Како да се реши проблемот со канцерот во државата

• Креатор на темата Креатор на темата Amnaesiac
  • Време на започнување Време на започнување
Ako ja namalat administracijata koja i da e vlast odma pagja od vlasta:).treba da e spremen sto go ocekuva socijalna revolucija i ednostavno ne e mozno.nekoj del od taaa administracija ednostavno treba dase privatiziraaat i nisto povekje:).A i privatniot sektor treba da funkcionira bezprekorno.pr swedska mlekara.Jas sum zbunet sto voopsto se sluci so mlekarnicata.:(

Ako ja namalat administracijata koja i da e vlast odma pagja od vlasta:).treba da e spremen sto go ocekuva socijalna revolucija i ednostavno ne e mozno.nekoj del od taaa administracija ednostavno treba dase privatiziraaat i nisto povekje:).A i privatniot sektor treba da funkcionira bezprekorno.pr swedska mlekara.Jas sum zbunet sto voopsto se sluci so mlekarnicata.:(
Ти како и да е ќе останеш збунет.
Знаеш она...луд јебе ... :toe:

Ама овој е малиген, колку што знам за него нема лек :toe:
Има куме.
Метак у чело.
На државата. :wink:

Swdska mlekara e privaten kapital i ic neme boli .A tie mlekarite neka im vlezat vnatre i neka si zemat toa sto im pripagja.Vlasta i vmro nemaat vrska so swedskata mlekara.:toe:

ti si zbunen od raganje

Swdska mlekara e privaten kapital i ic neme boli .A tie mlekarite neka im vlezat vnatre i neka si zemat toa sto im pripagja.Vlasta i vmro nemaat vrska so swedskata mlekara.:toe:
О тиии... :tapp:
Еднашка (пред година и нешто) , имаше еден пастир што пасе глупи овци што се сликаше со инвестицијата на годината,шведската млекарница.
И се послика тупиот и си замина.
Швеѓите пратија очито неписмен за балкански прилики `кадар` и го изораа ко нива.
Некои... профитери,научени да живеат од БИЗМИС на терет на државата ја испозадолжија млекарницата на апсолутно нереални и фантастични 30 милиона еу.
Муто да го туриш за директор толку беља нема да направи.
:toe:
И сега,истите тие профитери си свиркаат,очекувајќи полна амнестија и исплата од страна на државата на нивните долгови.
Впрочем... тоа им била шемата и од сам старт. :wink:
И се заради сликањето на тупиот... треба да се одделат 30 милиона еу буџетски пари и да се преќути уште една кражба.
Ти е појасно...или слабо пак?

Има куме.
Метак у чело.
На државата. :wink:

Сите пукаат со ќорци
Само за галама и да прават фама
а канцерот се шири
и никој неможе да го смири :wink:

Не мешајте сега млекари со администратори.

Европската банка за обнова и развој предвидува дека порастот на македонската економија во 2009 нема да биде поголем од 3% наспроти проектираниот од владата 5,5%.
Со оглед на тоа дека буџетот е проектиран под претпоставка од 5,5% пораст на БДП од кај ќе најде пари трајко за плати на (ново)вработените административци.

Затоа апелирам до вработените во администрацијата, ако татковината им значи повеќе од своите лични интереси т.е. да се изразам со форумскиов вокабулар, ако се патриоти, да си ги напуштат работните места и да си се снаоѓаат користејќи ги своите знаења и квалификации, инаку не носат сите во амбис. Истото важи и за трајко. Ниедно работно место во администрацијата не може да биде одобрено без потпис на министерот за финансии.
А ако тој лупа потписи без врска, тоа значи
1. или е некомпетентен за функцијата која ја извршува
2. или свесно и штети на Македонија (што воопшто не е патриотски чин)
3. или пак го прави тоа под притисок на некој друг над него (што значи дека фотељата му е помила од националните интереси).

Или можеби и ЕБОР ни се непријатели.

Потполно се согласувам дека гломазната, нестручна и исполитизирана администрација е рак-рана на општеството, најфалшив од сите транзициски продукти.
Сепак, решавањето на овој проблем е многу комплексна и комплицирана работа и бара такт, време и решителност.
Најпрво, треба да се замрзнат, ама вистински, сите натамошни вработувања. Да се направат реални систематизации согласно реалниот обем на работа.
Потоа треба да се ангажира агенција, не од Македонија, која ќе изготви и спроведе тестирање на стручната подготвеност согласно барањата на работните места. Натаму, врз основа на тие вреднувања оние кои ниту не задоволуваат минимум потребни оперативни знаења да бидат прогласени за технолошки вишок, а другите, врз основа на истото вреднување да бидат прераспределени на работни места и соодветно платени, не преплатени како сега (чест на исклучоците, но нема логика оние кои се платени од даноци, да имаат повисока плата од тие кои реално прават пари).

иако темава е релативно “стара“ секогаш е актуелна, па пак ќе ја активирам.
Се додека нашата администрација, која треба да му служи на македонскиот граѓанин, е само контингент за прибирање гласови ништо не бидува од неа, а ако од државната администрација не бидува ништо, тешко да биде нешто и од државата.

Ова беше само кратка пауза, ај сега да продолжиме да плукаме по фуере.

Затоа апелирам до вработените во администрацијата, ако татковината им значи повеќе од своите лични интереси т.е. да се изразам со форумскиов вокабулар, ако се патриоти, да си ги напуштат работните места и да си се снаоѓаат користејќи ги своите знаења и квалификации, инаку не носат сите во амбис.

:pos2: Ај иди ти во Гејлада изигравај гемиџија за доброто на Македонија, ако толку многу ти значи.

Проблемот е решлив.....треба "само" да се преполови гигантската ни администрација.
Ама пуста да е власта и удобните фотељи,та никој не ни помислува да превземе некој ваков или сличен чекор....никој не е "будала" да рискира власт за да ја среди администрацијата.:helou:

ovoj problem ima i socijalni dimenzii-vo drzava so 30% nevraboteni ne veruvam nekoja vlada da se odluci da go resi ovoj problem-a zgora na toa i veke lugeto vo partiite gledaat agencija za vrabotuvanje..pa poveke gi sakaat partiite otkolku zenite

канцерот се однесува на гломазна нефункционална јавна администрација (или државна, како сакате наречете ја)

ова е малигно ткиво кое неконтролирано се шири т.е. метастазира и ја слабее државата.

затоа ако имате предлози дајте некој.

јас ќе почнам прв со предлози, и тоа со радикални мерки, бидејќи се работи за малигна болест.

Прво за почеток би ја скастрил на 3/4.
Паралелно со тоа би ги намалил платите на минималец. По една година, многу од административците ќе си заминат, незадоволни од платата ќе си побараат друго работно место. Со тоа бројот ќе се смали на 2/3. Потоа од оние најупорните што останале би направил 3 категории на плати: минималец, просечна плата во приватниот сектор во македонија и 1,5 просечна плата од приватниот сектор, врз основа на заслугите.

И би донел мораториум на вработувања во администрацијата во наредните 3 години, освен за дефицитарни кадри.

Такво нешто може да се направи кога ќе имаме мала невработеност. Ако се направи сега, невработеноста ќе скокне на 40%. Не треба да се отпушта, туку да се престане со вработувањата на подолг период. На тој начин, бројката природно ќе се намали преку пензионирање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom