Public Enemies (2009)
После долго време конечно еден добар гангстерски филм.
Butch Cassidy and the Sundance Kid (1969) и
Bonnie and Clyde (1967) имаат добро друштво во биографската приказна за Џон Дилинџер, славниот ограбувач на банки од времето на „Големата депресија“.
Приказната ги обработува последните години од животот на Џон Дилинџер, човек кој ограбил преку 20 банки, два пати избегал од затвор и бил сметан и идолизиран како „Модерниот Робин Худ“. Филмот е еден од оние филмови за „добрите негативци“, филм кој не гледа црно-бело (криминалците-лоши, федералците-добри), туку ве тера да се запрашате: кој е тука вистинскиот државен непријател? Филмот сведочи за раѓањето на една нова сила (подоцна позната како ФБИ), под водство на Џеј Едгар Хувер, нејзиниот прв и озлогласен шеф, кој ја претвори оваа институција во нешто блиску до Гестапо, полициска сила која применува и незаконски методи само да дојде до целта.
Како и да е, филмот биографски горе-долу се поклопува со реалните настани од животот на Дилинџер, барем оние покрупните (апсењата, бегствата, смртта). Главната улога совршено ја одглуми Џони Деп. Од филмски аспект, кореографијата и посебно сцените од ноќниот живот се совршени, секој најмал детал се поклопува со сликата за 30-тите години од минатиот век. Пресметките помеѓу бандите и полицијата се исто така одлични, како и грабежите на банките. Музиката е одлична а во центарот на приказната е вметната љубовна приказна која го прикажува Дилинџер како обичен човек со емоции како и сите други.
Она што не ми се допадна се некои од сцените во притвор и други затворени објекти кои се (намерно, незнам од која причина) снимани без никакви ефекти, нешто слично на снимки од документарец. Имал некоја идеја авторот ама мене не ми се допадна. Исто така, можеби е малку предолг филмот.
Му давам
9/10, не сакам да барам многу мани, навистина ми се допадна филмот.
P.S.
Го изгледав на добри слушалки, му даваат на филмот звучни ефекти сличен на кино. Филм не е филм ако ударот на вратата од автомобилот или чекорењето по лисја не се погласни од зборувањето на луѓето. Ако ме разбирате...