Една поинаква, европска Бугарија

Македонеро

Домаќин
Член од
15 декември 2008
Мислења
3.483
Поени од реакции
1.854
Тоа е нивен избор. Никој со пиштол на чело не му запретил да се потпише дека е Бугарин! А, после дали ке се срами, дали ке се гордее или ке му е сеедно...пак е негов избор. Исто како кога човек се зачленува во политичка партија. Посебно ако таа партија е на власт. Да те прашам нешто? Сигурно знаеш дека задните неколку години, откако ВМРО-ДПМНЕ е на власт, во таа партија има голем наплив за запишување. Знаеш зошто? Затоа што , денеска, во РМ нема шанса да се вработиш во јавна администрација ако не си партиски член. И, луѓе кои не ја споделуваат таа идеологоја се запишуваат и стануваат партиски активисти. Што е разлика помеѓу таков човек и другиот што потпишал дека е Бугарин? Значи не ни е виновна Бугарија...самите ние. Толку сме квалитетни и силни личности. Грешката е во Ацето Големиот. Се што вредело разселил по целиоот свет, а во ова Македонија останале само неспособни за борба. Затоа и 5 века турско... затоа... кој дојде ние му вртиме газ.
Затоа гледам ти го вртиш газот на исток:toe:

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.977
Поени од реакции
5.596
Тоа е нивен избор. Никој со пиштол на чело не му запретил да се потпише дека е Бугарин! А, после дали ке се срами, дали ке се гордее или ке му е сеедно...пак е негов избор. Исто како кога човек се зачленува во политичка партија. Посебно ако таа партија е на власт. Да те прашам нешто? Сигурно знаеш дека задните неколку години, откако ВМРО-ДПМНЕ е на власт, во таа партија има голем наплив за запишување. Знаеш зошто? Затоа што , денеска, во РМ нема шанса да се вработиш во јавна администрација ако не си партиски член. И, луѓе кои не ја споделуваат таа идеологоја се запишуваат и стануваат партиски активисти. Што е разлика помеѓу таков човек и другиот што потпишал дека е Бугарин? Значи не ни е виновна Бугарија...самите ние. Толку сме квалитетни и силни личности. Грешката е во Ацето Големиот. Се што вредело разселил по целиоот свет, а во ова Македонија останале само неспособни за борба. Затоа и 5 века турско... затоа... кој дојде ние му вртиме газ.
Мешаш баби и жаби, Христо..Не е исто националната припадност и партиската припадност..Јас реков, ако сака и Пакистанец и Еским нека се пишува, мене не ми пречи, ама крвта вода не ја бидува..Реков, и пак ќе речам, неговата најблиска фамилија се декларираат како Македонци, тој се декларира како бугарин..Но пак негово право. А знаеш ли што е целта на Радко? И кон што цели од самото основање??

Од самото основање започнува отворено да го негира постоењето на македонскиот национален идентитет

Сведоци сме на нагло ваѓање на членски карти од партијата што е на власт, независно дали е ВМРО или СДСМ, ама ова веќе е нешто друго..Ова здружение јавно работат против Македонската нација..Ајде сега нека се регистрира Ал Каеда во САД, кога самата Ал Каеда во статутот има да се уништи т.н. `сотоната` (Соединетите Американски Држави)...

А инаку, јас не сум против..Ако има такви кои се чувствуваат за бугари слободно нека оформат Организација, па дури и политичка партија, ама да не водат негаторска политика...

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Мешаш баби и жаби, Христо..Не е исто националната припадност и партиската припадност..Јас реков, ако сака и Пакистанец и Еским нека се пишува, мене не ми пречи, ама крвта вода не ја бидува..Реков, и пак ќе речам, неговата најблиска фамилија се декларираат како Македонци, тој се декларира како бугарин..Но пак негово право. А знаеш ли што е целта на Радко? И кон што цели од самото основање??

Од самото основање започнува отворено да го негира постоењето на македонскиот национален идентитет

Сведоци сме на нагло ваѓање на членски карти од партијата што е на власт, независно дали е ВМРО или СДСМ, ама ова веќе е нешто друго..Ова здружение јавно работат против Македонската нација..Ајде сега нека се регистрира Ал Каеда во САД, кога самата Ал Каеда во статутот има да се уништи т.н. `сотоната` (Соединетите Американски Држави)...

А инаку, јас не сум против..Ако има такви кои се чувствуваат за бугари слободно нека оформат Организација, па дури и политичка партија, ама да не водат негаторска политика...
Да не си грешка! Јас пишував за Македонци што студираат во Бугарија, а не за Радко.

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.977
Поени од реакции
5.596
Да не си грешка! Јас пишував за Македонци што студираат во Бугарија, а не за Радко.
Сум погрешил..На двете места пишував паралелно, и дошло до забуна..И те сватив како Панков намерно да се направил бугарин за да има привилегии со државјанството

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Абе човек , добро ти стои никот што си го избрал ТИКВАР. Како прво зошто не прочита дека не сум јас тој којшто го дал примерот за тој некојси студент што го терале да се пише ваков или онаков. Како можеш да коментираш кога не си ни прочитал што е напишано. И какви стипендии мешаш, нешто да не си ги помешал апчињата. Ако за тебе 500 лева е ефтино, за некој не е .

Ај кажи сега дали со некоја од тие визи што си ги набројал може некој да заврши факултет. Самиот ако си прочитал ќе видиш дека се најмногу до 3 месеци, значи сум бил во право. Значи е невозможно со ниедна виза некој да студира. Значи тоа отпаѓа како опција, влегување и излегување во текот на студирањето само со виза, т.е. корисна ти е само 1 пат.

Е сега, значи ми велиш има можност да се подаде молба за да ти се продолжи престојот. Еве ги условите од линковите што си ги дал.

Еве колку е таа такса. На студент му е потребно барем за една година.

Значи ти даваат и карта, не можеш само со статут на продолжително пребивавашт да останеш, туку ти треба и лична карта.(трошоци минимални ) .

Точно ама пак ќе ти повторам, ако не декларираш плаќаш многу повеќе. А токму тоа ми беше поентата.

Тоа за студентските домови што го пишуваш нема врска . Единствено им спасува едно одење на нотар за да прават договор за живеалиште бидејќи тие се жители на тој студентски дом. ( На сите други им треба и тој документ ). Инаку процедурата е потполно иста. Само треба малку повеќе да читаш од линковите што ги праќаш.

Значи останува опција лична карта дали со или без тој документ за бугарско потекло. Значи имаш 2 опции плаќаш 500 лева (не го пополнуваш тој документ) или плаќаш 0,5 насто од таа сума (а го пополнуваш). Ете одве смрди работата. Не се тоа малку пари. Да не е толкава разлика сигурно ни 2 проценти не би го пополнувале.
Друже виза тип D aко не си ja прочитал можеш да сакаш продалжуване на престоja.Во зависимост за това шо ти треба,може да биде удалжена.Убаво пак прочитаj,па ако не разбираш бугарски кажи.

Европска Бугарија! Тоа ти е ко да си рекол паметно магаре!
:pos2:
Европа и Бугарија, тие два појма меѓусебно се исклучуваат!
Е ако за тебе завршва до Македониja е можно ова шо го велиш.
:tv:
Можеш со думи да ми опишеш границите на Европа?

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Фми не думи толку , ќе се преоптеретиш :pos2: и ке почнеш да чадиш.
Ја виде ти сега Европа а??? Од дома не си мрднал, ти отворија демек граници.
Знаеш дека на сите огласи за работа во Европа пишува “со исклучок на новите ЕУ членки„... Никаде не ве сакаат бе дечко, далеку сте и вие од Европа и Европа од вас. Може да ви е полесно сега без визи, ама на тие што знаете да свирите хармоника (а и тие што знаат, не знаат многу и нема што да свират, па го свират само рефренот од Македонско Девојче :pos2:) а и тие што сте спремни да се напучите или што сакате “свирка“ :pos2:.
Добредојдовте во Европа :kesa:

Член од
16 февруари 2007
Мислења
84
Поени од реакции
1
Зависта е порок Горане ! Бугариа има желба па има и можност да чекори напред, во Македониа има можност али нема желба во голем броj от славо македонците. Албаците сите заедно знаjat за што се борат - За НАТО и ЕУ и ако не могат с вас ке стигнат таму преку вас и без вас.

Член од
4 јануари 2009
Мислења
4
Поени од реакции
0
Мешаш баби и жаби, Христо..Не е исто националната припадност и партиската припадност..Јас реков, ако сака и Пакистанец и Еским нека се пишува, мене не ми пречи, ама крвта вода не ја бидува...
Е те дојдовме си на думата. Пука ли ти ако негират нешто, кое постои?
И како може да се негира нешто, кое е измислено ?

Нема ли един п'т да си зададеш в'проси. Дури тајничко, На самија себе си.
КОј ИМА ИЗГОДА ОТ ОНОВА штО СЕ СЛУЧАВА ???

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Зависта е порок Горане ! Бугариа има желба па има и можност да чекори напред, во Македониа има можност али нема желба во голем броj от славо македонците. Албаците сите заедно знаjat за што се борат - За НАТО и ЕУ и ако не могат с вас ке стигнат таму преку вас и без вас.
Абе имате можност и желба ама немате интелегенција и култура.Уствари немате ништо бе вие.Ви кажав само какви ве има низ Европа.Се срамите сами себе си.Никој не ве сака...си слушнал за поговорката „ем шуто , ем боде “... е тоа сте вие. А иначе не пробај да ме провоцираш со поимот славомакедонци, бидејќи дури и како такви, сме ви ја дале и таа малку писменост што ја имате. Албанците може да одат кај сакаат, еве ја Албанија и таа ке влезе во ЕУ, слободни сите може да им се придружат.Ние ќе влеземе кога ЕУ ке биде погодна за нас, унија каква што заслужуваат сите писмени луѓе.
И друго бе, не знаете песна една да напишете и искомпонирате. Секоја Народна Македонска песна ви е препеана. Сега и Војо Стојановски може ке кажете дека се декларирал како бугарин?
Племето ваше `рѓаво.

Jakov

Тато
Член од
24 јули 2005
Мислења
2.360
Поени од реакции
58
Vika, koga mozes da mu veruvas na Blgarin?
Denta koga ke mu izvdat 40 dena. Pred toa nikako.

I oni nas evropsko lice, abe aj. Da zborime za Irska daleku e ne ja znaeme ama za vas.

paradigm

The one&only
Член од
11 јуни 2007
Мислења
379
Поени од реакции
5
Европска Бугарија! Тоа ти е ко да си рекол паметно магаре!
Европа и Бугарија, тие два појма меѓусебно се исклучуваат!
Ти затоа ли викендица ке градеше каи морето с брат ти,ха?
По некои форуми друга песна пееш,па лажеш и като дрта циганка...магаре,па ти си цело магаре,срама немаш ли?

Знаеш дека на сите огласи за работа во Европа пишува “со исклучок на новите ЕУ членки„... Никаде не ве сакаат бе дечко, далеку сте и вие од Европа и Европа од вас. Може да ви е полесно сега без визи, ама на тие што знаете да свирите хармоника (а и тие што знаат, не знаат многу и нема што да свират, па го свират само рефренот од Македонско Девојче :pos2:) а и тие што сте спремни да се напучите или што сакате “свирка“ :pos2:.
Нема вр'зка тоа,скоро половината земи от ЕУ отвориха пазарите за б'лгари свободно да работат там.Дури в Германија хора с образование от Б'лгарија могат да се конкурират на равни начала с германските си колеги за работни места и дури да се осигурјават таму:nesum:

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Oд 01.01.2009 г. трудовија пазар во Шпанија, Данска и г'рција е отворен за Б'лгари и рум'нци. Дододина и в други.
А добрутро.

Абе имате можност и желба ама немате интелегенција и култура....
Пич, не подхваштај темата за интелигенција и култура. Културата не е само народни песни. Тогава ште те питам за световни оперни звезди на Ла Скала (ако знаеш шо е), уметници како Кристо и ного други.
Ама како гледам ти сбориш бес да мислиш.

RTM

Член од
4 септември 2008
Мислења
844
Поени од реакции
214
Пич, не подхваштај темата за интелигенција и култура. Културата не е само народни песни. Тогава ште те питам за световни оперни звезди на Ла Скала (ако знаеш шо е), уметници како Кристо и ного други.
Ама како гледам ти сбориш бес да мислиш.
Само да добавја 2 имена - Цветан Тодоров којто получи наградата "Принца на Астурија" за 2008г. в областта социални науки /наградата е втора по значимост след Нобеловите награди/.
А ако сте гледали Новогодишнијат концерт на Виенската филхармонија може и да сте видели една жена влјаво от диригента. Това бе 33 годишната Албена Данаилова - концертмајстор на Виенската опера.
:helou:

Kajgana Shop

На врв Bottom