Словени или Антички Македонци?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
Што е битно тоа дали и колку проценти сме словени, а колку антички маќедонци. Ние тука постоиме како Маќедонци со векови. Тоа дали сме биле поробени или во кофедерација во Југославија не мења ништо, ние сме биле маќедонци. Колку години грците ќе бараат авторски права. Што било поминало, сега со векови еден народ се нарекува Македонски и не може на некој да му прдне да бара права над име, националност и верување.

Кога зимаш пари од Сорос и од Грција битно е дали си Словен или Букефал.
Словен ти е синоним за нешто примитивно кое не памти вчера што правел а камоли за утре, Германците го измислија тоа пред 200 години да им помине лесно германизацијата.
А Букефал ти е нешто затворено во антиката, некој коњ филозоф кој ги демне комуњарите во сон, пошто букефалисти тие го измислија како термин.

Тука ти се бајачите како Милчин, Ордановски, Геровски, Ѓунер, Фрле, се мојег до мојега, пропаднати интелектуални фаци кои се рециклираат.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11260506?dopt=Abstract

Ова успеав сега да го најдам, но порано имам некаде на друго место прочитано, каде беше слична тематика.
Доколку е ова веродостојно, ние припаѓаме кон `Mediterranenan substratum`, чии припадници се подоцна (за разлика од грците) населени на овие простори. Античките Македонци живееле во исто време со античките грци- ако грешам поправи ме.
Подоцна по населувањето на словените настанува мешање и асимилација, што не ја отфрла можноста за индиректно потомство од Античките Македонци, но според мене поголема е веројатноста за словенско генетско преовладување.

Мој став е дека Македонскиот народ е сеуште недоволно проучена мешавина од повеќе етноси кои низ историјата временски-соодветно живееле на овие простори, но најблиска е сличноста со словенските народи, поради што сметам дека ние сме словени (земено што би се рекло сума сумарум).

Се сложувам дека новите научни технологии овозможуваат веродостојни информации кои ќе си контрираат со досегашните политички инспирирани тези.

пс. Дали може да ми пратиш линк каде во проценти (тврдиш 15%) е прикажана застапеноста на одредени типични словенски алели во македонскиот генотип? или посочи ми литература. фала

Најдостапната информација експлоатирана на нетов ти е на Википедија:

The modern Slavic peoples come from a wide variety of genetic backgrounds. The frequency of Haplogroup R1a [2] ranges from 63.39% by the Sorbs, 56.4% in Poland and 54% in Ukraine, to 15.2% in Republic of Macedonia, 14.7% in Bulgaria and 12.1% in Herzegovina. [14] [15] Haplogroup R1a may be connected to the spread of Proto-Indo-Europeans (see Kurgan hypothesis for more information).
A new study [16] studied several Slavic populations with the aim of localizing the Proto-Slavic homeland. The significant findings of this study are that:
  1. Two genetically distant groups of Slavic populations were revealed: One encompassing all Western-Slavic, Eastern-Slavic, and two Southern-Slavic populations (north-western Croats, Slovenes), and one encompassing all remaining Southern Slavs. According to the authors most Slavic populations have similar Y chromosome pools - R1a, and this similarity can be traced to an origin in middle Dnieper basin of Ukraine from Ukrainian LGM refuge 15 kya.[17]
  2. However, some southern Slavic populations such as Serbs, Bosniaks, Macedonians, and Bulgarians are clearly separated from the tight DNA cluster of the rest of Slavic populations. According to the authors this phenomenon is explained by "...contribution to the Y chromosomes of peoples who settled in the Balkan region before the Slavic expansion to the genetic heritage of Southern Slavs..."[18]
http://vetinari.sitesled.com/slavic.pdf

http://www.springerlink.com/content/c3ht013txp686v71/ Y-STR variation among Slavs: evidence for the Slavic homeland in the middle Dnieper basin, p. 410

си пишал додека и јас пишував.
Во ред, мисли си дека си Антички Македонец и директен потомок на Александар Македонски, но науката ќе те демантира.
толку од мене
поздрав и добра ноќ

Никој не тврди директно потомство, ниту некој се декларира со “Антички“ предзнак.

Јас сум Македонец, а науката оди против тебе засега. Затоа.. доколку имаш желба да се демантираш самиот себе.. повели.

Односно, да не испадне дека некој тебе индивидуално ти наметнува нешто, слободно биди си Словен, што сакаш биди си. Но, својата лична перцепција пушти ја во конфронтација и изнеси аргументи.

Albania:
30% Illyrians
15% Phoenician
14% Hellenen
18%Thraker
2% Vikings
20% slavs

Greece:
10% Germanic
10%illyrians
20% slavs
20% phoenician
5% macedonian (in north more than 18%)
35% Hellenen

Bulgaria:
49%Thraker
11%macedonian
15%slavs
15%hellenen
5% pheonician

Macedonia:
30%macedonian
10% illyrian
15% hellenen
5%phoenician
20% germanic
5% hunnen
15% slavs

Bosnia
50% Illyrer
4% Thraker
20% Germanen
6% Hunnen
15% Slawen
15% Kelten

Serbien:
30% Slawen
9% Phönizier
21% Illyrer
14% Kelten
8% Hellenen
2% wikinger
18% Germanen

Извор

Море Игенеа вика дека Исланѓаните и Шпанците имаат 10 % словенски корени.Дали треба да се зема она здраво за готово?

ние сме потомци на античките Македонци, а не антички Македонци. Тука има доста разлика.

Кога зимаш пари од Сорос и од Грција битно е дали си Словен или Букефал.
Словен ти е синоним за нешто примитивно кое не памти вчера што правел а камоли за утре, Германците го измислија тоа пред 200 години да им помине лесно германизацијата.
А Букефал ти е нешто затворено во антиката, некој коњ филозоф кој ги демне комуњарите во сон, пошто букефалисти тие го измислија како термин.

Тука ти се бајачите како Милчин, Ордановски, Геровски, Ѓунер, Фрле, се мојег до мојега, пропаднати интелектуални фаци кои се рециклираат.

Не ми е целта да тврдам ни дека сме антички маќедонци ни словени бидејќи сме машани и што сме повеќе не знам. Сметам дека тоа и нее толку битно. Таа античка маќедонија не постои илјадници години како држава. А оваа сегашна маќедонија постои со континуитет со векови баш оваква каква што е со малку краден дел од грција, србија и бугарија. Не може на некој друга земја да и текне после стотици години да вика ајде сега сменете име, националност не сте докажале дека сте ве тие маќедонци. Тоа е како сега да им текне на индијанците да им речат на американците, ај сеа вие брити да се викате бидејќи ние сме туку пред вас нарекувани американци.

Не ми е целта да тврдам ни дека сме антички маќедонци ни словени бидејќи сме машани и што сме повеќе не знам. Сметам дека тоа и нее толку битно. Таа античка маќедонија не постои илјадници години како држава. А оваа сегашна маќедонија постои со континуитет со векови баш оваква каква што е со малку краден дел од грција, србија и бугарија. Не може на некој друга земја да и текне после стотици години да вика ајде сега сменете име, националност не сте докажале дека сте ве тие маќедонци. Тоа е како сега да им текне на индијанците да им речат на американците, ај сеа вие брити да се викате бидејќи ние сме туку пред вас нарекувани американци.

Те читам одпорано и се чудам која ти е таа Македонија со Ќ. :nenene: :oeoeoe:

Колку се бугариве чудни по форумиве за историја.Тие признаваат дека имаат тракијско потекло а ние македонците не смееме да спомнеме дека има некаква врска со древните македонци.Значи албанците имаат илирски потекло грциве имаат хеленско само ние не смееме да помислиме дека сме нечии потомци.Ама апсурд

Колку се бугариве чудни по форумиве за историја.Тие признаваат дека имаат тракијско потекло а ние македонците не смееме да спомнеме дека има некаква врска со древните македонци.Значи албанците имаат илирски потекло грциве имаат хеленско само ние не смееме да помислиме дека сме нечии потомци.Ама апсурд

Prvo treba vnatresno da si gi rascistime problemot...
Nemozeme da barame od svetot da ne akceptire kako potomci na antickite Makedonci iako ima mnogu dokazi za toa, koga nie samite toa go negirame...
Smesno, no vistinito za zal....
Sam da se negiras, gen na samounistuvanje i samonegiranje koj duri ni vo zivotinskiot svet ne postoi, so isklucok na Bogomolkite (ako ne se lazam) i Makedoncite...

Во потполно право си.Ова кај што се случува не постои никаде.Да си негирам постоење за да урнам влада :tapp:.Сите се минливи и Бранко и Никола ама Македонија е вечна.Па и во партиски препукувања треба мерка не секогаш целта ги оправдува средствата

мн дискутабилно прашање , нормално дека се осеќам ко Македонец е сеа потеклото на тој Македонец можи да те однеси и кај словените и кај античките македонци ... али мое мислење е дека ние денешните македонци сме микс од словени и антички македонци
Најголемата вистина е во тоа дека НИЕ денешните македонци сме микс од Античките Македонци,Словените,Турците,Србите,Бугарите,Албанците и ние како денешени МаКеДоНеЦи не знаеме што всушност сме и кои сме најубо ќе биде ние да си гледаме што сме денес и што утре ќе бидиме оти како што тргнало изгледа ке бидиме Република Самтинг барем ќе знаеме дека постоиме од 1991 год :vozbud::baeh:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom