Радикалната грчка левица и активистите од Македонија

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
13 јули 2006
Мислења
15.499
Поени од реакции
18.521
Кој ги избриша?
Кој спомна баш бришење?

Тука не само што не се бришат, туку и како мајмунчиња му помагаме да си ја рекламира организацијата.
Он си прави апла реклама, а ние апла му помагаме у тоа.

Нејсе, ајде кажи ми го твојот став за анационалните соништа на Офчар, за неговото лажно претставување на шака грчки маргиналци, како некоја фактор кој одлучува на политичко ниво и сл.
Кажи ми што мислиш за неговото дрско наметнување и експонирање на ставот дека не треба да сме Македонци?

Ок кога веќе ме прашуваш ќе ти одговорам.

Позитивно

Прво како што кажав браво за тоа што има мадиња и за постов и за тоа што го правел во Грција.

Второ колку и да е небитно сепак зборувал на Македонски јазик, највен како Македонец од Република Македонија. Така да твоите, а и ставовите на Братот, за тоа дека се бори да не бидеме Македонци не држат вода.
Тоа се гледа и од реченицата, За сите кои имаат недоумица како може "анти-националист" да бара права за малцинства и сл. - еден од главните принципи во политичкото делување на левицата е принципот на самоопределба.

Трето, комуницира со малкуте во Грција кои ни го признаваат нашето постоење како Македонска нација, а и одат и чекор понатаму кажуваат дека Грците немаат врска со Македонија.

Негативно

Прво, насилните методи и сето тоа што се случува во Грција, не можам да го сварам, а не сакам ни да помислам такви работи да се случуваат во Македонија.

Второ, сите идеи на анархистите, се анти глобалистички, неможам да сфатам како можат да бидат космополити, а во исто време анти глобалисти. Глобализацијата е реалност и е неизбежна, кој нема да влези во текот ќе се удави.

Трето, ние мора да влезиме во НАТО, нешто што е спротивно на ставовите на Офчар.

Четврто,
си ја ценам националноста, а и си ја сакам државава, и неможам да преминам преку тоа, инаку досега ќе имав Бугарски пасош и ќе бев во јабана.

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
И би додал дека истиот тој овчар сака да биде лидер или офчар на овци во општество кое според неговиот став треба да биде општество на овци без овчари. :)
a so ke praime bez ovcar koa ke dojde volkot
ili vo takvi opstestva na ovci bez ovcari ne(bi trebalo da i)ma volci

ada

Модератор! ок?
Член од
21 август 2006
Мислења
5.706
Поени од реакции
566
Второ колку и да е небитно сепак зборувал на Македонски јазик, највен како Македонец од Република Македонија. Така да твоите, а и ставовите на Братот, за тоа дека се бори да не бидеме Македонци не држат вода.
Тоа се гледа и од реченицата, За сите кои имаат недоумица како може "анти-националист" да бара права за малцинства и сл. - еден од главните принципи во политичкото делување на левицата е принципот на самоопределба.
Зборел и бил најавен пред минорна група идеолошки истомисленици.
И мене келнерот у Ханиоти и дечките у клубовите ми ја признаваа државата и нацијата.
Но, тоа НЕ прави разлика.
Затоа, нека не се претставува ко нешто кое ја менува сликата на гркот за Македонецот и обратно.

Релевантно ќе биде, дури ако некогаш (читај никогаш) тие анархисти ќе дојдат на власт. Дотогаш, гола вода.

И фино све тоа со само-определбата.
Но, тие не убедуваат дека ние што сме се определиле како Македонци, сме погрешиле и тоа е веќе олд скул, а ја неам нација филмот е страшна авангарда.
Нели е и тоа предрасуда?

Како и да е, сметам дека и премногу, макар и преку негирање, ја популаризираме организацијава.
И пошо нејќам да бидам удел од нивната реклама, ја напуштам дискусијата.

Беше задоволство да се дискутира...Или не.
Небитно, до следната прилика поздрав

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Убај работи кажа, :smir:, ако не те наведам вака, инаку не ги кажуваш...

Инаку Гарфилд го поистовети со предавник неговото однесување.
Toa go storiv bidejki jas, licno, go poznavam Ofcarot, zatoa mozam da kazam deka e odnesuvanje vo najmala raka za osuda i predavnicko. Ovoj negov poleden izlet e samo uste eden obid za samopromoviranje, ama ne mi se veruvase deka do ovoj stepen na gnasnost moze da se otide, pa da se vrsi samopromocija preku grbot na sopstvenata tatkovina.

Ova e new low duri i za nego.

P.S. Ofcarot neka ne mudruva mnogu, neka se drzi do drvikurenje na blog, a neka ja ostavi politikata na onie koi se razbiraat vo nea.
Tuku, tesko taa rabota, geni se vo prasanje.

Убај работи кажа, :smir:, ако не те наведам вака, инаку не ги кажуваш...

Инаку Гарфилд го поистовети со предавник неговото однесување.
Зборел и бил најавен пред минорна група идеолошки истомисленици.

Релевантно ќе биде, дури ако некогаш (читај никогаш) тие анархисти ќе дојдат на власт. Дотогаш, гола вода.

И фино све тоа со само-определбата.
Но, тие не убедуваат дека ние што сме се определиле како Македонци, сме погрешиле и тоа е веќе олд скул, а ја неам нација филмот е страшна авангарда.
Нели е и тоа предрасуда?

Како и да е, сметам дека и премногу, макар и преку негирање, ја популаризираме организацијава.
И пошо нејќам да бидам удел од нивната реклама, ја напуштам дискусијата.

Беше задоволство да се дискутира...Или не.
Небитно, до следната прилика поздрав

Ada, takvite nikogas nema da dojdat na vlast, a i da dojdat, postoi nesto koe se narekuva MEGALO IDEA uste od Metaxas, a koja ne dozvoluva golem prostor za manevar duri i za ponebitni raboti, kamoli za krucijalno prasnaje kako problemot koj go imaat so naseto postoenje i bitisuvanje.

Inaku, da i se pridruzam na Adule, vo crveniot del i da kazam cao na temava.
Premnogu vnimanie na eden ofcar ne cini.

P.S. Tenekija, koj me razbira, sfaka, koj ne, treba da mu nacrtam, a jas, vo posledno vreme, ne sakam nikomu da crtam, oti takvite bez razlika kolku sol vo glava da im turas, pak lesno gubat malku mozok i odat da glasaat kako im nareduvaat od stabot.

Синдикат

Мајгада?!
Член од
22 август 2005
Мислења
3.110
Поени од реакции
180
Влав е дечкото ко шо знам не е Македонец. Така да не би го нарекол предавник, ама уфилман е здраво.

Член од
26 јануари 2008
Мислења
86
Поени од реакции
4
Namerno ili ne namerno ova nikoj ne go zabeleza ili ne sakashe da go zabelezi...
под уставно име во Атина, на македонски јазик проследено со аплауз
bljuvoti kolku sakash, zamerki eden kup. Silina tuka se pokazuva do nemaj kade. Hrabri tuka nikako tamu. A onie koi najdoa hrabrost da odat, da prozborat pa makar i so 100 dushi za problemot na Makedonija za nepriznavanjeto na Grzcija sega kje gi etiketirame. Bil Vlav, more majkata i naednash e predavnik. More pukate vo sebe, se jadete kako ne se dosetivte da go storite toa, ili se dosetivte ama nemate hrabrost oti grckiot kjotek bajagi boli. Posigurno e da plukate od tuka po toj nekoj bilo Vlav, bilo Makedonec, turcin koj otishol i vo masata lugje baral lugje koi kje slushat i kje prenesat ponatamu deka ne cini negatorskata politika na Grcija. Cudo nekoe kako sekoj cita i razbira kako saka i shto saka. I na kraj se zavrshuva so navredi kon onie koi barem malkuotstapile od normite i s epotrudile problemot da go iznesat nadvor i ne se pomirile deka treba tuka da kukame i da ne prezemame nishto. Alal vera, zatoa 5 veka tralo osmanliskoto ropstvo.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
старамајка: не јади гурабии пријателе, се гледа за секој што сака да види што направил дотичниот. На македонски јазик не изедначил нас со грчката политика (која е фашистичка во основа). Исто така ги изедначил становиштата на МПЦ со ГПЦ!? :uvo: И да не редам понатаму.

Доста беше ментална маструбација и промоција на некаков овчар.

Админи - темава под клуч и во канта.

.

Член од
9 октомври 2007
Мислења
1.126
Поени од реакции
24
старамајка: не јади гурабии пријателе, се гледа за секој што сака да види што направил дотичниот. На македонски јазик не изедначил нас со грчката политика (која е фашистичка во основа). Исто така ги изедначил становиштата на МПЦ со ГПЦ!? :uvo: И да не редам понатаму.

.
Мислам дека ти е погрешен пристапот...во однос на предлогот за затварање на темата...поради “ промоција на некаков овчар“. Дал бил овчар или бравар или трговец не е битно...битно е дека се приоѓа од антидемократски дискурс, позиција во која РМ пак почнува да функционира. Значи, зошто да нема на форумот и такви пристапи. Дали се што ке се отпечати во РМ, на ТВ медијуми каже ...ке треба дозвола од некоа тело..да потврди дека ...може-нема антинационализам тука. Во еднопартискиот систем тоа се викаше...цензура. Што ми е муабетот...темата треба да се остави и ...сама да се исцрпи. Инаку треба нечија вистина...да ја прогласиме за апслолутна и непобитна. А, тоа смрди...многу повеќе од некои, евентуални, антинационалистички ставови...а, без претходно да се утврдело во РМ со консензус...што е национализам и контра тоа...а со единствениот критеријум-македонскиот интерес.

Член од
17 март 2005
Мислења
11.493
Поени од реакции
1.592
Христо: “моља ти се’’ не ми се плеткај во работата. Твоето поле за апели треба да е - Пиринска Македонија и пошироко, Бугарија, каде што и навистина има најпростачка дискириминација против цел еден народ.

Сиже од говорот на Офчар:

Мора да се обединиме во солидарност против националистичката и милитаристичка шизофренија од обете страни на границата ’’

Но дали некој всушност чу што Архиепископот на Македонската Православна Црква, Стефан, кажа пред некое време? Тој му одговори и повеќе од еднакво на грчкиот колега, предизвикувајќи еуфорија од националистички чувства дома, а во исто време, обележувајќи ја МПЦ како националистичка, исто како и ГПЦ.’’

Тажно е што грчката официјална политика е остра и офанзивна кон соседна земја; но исто така тажно е што, во последно време, и македонската официјална политика и јавното мислење се поместуваат во иста категорија со грчкото однесување – разликата е што нишанат во спротивен правец.’’

Затоа прашав: “Офчар, не ли ти е срам бе, барем малку?!’’

Не изедначил во секој поглед со политиката на Грција - ама на македонски јазик. Е голема услуга ни направил што се испосрал на македонски јазик во името на декларативно повисоки идеали, од кои во Грција нема ни јота, ниту пак има абер да се реализираат во догледна иднина. Ама таму каде пто ПОПГ е дефицитарна, Офчар се надевал дека ќе било подобро. Истовремено, нас не направил исто со грчкиот фашизам.

Админи, стојам на становиштето дека темата е исцрпена и треба да се затвори.

Amnaesiac

Paranoid Android
Член од
9 декември 2008
Мислења
1.818
Поени од реакции
43
kako najobicen clen na forumov koj nema nikakvo vlijanie tuka, zamoluvam temava da ne se zatvora

sepak si ima nadlezni tuka, kako ke resat taka neka pravat

sekogas postoi moznost za otvoranje nova slicna tema
pa koj saka neka ja posetuva, koj ne saka neka gi posetuva ostanatite temi

Офчар

The Bite of The Mamba [81]
Член од
24 април 2005
Мислења
3.717
Поени од реакции
57
пошто Мисирков го мрзи да кликне на линковите да прочита натаму..
еве нешто од продолжението на мојот говор во атина

(...) Мојот настап во Јанина заврши со повик до сите, да се обединиме во солидарност против националистичката и милитаристичката треска, со тоа што ќе пристапиме кон покренување заедничка платформа за решавање на реални, а не имагинарни проблеми, кои непосредно не засегаат сите нас и нашата околина. Спорот околу името и се околу него, им оди во прилог само на политичарите – манипулирајќи го националистичкиот сентимент кај народот, тие вешто бегаат од реалните проблеми, и од одговорноста која ја имаат за нив.
Денес би сакал да продолжам во поглед на идеите за дејствување и соработка кои ќе му дадат на поредокот еден нов, човечки лик.
Она што сметам дека е клучната поента на нашите иницијативи, особено во поглед на делувањето како антипод на националистичката политика на мејнстримот, е тоа што пред нас е многу одговорната работа што не’ чека, а тоа е изнаоѓањето на алтернативни модели и методи на редефинирање на социјалните односи.
Важен чекор кој треба да се преземе е јасно и гласно одбивање на статус квото. Треба да се предизвика тезата дека историјата е завршена, и треба да се докаже дека идеологијата не е пропадната како концепт. Црвената петокрака не е кич и историски артефакт, вредносните судови не се демоде, а принципите не се предмет на релативизација. Овие манифестни изјави веројатно многу повеќе треба да ги кажуваме дома, во Македонија: доколку најголемата критика на квази социјалистичкиот поредок е дека поради недостатокот од политичка слобода било наметнато едноумието на таканаречениот Сојуз на комунисти, тогаш страшно е што денес, после речиси две децении политичка слобода, прогресивната мисла едвај и да постои во Македонија.
Продолжувајќи во истиот манифестен тон, би промовирал два концепта, две контемплативни размислувања кои се приговор токму на тоа статус кво, а кои се однесуваат токму на темата на денешната дискусија.
Првото размислување, оди во насока на комбинирање на антинационалистичките ставови со вредностите кои се карактеристични за трансцендирањето, односно трансформирањето на конфликтите.
Значи, вака нешто отприлика: патувајќи назад од Солун за Скопје, пред 10 дена, правејќи муабет со различни луѓе, најпрвин со Грци, а потоа на патот дома и со Македонци, јас сфатив дека мојата определба по прашањата на поделбите, народите, предрасудите и сл. е всушност АЛТЕРНАЦИОНАЛИЗМОТ, односно една посовремена варијанта на она што сите го знаеме како интернационализам. Јас себе си не се гледам првенствено како припадник на ниедна нација, и не сакам да дозволам да ги гледам другите луѓе како припадници на било која нација, па дури и да се работи за најтешките националисти. Концептот на нации, и нации-држави е штетен за човековото општество, и треба да се менува. Нам ни треба алтернатива, алтернација – токму затоа ми се допаѓа терминот алтернационализам, наместо само антинационализам. Ригидното антинационалистичко уверување може да предизвика исто така несакани ефекти – а тоа е некому да му биде оспорен културниот идентитет или пак некое негово интимно чувство кое не тежнеело да има политички исход. Воедно, не се работи ниту за компромис, затоа што според мене компромисот е неповолен исход, затоа што и двете спротиставени страни се откажуваат од нешто, за потоа нивното незадоволство да еруптира уште посилно. Алтернационализмот е за мене, изнаоѓање на нова реалност, концепт кој е инклузивен, концепт кој приговара на националистичката хистерија, но воедно ја остава вратата отворена за сите космополити и хуманисти кои не се нужно антинационалисти.
Но, доколку антинационалистичкото движење, алтернационалистичкото движење, или како сакате наречете го, заглави со деконструкција на национализмот и идентитетски расправии, тогаш сме во ќорсокак. Национализмот е само една од илузиите кои го држат човекот заслепен; кога тој прогледал треба да се потруди да ги совлада сите препреки кои го опкружувале но претходно не можел да ги види.
Па така, според мене, деконструкцијата на национализмот е само еден од аспектите на нашето делување. Тоа е многу важна основа за обединување и препознавање на едни меѓу други. Но, натаму не чекаат многу поголеми предизвици, а еден од нив е токму глобализацијата. (...)

или мисирков поише од носот не може да си види?

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Oф, мајко....алтернационализам?! Шо е наредно: есперантоизам? The holly church of John Lennon The Divine? Химна: Бранко Коцкица?

Мислев дек имаш посериозни идеи Офчар. А ти ми се избацуваш со говорот (ко шо би напишале во фокус: Сиц! :)) ) кој си го читал, базиран на постулатот: Нациите се штетни!
И шо да речам... ту манч техаце кен демиџ јор сенсиз? Мислев дека Кели Фемили беа задоцнети хипици, ал имам second thoughts.

Член од
26 јануари 2008
Мислења
86
Поени од реакции
4

.
Mentalna mastrurbacija sekoj si pravi sam. Od jadenje gurabii samo tuka nema mnogu fajde. Prifatil ili ne, pojako e da se odi nadvor i da se kaze shto se misli, neka se prozbori na jazikot koj nekoj saka da go negira, neka nekoj toa i go dozivee kako antireklama.
A za fashizmot...pa i ne e daleku od vistinata.... sekoe ne prifakjanje na razlicnoto... na nekoe drugo mislenje osven svoeto vodi kon fashizam. Ne mozesh ti da kazuvash kako na drugite deluvaat tvoite kfalifikacii, znaat samo tie na koi im gi upatuvash.
A za zatvoranje na temata, pa i toa ne zboruva za nekoj pacifizam, tuku obratno...mene ne mi e po kejf...mene mi se moze pa kje zatvoram temi... vo koja kategorija toa spagja, bash me interesira.

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Staramajka, присутен си на темата и пишуваш, нели?
Не полемизирајте нити па наредувајте што некој назначен за одредена должност треба да прави.

Идемо.

TpH_Bo_OkO

Трноризец
Член од
18 мај 2005
Мислења
11.537
Поени од реакции
879
Вие сте македонци националисти, лоши лоши. Дојде влав да ве научи дека нема потреба да се поистоветувате со македонизам. шо ќе ви е. Шо ќе ви е и држава уствари, земете ги за пример власите, во принцип, тие се најголемите следбеници на анархизмот, шо кур ќе им е држава, идентитет? Треба да ве интересираат само пари бе ало.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom