Нови скулптури - во Скопје и низ цела Македонија

Член од
4 јуни 2007
Мислења
2.885
Поени од реакции
189
Јас гарантирам дека сите што се против Скопје 2014 се од причина што се прости, подлегнуваат на измислени приказни, опозициски определени и не виделе подалеку од оваа граница. Да споредиме:

Центар на Скопје:

Еден од плоштадите во Амстердам, Дам:

Виена (глупави, за споменици давале пари)

Прага

Берлин (и они споменици нешто, ова, она)

Загреб

Будимпешта

Киев

Лондон

Рим

Скопје 2014

Е па на здравје!

Кралот Марко

Не прилепчанецот, ами Јас
Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Се надевам дека за некој ден Ченто подобро ќе помине, оти тој и на животта не виде многу добро!

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Ајде споредете ги сликите од плоштадите на градовите, со куповната моќ на неговите граѓани, нивото на културата и свеста на неговите граѓани за околината и опкружувањето.

Ќе видиме дали Скопје треба да има нов плоштад или треба да си остане(ше) ист.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Мислам дека за Скопје и скопјани почнува една ноќна мора, од која и да се разбудиме, никогаш нема да се опоравиме.
Пошто пред да дојде злобата Грујо на власт, Скопје живееше една идила, плоштадот беше срцка, градот беше беспрекорно чист, кога поминуваше на пешачки премин, сите коли културно застануваа, во зоо ни умираа животни од што немаа храна.... :pos:

Ајде споредете ги сликите од плоштадите на градовите, со куповната моќ на неговите граѓани, нивото на културата и свеста на неговите граѓани за околината и опкружувањето.
Ако ги споредуваш тие работи (култура, свест, пари), можеби требаше да донесеме некое стадо овци на плоштад, а? Или да го срушиме...

Кралот Марко

Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278

Градбите на плоштадите на европските градови мислам дека се градени во времето кога 90% од населението било сиромашно и умирало од колера, а државите ги воделе, кралеви, цареви итн.

LordDragonII

Dr.Strangelove
Член од
15 август 2008
Мислења
10.995
Поени од реакции
5.726
Градбите на плоштадите на европските граѓани мислам дека се градени во времето кога 90% од населението било сиромашно и умирало од колера, а државите ги воделе, кралеви, цареви итн.
Кире, знам јас убаво тоа :) , но вие заборавивте дека многу голем дел од тие плоштади се уништени (некои целосно, некои делумно) за време на првата и втората светска војна, па се реконструирани и конзервирани подоцна. Не се нови, убаво го знам тоа.

Сега колку што знам не владее крал, нема монархија, кралски фамилии...

Значи имаме демократско општество нели?
Епа тогаш зошто не го прашаа народот? Или сакаат да си изиграваат кралски фамилии и да градат раскошни плоштади, домови на културата и катедрали кои ќе го носат нивното име?

Можеби сум и во право... црквата нели ќе беше Св. Никола? лол!

Зборот за споредбата ми беше за од денешен аспект, бидејќи во денешно време ќе се гради.

Ако ги споредуваш тие работи (култура, свест, пари), можеби требаше да донесеме некое стадо овци на плоштад, а? Или да го срушиме...
Ами кои работи да ги споредувам?
Се знае кој треба/може, кој нетреба/неможе да си дозволи таков луксуз.

П.С. - Се знае и на кој му е потребен/непотребен таков проект.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Ами кои работи да ги споредувам?
Се знае кој треба/може, кој нетреба/неможе да си дозволи таков луксуз.

П.С. - Се знае и на кој му е потребен/непотребен таков проект.
Навистина не ми е јасно? Македонија не треба и не може да си дозволи да си го уреди плоштадот во престолнината? Зошто? Искрено мене ми се потребни такви потези - не бронза и мермер, туку знаци дека Македонија е горда на своите креатори. :toe:

Кралот Марко

Член од
6 ноември 2008
Мислења
3.969
Поени од реакции
278
Кире, знам јас убаво тоа :) , но вие заборавивте дека многу голем дел од тие плоштади се уништени (некои целосно, некои делумно) за време на првата и втората светска војна, па се реконструирани и конзервирани подоцна. Не се нови, убаво го знам тоа.

Сега колку што знам не владее крал, нема монархија, кралски фамилии...

Значи имаме демократско општество нели?
Епа тогаш зошто не го прашаа народот? Или сакаат да си изиграваат кралски фамилии и да градат раскошни плоштади, домови на културата и катедрали кои ќе го носат нивното име?

Можеби сум и во право... црквата нели ќе беше Св. Никола? лол!

Зборот за споредбата ми беше за од денешен аспект, бидејќи во денешно време ќе се гради.
Најпрво за црквата и за капијата се сложувам дека се грешка во проектот Скопје 2014.

Дел и од градбите на Скопје се уништени од земјотресот, па се обновиваат го знаеш тоа.

Дека градбите во европските градови, во повеќето, се од времето на кралевите и царевите е факт. Со тоа сакав да кажам дека тие се направени во време кога немало никаква демократија, а сега тие градби се гордост на сите граѓани на тие метрополи иако истите тие граѓани се потомци на сирмоашните граѓани кои порано умирале од колера и најмалку сакале градби со таков раскош... Ајде нека е и по твоето, нека се реставрирани после Втората светска војна, повторно ќе се покаже дека реставрацијата е правена во тешки времиња на земјите.

На крај за прашањето на народот, народот беше прашан на избори, мислам дека во програмата на владеачката партија беше вметнат поголем дел од проектот. А и казната нека ги стигне ако гршат. За тоа дали ќе ги слават како кралеви или не, тоа е работа на секој поединечно, времето ќе ги исфилтрира и негативните и позитивните критики па ќе оформи едно заедничко мислење и ќе им го даде местото во историјата. Никој не останал во погрешната историја, секој си го нашол местото, некој порано, некој подоцна. Едно време на Плаошник се плукаше така, факт е дека како народ колку и да е со позитивна намера, ние сме способни да го спуштиме под земја.

КиреМали 1911

Модератор Неимар
Член од
23 јуни 2007
Мислења
1.313
Поени од реакции
223
Вака сеа. Прво службено. А можда и ќе останам на службеното, зашо ми се повраќа од коментариве.

Нареден пост во кој ќе е смешана политика, или ќе е спомнато: ВМРО, СДСМ, Грујо или БЦ, ќе резултира со бан од тема. Нареден пост во кој меѓусебно ќе се навредуваат членови, исто така. На темава, одсега, остануваат мислења кои, барем малку имаат поврзаност со самиот подфорум и поентата која темата сака да ја постигне. Од естетски аспекти, а не од политички.

Или, да и мавниме клуч, па тепајте се на друго место.

Сеа, колку и да не сакам да пишам, од шо ми е смачено, само краток ќе бидам:

1. На коњи се поставуваат војсководци. Историска личност претставена на коњ е една цела канонизирана постапка - од држењето на коњот, до неговата облека и што држи во рацете. Овде, тоа основно правилно, не е испочитувано.

2. Линиите се робусни, волумените груби и работата полуаматерска. Фигурите се вкочанети, без израз и душа, не покажуваат и доловуваат момент, како што скулптурата тоа треба да го направи.

3. Копија се од принципот на претходните кои стоеле пред Камен Мост. Изгубена оригиналност.

4. Недостига генерална точка, одкоја ќе се дефинира главната визура кон нив. Нема простор кој ги дефинира и насочува кон нив. Просторно воопшто неосмислено.

5. (За оној шо ми пушта слики од Виена и Париз, па на крај од Скопје 2014), повели прочитај http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3313767&postcount=6

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

1. На коњи се поставуваат војсководци. Историска личност претставена на коњ е една цела канонизирана постапка - од држењето на коњот, до неговата облека и што држи во рацете. Овде, тоа основно правилно, не е испочитувано.

2. Линиите се робусни, волумените груби и работата полуаматерска. Фигурите се вкочанети, без израз и душа, не покажуваат и доловуваат момент, како што скулптурата тоа треба да го направи.

3. Копија се од принципот на претходните кои стоеле пред Камен Мост. Изгубена оригиналност.

4. Недостига генерална точка, одкоја ќе се дефинира главната визура кон нив. Нема простор кој ги дефинира и насочува кон нив. Просторно воопшто неосмислено.

5. (За оној шо ми пушта слики од Виена и Париз, па на крај од Скопје 2014), повели прочитај http://forum.kajgana.com/showpost.php?p=3313767&postcount=6
И после ваков пост од стручна гледна точка,јас мислам дека е време да се оди на спиење.Еве јас не се разбирам од уметност,ама чим некој што се разбира вели дека не вреди,тогаш немам причина да не верувам дека и од естетска гледна точка (покрај социјална, економска, религиозна) проектов е неоправдан.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.773
Поени од реакции
9.896
Вака сеа. Прво службено. А можда и ќе останам на службеното, зашо ми се повраќа од коментариве.

Нареден пост во кој ќе е смешана политика, или ќе е спомнато: ВМРО, СДСМ, Грујо или БЦ, ќе резултира со бан од тема. Нареден пост во кој меѓусебно ќе се навредуваат членови, исто така. На темава, одсега, остануваат мислења кои, барем малку имаат поврзаност со самиот подфорум и поентата која темата сака да ја постигне. Од естетски аспекти, а не од политички.

Или, да и мавниме клуч, па тепајте се на друго место.

Одлични се .. едвај чекам и другите да стигнат :pipi: :pipi:
Со ништо не се сложувам со тебе, мож си постручен, али баш со ништо sorry :toe:

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
И после ваков пост од стручна гледна точка,јас мислам дека е време да се оди на спиење.Еве јас не се разбирам од уметност,ама чим некој што се разбира вели дека не вреди,тогаш немам причина да не верувам дека и од естетска гледна точка (покрај социјална, економска, религиозна) проектов е неоправдан.
Абе има стручњаци и стручњаци.. Фрчат експерти на сите страни...
Како прво спомениците не се цртани во MS Paint, туку се изработени од стручњаци-уметници, академици...
Како второ Леандра и ти си стручњак за економија, но ако поверував од твоите постови во подфорумот економија за финансиската апокалипсата која требаше да ни се случи (или март или септември или декември 2009) без да прочитам други мислења од други форуми и весници, досега ќе требаше да си направам харикири... :smir:

П.С И многу забегавте со политика, модераторот треба да избрише доста од претходните мислења. Мене ми е неверојатно глупо, аматерски (алудирам на Новинарката) како може некој на кој не му се допаѓаат спомениците одма да се етикетира како комуњар, а пак другите на кои им се допаѓа проектот да се вмр-овци. Секогаш има две страни, не редете за џабе етикети. Прајте си муабет за спомениците... ПИС ...

Член од
30 јануари 2005
Мислења
7.397
Поени од реакции
1.308
Јас гарантирам дека сите што се против Скопје 2014 се од причина што се прости, подлегнуваат на измислени приказни, опозициски определени и не виделе подалеку од оваа граница. Да споредиме:

Центар на Скопје:

Виена (глупави, за споменици давале пари)
:pos: Не можам да поверувам... мислам, сериозно дали ти не ја гледаш разликата меѓу овие две слики? Сериозно човеку!!! Остај позиција, опозиција и диспозиција... дали ти сериозно не приметуваш што има в центарот на Виена а што во центарот на Скопје?

Чекај, ја ќе ти даам друга споредба...

Исто е брат... исто.

Член од
28 март 2006
Мислења
17.787
Поени од реакции
12.270
Штета, за околните згради (освен Ристиќева), стоковната и Есм не се најде некој појак инвеститор да ги сруши или да ги преработи фасадите-па нека е и државата инвеститор или коинвеститор, битно да се преуреди, а отпосле со рента би се враќале средствата во државниот буџет.
Целиот тој простор ќе делуваше многу поинаку.

Гоч

33 1/3 rpm
Член од
17 мај 2009
Мислења
1.417
Поени од реакции
47
Решението е по една купола на врвот на Типо i ГТЦ, неколку украсни столбчиња одстрана.. и ете ти Виена. Tреба само желба :)
Само уште ќе ни фалат едно 10.000 m2. Не зезај, види колкав е просторот во Виена, а види во Скопје.

Штета, за околните згради (освен Ристиќева), стоковната и Есм не се најде некој појак инвеститор да ги сруши или да ги преработи фасадите-па нека е и државата инвеститор или коинвеститор, битно да се преуреди, а отпосле со рента би се враќале средствата во државниот буџет.
Целиот тој простор ќе делуваше многу поинаку.
Па да се правеше нешто со план од 1991 година во Скопје, сигурно немаше да изгледа како што изгледа сега. Пола од тие згради се изградија неплански (зградата пред ЕСМ, од другата страна новата Телеком и таа пред неа, и таа што се гради на крајот на кејот).
П.С.
Никогаш нема да им простам на тие кои решија да уништат две неверојатни места во Центар - Рекорд и Коцка.

Kajgana Shop

На врв Bottom