Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Еднаш Eraser рече дека Исус немал татко, зошто бил роден од Светиот Дух. Светиот Дух е од Бога, негов глас и негова енергија. Како може тогаш Исус да не биде Бог?
Ако не го нарекувате Бог, тогаш нека биде пратеник. Но, јас би рекла тој е единствениот посредник меѓу Бога и луѓето, тој е Алфа и Омега, тој е почеток и крај, како и самиот рекол.

20 Зашто Таткото Го љуби Својот Син и Му покажува сè што прави Сам и ќе Му покаже дела уште поголеми од овие, за да се чудите.

21 Зашто, како што Таткото воскреснува мртви и ги оживува, така и Синот ги оживува оние, кои што сака.

22 Таткото не суди никого, туку целиот суд Му го даде на Синот,

23 за сите да Го почитуваат Синот, како што Го почитуваат Таткото. Кој не Го почитува Синот - не Го почитува ни Таткото, Кој Го пратил.

25 Вистина, вистина ви велам дека доаѓа час - и веќе е тука - кога мртвите ќе го чујат гласот на Божјиот Син, и кои ќе го чујат, ќе живеат.

26 Зашто како што Таткото има живот во Себе, така Му даде и на Синот да има живот во Себе.

27 Му ја даде и власта да суди, зашто е Човечки Син.

30 Јас ништо не можам да правам Сам од Себе; како што слушам, така судам, и Мојот суд е праведен, зашто не ја барам Мојата волја, туку волјата на Оној, Кој Ме прати.

31 Ако Јас сведочам Сам за Себе, Моето сведоштво нема да биде вистинско.

32 Има Друг Кој сведочи за Мене и знам дека е вистинско сведоштвото што го дава за Мене.
39 Вие ги проучувате Писмата, зашто мислите дека имате вечен живот во нив; и тие сведочат за Мене.

40 Но вие не сакате да дојдете при Мене, за да имате живот.

41 Слава не примам од луѓе,

42 но знам дека вие немате во себеси Божјата љубов.

43 Јас дојдов во името на Мојот Татко, и не Ме примате. Ако дојде друг во свое име, него ќе го примите.

44 Како можете да верувате, кога примате слава еден од друг, а не ја барате славата, што доаѓа од Единиот Бог?(Јован, гл.5)

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Еднаш Eraser рече дека Исус немал татко, зошто бил роден од Светиот Дух. Светиот Дух е од Бога, негов глас и негова енергија. Како може тогаш Исус да не биде Бог?
Ако не го нарекувате Бог, тогаш нека биде пратеник. Но, јас би рекла тој е единствениот посредник меѓу Бога и луѓето, тој е Алфа и Омега, тој е почеток и крај, како и самиот рекол.

Зарем на Бог ќе му припишувате син ? Зошто на Бог да му се препишува син. Тој не е како луѓето! Него не му треба ни син ни жена.
Ко ќе сфатите што значи Бог тогаш ќе ви се разјаснат многу работи.
Без погрешно да ме сфатиш, но ова е мое мислење.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
spored biblijata nee samo isus sin negovv imaa i drugii
pa zosto togas go velicite samo isus koga biblijata veli i zboruva za drugi sinovii . deka bog imal.
dali bog ima semjestvo?
ako ima sinn koja e negovata zena?
a dali ima i kerki?
kade sto veli vo 5 kniga mojsejova vtorozakonie.

„Господ го виде тоа, и во Својот гнев ги отфрли Своите синови и ќерки
koi se kerkite i tiee sinovii drugii?
zarem site nie sme negovi sinovi i kerki?:vozbud:

Член од
28 март 2006
Мислења
17.765
Поени од реакции
12.226
koi se kerkite i tiee sinovii drugii?
zarem site nie sme negovi sinovi i kerki?:vozbud:
Да сите сме ние Негови синови и ќерки, затоа што потекнуваме од Него како и се друго во универзумот.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
ajde dee togas akoe taka jas sum negov sin i ti negova kerka,))))))) p a Akoe taka zasto togas ve kaznuvaa za grevovite vasii ako vie tvrdite deka ste negovi sinovi i negovi kerki?

za ovaa jasno ni govori kuran 5-18;

i evreite i hristijanite velat
nie sme sinovi Allahovi i ljubimci negovi kazi im o muhamed!
ZARADI STO BOG VE KAZNUVA ZA VASITE GREVOVI?
DA BEVTE NEGOVI LJUBIMCI NEMASE DA VE KAZNI
ALLAH GO SAKA SAMO ON0J KOJ MUE POSL;USEN
KAZI I M O MUHAMED!
VI STE LUGE KAKO I SITE DRUGI ADEMOVI SINOVI,
AKO NAPRAVITE DOBRO KE BIDETE NAGRADENI ZA VASETO DOBRO CINCTVO SO DOBRO,
A AKO NAPRAVITE ZLO KE BIDETE KAZNETI ZA VASETO ZLO SO ZLO ALLAH PROSTUVA KO MU SAKA I KAZNUVA KOMU SAKA , ON JA POSEDUVA VLASTA I UPRAVUVA KAKO SAKA .

Член од
24 април 2010
Мислења
58
Поени од реакции
1
Едно прашање од мене. Ако Христос се жртвуваше и ги собра нашите гревови, значи ли тоа дека сме сите чисти ? Без грев.

Член од
4 февруари 2009
Мислења
7.733
Поени од реакции
7.549
Едно прашање од мене. Ако Христос се жртвуваше и ги собра нашите гревови, значи ли тоа дека сме сите чисти ? Без грев.
Тоа важи за сите гревови освен за гревот на Адам и Ева. Затоа и се вика Оригиналниот грев.

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.206
Поени од реакции
34.442
Никој тебе не те праша немаш никакви познавања за вера, оди купи малку култура прво, се продавало на Бит пазар слушам.
Уште еден ваков испад, без разлика дали е на оваа тема или на некоја друга од овој подфорум - и ќе се ладиш неколку дена. Прво прашуваш, па после викаш дека никој не го прашал и делиш маалски финти. Или дискутирајте како луѓе, или воопшто не прашувајте и не одговарајте на прашања.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Зарем на Бог ќе му припишувате син ? Зошто на Бог да му се препишува син. Тој не е како луѓето! Него не му треба ни син ни жена.
Ко ќе сфатите што значи Бог тогаш ќе ви се разјаснат многу работи.
Без погрешно да ме сфатиш, но ова е мое мислење.
Дали некој друг човек според куранот е роден од Светиот Дух освен Исус?

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Од Светиот дух бил зачнат? А што е всушност Светиот Дух ?

Argos

В'елкач
Член од
28 април 2010
Мислења
45
Поени од реакции
1
Земи библија не туку прашувај :pehar:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Epa covekot prasuva, ako znaes odgovori ako ne znaes :salut:...
Јас не прашувам на луѓе што не знаат туку ги прашувам тие што знаат. Тој и да ми одговори мене јас нема да поверувам во неговата приказна бидејќи тој има учено од бабите и дедовците. Ко прво ни сам не знае која религија е и не знае што да практикува што не.

radica

never mind
Член од
21 октомври 2007
Мислења
599
Поени од реакции
36
Осмиот член од Символот на верата, кого го читаме на секоја света Литургија, говори за Светиот Дух. Во него исповедаме, дека веруваме: „И во Светиот Дух, Господ Кој живот твори, Кој од Отецот излегува, Кому со Отецот и Синот му се поклонуваме и го славиме, кој говорел преку пророците.” Светиот Дух е Бог. Вистински Бог „кој излегува” од вистинскиот Бог. Тој се нарекува Господ полноправно, исто како Отецот и Божјиот Син. Во книгата Дела на светите апостоли, апостолот Петар го укорува Ананија укажувајќи му дека го излажал Светиот Дух, а притоа – како што вели самиот апостол: „излажал, не човек, туку Бог.”
Светиот Дух е испратен во светот, или поточно – во Црквата, во име на Синот. Значи, за да Го примиш Духот, треба да го носиш името на Синот, да си член на Неговото тело, а Црквата е Христово Тело. Свети ап. Павле им вели на христијаните: „Зар не знаете дека вашето тело е храм на Светиот Дух, Кој ви е подарен од Бог за да живее во вас?” Христијанинот го добива Светиот Дух при Светото Крштение, односно при Миропомазанието. Но, благодатта на Светито Дух отстапува, се повлекува од нашите срца кога правиме грев. Затоа, преподобниот Серафим Саровски Чудотворец стекнувањето, добивањето на Светиот Дух го определува како цел на животот. Целиот христијански живот е подвиг за стекнувањето на благодатта на Светиот Дух.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Радица, Ерасер не рече дека Исус е зачнат од Светиот Дух, ние Светиот Дух не го гледаме како дел од Бога тој туку го гледаме како ангел.
А како ти објаснуваш што Адам немал татко, зарем е и тој Бог ?

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom