Тепачка - тивко етничко чистење

Статус
Затворена за нови мислења.
Albanci be albanci kako ne vi e SRAM da zboruvate protiv turcite,koga naj mnogu politicka i ekonomska podrska dobivate od Turcija,vo 1999 godina koga imase vojna vo Kosovo i koga si begavte site kako kucinja niti edna zemja ne ve primase kako izbeglici osven Makedonija i Turcija... Plus Turcija megu prvite bese sto go prizna Kosovo, i uste ova da kazam turcite vo Turcija ne znaat albancite kolku se dusmani na Turcija i na turskiot narod,pa se nadevam deka ambasadorite na Turcija toa ke go naucat ednas za sekogas pa da gi inforimiraat posle turskata vlada vo Ankara,no rabotata e sto posle nekoi albanci sto se naogat vO Turcija mnogu skapo ke plakat za se storenoto, kako sto plakat den denes kurdite i ermencite..

ARNAVUTAN DOST OLMAZ,ARNAVUT BOKTUR.
ARNAVUTAN BEY OLMAZ OLSA DA YAKISMAZ..

mnogu tocno kardas, ama ne se sekiraj poleka po forumi ova ona pocnavme da ja informirame i turcija kakvo odnesuvanje imaat sprema nas. a plus ke nadopolnam so uste edna turska pogovorka.

ARNAVUTUN IYISI, IPTE KURUSUN DERISI

Толку таа сивата маса во мозокот ти е стесната ?! Или припаѓаш на деца со посебни потреби, или се правиш таков ?! Кога човек нема доволно знаење за некоја ситуација НЕ ЗБОРУВА. Мислиш дека сето ова е само ИГРА ?! Дојди да живееш 1 ден во Струга, и ќе почувствуваш што е тоа всушност реалноста во МАКЕДОНИЈА, па после тоа ќе ми кажуваш бизнисмени и земјоделци.
Eve ti direktno od Struga. Komu toa sega da mu veruvam?
Не знам кај вас како е ама овде во струга се сменија многу работи

Не дека има некој којзнае каков соживот ама има почит и од нивна и од наша страна ... пред 4-5 години незамисливо беше албанец да седне на кафе во македонски кафич или да оди во македонска дискотека, сега е нормално ... одиме ние некогаш во албански кафичи и немам зборови да опишам колкава чест им е да седниш кај нив на кафе

Albanci be albanci kako ne vi e SRAM da zboruvate protiv turcite,koga naj mnogu politicka i ekonomska podrska dobivate od Turcija,vo 1999 godina koga imase vojna vo Kosovo i koga si begavte site kako kucinja niti edna zemja ne ve primase kako izbeglici osven Makedonija i Turcija... Plus Turcija megu prvite bese sto go prizna Kosovo, i uste ova da kazam turcite vo Turcija ne znaat albancite kolku se dusmani na Turcija i na turskiot narod,pa se nadevam deka ambasadorite na Turcija toa ke go naucat ednas za sekogas pa da gi inforimiraat posle turskata vlada vo Ankara,no rabotata e sto posle nekoi albanci sto se naogat vO Turcija mnogu skapo ke plakat za se storenoto, kako sto plakat den denes kurdite i ermencite..

Mrazi me be, mrazi me, od tuka do Mesecinata mrazi me, kur me zabole mene ako nekoe wannabe turcince ke me mrazi. Toa nema mene da me spreci da gi sakam TURCITE ( ama turcite ) kako nacija najmnogu posle albancite. Nema da me spreci mene ATATURK da go sakam, pocituvam i go velicam kako eden od najgolemite luge vo istorijata na covestvoto :toe::toe:

Sto rece? Kako? Koj toa nekogo ne sakal? Jas ( albancite ) ili pak vie dvajca ( wannabe turcite )?

ARNAVUTUN IYISI, IPTE KURUSUN DERISI
Samite postovi odgovaraat na moeto prasanje.

Еве пример Кичево нема многу караници помеѓу Македонци - Албанци. 2ца најдобри другари од таму ми се Албанци. Закон се. Од овие во Скопје 90% се скапани. А оти така?, оти тука Македонциве ги мразат и се плашат од нив, па и тие се луѓе ебаго. Здружете се со нив па ќе видите дека не е се така црно како што изглеа.

Eve ti direktno od Struga. Komu toa sega da mu veruvam?

sve ti e toa laga. jas 4 godini ucev struga a plus pak sekoja nedela odam struga i znam kakva e situacijata vo struga. se znaat koi kafici se albanski koi makedonski i nikogas nema mesanje. a po ucilisteto taka bese. i vo multietnicki organizacii se pojavuvaa konflikti megu clenovite. i sto ocekuvas poveke

Незнам која националност си, и незнам колку во очи и' гледаш на реалноста, ама сигурен сум дека не доволно ја имаш согледано ситуацијата. Препоставувам дека или си албанец, бидејќи согледав негирање од твоја страна на такво нешто, или пак си македонец кој живее во некој си свој свет, а не ја гледа вистината која го боди в очи!.

Толку таа сивата маса во мозокот ти е стесната ?! Или припаѓаш на деца со посебни потреби, или се правиш таков ?! Кога човек нема доволно знаење за некоја ситуација НЕ ЗБОРУВА. Мислиш дека сето ова е само ИГРА ?! Дојди да живееш 1 ден во Струга, и ќе почувствуваш што е тоа всушност реалноста во МАКЕДОНИЈА, па после тоа ќе ми кажуваш бизнисмени и земјоделци.

Друже тито ми ти се кунемо е приказнава...дојди и живеј види ја реалноста види го ова...човече божји па справи се ти со реалноста кажи немам каде да живеам на друго место да можев одамна ке ја напуштев Струга...од кај ти идејата дека јас не сум живеел во Струга...ете отворено ке ти кажам немам што да ти кријам АЛБАНЕЦ сум и горд со тоа што сум ... за да навредам некого ми е многу ама многу лесно...сакаш пример? еве ти Живеев во Струмица 9год од 1995 до 2004,колку албанци има во Струмица? таму барем луѓето не се замараа со АЛБАНЦИТЕ со рогови....тоа е само генетска фамилијарна едукација...зошто јас не сум како„сите албанци„??? или јас сум од „тие„мирните...сакаш да ми кажеш дека меѓу македонците ги нема истиве работи тоа ли сакаш да ме натераш да верувам?..далеку си ти од сите реалности друже.. ете ти што живееш во реалниот свет сигурно знаеш...мислам дека една персона ако не е испровоцирана никогаш не прави нешто против друга така од ќеиф...9 год супер соживување никогаш ни еден минимален проблем и ти ке ми кажеш дојди во Стуга?
Тебе друже омразата за АЛБАНЦИТЕ ти е вродена маана..мене омразата кон неправедниот човек и необјективноста ми е маана...така да мислам ...немаш право да судиш никому..секој има право да каже што мисли... И КАЈ СЕ ТИЕ ФАКТИ? додека немаше ниеден припадник на полициски и армиски сили АЛБАНЕЦ во Македонија се живееше подобро во Струга бидејќи си бил навикнат шефе „шиптарон„ и одма амбулантна кола..тие работи мене мнема да ми ги продадеш „друже„
Јас луѓето го почитувам како луѓе ...а нелуѓето како животни..тоа е моја гледна точка и толку имам да кажам :smir:

Ја следам темава ама никако да пишам..! Како прво многу безвезни работи се пишувани.. ако некогаш сте сретнале необразован и невоспитан човек од било која националност не значи дека сите се таквии! Но проблемот е тоа што никој од вас ( со исклучоци ) нема мултиетничко друштво ..! :salut:

sve ti e toa laga. jas 4 godini ucev struga a plus pak sekoja nedela odam struga i znam kakva e situacijata vo struga. se znaat koi kafici se albanski koi makedonski i nikogas nema mesanje. a po ucilisteto taka bese. i vo multietnicki organizacii se pojavuvaa konflikti megu clenovite. i sto ocekuvas poveke
Abe sega, komu da mu veruvam, na covek koj posteno si kaza i se sprotivstavi na mnozina negovi sonarodnici, ili na kompleksirano wannabe turcince?

Eve ti uste eden:

Еве пример Кичево нема многу караници помеѓу Македонци - Албанци. 2ца најдобри другари од таму ми се Албанци. Закон се. Од овие во Скопје 90% се скапани. А оти така?, оти тука Македонциве ги мразат и се плашат од нив, па и тие се луѓе ебаго. Здружете се со нив па ќе видите дека не е се така црно како што изглеа.

не се албанциве криви бе... е споебавме државава потпишае референдуми и сл... сеа сме двојазични и ќе ни е*ет матер нормално... е сеа струга ко может нека ги газет шо да прам... и ја живеам ептен близу струга ама не знам... то шо бидна бидна... не е прв пат а немат да е и последен... иии глобус (зикс) не буни се знам како е струга...не е толку страшно колку шо го прајте... зошо мене никој не ме чепкат бе???

Abe sega, komu da mu veruvam, na covek koj posteno si kaza i se sprotivstavi na mnozina negovi sonarodnici, ili na kompleksirano wannabe turcince?

Eve ti uste eden:

stvarno so tebe covek ne moze da pravi seriozen muabet, so ke bese ti? jas ti ja kazuvam realnosta, dojdi koga sakas struga da odime i po kafici i niz carsija i niz pazarot i niz skolive a da vidime koj e vo pravo. site struzani ja znaat rabotava. i jas mnogu dobro znam sto celata finta.fakt e deka vo struga ima golem meguetnicki konflikt. a ako ti si tvrdoglav do kraj prodolzi si taka.

stvarno so tebe covek ne moze da pravi seriozen muabet, so ke bese ti? jas ti ja kazuvam realnosta, dojdi koga sakas struga da odime i po kafici i niz carsija i niz pazarot i niz skolive a da vidime koj e vo pravo. site struzani ja znaat rabotava. i jas mnogu dobro znam sto celata finta.fakt e deka vo struga ima golem meguetnicki konflikt. a ako ti si tvrdoglav do kraj prodolzi si taka.

еј еј полека... знам и тој не е цвеќе за мирисање ама и струга не е толку колку шо е прајте... е сеа знам дека не се разбират (сор бе)

еј еј полека... знам и тој не е цвеќе за мирисање ама и струга не е толку колку шо е прајте... е сеа знам дека не се разбират (сор бе)

abe situacijata vo struga mozit mnogu lesno da se podobri, edinstveno politikata treba da se drzi podaleku od decata i mladite. samo toa e spas.

Среќа во несреќа, научивме дека не е ни до албанците ни до македонците ниту до турците, туку дека е до сите на балканов (нормално има исклучоци) секоја поосетлива тема ја тераат на караница и конфликт, и што е најтрагично тоа ко да и одговара на првично испровоциранта страна.
Пустото да му умре козата на комшијата важи за сите балканци без разлика на етничка припадност и државна припадност.

Sega duri gledam deka Srbite ubo vi praeja vo Kosovo:toe:
Аплауз за нашиот херој :pos2:...
ме насмеа...Косово стана држава? доволно или сакаш ФАКТИ како што некој ги бара...

Луѓе ние сме исти ку**ц друго паковање...додека не научиме да живееме заедно овие проблеми ке ги имаме довека...
требаат мутиетнички центри ако не ние магарињата што не научиле да мразиме се што е не-македонско или не-албанско турско српско ромско.итн...не има многу во Македонија...Младите генерации што доаѓаат да заживеат заедно...други се проблемите во Македонија..да имаме работа за сите да имаме ПАРИ да шетаме низ светов овие проблеми брзо ке ги заборавиме...проблемот во Македонија е...премногу политика премалку услови за живеење...и се додека е така ова што тука го дебатираме ке го има секојдневно....

Сакаш веруј, сакаш не (иако претпоставувам што ќе биде твојот избор) ама ова не е вистина. Етничка нетрпеливост секогаш имало. Се сеќаваш, таа ја растури Југославија. Ама не би си земал за слобода да и дадам толкава тежина и големина.
Ќе тргнам од мојата домашна култура. Татко ми ме едуцираше да ги сакам и почитувам СИТЕ луѓе, без разлика на вера и националност, ми го има и потенцирано ова. Сигурен сум дека и ти знаеш некое такво семејство. Исклучоци има и на двете страни. Сакаш да ми кажеш дека и во минатото Албанците не се мразеле од страна на македонците? Побогу, самиот термин е измислен да не навредува :) А не е тој термин од вчера. Да не почнам да спомнувам други работи, многу ги има а и ќе ја разводниме темава. Значи за оваа точка можам да заклучам дека двете страни имаме вина. Не треба да е така. Наместо да размислуваме и дискутираме за нашите разлики, треба да размислуваме и дискутираме за работите што ни се заеднички. Кажи ми 1 (ЕДНА) тема на форумов во која се дискутира некоја наша сличност. Јас за секоја една таква ќе ти дадам 10 кои не разделуваат и ги потенцираат нашите разлики. Ти на крај ќе загубиш а јас ќе победам.

Колку ужасно грешиш. Тоа решение ќе направи од Невзат Халили претседател на Илирида а Македонија ќе ја направи земја од 10.000 м2. Насилството не е решение.

Имаме доволно стружани членови на форумов, и мене ме интересира нивниот став и мислење за проблематикава. Ама искрено и отворен коментар, без лутина и земање страна.
Етничка нетрпеливост имало, да. Но зошто тогаш родителите наши имаат далеку поголем број албанци пријатели, одошто ние што имаме сега ? Јас сакам да имам другар албанец, ама едноставно неможам, бидејќи 70% ( значи има исклучоци, не велам не ) од албанците кога ќе поминам до нив ми викаат "Та чи нона", или плукаат пред мене. ТАКВА е ситуацијата во Струга, незнам во другите градови.

А, насилството ако не е решение, што треба според тебе да се направи во струга за да престанат организираните тепачки од страна на албанците, кога веќе со цивилизирани методи не се може ?

Стружаните се поделени, и врз основа на тоа во кое време живееле, или живеат, сите имаат различни гледања и ставови.

Конечно еден реалиста на темава.

Етничка нетрпеливост имало, да. Но зошто тогаш родителите наши имаат далеку поголем број албанци пријатели, одошто ние што имаме сега ?
Така ти мислиш. Твој личен проблем е недостатокот на пријатели Албанци.
Јас имам пријатели Македонци со лопата да ги ринеш. И во бизнисот, и во приватниот живот.
Понеделникот со незнам колку македонци ги гледавме Македонија-Полска, Serpico нека ти каже. Утре ќе навиваме заедно со друга група Македонци.
А, насилството ако не е решение, што треба според тебе да се направи во струга за да престанат организираните тепачки од страна на албанците, кога веќе со цивилизирани методи не се може ?
Го кажав решението во постот што ми го цитираше, ама за чудо тој дел не беше болдиран. Ненамерно, нели? :smir:
Решението е во тоа да престанеме да гледаме во кои работи сме различни и да почнеме да ги гледаме работите кои ни се слични. Ќе ја започнам јас низата а ти заврши ја. Луѓе сме, ни треба работа, сакаме спорт, сакаме да учиме, сакаме да се дружиме... Путки се кладам дека исто обожаваме, и јас и ти.
Стружаните се поделени, и врз основа на тоа во кое време живееле, или живеат, сите имаат различни гледања и ставови.
Гего е млад, на пример.
На крај краишта, јас не мислам да убедувам никого во ништо. За мене секогаш постоело соживот, и секогаш ќе постои. Можеби луѓето ќе се сменат, ама соживотот ќе остане. За тебе изгледа важи спротивното. Ти си се фатил за постовите во кои има некој што го кажува тоа што тебе очајно ти треба да го чуеш, и прескокнуваш 30 други во кои се пишува нешто што ужасно не сакаш да го прочиташ.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom