Дали јадете путер од кикирики?

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
29

Искрено јас го обожавам.
Првпат го пробав како мал, ми го донесоа од Америка, иако малце е чуден вкусот, но генерално е добар. Путерот од кикирики е еден од главните состојки во јадењата на американците. Се користи во 75% од домакинствата таму. Тие обично го мачкаат на леб, па потоа додаваат и џем, но мене така не ми се допаѓа, што знам. Потоа може да се додава на некои колачи, торти итн...
Во Македонија исто така се прави путер од кикирики. Го прави Агроплод од Ресен. Иако не е добар како американскиот, но врши работа. :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Peanut_butter

rossonerka

too good to be true
Член од
8 октомври 2007
Мислења
6.081
Поени од реакции
889
Знам по филмовиве дека американците душа даваат за путер од кикирики:)
Eднаш во некој наш супермаркет случајно видов путер од кикирики ама не беше од Агроплод мислам дека и купив мало паковање како мало еурокремче што има:). Го купив за да видам што толку американците го спомнуваат и ништо посебно не беше. Мене не ми се допаѓаше. Не дека беше невкусен ама очекував многу многу повеќе и многу повкусно да е :icon_lol:

Член од
27 ноември 2008
Мислења
1.433
Поени од реакции
341
немам пробано! уствари имам пробано едни гризини шо се полни со путер ваков од кикиритки и многу ги бендисав!:):)
ако најдам негде одма ке купам да пробам...:wink:

Член од
12 јуни 2008
Мислења
5.227
Поени од реакции
973
Немам пробано...ако најдам некаде ке купам па ке видам каков е вкусот...;)

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
И јас немам пробано.

Valerija

I'm like an Angel
Член од
23 октомври 2008
Мислења
211
Поени од реакции
5
немам пробано а би сакала да пробам.

Zaphod Beeblebrox

Поранешен покул Божино
Член од
7 јуни 2008
Мислења
16.676
Поени од реакции
21.233
Незнаев дека има и кај нас!!!:vozbud:

Мора да купам едно паковање да видам што чудо е.

Член од
2 септември 2007
Мислења
2.155
Поени од реакции
176
Го има во повеќето подобро снабдени маркети, дали на Агроплод или српски/хрватски увозен. Имам купено тегла путер од кикиритки 2-3 пати и многу ми се свиѓа, ептен е заразен, јас не можев да престанам да јадам. Затоа и не го купувам веќе. Не сакам да изгледам како Американка. :icon_lol:
Вкусот му е баш таков: како кикиритка, само многу помрсен, и нешто поблаг. Малку потсетува на Стоби Флипсот. И да, се мачка на леб! :Р

babydol

Copy...
Член од
15 јули 2008
Мислења
1.561
Поени од реакции
92
Сум јадела ама многу одамна сега не ми текнало , а многу е вкусен кога ке почне да се јаде немое да се престане

Член од
30 јули 2007
Мислења
1.391
Поени од реакции
86
Само еднаш и никогаш повеке ..ај што не ми се допадна ама и никој нејкеше да го јаде и така остана подолго време за на крај да се фрли...

kod

Член од
2 април 2008
Мислења
1.113
Поени од реакции
86
Имам пробано ама не го јадам често. Пробав од тој на Агроплод ама некако беше сув, недоволно мрсен (oбјаснувањево:nesvest:), инаку вкусен е. Ептен ги сакам соленките со фил од путер од кикиритки, најубави се. :vozbud:

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
еднаш пред повеќе од 8 годин имам купено кога агроплод почнаа да го прават, една тегла за мачкање на леб ама без млеко не идешеш никако, па таа тегла ја изедов и од тогаш во уста немам ставено. Не е лош ама пре би јадеч стоби флипс и ќе го добијам сличниот вкус само солен.

Buterfly

*Just Fabulous*
Член од
4 јули 2006
Мислења
4.616
Поени од реакции
114
Аии многу ми се свиѓа, има чуден вкус ама мене ми е убав :) Од радозналост купив и уживам кога го јадам, но тоа е во мали количини зашто доста ми е благо.

goodman_91

Бубалица
Член од
2 јануари 2008
Мислења
1.341
Поени од реакции
29
Пробав од тој на Агроплод ама некако беше сув...
Да, беше порано сув. Тогаш не ставаа фолија под капачето и маслото се оделуваше од смесата, но сега е подобар (барем за мене). Ставија и фолија под капачето, а маслото не се оделува од смесата, при што е подобрен и вкусот.

Kajgana Shop

На врв Bottom