T
Tetro
Гостин
Имаш повеќе?и наши вајари работеле на тие споменици
А овие стварно планираат да копаат на плоштад до 2014-та?
До тогаш можат и цело Скопје да го прекопаат.:гунс:
Имаш повеќе?и наши вајари работеле на тие споменици
Ченто ако не заслужува место на плоштад не знам кој заслужува.За да положиш цвеќе на споменикот на Ченто, треба да отидеш во Ченто, нормално
Ајде и за Гоце во црквата Св. Спас, Панко Брашнаров во Велес кај касарната, ама за Јане...
...
Абе ајде, со некои дефетисти ќе се расправаш.Некој споменаа за материјалот и потеклото. Дали автопат, калдрма, семафор, стакло... -нивниот материјал и машините кои се користат за нивно вградување се 100% од Македонија? Не ама тоа више ми личи за во економија...
Споменик на Ѓемиџиите има во Велесп.с. Гемиџиите треба да бидат во Велес.
1. Ако е завршен, зашто тогаш е 2014та а не 2011та?Абе ајде, со некои дефетисти ќе се расправаш.
Проектот Скопје 2014 е реалност, веќе е во голем дел завршен, особено за објектите кои изникнаа и статуите кои се или направени или се во завршна фаза.
Така да таа реалност треба да се прифати и да се сообразат со неа.
Проектот е започнат уште пред 2+ години, да нема некои вакви сплектарии, ко што се обидоа да го оспорат пред Уставен.
Каков народ има, на кој му сметаат вакви работи, навистина е неверојатно.
Но, нека. Нека се изедат себе си.
Сумљиво ми изгледа ова со пресметките
Мене ми личи на резултат од експлозијата.Споменик на Ѓемиџиите има во Велес
Мене лично баш и не ми се допаѓа
Па, има финеси, козметика, фасади, 2014 им е како идеја за и градбите и со ентериер да се завршени.1. Ако е завршен, зашто тогаш е 2014та а не 2011та?
2. Како да се прифати, кога не можам да си прошетам низ плоштад како што треба, треба да пазам да не удрам во некоја заштитна преграда, статуа или човек... како на градилиште да сум... се можеше постепено да се постави и направи, мораше да звучат толку СПЕКТАКУЛАРНО со тоа 2014та, нека биде и 2020та, али да беше убаво и лагано направено... а не набрзина како што се прави се во моментов.. али јбг, македончиња сме... знаат како се лажеме лесно....
Те прочитав и слатко се изнасмеав.Ти си пастирал слики во ред, ама многу малку си се помачил да ги видиш и да ги споредиш со клипот кој си го постирал под нив.За разлика од нашиов плоштад во 2014, луѓево во другиве европски центри барем имаат ПРОСТОР каде да се движат, а не сеа јас да се туркам со луѓе кои де гледаат во излози или одат со 2ра брзина и од што е тесно и од што сум толку блиску до нив, ми плукаат во лице секој пат коа ќе ќивнат или поткашлат.Друго, центрите се убаво уредени и не се натрупани, додека нашиов "прекрасен" центар, ќе биде толку натрупан што ќе нема никаква хармонија и прегледност.Јас сум ЗА споменици, ама нели не е во ред се` да се натрупува на едно место?Ако толку многу сакаат споменици, ондак нека го срушат цел плоштад, со се ЕВН и со се ГТЦ и сите околни градби, па нека го градат од почеток, со прегледност.Јас гарантирам дека сите што се против Скопје 2014 се од причина што се прости, подлегнуваат на измислени приказни, опозициски определени и не виделе подалеку од оваа граница. Да споредиме:
Центар на Скопје:
Еден од плоштадите во Амстердам, Дам:
Виена (глупави, за споменици давале пари)
Прага
Берлин (и они споменици нешто, ова, она)
Загреб
Будимпешта
Киев
Лондон
Рим
Скопје 2014
Е па на здравје!
Гемиџиите? Кога прв пат го видов овој споменик ми заличи на оџаци што би ја претставиле загаденоста на Велес.Споменик на Ѓемиџиите има во Велес
Шетај си низ населба(село) ако мислиш дека низ плоштад ќе нема место.Те прочитав и слатко се изнасмеав.Ти си пастирал слики во ред, ама многу малку си се помачил да ги видиш и да ги споредиш со клипот кој си го постирал под нив.За разлика од нашиов плоштад во 2014, луѓево во другиве европски центри барем имаат ПРОСТОР каде да се движат, а не сеа јас да се туркам со луѓе кои де гледаат во излози или одат со 2ра брзина и од што е тесно и од што сум толку блиску до нив, ми плукаат во лице секој пат коа ќе ќивнат или поткашлат.Друго, центрите се убаво уредени и не се натрупани, додека нашиов "прекрасен" центар, ќе биде толку натрупан што ќе нема никаква хармонија и прегледност.Јас сум ЗА споменици, ама нели не е во ред се` да се натрупува на едно место?Ако толку многу сакаат споменици, ондак нека го срушат цел плоштад, со се ЕВН и со се ГТЦ и сите околни градби, па нека го градат од почеток, со прегледност.
Да не испадне фалење, ама еве според сликата на Будимпешта, има простор колку ти душа сака, не верувам дека ни половина од тој простор ќе биде застапен на нашиот плоштад.Шетај си низ населба(село) ако мислиш дека низ плоштад ќе нема место.
А ќе има и те како и ќе ти биде кеиф како ќе биде направено.
Немаме такви можности за се да рушиме, па ќе си се снаоѓате ко што се снаоѓате низ сите плоштади низ европа кои имаат кафулиња и препреки на секој чекор, демек вие прошетаните европјани.
Можеби и гулаби не треба да има, да не ви разнебитат лесен од.
ВОУ :uvo: Дефинитивно Модернизам/ПостМодернизам не е одбележување на личности и настани од историјата. За емоции Можеби ама за Историски Личности Никако.Споменик на Ѓемиџиите има во Велес
Има и илиндеци и многу скулптури од Кочо Рацин.Сите пари се од граѓаните на Велес.Еве овој нека го части владата,како поубав :smir:Споменик на Ѓемиџиите има во Велес