Словени или Антички Македонци?

• Креатор на темата Креатор на темата dzonyb
  • Време на започнување Време на започнување
kolo_flag.jpg
:smir:

Apollonia Pontika --AR drachm. C. 450BC. Anchor; crayfish right / Swastika with dolphins in angles. SNG BMC Black Sea -; SNG Copenhagen -; Babelon, Trait‚ IV, 1619; SNG Stancomb 30
pontika.jpg

Macedon, Neapolis AR Stater. Circa 500-480 BC. Gorgoneion with protruding tongue / Rough quadripartite incuse square of swastika design. AMNG III 4, Dewing 1064.

SNGANS_417.jpg

Ма занемарете го фактот дека Македонците немале име Весна или Славица пред 2св војна, Тито си е тито

Strelec, zarem e tolku tesko da se zamisli deka migracijata na Slovenite vo 6-7 vek bila sasmo nivno vrakanje vo iskonskite ognista??!

Oops....

шо би рекле дечиштата на WoW: OMG n00b :smir:

не знам ама некој професор по историја на филозофски еднаш кажа дека античките македонци биле ниски луѓе и со темен тен,а словените били високи и плави луѓе(можи и обратно да беше)
е па сега јас сум висок и црн,значи мора некој словен таму да го збрцал на некој античка македонка:helou:

Сосема е можна таа теорија и не ја отфрлам... Но не сакам тоа да ми го кажува некој политичар, а неговите симпатизери да ме прогласуваат за немакедонец доколку громогласно не ја прифатам таа теорија... Не ми е јасно за што ни служи МАНУ... Толку ли не почувствуваа потреба да организираат некој симпозиум, семинар... да организираат трибини, да објават некоја научна студија итн. Наместо да се занимаваат со дневна политика!

Ти не знаеш дека МАНУ има напишано дури 2 (две) книгички за ова прашање од 1991 па до ден денешен?

Зарем тоа е малку за тебе?

Не ти ја кажува политичар, ти ја кажува начитан човек, кој читал покази и докази за потекло на јазик (имме правено муабет на оваа тема, навремето)!

шо би рекле дечиштата на WoW: OMG n00b :smir:

не знам ама некој професор по историја на филозофски еднаш кажа дека античките македонци биле ниски луѓе и со темен тен,а словените били високи и плави луѓе(можи и обратно да беше)
е па сега јас сум висок и црн,значи мора некој словен таму да го збрцал на некој античка македонка:helou:

:nenene::nenene: Јок бре ти си нигер :pos2:

Ти не знаеш дека МАНУ има напишано дури 2 (две) книгички за ова прашање од 1991 па до ден денешен?

Зарем тоа е малку за тебе?

кому објаснуваш друже, не гледаш дека тие го кажуваат она што че им го кажат пулениве нивни, покрај двете книги, малку се за нив и залагањата на академик Бошевски и Тентов

Вака како прво, не можи никој да тврди дека е чист во нешто, ниту пак ние Македонците дека имаме чиста крв како Античките Македонци или пак како Словените, ние сме Македонци како нација но со текот на времето нормално е да сме мешани со Словените....

Е сега вака ниту грчиштата не се антички грци, тие немаат никаква врска со античките грци, ние можеби имаме повеќе врска со античките грци отколку тие бидејќи тие се робијаши носени од африка од разни племиња и немаат никаква врска барем според покажувањата на анализите... а сепак се нарекуваат грци и се сметаат за континуитет на античка Грција.

Ние сме Македонци, а Македонец во денешно време е словенски народ на балканот токму поради тоа што македонците се измешале со словените.... и не треба да се срамиме доколку денес се нарекуваме словени и Македонци бидејќи и тоа сме, исто како и сите словенски народи.

кому објаснуваш друже, не гледаш дека тие го кажуваат она што че им го кажат пулениве нивни, покрај двете книги, малку се за нив и залагањата на академик Бошевски и Тентов

Бошевски и Тентов се еретици и треба да се запалат на клада подхитно, затоа што ја загрозуваат Титовата теорија за словените.
Види сега, иако нема пронајдено ниту папуча останато од преселбата на словените, ти ќе бидеш толку добар и ке го занемариш тоа, во името на Маршалот и светата петокрака!

"Античките Македонци биле од словенско потекло"

Ова е најголемата глупост која што сум ја прочитал, а одозгора и самата се контрадиктира.
А во врска со тоа дали имало или немало преселба на народите од зад Карпатите, само бележи ја картата на Европа, од Македонија и Бугарија, преку Србија, Словенија, Чешка, Полска и Украина (сите словенски земји), и до каде стигнуваш? До Карпатите.

А ако сакаш да кажеш дека Македонците немаат словенско потекло, потсети се на Македонскиот јазик, потсети се на кои јазици е сличен и потсети се во која јазична група припаѓа.
Точно е дека античките македонци живееле на сегашнава територија (можда и пошироко), но ново-населените словени биле премногу повеќебројни, што иако дошло до мешање на народите, античките гени тешко дека биле влијателни.

АХахахахах хахаахах хахаах Кој рече дека Македонците немаат словенско потекло? Јас ја бранам теоријата дека во времето на Александар Велики овде на овие простори живееле словените. Ак осакаш поточн ода знаеш имало преселба на словените но во обратен правец од овде кон денешна русија. Тоа значи дека русите у ствари биле старите грци.

Дека Александар македонски бил од словенско потекло може да се прочита од историчарот Плутарх во делото "Славните ликови на антиката" втор дел страна број 101, во поглавјето "Предците и родителите на Александар" А таму читаме дека Александар од таткова страна бил Хераклид Кароновата Лоза пишува Плутарх.

Потомок на Херакле

Значи Александар е по потекло од лозата на начувениот јунак Херакле кој покасно Римјаните ќе го наречат Херкулес а кој бил вистинска историска личност. (прочитајте што пишува нострадамус која националност бил Херкулес ) тоа ни го потврдува и славниот француски историчар од 1 век Prico de Sent Mari во своето дело "Les Slave Meridionauh, Armand Le Shevalir", Paris 1674 година. Тој во своето дело наведува мислења од стари историчари кои тврдат дека Илија или Илион е основоположник на Троја, по чие име покасно овие простори на денешна Србија ќе се наречат Илирија а племињата илирски племиња, а всушност тој илија бил у ствари син на Херакле, односно син на "Богот Сербона" како што Херакле е наречен од тогашниот свет.

Овдека не се работи за митологија затоа што позади името на Богот Сербон се крие вистинска историска личност - Сербо Мекеридов, голем освојувач и водач на вториот поход на Ариевците во Азија 133о год. пред нашата ера.

Инаку потеклото на херакле е многу распространето.Самиот Хераклид потекнува од најстариот син на херакле - Нил од кого се роди Клеодеја а од него Аристомаха, а овој го роди Темена.

Ова античко братсво го населувало просторот кај денешен Темнича односно обалата на горниот тек на Велика Морава. Од родословот на Хераклида понатаму наоќаме дека Темен го родил на Каран основачот на племето Каран односно каранович од чија лоза е потеклото на Александар Велики.

Зборот - Каран - е од санскритско потекло и значи - рака- ракотворец, народ на среќна рака и итн. Да се потсетиме дека стариот назив на денешниот град Краљево бил - Карановац, а во Темничу денеска постои село кое се вика - Карановци. по оваа слика племето на
Каран живеело во пределот измеѓу Морава и Ибар (Карановци), значи во соседтсво на своите роднини Темничите што е и логично.

Каран(ович) од Македонија

Како Караните или Карановичите се нашле на просторот на денешна Македонија од чие племе ќе се појави царот на светот? И тој податок можеме да го најдеме кај Плутарх. Темен родоначелник на Темана, го довел своето племе на просторот на денешна Македонија од Арга пишува Плутарх.

Значи со ова се докажува дека вистинското презиме и име му е Александар Каранович а македонски му е надимак дека доаѓал од територија со такво име.

Значи Александар има Словенско потекло

Трибалите бие, населни во централниот дел на денечна Србија, и во централното Поморавље, а западно од нив се прострирале Илирите.

Дека Александар македонски бил емотивно поврзан за својата земја ни сведочи и неговата реченица која ја наоѓаме кај Плутарх во делото "Славните ликови во Антиката" на страна 113 каде идниот цар на светот
вели: "Демостен кој мене додека престојував кај трибалите и Илирите мене ме нарекуваше дете" Од овј цитат гледаме дека Александар своето
детство и раната младост ги поминал заправо на територијата на денешно Поморавје, а трибалите што е и научно докажано со Илирите имале исти етнос који по митовите и легендите и по историските факти ги поврзувало исти јазик, исти предци и иста култура.
кавгата со таткото

Во еден тежок период Александар повторно ќе престојува меѓу своите и ќе го чека времето за да го превземе престолот од татко му Филип втори. Тоа било на свадбата на Филип кога овој се терурал мртовб пијан
од столица до столица кога Александар му рекол Гледајте луѓе овј човек се спрема од европа да помине во азија а не може да помине од една до друга столица а да не се сруши (Плутарх 111).

После оваа навреда морал да се скрие од дворот додека бесот на филип не спласнал. И повторно сам го одбрал престојот да биде во Илирија (плутарх 111) А знаеме дека по мајка александар водел потекло од илирите а прибежиште побарал меќу своето сродство во својата прадедовина.

Вака како прво, не можи никој да тврди дека е чист во нешто, ниту пак ние Македонците дека имаме чиста крв како Античките Македонци или пак како Словените, ние сме Македонци како нација но со текот на времето нормално е да сме мешани со Словените....

Е сега вака ниту грчиштата не се антички грци, тие немаат никаква врска со античките грци, ние можеби имаме повеќе врска со античките грци отколку тие бидејќи тие се робијаши носени од африка од разни племиња и немаат никаква врска барем според покажувањата на анализите... а сепак се нарекуваат грци и се сметаат за континуитет на античка Грција.

Ние сме Македонци, а Македонец во денешно време е словенски народ на балканот токму поради тоа што македонците се измешале со словените.... и не треба да се срамиме доколку денес се нарекуваме словени и Македонци бидејќи и тоа сме, исто како и сите словенски народи.

Мешаш појмови , Античките Грци т.е. Атињани, Спартанци и др. не се исто што и Античките Македонци...

Прашањето за јазиците постави си го обратно:

Кои јазици се слични со МАКЕДОНСКИОТ?

можеби така ќе дојдеш до континуитетот кој „ОГЛЕДАЛО„ погоре многу паметно го спомна....

Хехе, кои јазици се слични на македонскиот?
Ако не си знаел, терминот македонштина, македоноски јазик и нација не постоел се до времето на просветителите (вистинските), поточно романтичарите од 19-ти век. (Димитар Миладинов, Марко Цепенков, итн.)
Поради огромните пропаганди од српска, бугарска и грчка страна, кутрите македонци (кои одозгора морале и турците да ги трпат), учеле на туѓ јазик. Не ме сфаќајте погрешно, ако некој не искористувал не значи оти македонците и македонскиот јазик не постоеле, туку тие немале ма баш никаков авторитет, па сеа ти запрашај се како тоа македончињата влијаеле на другите јазици па сеа сите они личеле на нашиот јазик.

Бошевски и Тентов се еретици и треба да се запалат на клада подхитно, затоа што ја загрозуваат Титовата теорија за словените.
Види сега, иако нема пронајдено ниту папуча останато од преселбата на словените, ти ќе бидеш толку добар и ке го занемариш тоа, во името на Маршалот и светата петокрака!
ќе ти речев дека амин си заборајл на крај, ама ми текна дека црквата не била призната од маршалот

Александрискиот светилник на островот ФАРОС, изграден бил од Македонците.

Денес ние немаме ист јазик со тие тогаш.

па кој будала ке рече дека се слични светилник и ФАР ?!?!?!
Нема ама никаква врска едно со друго!!!

Ете гледате ли дека ние сме Титови?

ќе ти речев дека амин си заборајл на крај, ама ми текна дека црквата не била призната од маршалот

Види сега, тоа што ги пишува Македонците во Библијата е пропаганда.
Да.
Бесмислена контрареволуционерна - пропаганда.
Да.

АХахахахах хахаахах хахаах Кој рече дека Македонците немаат словенско потекло? Јас ја бранам теоријата дека во времето на Александар Велики овде на овие простори живееле словените. Ак осакаш поточн ода знаеш имало преселба на словените но во обратен правец од овде кон денешна русија. Тоа значи дека русите у ствари биле старите грци.

:vozbud:
чек да видам дали сфатив,русите се грци така?сите оние историски фигури почнувајќи од иван страшниот наваму се гејци?:nesum:

Хехе, кои јазици се слични на македонскиот?
Ако не си знаел, терминот македонштина, македоноски јазик и нација не постоел се до времето на просветителите (вистинските), поточно романтичарите од 19-ти век. (Димитар Миладинов, Марко Цепенков, итн.)
Поради огромните пропаганди од српска, бугарска и грчка страна, кутрите македонци (кои одозгора морале и турците да ги трпат), учеле на туѓ јазик. Не ме сфаќајте погрешно, ако некој не искористувал не значи оти македонците и македонскиот јазик не постоеле, туку тие немале ма баш никаков авторитет, па сеа ти запрашај се како тоа македончињата влијаеле на другите јазици па сеа сите они личеле на нашиот јазик.

Човече што ти е на тебе ние зборуваме за Антички Македонци а ти ми спомнуваш 19 век, тогаш кога Македонецот и Македонија биле скоро уништени...
Врати се многу поназад и побрај континуитет во твоите гледишта и не рипај од 6 во 19 век...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom