Бадниково гранче е Српски обичај

Член од
15 мај 2008
Мислења
947
Поени од реакции
99
i vo resen paricka se vrti na vasilica i ne vo pogaca tuku vo pecivo-maznik
Во местото каде што јас живеам исто така за Василица се врти паричката во домашен мазник кој го прави баба ми, огнот го палиме за Бадник, но нема печени колбаси бидејќи се пости. Колбасите се за Василица, тогаш нема пости.

А адетите е тешко да одредиш чии се и кој го има ексклузивитетот над нив, во МК се разликуваат од село до село, од град до град. И нормално е како православни народи да имаме исти или слични адети со Србите, Бугарите и другите православни народи.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
Како ми се јаде мазник, пита, гравче.... :cry:

McQ

McQ
Член од
15 мај 2008
Мислења
208
Поени од реакции
28
i posle cudi se zosto vo strumica ima tolku protestanti

Apokalipto

Tredici
Член од
4 март 2007
Мислења
15.576
Поени од реакции
2.585
Деем зошто досега мислев дека бадниковото гранче е само гранче со христијанска симболика?

Член од
13 јануари 2008
Мислења
570
Поени од реакции
18
Повели назад во Македонија :smir:
Aко си Македонец, повели што побрзо назад во твојата татковина Македонија! Местото на Македонците е тука во МАКЕДОНИЈА! Да не ја оставиме Македонија на некои на кои не им припаѓа!

Освен тоа сите ја знаеме старата поговорка: Кај и да си за Божик дома да си!

Мала правописна исправка за насловот, придавките во македонскиот јазик се пишуваат со мала буква освен ако не се изведени од лично име, па така тоа српски (обичај) во насловот треба да биде напишано со мала, а не со голема буква!

ЧЕСТИТ БОЖИК - РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА СИТЕ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЈАНИ ПРЕД СЕ МАКЕДОНЦИ! ДА СМЕ ЗДРАВИ И ЖИВИ И ДА НИ Е ЖИВА МАКЕДОНИЈА!

:smir:

Член од
27 октомври 2008
Мислења
1.680
Поени од реакции
266
mene me cudi pak kakva vrska imat adetite na bilo koj pravoslaven narod so hristijanstvoto ako moze da objasni nekoj....stvarno ne mi e jasno

marcus

струмички модератор
Член од
5 јули 2006
Мислења
5.378
Поени од реакции
131
mene me cudi pak kakva vrska imat adetite na bilo koj pravoslaven narod so hristijanstvoto ako moze da objasni nekoj....stvarno ne mi e jasno
Никаква врска немаат сето тоа се испомешало и станало се само Христијанство не...

Kriticar

дискриминатор
Член од
7 мај 2007
Мислења
1.037
Поени од реакции
5
Кај им текна баш сега после толку време дека ова е српски обичај?Каков српски обичај бре...

Околу палењето оган.Мислам дека истото е превземено од Египетскиот народ кој имал обичај на 24 декември (не сум сигурен) рано утрото да се собере и да запали оган се додека не излезе изгрејсонцето на кое му се радувале и ја испраќале зимата односно го славеле продолжувањето на денот.Тоа им се допаѓало на нашите попови па го присвоиле како наш обичај.Барем мислам дека вака нешто беше.Оддамна имам читано за ова.

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646

Па нели гледаш колку се политичк идиригирани нашите свештени лица кога мешаат националности во религија. Во религија нема националнсот тоа верување во нешто свето, во исправниот пат а не демек сега тоа било од грчки ил ихрватски адети. тоа се стварно глупости затоа што кога настанало христијанството немало ни срби, ни грци ни хрвати имало само македонци и тоа се христијански обичаи.

Bratot

Стоик и Машкртник!
Член од
27 јануари 2007
Мислења
17.089
Поени од реакции
4.499
:pos2:

Неможам вака празнично расположение ме фаќа кога го читам Зотекакис.

А “свештенициве“ што не опкружуваат од што се диригирани за да не не' признаат?

Другото подобро..и да не го коментирам. :kesa:

ANTIPATER

of Macedon
Член од
8 јуни 2008
Мислења
1.181
Поени од реакции
44
Јас мислам дека не зборат бадијала свештениците од струмичката епархија.Кај нас на истокот од нашата Македонија мислам дека оваков обичај не постоеше се до пред 5-6 години кога народот почна да го прифаќа обичајот најповеќе поради тоа што беше прикажуван на телевизиите.Истото важи и за маалските огнови,не постоеше овакво нешто пред 3-4 години.
Но обичајте се разликуваат од село до село и тешко дека воопшто може да се утврди кој обичај од каде води потекло.

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
Закључок сите што палат бадниково гранче се србомани?:vozbud::smir:
а зашто тие шо се палат на србски работи се србомани а оние шо се палат на бугарски се бугарофили,
зашто не обратно, на пр. србофили и бугаромани

еве ти србо можда знаеш да ми помогнеш, ако сакаш

Kriticar

дискриминатор
Член од
7 мај 2007
Мислења
1.037
Поени од реакции
5
Истото важи и за маалските огнови,не постоеше овакво нешто пред 3-4 години.
Но обичајте се разликуваат од село до село и тешко дека воопшто може да се утврди кој обичај од каде води потекло.

Обичајот да се пали оган е од пред 3-4 години???
Немој бе друже ја уште од дете памтам дека оган обавезно се палел кај мене во маало.

А за ова второто се сложувам потполно.

Член од
22 јули 2008
Мислења
819
Поени од реакции
26
Јас мислам дека не зборат бадијала свештениците од струмичката епархија.Кај нас на истокот од нашата Македонија мислам дека оваков обичај не постоеше се до пред 5-6 години кога народот почна да го прифаќа обичајот најповеќе поради тоа што беше прикажуван на телевизиите.Истото важи и за маалските огнови,не постоеше овакво нешто пред 3-4 години.
Ne mozam da veruvam sto likovi ovdeka pisuvaat!!!

Da kaze deka vo Strumica nemalo Koledarski Ognovi odnosno deka gi nemalo do pred 3-4 godini a ete gi izmislile sega.
Of lele mori majko so narod ke bevme bre vakvi izjavi da se davaat, a bez prethodno da se procita od kade vodat koledarskite ognovi i badnikovoto drvce.
Imam samo eden zbor za takvite likovi SRAMOTA!!!

Kajgana Shop

На врв Bottom