"Момент на вистината" и на МТВ
Ма ке дон ска та радио-телевизија уште извесен период ќе ги толерира гра ѓа ни те за неплаќањето на радиодифузната такса, по што, ако не си го нами рат долгот, ќе поднесе тужба за неплатена јавна давачка. Извршниот ди рек тор на МРТВ Ефтим Гаштов вчера не прецизираше уште колку де на или месеци им дава на физичките лица за да почнат да ја плаќаат ра ди о ди фуз на та такса, но најави оти за сите оние што нема да платат ба рем една стара сметка, ќе следат судски тужби.
"Кај граѓаните нема да одиме директно со извршители. Прво ќе ги тужиме, па ќе чекаме судот да каже каде долгот ќе се наплаќа преку извршители, а каде не. Најдобро е да не дојде до тоа, односно граѓаните да си платат ед на стара сметка од 130 денари, и потоа да почнат да плаќаат месец за ме сец радиодифузна такса", вели Гаштов.
МРТВ присилната наплата на радиодифузната такса најпрвин ја почна кај фир ми те. За да може да си го наплати долгот, Македонската радио-те ле ви зи ја има ангажирано 7 извршители. Тие се избрани преку Комората на из вр ши те ли на Македонија, а пресудно дали ќе работат за МРТВ било да има ат поголем број вработени.
Спо ред информациите кои завчера ги објави "Вест", засега од вкупно 65.000 фир ми, само 5-6 отсто регуларно ја платиле радиодифузната такса. Кај останатите компании или веќе е завршена присилната наплата или до пр ва ќе добијат извршни решенија.(И.С.)
"Момент на вистината" и на МТВ
Од 11 јануари, Македонската телевизија ја збогатува програмската шема, ка ко резултат на прибраните пари од радиодифузната такса. Според нај а ви те на раководството, од понеделник на каналите на МТВ граѓаните ќе мо же да го гледаат познатото светско шоу "Момент на вистината", но ори ги нал но то американско, по чиј терк се правени останатите шоуа од ваков тип. Исто така, раководството на МТВ најавува и хит сериски филмови, ка ко и најдобрите и најгледани серијали од скриена камера кои се еми ту ва ат на познатите телевизиски канали. МТВ ќе емитува и преземени до ку мен тар ни филмови од "Дискавери".
не верувате еве
http://vest.com.mk/?ItemID=5CBEEA331E955E479F7A91598DA78729