што го зеде од човекот Господ, Бог, обликува жена и ја ДОВЕДЕ при човекот. .
.
.
.
ЕТЕ ВИСТИНА БОГ МУ ЈА ДАЛ ЖЕНАТА

ГЛЕДАШ

АДАМ НЕ ИЗЛАЖАЛ САМО ЈА КАЖАЛ ВИСТИНАТА
pa bratce ne rekov deka adam lazel , tuku izvrsil neposlusnos , a po se izgleda ja i ti nikako da ja oprajme rabotava, gospod mu dal zenata no mu rekol NE JADI OD ZABRANETIOT PLOD , adam vkusil zenata mu go dade plodot i toj jadese, ti si tolkuvas na svoj nacin a ne kako sto uci svetata crkva so ova sakas mozi da kazes bog e vinoven? NE e odgovorot covekot zgresi i ja prevrlil vinata vrz zenata a stvarno bog znael koj e vinovnikot, no na adam mu rece koj ti kaza deka si gol da ne si jadel od ona drvo od koe ti zabraniv da jades toa bese za da se pokae covekot mesto da reci sto napraviv toj veli zenata koja mi ja dade TI, e tuka e problemot brat pa ako imas nesto da kazes pisi :)

pa bratce ne rekov deka adam lazel , tuku izvrsil neposlusnos , a po se izgleda ja i ti nikako da ja oprajme rabotava, gospod mu dal zenata no mu rekol NE JADI OD ZABRANETIOT PLOD , adam vkusil zenata mu go dade plodot i toj jadese, ti si tolkuvas na svoj nacin a ne kako sto uci svetata crkva so ova sakas mozi da kazes bog e vinoven? NE e odgovorot covekot zgresi i ja prevrlil vinata vrz zenata a stvarno bog znael koj e vinovnikot, no na adam mu rece koj ti kaza deka si gol da ne si jadel od ona drvo od koe ti zabraniv da jades toa bese za da se pokae covekot mesto da reci sto napraviv toj veli zenata koja mi ja dade TI, e tuka e problemot brat pa ako imas nesto da kazes pisi :)

па веќе ти реков да прочиташ сите коментари ама те мрзи

целата игра била наместена

Бог ЗНАЕЛ дека Адам ќе ја посере работата когаш тогаш

еве :

Римјаните: 8:20 имено, созданието-Адам и беше потчинето на Суетата, НЕ Доброволно, туку од Бог, кој го потчини

АДАМ НЕ ПО СВОЈА ВОЛЈА БИЛ СОЗДАДЕН СУЕТЕН

..
.
Јов: 11:11 Зашто Тој ја ЗНАЕ Суетата на луѓето, ја гледа нечесноста и нема ли да
внимава

ГЛЕДАШ ДЕКА БОГ ЗНАЕЛ ОТИ АДАМ КОГАШ ТОГАШ ЌЕ ЈА УПЛЕСКА РАБОТАТА

еве ти уште :

Пословици: 12:11 Кој ја обработува својата земја, наситен е со леб, а кој трча по Суетата, неразумен е.
30:8 оддалечи ги од мене: Суетата, и лагата; не ми давај ни сиромаштво ни богатство; храни ме со мојот насушен леб;

Проповедник: 6:11 Зашто има многу нешта кои ја умножуваат Суетата, и каква му е ползата на човекот од тоа?

Еремија: 2:5 Господ зборува вака: „Каква неправда најдоа вашите очи на Мене, та се оддалечија од Мене? Тргнавте по Суетата, та самите станавте Суетни..
.
.
.
.
Второзаконие: 1:39 А и вашите мали деда, за кои рековте дека ќе станат робови, вашите синови кои НЕ ЗНААТ да го Разликуваат Доброто и Злото,

Евреите: 5:14 А тврдата храна е за полнолетните, кои преку навика, ги извежбале сетилата да Разликуваат Добро и Зло...--- НОВ ЗАВЕТ
.
.
Битие: 2:17 но да не јадеш од дрвото за познавање на Доброто и Злото! Во денот кога јадеш од него, навистина ќе умреш!”. -- СТАР ЗАВЕТ
.
.
ОД КАДЕ АДАМ ЗНАЕЛ ШТО Е ДОБРО ШТО Е ЗЛО

а бог зло-намерно го создал несовршен - Суетен

ЦЕЛАТА ИГРА БИЛА НАМЕСТЕНА !

сепак прочитај ги сите коментари вака само се повторуваме без потреба .

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 3
22 И Господ, Бог, рече: „Еве, човекот стана како еден од Нас, знаејќи го доброто и злото. Да не ја испружи сега раката, и да набере од дрвото на животот па да јаде и да заживее ВЕЧНО !”

ЗНАЧИ ВЕДНАШ СЕ ГЛЕДА ДЕКА АДАМ БИЛ СМРТНА ЛИЧНОСТ НЕСОВРШЕНА И НЕМОЖЕЛ КАКО ТАКОВ ДА ОПСТАНЕ ВО РАЈОТ

Римјаните
8:20 имено, созданието-Адам и беше потчинето на СУЕТАТА, не доброволно, туку од Бог, кој го потчини - во надеж

Второзаконие
89:47 Спомни си колку е краток мојот живот, во каква СУЕТА ги создаде СИТЕ човечки синови.

1 Коринтјани: 15:22 Зашто, како што СИТЕ умираат во Адама, така и во Христа СИТЕ ќе оживеат..

ХРИСТОС = БЕЗСУЕТНА ЛИЧНОСТ.
.
.
Евангелие по Јован: 3:4 Никодим Му рече: „Како може да се роди човек, кога е стар? Зар може по вторпат да влезе во утробата на мајка си и да се роди?”

Галатјани: 1:15 А кога Му беше по волја на Оној, Кој ме оддели од утробата на мојата мајка и ме призва преку Својата благодат,

Псалм: 7:14 Ете, злотворот зачна неправда, заноси нечесност и роди измама.

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава 3
22 И Господ, Бог, рече: „Еве, човекот стана како еден од Нас, знаејќи го доброто и злото. Да не ја испружи сега раката, и да набере од дрвото на животот па да јаде и да заживее ВЕЧНО !”

ЗНАЧИ ВЕДНАШ СЕ ГЛЕДА ДЕКА АДАМ БИЛ СМРТНА ЛИЧНОСТ НЕСОВРШЕНА И НЕМОЖЕЛ КАКО ТАКОВ ДА ОПСТАНЕ ВО РАЈОТ

Римјаните
8:20 имено, созданието-Адам и беше потчинето на СУЕТАТА, не доброволно, туку од Бог, кој го потчини - во надеж

Второзаконие
89:47 Спомни си колку е краток мојот живот, во каква СУЕТА ги создаде СИТЕ човечки синови.

1 Коринтјани: 15:22 Зашто, како што СИТЕ умираат во Адама, така и во Христа СИТЕ ќе оживеат..

ХРИСТОС = БЕЗСУЕТНА ЛИЧНОСТ.
.
.
Евангелие по Јован: 3:4 Никодим Му рече: „Како може да се роди човек, кога е стар? Зар може по вторпат да влезе во утробата на мајка си и да се роди?”

Галатјани: 1:15 А кога Му беше по волја на Оној, Кој ме оддели од утробата на мојата мајка и ме призва преку Својата благодат,

Псалм: 7:14 Ете, злотворот зачна неправда, заноси нечесност и роди измама.
covekot zgresi vo rajskata gradina ne go poslusa boga svojot sozdatel, a mu poveruva na gavolol, toa istoto gavolot mu go napravi na isusa nasiot gospoda noviot adam , koga go iskussuvase vo pusttinataa: ako si sin bozji kazi ovie lebovi da stanat kamejna, a boga rece napisano e ne samo od leb ke zivee covekot no i od sekoj zbor bozji, potoa go odnese na edna visoka gora kade mu gi pokaza site carstva imu rece ako mi se poklonis sevo ova ke bide tvoe site carstva , no boga isusa hrista go otvrli i mu rece begaj od mene satano, pisano e na gospoda tvojot bog poklonise i samo nemu sluzimu. edinstveno covekot bese sozdaden za vecnost i bog go napravi slika na svoeto vecno bitie no poradi zavist od gavolot smrtta vleze vo svetot mudrost solomonova 2 ; 23 24. znaci adam covekot covestvoto bilo sozdedeno za vecnost no poradi gavolot vleglo zloto i smrta no isisa hrista boga dojde i go spasi covestvoto od grevot smrtta zloto, covestvoto zivee vo nadez na bozjatal ubov i vecnata milost koj e e so covekot ,ako tolkuvas i ako kazuvas citati od biblija bratce citiraj gi site, zaklucok boga e vecen i go sozdede covekot za vecnost vidi mudrost solomonova 2; 23,24 pozz i sto oznacuva sueten ?

Учењето за првобитниот грев то ест за прародителскиот грев или прамајчинскиот грев оти Ева прва згрешила а Адам згрешил што ја послушал Ева,
ја потврдува идејата за непостоење на слободна волја и за божјата предодреденост или предестинација
дека ние како склони кон грев не можеме да го избереме доброто бидејќи сме склони кон грев но само Божјата милост може да не спаси, се разбира тоа не е оправдување да не се трудиме да бидеме коректни и правични.

covekot zgresi vo rajskata gradina ne go poslusa boga svojot sozdatel, a mu poveruva na gavolol,

велиш во рајот и ѓаволот и бог имаат исто значење ?

епа тогаш што е битно ? каде е гревот ?

каде е гревот на Адам кој поверувал на еден рамноправен жител на рајот како него .

како се нашол ѓаволот во рајот па да му се суди на Адам што бил наивен ако воопшто може да се каже наивен за некој што немал никакви искуства па друг жител на Рајот наречен ѓавол ја здобил неговата доверба дека и он јадел од овошјето па ништо не му фали .

И за што би го обвиниле Адам ?

Учењето за првобитниот грев то ест за прародителскиот грев или прамајчинскиот грев оти Ева прва згрешила а Адам згрешил што ја послушал Ева,
ја потврдува идејата за непостоење на слободна волја и за божјата предодреденост или предестинација
дека ние како склони кон грев не можеме да го избереме доброто бидејќи сме склони кон грев но само Божјата милост може да не спаси, се разбира тоа не е оправдување да не се трудиме да бидеме коректни и правични.

Ева (па и Адам) можела да:
1. Го послуша Бога (да не вкуси)
2. Да ја послуша змијата (да вкуси).

Од претходно напишаното, очигледно е дека Ева (Адам) имала избор: или да се приклони кон Бога или кон змијата. Значи, Ева имала избор! Кога Ева не би имала избор, тогаш не би и преостанало ништо освен да Го слуша Бога. Плус тоа, Бог им забрани на Адам и Ева да вкусат од забранетото дрво, но не им забрани да вкусат од сите други Едемски плодоносни дрвја; плус тоа, Бог ги предупреди за последиците од вкусувањето од забранетото дрво, а забранувајќи им, не ги стави во окови, туку ги истави САМИТЕ да ОДБЕРАТ што ќе чинат: да Го слушаат Него или да слушаат некој друг.

Ете го слободниот избор! Кога не би имале слободен избор, би личеле на програмирани роботи или бесловесни животни.

Ева (па и Адам) можела да:
1. Го послуша Бога (да не вкуси)
2. Да ја послуша змијата (да вкуси).

Од претходно напишаното, очигледно е дека Ева (Адам) имала избор: или да се приклони кон Бога или кон змијата. Значи, Ева имала избор! Кога Ева не би имала избор, тогаш не би и преостанало ништо освен да Го слуша Бога. Плус тоа, Бог им забрани на Адам и Ева да вкусат од забранетото дрво, но не им забрани да вкусат од сите други Едемски плодоносни дрвја; плус тоа, Бог ги предупреди за последиците од вкусувањето од забранетото дрво, а забранувајќи им, не ги стави во окови, туку ги истави САМИТЕ да ОДБЕРАТ што ќе чинат: да Го слушаат Него или да слушаат некој друг.

Ете го слободниот избор! Кога не би имале слободен избор, би личеле на програмирани роботи или бесловесни животни.
ako imala izbor znaci deka mozela da postapi poinaku no ne mozela ocigledno bidejki ne postapila taka oti da mozela ke mozela poinaku a ne taka kako sto postapilo
vtoro, ako mozelo poinaku da bide togas na bog mu bilo seedno dali ti ke se rodis kako posledica na takvata postapka togas znaci ne zaviselo od boga nego od adam
treto, sklonost kon grev znaci sklonost, jabe kolku sakas ti obiduvaj se, sklonosta te vlece kon grevot i smrtta
4.samo bog ima mok da sozdava i se e od nego se poteknuva od nego a ne od necija volja i voobrazija deka moze da sozdava nesto
samo Bog e suveren i samo rtoj moze da sozdava
znaci toj gi sozdava nasite postapki
nie ne mozeme so svojot izbor da go narusile Bozjiot plan.

...А што ќе беше, да беше...?

„Баба ми да имаше бркови, ќе беше дедо ми...„-Лепис Манолис.

Да се надоврзам на својот претходен пост, околу слободата на изборот:

Бог, увидувајќи ја грешката (гревот) Адамов, почна да го бара Адама, прашувајќи го:„...Адаме, каде си?„. Не дека Бог не знае(л) каде е Адам, туку, поставувајќи прашање до Адама, Бог на Адам му дава временска „фора„ за да може (Адам) да се покае за својот грев. Арно ама, Адам, наместо да се покае, се скри, но бидејќи виден, се покажа пред Бога, па не само што не се покаја, туку Го набеди Бога дека всушност Он е крив за својот грев, доделувајќи му другарка (Ева) но не само што Он е крив, туку крива е и Ева. Така, како што на Адама сите му беа криви, така и на световните луѓе, сите им се дежурни кривци, но тие самите се џоа безгрешни ангелчиња.
Слично постапи и Ева:кога Бог ја праша да не јадела од забранетото, таа, наместо да се покае и да ја признае грешката (гревот), за својата вина ја обвини змијата.

Прашувајќи ги, Бог на Адам и Ева им допушти и да згрешат, но им даде можност и да ја признаат вината, но овие двајцава тоа не го сторија, иако имаа прилика. Бог има даде прилика-можност за покајание, но тие свесно, по свој избор, по своја слободна волја, не го одбраа на покајанието, туку (само)оправдувањето.

Елиминацијата на слободната волја е могу згодна работа: поволна основа за формирање нова вера (Исламот). Елиминација на Бога е исто така поволна основа: наместо живеење по Божја волја, се впуштаме во живеење по својата своеглавост. Таквата своеглавост редовно има свои лоши последици, а своеглавите секогаш ја оправдуваат својата своеглавост исто како што тоа го чинеа нашите прародители.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom