Кичот на македонските телевизии

• Креатор на темата Креатор на темата Nemiseverue
  • Време на започнување Време на започнување
Токму прилогот беше на Alfa телевизија... целиот муабет според тоа ти паѓа во вода. :uvo:

Го фатив само на крај, а кога го видов Блажевски, знаев дека ќе ја брани Сител, па сменив. :) Така да не знам што точно зборувале во текот на целата емисија.

Го фатив само на крај, а кога го видов Блажевски, знаев дека ќе ја брани Сител, па сменив. :) Така да не знам што точно зборувале во текот на целата емисија.
Па да ти кажам, се што кажа Блажевски кажа на место. Дури и финалната реченица, со интелетуалците и срањето : )

Но, нема оправдување за постоењето на кичот на телевизиите. Ако на сите телевизии се понуди добра програма (знам дека е невоможно), секако дека со време ќе легне во навика на гледачите.
А нашите телевизии не сакаат да се трудат, се грижат само за гледаноста (не можам да ги обвинам за тоа) и нудат емисии кои се достојни за пинк.

Драга Вучич дефинитивно ми бил најкич од сите

Но, нема оправдување за постоењето на кичот на телевизиите. Ако на сите телевизии се понуди добра програма (знам дека е невоможно), секако дека со време ќе легне во навика на гледачите.
А нашите телевизии не сакаат да се трудат, се грижат само за гледаноста (не можам да ги обвинам за тоа) и нудат емисии кои се достојни за пинк.
Пак се вртиме во магепсан круг.

Добра програма...тоа што за мене и тебе (и уште некој процент еве да ги наречеме попаметни луѓе кои нејќат чобанерија на ТВ) би било добра програма, за мнозинството е тапа. И тоа е реалноста. Не се виновни телевизиите, нормално е нив да ги интересира гледаноста на програмите кои ги емитуваат, бидејќи тоа им носи профит.

И тоа е проклетството. Кога ќе се смени публиката, ќе се смени и понудата на пограми кои се емитуваат на телевизиите. А како што стојат работите сега, кичерајот ги истиснува програмите со вистински вредности во бош термини на прикажување, затоа што тоа самото по себе си се наметнува, од причина што огласувачите сакаат реклами во емисии кои се гледани (а тоа сега се кичерајските), и токму затоа одат во ударни термини (каде секундата е најскапа).

Кога еден Боки може да прегази се со гледаност, што понатаму ние тука да дебатираме, не вреди да тупиме мозок, ниту тастатура.

Нашите драги позери, манекени, напумпанковци, шминкери и пудлици прво нека научат да зборуваат литературно. Тоа е првата работа што се проверува кога некој оди на тв. Овде за жал нема некој прашалник за пополнување.
Затоа таквите се тука.

Нашите драги позери, манекени, напумпанковци, шминкери и пудлици прво нека научат да зборуваат литературно. Тоа е првата работа што се проверува кога некој оди на тв. Овде за жал нема некој прашалник за пополнување.
Грешиш тука. На MTV некако не ми зборат баш литературно, факинг сленг доминејтс. Литературно, на државен сервис како MTВ.

Точно, не помислив на тоа:). Но сепак, зошто да не се зборува кога е телевизија на државно ниво? Кај Жаре имаше гостин во емисија, типов зборува литературно, водителов тргаше шема со својот акцент.

Сител е најкич телевизија. Според тоа кои се водители таму, како зборуваат, какви се емисиите и студијата, програмската шема... За ништо кај нив не можам да речам - "Е ова е супер". Ужас!

Пак се вртиме во магепсан круг.

Добра програма...тоа што за мене и тебе (и уште некој процент еве да ги наречеме попаметни луѓе кои нејќат чобанерија на ТВ) би било добра програма, за мнозинството е тапа. И тоа е реалноста. Не се виновни телевизиите, нормално е нив да ги интересира гледаноста на програмите кои ги емитуваат, бидејќи тоа им носи профит.

И тоа е проклетството. Кога ќе се смени публиката, ќе се смени и понудата на пограми кои се емитуваат на телевизиите. А како што стојат работите сега, кичерајот ги истиснува програмите со вистински вредности во бош термини на прикажување, затоа што тоа самото по себе си се наметнува, од причина што огласувачите сакаат реклами во емисии кои се гледани (а тоа сега се кичерајските), и токму затоа одат во ударни термини (каде секундата е најскапа).

Кога еден Боки може да прегази се со гледаност, што понатаму ние тука да дебатираме, не вреди да тупиме мозок, ниту тастатура.
Многу широк проблем боцкаме, малку по малку, а тоа ако почнеме, уште најмалку 20 теми треба да отвориме... најголем дел веќе постојат.

Она што мене ме испровоцира е субјективноста и пријателскиот однос помеѓу вработените и колегите на тема на која мора да бидат објективни, како “кич на телевизија“. Ме изненади реченицата на “еминентен репортер“ во која вели одредени емисии не се кич бидејќи рејтингот го покажува тоа. Тоа е катастрофа да се каже на јавен медиум, нормален гледач веќе никогаш нема да го сфати сериозно.

Инаку, воопшто не мислев дали треба телевизиите да нудат кич или не, знаеме како оди капиталистичкиот пристап на работите денес, нема што да се замерува на политиката на телевизиите на оваа тема. Но, од друга страна, не па дека ќе ми смета нешто особено. :)

Ако зборуваме за кич и уметност,првото е сигурно погледано,а и богами позастапено на нашиве тв.Според мене Телма е телевизијата која предничи со своите уметнички содржини и емисии,било тоа да се филмови,документарци,програми од забавен карактер,а сондажите од теренот покажуваат дека е најнегледан медиум од сите национални.Повеќе од јасно е дека кичот е тој што го задржува гледачот во земјава пред телевизор.Примери има многу...

Направи емисија во која ќе викаш лингурки од по села со кал на кондури правејќи ги фото моделки и извади ги цицките надвор - ќе имаш најгледана емисија.

Направи емисија во која на народов би му прикажувал убавини од дивиот свет, природата, репортажи, разни сведоштва за националните богатства - сите ќе го прерипуваат каналот прашувајќи се во себе кој копиљ си ти што си му го фатил на Боки 13ка терминот.

abe prvo kaj nas nema tvkaj nas site se na amatersko nivo od tehika i strucnaci i studija i kadar za audio vizuelni rabota. pa taka da nema sto da se zbori za kic ili umetnost iili obrazovanie ili luge i raboti i dela sto vredat i se na intelektualno nivo.prvo toa treba da go pravi javniot servis koj e rasturen do kraj.taka da za tv i produkciija vo mk ne treba da se zbori.edni kic tv kako na primer pink se na visoko nivo kic na visoko nivo taka da.a ne e tocno deka treba da se plasira ona sto se bara za da se isplati. ne e taka ti treba da ja obrazuvas pubikata i vrednostite sekokas ke se iplatat. ali toa sepak treba da go pravi javen servis kako vo sekoja zemja sto go pravi drugite privatni tv kako ke kaze kazda i za sto ke dade pari taka ke bide. gledajte rts ,hrt da ne odime ponata mu. ali ovde nema tv a uste malce ke nema i ic koga ke treba da se tavi digitalen predavatel. ali makedoskiot narod e da ne go navredam ali mogu prost.gredaj kolku e gledan rts i hrt pa vidi i kolku se placa pretplata i ako ne se finasira samo od pretplta. taka da dojdeni sme zanikade.

За жал има на тони кич и шунд на нашиве телевизии...најголеми примери за тоа се Шиттел и А1...иначе досега јас не сум сретнал да се прикажува кич или шунд на МТВ и на Телма...може некој ќе речи па кој ги гледа тие телевизии...можеби е точно дека немаат некоја голема гледаност , но сепак МТВ и Телма држат до некое ниво во однос на програмата шо ја прикажуваат...тука не ја спомнав Канал 5 бидејќи според мене таа телевизија е негде помеѓу...и таму има кич и шунд но не во толкава мера како на Шиттел и А1
П.С. Морам да спомнам и за квалитетот на преводот на филмовите кои се прикажуваат кај нас...убедливо најкатастрофа превод има на филмовите кои се прикажуваат на Шиттел а за жал во последно време и А1 имаат лоши преводи...не ми е јасно кој ги прави тие преводи , посебно на Шиттел...јас шо сум со средно економско образование ќе направам 5 пати поквалитетен превод од нив...ептен се катастрофа

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom