Семинарски, состави, есеи, задачи

Alien_sr

Ultimate Survivor!
Член од
14 мај 2007
Мислења
2.978
Поени од реакции
143
Ми треба семинарска по статистика - економски. Некои од овие теми. (Било која)
Параболичен тренд
Земјоделско и неземјоделско население
Структура на населението според брачна состојба
Таблици на смртноста
Фехнеров коеф.
Коеф. на асоцијација
Множествена и делумна корелација
Нормална дистрибуција
Индексен метод - Поим и функции
Метод на сезонски индекси
Метод на апсолутни разлики
Метод на подвижни збирови
Метод на најмали квадрати

ScarFace

Командант
Член од
11 јануари 2006
Мислења
124
Поени од реакции
2
Ми треба матурска за Компјутерски мрежи ако има некој нека ме спасува :)

Член од
21 септември 2008
Мислења
1.082
Поени од реакции
588
Ima nekoj seminarska ili bilo kakov materijal za istoriski razvoj na smetkovotstvoto ili slabo.....pozz

Историјата за сметководството датира уште многу одамна, уште кога се започнувало да се создаваат цивилизациите на светот( шумерите во Месопотамија, на пример), кога со обработување на земјата се дошло до заклучок дека е потребно да се запамнува точната вредност на земјоделските продукти. Самото елементарно сметководство е споменато и во Библијата (Новиот Завет), во книгата на Матеј(мат .25: 19). Во исламскиот Куран истотака се коментира за елементарно сметководство (Quran 2: 282).
Во текот на 12 век, арапскиот писател Ибан Тајмијах пишува во својата книга Hisba, (" проверката" или "пресметка") дека пресметувањето на некои системни потреби од страна на муслиманите се употребувани уште од средината на седмиот век, попознати како СЕ. Оваа сметководствена практика подоцна била употребувана и од страна на римјаните и персијците. Првата книга за сметководството била составена од хрватинот Бенедикт Кортулевиќ трговец од републиката околу Дубровник, Хрватска). Според други пак, создавач на првата книга по сметководство „Се за аритметиката, геометријата, пропорциите и пропорционалноста“ („Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita “, Венеција, 1494 г.) бил Лука Пачоли. Книгата содржи отделна глава во која за прв пат се опишува сметководствениот систем во Венеција.

Член од
24 октомври 2008
Мислења
11
Поени од реакции
1
Ми треба материјал за семинарска на тема Контактни леќи, односно материјали за изработка на контактни леќи

Член од
5 август 2008
Мислења
558
Поени од реакции
180
Ако некој има семинарска за инвестициони или пензиски фондови, берзи, брокерски куќи, или било која тема поврзана со финансии нека ми прати на маил. Многу ќе ми значи. Фала Ви однапред. Поздрав:smir:

Член од
6 март 2009
Мислења
16
Поени од реакции
1
Историјата за сметководството датира уште многу одамна, уште кога се започнувало да се создаваат цивилизациите на светот( шумерите во Месопотамија, на пример), кога со обработување на земјата се дошло до заклучок дека е потребно да се запамнува точната вредност на земјоделските продукти. Самото елементарно сметководство е споменато и во Библијата (Новиот Завет), во книгата на Матеј(мат .25: 19). Во исламскиот Куран истотака се коментира за елементарно сметководство (Quran 2: 282).
Во текот на 12 век, арапскиот писател Ибан Тајмијах пишува во својата книга Hisba, (" проверката" или "пресметка") дека пресметувањето на некои системни потреби од страна на муслиманите се употребувани уште од средината на седмиот век, попознати како СЕ. Оваа сметководствена практика подоцна била употребувана и од страна на римјаните и персијците. Првата книга за сметководството била составена од хрватинот Бенедикт Кортулевиќ трговец од републиката околу Дубровник, Хрватска). Според други пак, создавач на првата книга по сметководство „Се за аритметиката, геометријата, пропорциите и пропорционалноста“ („Summa de arithmetica, geometrica, proportioni et proportionalita “, Венеција, 1494 г.) бил Лука Пачоли. Книгата содржи отделна глава во која за прв пат се опишува сметководствениот систем во Венеција.

fala ama malku mi e treba edno 11 strani da napisam :S

kod

Член од
2 април 2008
Мислења
1.113
Поени од реакции
86
А некој да ми ја најде „Песна над песните“ од Соломон ќе може? :pipi:

Член од
13 април 2008
Мислења
11
Поени од реакции
0
Здраво луѓе!! Ќе може ли да ве замолам да ми помогнете да најдам некој текст од 2 до 3 страни за Претприемач и Претприемништво?
Фала однапред :wink::wink:

divjak

Aker
Член од
9 јули 2006
Мислења
97
Поени од реакции
1
Zdr decki ako ima nekoj praeno seminarska za Skeneri od koi delovi se sostaven i nacin na rabota neka pisi pp

Kajgana Shop

На врв Bottom