Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

T

Tetro

Гостин
и наши вајари работеле на тие споменици
Имаш повеќе?

А овие стварно планираат да копаат на плоштад до 2014-та?
До тогаш можат и цело Скопје да го прекопаат.:гунс:

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
За да положиш цвеќе на споменикот на Ченто, треба да отидеш во Ченто, нормално :)

Ајде и за Гоце во црквата Св. Спас, Панко Брашнаров во Велес кај касарната, ама за Јане...
...
Ченто ако не заслужува место на плоштад не знам кој заслужува.
Како и да е, сметам дека причината зошто ги ставаат сите споменици толку блиску еден до друг е најверојатно поради потребата на поединци да ги нагрдуваат.
Па претпоставувам дека ќе има некоја служба која ќе ги штити од несовесни граѓани, плоштадот ќе биде контролиран простор.
.
А за Јане, да имаме и некој кај нас, да не се брукаме секоја година со Бугарија.
(п.с. сигурно има и на Јане споменик некаде низ Македонијава, но тоа не не спречува да го имаме и на плоштад).

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Некој споменаа за материјалот и потеклото. Дали автопат, калдрма, семафор, стакло... -нивниот материјал и машините кои се користат за нивно вградување се 100% од Македонија? Не ама тоа више ми личи за во економија него за архитектура.
Верно е дека е фино со овие скулптури и со сличните кои треба допрва да дојдат, но не може секому да се направи кејфот.
Конечно дел од историјата (од која некои бегаат како вампир од лук) е пред нас во центарот и заслужува да биде.
Инаку и мене ми смета што патеката поред Вардар ја изградија од мои пари (не ја користам) ама ете...не може да се погоди секому :)

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Некој споменаа за материјалот и потеклото. Дали автопат, калдрма, семафор, стакло... -нивниот материјал и машините кои се користат за нивно вградување се 100% од Македонија? Не ама тоа више ми личи за во економија...
Абе ајде, со некои дефетисти ќе се расправаш.
Проектот Скопје 2014 е реалност, веќе е во голем дел завршен, особено за објектите кои изникнаа и статуите кои се или направени или се во завршна фаза.
Така да таа реалност треба да се прифати и да се сообразат со неа.
Проектот е започнат уште пред 2+ години, да нема некои вакви сплектарии, ко што се обидоа да го оспорат пред Уставен.
Каков народ има, на кој му сметаат вакви работи, навистина е неверојатно.
Но, нека. Нека се изедат себе си.

Член од
14 ноември 2009
Мислења
17.322
Поени од реакции
15.576
Абе ајде, со некои дефетисти ќе се расправаш.
Проектот Скопје 2014 е реалност, веќе е во голем дел завршен, особено за објектите кои изникнаа и статуите кои се или направени или се во завршна фаза.
Така да таа реалност треба да се прифати и да се сообразат со неа.
Проектот е започнат уште пред 2+ години, да нема некои вакви сплектарии, ко што се обидоа да го оспорат пред Уставен.
Каков народ има, на кој му сметаат вакви работи, навистина е неверојатно.
Но, нека. Нека се изедат себе си.
1. Ако е завршен, зашто тогаш е 2014та а не 2011та?
2. Како да се прифати, кога не можам да си прошетам низ плоштад како што треба, треба да пазам да не удрам во некоја заштитна преграда, статуа или човек... како на градилиште да сум... се можеше постепено да се постави и направи, мораше да звучат толку СПЕКТАКУЛАРНО со тоа 2014та, нека биде и 2020та, али да беше убаво и лагано направено... а не набрзина како што се прави се во моментов.. али јбг, македончиња сме... знаат како се лажеме лесно....

Член од
18 јануари 2009
Мислења
1.407
Поени од реакции
339
Сумљиво ми изгледа ова со пресметките

Колку што видов на промоционалното видео Скопје 2014, скулптурата на Карев е значително поголема од оние на Делчев и Груев.

Гоце и Даме (Арте бронзо) -------- 400 000

Гоце и Даме (избрана леарница) -- 850 000
Карев (Арте бронзо) -------------- 90 000
Карев (избрана леарница) --------- 750 000

Е сега видете за колку Арте Бронзо ќе ја прави. Дури и поевтино одошто би ги правеле една од двете скулптури на Даме и Гоце (400 000) те помалку од 50% од цената за една од нив.

Поголема скулптура (речиси ист мотив) за упола цена од помала скулптура, нешто тука не штима

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Споменик на Ѓемиџиите има во Велес
Мене лично баш и не ми се допаѓа
Мене ми личи на резултат од експлозијата.
Стратешки точки на кои се спомениците, кои ќе бидат добро познати, треба да станат дел од менталитетот на народот.

1. Ако е завршен, зашто тогаш е 2014та а не 2011та?
2. Како да се прифати, кога не можам да си прошетам низ плоштад како што треба, треба да пазам да не удрам во некоја заштитна преграда, статуа или човек... како на градилиште да сум... се можеше постепено да се постави и направи, мораше да звучат толку СПЕКТАКУЛАРНО со тоа 2014та, нека биде и 2020та, али да беше убаво и лагано направено... а не набрзина како што се прави се во моментов.. али јбг, македончиња сме... знаат како се лажеме лесно....
Па, има финеси, козметика, фасади, 2014 им е како идеја за и градбите и со ентериер да се завршени.
Оптимистичка проценка, се разбира.
Види датумите се ирелевантни.
Она кое е важно е желбата и истрајноста да се направи нешто на ова поле кое досега беше прилично сиромашно.

bebush

Portable Heater
Член од
4 септември 2007
Мислења
4.468
Поени од реакции
5.166
Јас гарантирам дека сите што се против Скопје 2014 се од причина што се прости, подлегнуваат на измислени приказни, опозициски определени и не виделе подалеку од оваа граница. Да споредиме:

Центар на Скопје:

Еден од плоштадите во Амстердам, Дам:

Виена (глупави, за споменици давале пари)

Прага

Берлин (и они споменици нешто, ова, она)

Загреб

Будимпешта

Киев

Лондон

Рим

Скопје 2014

Е па на здравје!
Те прочитав и слатко се изнасмеав:).Ти си пастирал слики во ред, ама многу малку си се помачил да ги видиш и да ги споредиш со клипот кој си го постирал под нив.За разлика од нашиов плоштад во 2014, луѓево во другиве европски центри барем имаат ПРОСТОР каде да се движат, а не сеа јас да се туркам со луѓе кои де гледаат во излози или одат со 2ра брзина и од што е тесно и од што сум толку блиску до нив, ми плукаат во лице секој пат коа ќе ќивнат или поткашлат.Друго, центрите се убаво уредени и не се натрупани, додека нашиов "прекрасен" центар, ќе биде толку натрупан што ќе нема никаква хармонија и прегледност.Јас сум ЗА споменици, ама нели не е во ред се` да се натрупува на едно место?Ако толку многу сакаат споменици, ондак нека го срушат цел плоштад, со се ЕВН и со се ГТЦ и сите околни градби, па нека го градат од почеток, со прегледност.

Член од
14 февруари 2010
Мислења
264
Поени од реакции
52

Гемиџиите? Кога прв пат го видов овој споменик ми заличи на оџаци што би ја претставиле загаденоста на Велес.

Никола

Државник
Член од
18 април 2005
Мислења
5.074
Поени од реакции
333
Те прочитав и слатко се изнасмеав:).Ти си пастирал слики во ред, ама многу малку си се помачил да ги видиш и да ги споредиш со клипот кој си го постирал под нив.За разлика од нашиов плоштад во 2014, луѓево во другиве европски центри барем имаат ПРОСТОР каде да се движат, а не сеа јас да се туркам со луѓе кои де гледаат во излози или одат со 2ра брзина и од што е тесно и од што сум толку блиску до нив, ми плукаат во лице секој пат коа ќе ќивнат или поткашлат.Друго, центрите се убаво уредени и не се натрупани, додека нашиов "прекрасен" центар, ќе биде толку натрупан што ќе нема никаква хармонија и прегледност.Јас сум ЗА споменици, ама нели не е во ред се` да се натрупува на едно место?Ако толку многу сакаат споменици, ондак нека го срушат цел плоштад, со се ЕВН и со се ГТЦ и сите околни градби, па нека го градат од почеток, со прегледност.
Шетај си низ населба(село) ако мислиш дека низ плоштад ќе нема место.
А ќе има и те како и ќе ти биде кеиф како ќе биде направено.
Немаме такви можности за се да рушиме, па ќе си се снаоѓате ко што се снаоѓате низ сите плоштади низ европа кои имаат кафулиња и препреки на секој чекор, демек вие прошетаните европјани.
Можеби и гулаби не треба да има, да не ви разнебитат лесен од.

bebush

Portable Heater
Член од
4 септември 2007
Мислења
4.468
Поени од реакции
5.166
Шетај си низ населба(село) ако мислиш дека низ плоштад ќе нема место.
А ќе има и те како и ќе ти биде кеиф како ќе биде направено.
Немаме такви можности за се да рушиме, па ќе си се снаоѓате ко што се снаоѓате низ сите плоштади низ европа кои имаат кафулиња и препреки на секој чекор, демек вие прошетаните европјани.
Можеби и гулаби не треба да има, да не ви разнебитат лесен од.
Да не испадне фалење, ама еве според сликата на Будимпешта, има простор колку ти душа сака, не верувам дека ни половина од тој простор ќе биде застапен на нашиот плоштад.

Член од
14 јануари 2008
Мислења
4.251
Поени од реакции
909
За мене не се проблем спомениците во проектот 2014..... Дури и малце ми се најавените споменици, проблем ми е црквата на плоштадот, незнам со кој памет на тоа мало парче земја ке се гради црква. Имаме еден централен храм, во близина на центарот, кој служи како централно место за собир на граѓаните при празници, едноставно не ја гледам потребата од црква на плоштадот.
И втората работа која донекаде ми пречи е триумфалната(?!?!) порта кај плоштадот Пела (ако не се лажам). Едноставно не ми одговара толкава капија на тоа место, а и незнам какво значење би имала таа. Таа порта во сите градови каде што е подигната има некое значење, кај нас сеуште не сум го слушнал значењето. Па ни естетски не личи толкава порта на таков затворен простор.
Како и да е повеќето работи ми се допаѓаат и заслужува почит самата идеја, како ке биде реализирана останува да видиме.

Стефус-Рефус

Jesus Loves Macedonia
Член од
30 август 2009
Мислења
3.452
Поени од реакции
1.210

ВОУ :uvo: Дефинитивно Модернизам/ПостМодернизам не е одбележување на личности и настани од историјата. За емоции Можеби ама за Историски Личности Никако.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Има и илиндеци и многу скулптури од Кочо Рацин.Сите пари се од граѓаните на Велес.Еве овој нека го части владата,како поубав :smir:
Туку од целиот проект мене ми се допаѓаат градбите како театарот,филхармонија и која уште ја заборавив.Навистина убаво ќе изгледаат и ќе функционираат.Внатре ќе се развива културата,ќе има корист од нив,развој на млади кадри.Такви зданија почитувам и подржувам.Риба зелена со нога по никоја цена не подржувам.Сите аргументи за нејзино оправдување се глупи,да го цитирам Никола.
Споменици,статуи,цркви и џамии на едно место,фалат уште личностите од албанската историја да се стават на плоштад,еден турчин,србин,ром,бошњак...па плоштадот ќе се разгледува од птичја перспектива:)))Или ако имаат идеја Вардар да го прават пловен,па така да се воодушевуваме и да ни трепери срцето.

Kajgana Shop

На врв Bottom