Кој го дели Македонецот?

Нас сега не делат политиканти, злоупотребувајќи ја историјата и патриотизмот, за да ќарат политички поени.

Но, главната кривица е кај народот. Народот кој НЕ е освестен национално, кој нема заедничко Македонско јадро.
Кога би го имал, ни една политичка партија не би можела да го поколеба неговиот историски континуитет и национален идентитет и достоинство.

Токму така. Поделба не постои. Поделбата ја пропагираат. Поделбата се ствара во моментов. Експерти, опозиционери, невини лудаци, невладини здруженија, леви сили, десни сили...
А јадрото постои, и отсекогаш постоело. Тие (наброените) преку креирање на лудило и хаотична ситуација сакаат да ја спречат еволуцијата на мислата и разбирањето за националната припадност како суверено право на човечката личност кое не подлежи на преговори, договори, разговори.
Најжалосно е, што тоа го прават не заради загриженост за Македонија дали после 4 или после 40 години ќе биде во НАТО и ЕУ, туку заради ситен политички профит.
Дури може да се констатира дека во личната хистерија која ги опфатила тие и не се сосема свесни што прават. Затоа не треба да им се дозволи да створат поделба. Во денешни услови на сопствена национална држава тоа е единствениот механизам преку кој можат да не поништат непријателите. Најтрагичното е што не ни требаат непријатели бидејќи самите себеси сме си такви.
Мала ретроспектива:
....Гледајки дека Солун ќе биде заземен од Арапите, солунчаните решиле да побараат помош од околните Македонци т.е. од македонските кнежевства, пред се од Стримионската тема (денеска пиринска Македонија и источна егејска Македонија). Но, Македонците од околината не се одзвале на повикот на помош на солунчани, а Камениат пишува: "тоа стана поради тоа што некои од нив се прости, а кнезовите им се многу лоши; тие (кнезовите) си ја ставаат сопствената корист над општото добро, имаат обичај да прават зло на соседите, да се залагаат да добиваат подароци и не се занимаваат со ништо друго освен со сопствениот имот....
...На Војводата (струмјански-стримионски) не му беше гајле за загинувањето на еден таков град и не се погрижи тој, ниту некој од неговите потчинети да дојде и да помогне во таквата беда на нас опсадените, но како не залажуваше сите со надеж дека ќе пристигне на помош, дури до последниот ден на војната тајно го постигна злото намислено против нас и многу се потсмеваше на несреќата која не измачуваше [J. Cameniata, ibid., p. 5152–19]

....Гледајки дека Солун ќе биде заземен од Арапите, солунчаните решиле да побараат помош од околните Македонци т.е. од македонските кнежевства, пред се од Стримионската тема (денеска пиринска Македонија и источна егејска Македонија). Но, Македонците од околината не се одзвале на повикот на помош на солунчани, а Камениат пишува: "тоа стана поради тоа што некои од нив се прости, а кнезовите им се многу лоши; тие (кнезовите) си ја ставаат сопствената корист над општото добро, имаат обичај да прават зло на соседите, да се залагаат да добиваат подароци и не се занимаваат со ништо друго освен со сопствениот имот....[J. Cameniata, ibid., p. 5152–19]

Да појаснам се работи за словенски племиња во околината на Солун (така се спомнати од Каменијат).

Да појаснам се работи за словенски племиња во околината на Солун (така се спомнати од Каменијат).

Sto vrska ima toa so temata?
Jas ti zboruvam za nasite predci kako razmisluvale i sto si pravele eden na drug, a ne za toa kako na pocetokot na 10 vek gi narekuvale makedonskite pleminja.

Sto vrska ima toa so temata?
Jas ti zboruvam za nasite predci kako razmisluvale i sto si pravele eden na drug, a ne za toa kako na pocetokot na 10 vek gi narekuvale makedonskite pleminja.

Не знам дали има врска, само напишав како е во оригиналот од Каменијат. Словенски племиња во околината на Солун не му помогнале на градот под византијска управа против Арапите.

Не знам што толку се вознемири :smir:?

ПС. Во тоа време тие предци биле на спротивни страни така да и нормално е да си удирале контра.

protivpropaganda, мислиш на зборовите на Гоце Делчев?Ако е така, дали си свесен дека шириш пропаганда?

Во оригиналот нема никаде Срби.
Ако повторно почнам да ширам пропаганда низ нашето општество верувај дека ќе ми играш на секоја музика која ќе ја пуштам!!!

Како да го разбирам тоа? Нешто нејасно има или што?
Ада убаво и јасно те праша. Еве и јас те прашувам?
Come again, please.

Доколку имаш скромни познавања на англискиот јазик ќе ти преведам:
Повтори (објасни), молам?

Во претходниот мој пост (јес да беше километарски) кажав дека неможе повеќе да бараме оправдување во пропагандите и влијанијата на соседните држави.

Помина сосема доволно време за да се "имунизираме" од истите.

Пример, Хрватска...Не гледам дека денес има особена делба на хрвати кои се осеќаат ко австро-унаграци, хрвати-југословени и само хрвати.
Денеска тие се сите Хрвати, во Хрватска, која им е врховен интерес.

Нас сега не делат политиканти, злоупотребувајќи ја историјата и патриотизмот, за да ќарат политички поени.

Но, главната кривица е кај народот. Народот кој НЕ е освестен национално, кој нема заедничко Македонско јадро.
Кога би го имал, ни една политичка партија не би можела да го поколеба неговиот историски континуитет и национален идентитет и достоинство.

Kole Cahsule e tretiot sudija (pokraj Panta Marina i Lazar Mojsov) vo sudskiot proces protiv Chento,koj dobiva 11-godishna robija. Kole Chashule podocna objasnuva: "Mene me vikna Vidoe Smilevski vo CK kade shto beshe prisuten Elisie Popovski-Marko. Vidoe objasni deka Chento begal preku granica i drugi raboti so koi toj se optuzuva i deka treba da mu se sudi. Koga Vidoe zboruvashe , Marko ja navedna glavata i nishto ne progovori. Vsushnost, sudenjeto bilo odnapred podgotveno, ne samo obvinenieto, tuku i presudata.(...) Znachi, pred nas, sudiite beshe naredeno Chento da bide osuden"....
.....Vo juli 2007 po povod "Racinovoto priznanie" dodeleno na Kole Chashule za romanot "Patot od sebesi", a vo vrska so objasnuvanjeto na Chashule za negovata uloga vo sluchajot Chento, Zarko Trajkovski pishuva: "Chashule, slichno kako "Mladichot" od negoviot roman "Crnila", slepo mu veruval na Centralniot komitet koj reshil "da se premavne mnogu opasen izdajnik i izrod na nashiot narod". Vo romanot , "Mladichot" go povlekuva shkrapaloto i go usmrtuva Djorcheta. Chashule stava potpis na presudata, iako znae deka procesot e namesten. Kako rezultat na toa , Chento izleguva od zatvor smrtno razbolen (iako sdakal da se lekuva vo stranstvo , nikoj nesaka da mu izdade pasosh). Vo romanot-lektira od Chashule, otkako "Mladichot" svakja na kogo izvrshil atentat, se samoubiva. Vo nashiot realen tranziciski zivot, otkako Chashule po mnogu godini svakja kogo osudil po nechija naredba , pishuva pokajnichki roman i- dobiva "Racinovo priznanie". Alal da im e na tie shto mu go dodelija! Dali voopshto kje dochekame nekogash, pokraj tolkute "Sobrani dela" izdavachite da pochnat da gi izdavaat i "Sobranite nedela" na nashite "eminentni pisateli"
Vo 2003 Kole Chashule e izbran za tret pochesen chlen na MANU, pokraj Josip Broz Tito i Edvard Kardelj........

del od knigata "Komunistichka intima" od Prof. Dr.Jasna Koteska izdavach "Templum".

Можеби требаше и Чашуле да заврши како ЧЕНТО????
Се разбира НЕ. Македонија е болка и стремеж на сите македонски поколенија.... грешни и безгрешни.

Разликата меѓу грешните и безгрешните е мала. За грешните би било подобро да завршат како безгрешните за да не ги запаметиме како грешни, а безгрешните немало да завршат трагично ако биле безгрешни, ама зависи на кого му грешеле.

Демек, тука е и Т. Александров..?////
Или НЕ......?
Па, нели гледаш дека имам копирано текст од некојси форум, а братчево веднаш да ме поправи "словенски" биле племињата.... Не биле на иста страна. А ни збор да каже зашто Солуњаните бегале низ "склавиниите македонски" а не во Атина, Драч, Цариград? Зошто сите Солунчани 50 години пред тоа чисто "словенски" зборувале?? Пу, пу не важи ништо од тоа.... Важно е што он прочитал негде.
Ебаве Васковците полни со дезинформации и глупи прашања...

Ако повторно почнам да ширам пропаганда низ нашето општество верувај дека ќе ми играш на секоја музика која ќе ја пуштам!!!

Ада убаво и јасно те праша. Еве и јас те прашувам?
Come again, please.

Доколку имаш скромни познавања на англискиот јазик ќе ти преведам:
Повтори (објасни), молам?

Зборовите на Делчев се: (извини за илинденската азбука, ама така е напишано)

"Македонија вече има своја собствена с'дба. ....
Македонија има свои интереси и своја политика, тја принадлежи на всички македонци; којто копнее, којто работи да ја прис'едини к'м Б'лгарија или к'м Г'рција, тој може да се мисли за доб'р б'лгарин или доб'р гр'к, но не и доб'р македонец.

ТАК'В Б'ЛГАРИН ИЛИ ГР'К подд'ржа и вечнија раздор между балканските народи, които трјабва да живејат в братска дружба, за да б'дат по-штастливи.
МАКЕДОНИја ПРИНАДЛЕЖИ НА ВСИЧКИ МАКЕДОНЦИ,БЕЗ РАЗЛИКА НА РЕЛИГИИ, НАЦИИ И ЕЗИЦИ, в утрешна свободна Македонија и чрез неја ште се сдружат всички балкански народи. Беднијат македонски народ не се бори да смени едни господари с други, едни изедници с други, а се бори за свободата на Македонија, за своја народна република."

Има голема разлика, нели? Нема никаде српски, Србин. Дали е сега појасно?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom