Една поинаква, европска Бугарија

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Aj бе, не jа тупете. Кажете само зошто ги тераа студентите задолжително да вадат лична карта???
Eбаве гнидите.
Заштото или им треба виза или им треба лична карта за временно пребиваване на териториjата на БГ.
Зашто во РМ jaс треба да правам регистрациja во полициjaта?
Почти е едно и исто.

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Адвокату бугарски, еписибир ми е да ти кажам ти што си мислиш, јас знам дека детето сакаше да се запише и токму поради тоа не успеа, ти ако сакаш до утре викај дека не е точно.Или си ја имаш мувата на капата, па со секој пост се ставаш во одбрана на бугарската пропагаторска политика која го употребува секој можен начин и секоја пригода да те бугаризира, или да те натера да се бугаризираш..Од кога си на форумов, само ги браниш чекорите на бугарчињава, а после цимиш кога ќе те наречат Канзур...
Што ти стана? Во претходнте неколку поста на ова тема беше коректен! Нејсе, твој проблем. Можам да ти одговорам на твој начин. Со сила се трудиш на направиш проблем...таму каде го нема. Не знам дали си зборил само со “ детето“ или и со други кои сакале или стидираат таму. Јас ЗНАМ Македонци што студираат таму и ги научив условите за запишување.Значи има државна квота за Бугари вон Бугарија. Кој не сака на тој начин си плаќа приватно. А, ти пак прашувај го ...“ детето“.

E

emission

Гостин
Абе тој не одеше на никаков испит за државна квота..Таму му рекле дека НЕМА ШАНСИ да се запише поинаку освен ако не се напише бугарин..Не беше проблемот за пари...
Ова ми изгледа малку веројатно, ама секое правило има исклучоци. Значи по правило такви услови не се поставуваат. Ти даваат само опција да се запишеш ако сакаш како Бугарин пред да полагаш приемен за да имаш поголеми поволности, т.е. да плаќаш 30 проценти наместо 100 проценти ( околу 3000 евра).

Aj бе, не jа тупете. Кажете само зошто ги тераа студентите задолжително да вадат лична карта???
Eбаве гнидите.
Читај подолу да видиш зошто.

Заштото или им треба виза или им треба лична карта за временно пребиваване на териториjата на БГ.
Зашто во РМ jaс треба да правам регистрациja во полициjaта?
Почти е едно и исто.
фми, или не си запознаен доволно или намерно секогаш манипулираш.
Ги тераат да земаат лична карта (временна ) за да извадат студентите уверение за бугарско потекло, бидејќи така е 10-на пати поевтино а може и повеќе. Значи кој не сака да извади пишан документ дека е Бугарин, наместо 70 лева ќе плаќа 700. Ете затоа ги тераат да вадат лилни карти а не како порано да се пријавуваат во полиција. Секако дека никој не е должен да го вади тој документ ама секој ќе си ја направи прво математиката.

Ете затоа фми,немој да солиш памет зошто не е воопшто почти едно и исто .

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Ги тераат да земаат лична карта (временна ) за да извадат студентите уверение за бугарско потекло, бидејќи така е 10-на пати поевтино а може и повеќе. Значи кој не сака да извади пишан документ дека е Бугарин, наместо 70 лева ќе плаќа 700. Ете затоа ги тераат да вадат лилни карти а не како порано да се пријавуваат во полиција. Секако дека никој не е должен да го вади тој документ ама секој ќе си ја направи прво математиката.

Прво,секи може да реши,дали да земе виза или да сака лична карта.На никоj не му е турен ножа на шиjа и да вади лична карта.
Извини,па секи един от тези студенти е ДЛОЖЕН да направи регистрациja во полициjaта.Ако е во обштижитие не се прави от студента,заштото се прави от администрациjaта.Повекето предпочитат да вадат лични карти,заштото со неа хем прават регистрациja(коja е задалжителна),хем после не им треба виза за влизане во БГ.По закан,ако на тебе ти доjдат гости от држава надвор от ЕУ,треба да направиш регистрациja во полициjaта.Ова е по закон.

E

emission

Гостин
Прво,секи може да реши,дали да земе виза или да сака лична карта.На никоj не му е турен ножа на шиjа и да вади лична карта.
Извини,па секи един от тези студенти е ДЛОЖЕН да направи регистрациja во полициjaта.Ако е во обштижитие не се прави от студента,заштото се прави от администрациjaта.Повекето предпочитат да вадат лични карти,заштото со неа хем прават регистрациja(коja е задалжителна),хем после не им треба виза за влизане во БГ.По закан,ако на тебе ти доjдат гости от држава надвор от ЕУ,треба да направиш регистрациja во полициjaта.Ова е по закон.
Така е секој може да реши да земе лична карта или да земе виза . Никој не ти тура нож на грло. АМА не е се така црно бело. За да земе виза, треба да чека најмалку 1 месец, може да трае до 3 месеци и притоа не смееш да излезеш бидејќи автоматски ти се поништува визата. Значи за наредно одење во Бугарија, треба да чекаш 1 месец најмалку, да фрлаш пари, да патуваш до Скопје, а тоа што би можел да имаш обврски на училиште ФМИ секако не го интересира. Со годишна виза исто така имаш право на престој најмногу 3 месеци. (Ако грешам а сум речиси сигурен дека не грешам кажи ми со каква виза би можел студент од Македонија нормално да престојува во Бугарија). Да си бизнисмен тоа со визите што го кажуваш ќе мине некако ама ако си студент... Значи останува другата опција , т.е. лична карта, за која потпишуваш документ дека имаш Бугарско потекло ако не сакаш да плаќаш огромни суми. Тоа со регистрацијата во полиција што го кажуваш нема врска со започнатата дискусија. Не е во тоа проблемот.

А тоа за општежитијата (студентски дом) што велиш административно ги заверувале, да не сакаш да кажеш дека тие не мора да вадат лични карти или визи??? Какво е тоа административно заверување, демек ќе им спаси ли едно одење до полиција ??? Ако не знаеш за нив важат исти правила како и за други студенти.

fmi

Член од
1 февруари 2007
Мислења
13.039
Поени од реакции
2.270
Така е секој може да реши да земе лична карта или да земе виза . Никој не ти тура нож на грло. АМА не е се така црно бело. За да земе виза, треба да чека најмалку 1 месец, може да трае до 3 месеци и притоа не смееш да излезеш бидејќи автоматски ти се поништува визата. Значи за наредно одење во Бугарија, треба да чекаш 1 месец најмалку, да фрлаш пари, да патуваш до Скопје, а тоа што би можел да имаш обврски на училиште ФМИ секако не го интересира. Со годишна виза исто така имаш право на престој најмногу 3 месеци. (Ако грешам а сум речиси сигурен дека не грешам кажи ми со каква виза би можел студент од Македонија нормално да престојува во Бугарија). Да си бизнисмен тоа со визите што го кажуваш ќе мине некако ама ако си студент... Значи останува другата опција , т.е. лична карта, за која потпишуваш документ дека имаш Бугарско потекло ако не сакаш да плаќаш огромни суми. Тоа со регистрацијата во полиција што го кажуваш нема врска со започнатата дискусија. Не е во тоа проблемот.

А тоа за општежитијата (студентски дом) што велиш административно ги заверувале, да не сакаш да кажеш дека тие не мора да вадат лични карти или визи??? Какво е тоа административно заверување, демек ќе им спаси ли едно одење до полиција ??? Ако не знаеш за нив важат исти правила како и за други студенти.
Веднага отговарам.Бугарската држава издава 4 вида визи.
Тип А - аjродромски трансфер
Тип B - Виза за транзитен премин
Тип С - Виза за краткотраен престоj
Тип D - Виза за долгосрочно пребиваване - или уште национална виза.
За студенти ако не се лажа се користи тип D.Кога ja земат и влезат првиот пат во БГ те имат право да посакат от дирекциja "Миграциja" во министерството за внатрешни работи, да им биде дозволено да пребивават долгосрочно на териториjaта на БГ.
Повеке можеш да научиш на страницата на министерството за надворешни работи.
http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=51&id=306&Itemid=532
Еве ти страницата и на агенциja миграциja за да ти дадат подалаг срок за пребиваване.Никаде не пише да искат да декларираш дека имаш бугарски произход.
http://www.starazagora.mvr.bg/Service/Migration/usluga+3.htm

Относно студенскиот дом-ако си тамо ти попалваш документи и домакинката на студенскиот дом е дложна да направи регистрациja на твое име во полициjaта.Ако си на кириja ти сам си дложен да направиш таква регистрациja во полициjaта.Регистрациjaта во полициjaта нема ништо обшто со ваденето на виза.
Ваденето на временна лична карта спестjaва регистрациjaта в полициjaта,на секи,коjто не е от Софиja.

Член од
1 ноември 2008
Мислења
57
Поени од реакции
0
глупости

Ова ми изгледа малку веројатно, ама секое правило има исклучоци. Значи по правило такви услови не се поставуваат. Ти даваат само опција да се запишеш ако сакаш како Бугарин пред да полагаш приемен за да имаш поголеми поволности, т.е. да плаќаш 30 проценти наместо 100 проценти ( околу 3000 евра).

Читај подолу да видиш зошто.

Абе човек, наредбата е от јасна -по-јасна: Стипендии се отпускат за лица от б'лгарска народност от чужбина, толкоз. Ако искаш безплатно - така, ако искаш евтино - вадиш лична карта и си с права на всеки студент, ако не ти пука - плашташ като поп и това е!
Тука малко ни л'жеш с това дете - какво точно иска то - да учи без паре (стипендиант), да б'де евтино платен или скупо? Не се сериозен, ама ич.

Член од
24 јуни 2008
Мислења
1.705
Поени од реакции
75
Каква Европа и какви европјани зборувате бе, поминати ми се Бугарија и Романија на долго и широко, далеку сте од Европа.
Луѓето сами си кажуваат колку напреднале 0%... викаат Европа некои анкети финансирани од истата, секој нормален човек е уште посиромашен од предходно, затоа што многу ви скокна стандардот сега :pos2:, цени на камила плата нема.Тоа ти е бе..ЕУ. Поубаво им е на оние кои побараа работа во Шпанија и Италија па кој најде најде,вадат некое евро за фамилиите.А бев и таму и видов, свират циганите по улици, просенје , проституција (затоа ги бива бугарките од секогаш) итн... И тоа ти поинаква европска бугарија ???

Vartolu

1897 Fighter
Член од
29 декември 2007
Мислења
14.977
Поени од реакции
5.596
Што ти стана? Во претходнте неколку поста на ова тема беше коректен! Нејсе, твој проблем. Можам да ти одговорам на твој начин. Со сила се трудиш на направиш проблем...таму каде го нема. Не знам дали си зборил само со “ детето“ или и со други кои сакале или стидираат таму. Јас ЗНАМ Македонци што студираат таму и ги научив условите за запишување.Значи има државна квота за Бугари вон Бугарија. Кој не сака на тој начин си плаќа приватно. А, ти пак прашувај го ...“ детето“.
Јас не се трудам ама баш никаков проблем да направам,напротив.. Знам за таа програма за која зборуваш, која ги третира оние што се чувствуваат за бугари од Македонија, Украина, Романија итн, која програма му овозможува привилегирано студирање, со попусти во партиципацијата за школување, и уште поволности.. Јас не реков дека сите случаеви се како овој со детето, дај Боже тие да се изолирани случаеви..И јас имам доста другари кои студираат во РБ, ама кога ќе ги прашам некои од нив, дали имаат бугарско државјанство, и на кој начин се запишани, сите менуваат тема, сите се прават на ` три и пол `..Реалноста е таа..

E

emission

Гостин
Абе човек, наредбата е от јасна -по-јасна: Стипендии се отпускат за лица от б'лгарска народност от чужбина, толкоз. Ако искаш безплатно - така, ако искаш евтино - вадиш лична карта и си с права на всеки студент, ако не ти пука - плашташ като поп и това е!
Тука малко ни л'жеш с това дете - какво точно иска то - да учи без паре (стипендиант), да б'де евтино платен или скупо? Не се сериозен, ама ич.
Абе човек , добро ти стои никот што си го избрал ТИКВАР. Како прво зошто не прочита дека не сум јас тој којшто го дал примерот за тој некојси студент што го терале да се пише ваков или онаков. Како можеш да коментираш кога не си ни прочитал што е напишано. И какви стипендии мешаш, нешто да не си ги помешал апчињата. Ако за тебе 500 лева е ефтино, за некој не е .

Веднага отговарам.Бугарската држава издава 4 вида визи.
Тип А - аjродромски трансфер
Тип B - Виза за транзитен премин
Тип С - Виза за краткотраен престоj
Тип D - Виза за долгосрочно пребиваване - или уште национална виза.
За студенти ако не се лажа се користи тип D.Кога ja земат и влезат првиот пат во БГ те имат право да посакат от дирекциja "Миграциja" во министерството за внатрешни работи, да им биде дозволено да пребивават долгосрочно на териториjaта на БГ.
Повеке можеш да научиш на страницата на министерството за надворешни работи.
http://www.mfa.bg/bg/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=51&id=306&Itemid=532
Еве ти страницата и на агенциja миграциja за да ти дадат подалаг срок за пребиваване.Никаде не пише да искат да декларираш дека имаш бугарски произход.
http://www.starazagora.mvr.bg/Service/Migration/usluga+3.htm

Относно студенскиот дом-ако си тамо ти попалваш документи и домакинката на студенскиот дом е дложна да направи регистрациja на твое име во полициjaта.Ако си на кириja ти сам си дложен да направиш таква регистрациja во полициjaта.Регистрациjaта во полициjaта нема ништо обшто со ваденето на виза.
Ваденето на временна лична карта спестjaва регистрациjaта в полициjaта,на секи,коjто не е от Софиja.
Ај кажи сега дали со некоја од тие визи што си ги набројал може некој да заврши факултет. Самиот ако си прочитал ќе видиш дека се најмногу до 3 месеци, значи сум бил во право. Значи е невозможно со ниедна виза некој да студира. Значи тоа отпаѓа како опција, влегување и излегување во текот на студирањето само со виза, т.е. корисна ти е само 1 пат.

Е сега, значи ми велиш има можност да се подаде молба за да ти се продолжи престојот. Еве ги условите од линковите што си ги дал.

1.Молба по образец с'гласно приложение №3 (получава се от службата) 2.Документи, с'д'ржашти доказателства за причините, които налагат срок'т за пребиваване в страната да б'де прод'лжен
3.Документ за платена д'ржавна такса по чл.10, ал.4 от Тарифа №4 за таксите, които се с'бират в системата на Министерството на в'трешните работи по Закона за д'ржавните такси (приета с Постановление №53 на Министерскија с'вет от 1998г. (обн., ДВ, бр.27 от 1998г.; изм. и доп., бр.9, 33 и 78 от 1999г.) – платена в која да е банка в страната ( 5лв.) ( и уште две, но ќе скратам малку)
Еве колку е таа такса.
Такси по Закона за чужденците в Република Б'лгарија (Загл. изм. - ДВ, бр. 43 от 2000 г.)

Чл. 10. (1) (Отм., предишна ал. 2 - ДВ, бр. 43 от 2000 г.) При прод'лжаване на срока за пребиваване на чужденец в Република Б'лгарија се с'бират следните такси:
1. до 6 месеца 200 лв.;
2. до 1 година 500 лв.;
На студент му е потребно барем за една година.

На ЧУЖДИТЕ ГРАЖДАНИ с'с статут на прод'лжително пребивавашти в Република Б'лгарија се издава карта на прод'лжително пребивавашт в страната чужденец. http://www.starazagora.mvr.bg/Service/Migration/usluga+1.htm
Значи ти даваат и карта, не можеш само со статут на продолжително пребивавашт да останеш, туку ти треба и лична карта.(трошоци минимални ) .

Никаде не пише да искат да декларираш дека имаш бугарски произход.
Точно ама пак ќе ти повторам, ако не декларираш плаќаш многу повеќе.
http://info.plusminus.com/naview.aspx?&id=98410
Чл. 18 (Обновен: бр. 86 година 2000 ) Чужденците от б'лгарски произход и б'лгарите, живеешти изв'н Република Б'лгарија, заплаштат 0,5 на сто от таксите по чл. 10, ал. 1 и чл. 12, ал. 1, 2 и 3.
А токму тоа ми беше поентата.

Тоа за студентските домови што го пишуваш нема врска . Единствено им спасува едно одење на нотар за да прават договор за живеалиште бидејќи тие се жители на тој студентски дом. ( На сите други им треба и тој документ ). Инаку процедурата е потполно иста. Само треба малку повеќе да читаш од линковите што ги праќаш.

Значи останува опција лична карта дали со или без тој документ за бугарско потекло. Значи имаш 2 опции плаќаш 500 лева (не го пополнуваш тој документ) или плаќаш 0,5 насто од таа сума (а го пополнуваш). Ете одве смрди работата. Не се тоа малку пари. Да не е толкава разлика сигурно ни 2 проценти не би го пополнувале.

AtoM-AnT

Dexter
Член од
3 септември 2008
Мислења
4.530
Поени од реакции
583
Bugari von Bugarija...Dali mislis na nas Makedoncite be prodadena duso?

Ra

Член од
15 февруари 2008
Мислења
417
Поени од реакции
5
Европска Бугарија! Тоа ти е ко да си рекол паметно магаре!
:pos2:
Европа и Бугарија, тие два појма меѓусебно се исклучуваат!

Член од
4 септември 2008
Мислења
951
Поени од реакции
18
Тресете зелени, наместо да правите нешто заедно.
По Нива година во Охрид е имало 22 илјади б'лгари. Во Банско и Боровец имаше ного макета. Колегите ми беа во Охрид. Ноого арно си поминали. Никој не спомена да са ги нарекували татари. Моите гости од Велес па останаа исто доволни во Банско.
Другото е мерене на стапови и тресене зелени.

Член од
20 август 2008
Мислења
137
Поени од реакции
0
Европска Бугарија! Тоа ти е ко да си рекол паметно магаре!
Европа и Бугарија, тие два појма меѓусебно се исклучуваат!
Бре бре, Ра излезе од пирамидата. Да не живиш уште во стариот Египт?:helou:

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
Јас не се трудам ама баш никаков проблем да направам,напротив.. Знам за таа програма за која зборуваш, која ги третира оние што се чувствуваат за бугари од Македонија, Украина, Романија итн, која програма му овозможува привилегирано студирање, со попусти во партиципацијата за школување, и уште поволности.. Јас не реков дека сите случаеви се како овој со детето, дај Боже тие да се изолирани случаеви..И јас имам доста другари кои студираат во РБ, ама кога ќе ги прашам некои од нив, дали имаат бугарско државјанство, и на кој начин се запишани, сите менуваат тема, сите се прават на ` три и пол `..Реалноста е таа..
Тоа е нивен избор. Никој со пиштол на чело не му запретил да се потпише дека е Бугарин! А, после дали ке се срами, дали ке се гордее или ке му е сеедно...пак е негов избор. Исто како кога човек се зачленува во политичка партија. Посебно ако таа партија е на власт. Да те прашам нешто? Сигурно знаеш дека задните неколку години, откако ВМРО-ДПМНЕ е на власт, во таа партија има голем наплив за запишување. Знаеш зошто? Затоа што , денеска, во РМ нема шанса да се вработиш во јавна администрација ако не си партиски член. И, луѓе кои не ја споделуваат таа идеологоја се запишуваат и стануваат партиски активисти. Што е разлика помеѓу таков човек и другиот што потпишал дека е Бугарин? Значи не ни е виновна Бугарија...самите ние. Толку сме квалитетни и силни личности. Грешката е во Ацето Големиот. Се што вредело разселил по целиоот свет, а во ова Македонија останале само неспособни за борба. Затоа и 5 века турско... затоа... кој дојде ние му вртиме газ.

Kajgana Shop

На врв Bottom