Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Од дека ти е вој „мудар„ заклучок дека додавката „Магдалена„ е исто што и „роспија„? Зарем Црквата би прифатили таков поим на „користење„ за своите Светии и Богоугодници?

Колку ми е познато, поимот „Магдалена„ не е погрден израз, туку името од местото (Магдал) од каде потекнува дотичната Марија. Така, името „Марија Магдалена„“ значи „Марија од (местото) Магдал„ а не „Марија-роспија„ (и томе слично....).

A problemot so 13te apostoli t.e so 12te? Zsh ne se trinajse?

I ako e marija od Magdal, ondak e majka mu Marija od Dev ili Devic? Ima takvo mesto??

Devica Marija - demek nevina!

Magdalena Marija - demek raskalasturena!

Ete ti logika!

P.S. Ja ne sum cul za mesto Magdal, nesje, moze ima, ke mi posocis kade e? Google earth linkce?

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
1. Зш не се тринајсе? Ами оти не се, рецимо, 142 Апостоли? Имено, толкувачите на Отрковението велат дека видението (од Отрковението) кое го има Св. Ап. Јован, кога пред Бога се поклонуваат 24 старци, всушност, тие 24 старци се: 12 патријарси старозаветни, колку и бројот од јудејски племиња населени на земјата Ханаанска, а другите 12 старци се Апостолите новозаветни и Христови.

2. Не ми е познато од дека е Мајката Божја, но битно е дека е Она сега: крај својот Син Единороден.

3. Да, Црквата ја исповеда Мајката Божја литургиски, за „..секогаш дева Марија...„

4. И јас не сум чул за тоа место, ниту знам дека е, а тешко дека денес постои како населено место. Но, познато ми е дека „Магдал(ена)„ е име за населено место („попут„ Леонардо да Винчи, од местото Винча, кое не е крај Белград, туку некаде во Тоскана, веројатно).

O

Omer el Faruk

Гостин
Прашање поставено директно до Јован:

-Дали во христијанството е забранета употребата на алкохол и свинско месо?

Divider

Seraphim
Член од
24 февруари 2005
Мислења
27.337
Поени од реакции
3.062
Kade se naogja Magdala?
I kliknav, ama deka baram galilejsko more, ama go nea bas Magdala kako sto baram.

Btw, tamu vika deka imeto go dobilo po kao tower of fish, riba, a znaeme deka za arna picola se vika riba, pa???

I nekako pak doagja se nakaj zenckio polof ogran?

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
“Zar nije Musliman pucao na papu
i pokušao da izvrši atentat na njega?”
Da, jezuiti su to vrlo dobro isplanirali. Široke mase
su bile ganute tim incidentom. To je dalo i papi i
američkom pred sedniku Reganu nešto zajedničko.
Na obojicu je pokušan aten tat, i ubrzo su postali pri-
jatelji. (Podsetimo da je Regan prvi u istoriji polagao
zakletvu okrenut prema obelisku.)
Papa je dobio svetsku popularnost i simpatije od
svih svetskih vođa. Preko tog incidenta, islam je
postao bliži Vatikanu. Muslimani su bili veoma
poniženi pošto se mislilo da je neko od njihovih ljudi
pucao na onoga koji predstavlja proroka Isusa na
ovoj zemlji, pa su islamski ajatolasi poslali saučešća i
izvi njenje papi.
I na kraju svega, okrivili su KGB, čineći da svet
poveruje da su komunisti papini neprijatelji. U pita -
nju je bila velika igra.
Papa Jovan Pavle II bio je dobar komunista mnogo
godina. Ako ovo nekome zvuči neverovatno, neka se

seti detalja atentata. Atentator Mehmet Ali Agdža je
bio jedan od poznatijih evropskih kriminalaca i iskusan
strelac. Pucao je sa udalje nosti od samo tri metra.
Svaki metak pogodio je papu ispod pupka.
Očigledno da nije imao nameru da ubije papu. On
je jednostavno sledio uputstva jezuita.
Kad je svet video papu kako oprašta Mehmet Ali
Agdži što je pucao u njega, skoro nijedan od milijardu
Muslimana nije mogao ništa drugo nego da se divi
“Njegovoj Svetosti’’. Mehmed Ali Agdža je nakon
toga izjavio da želi da se krsti u rimokatoličkoj crkvi.
Sve je bilo dobro planirano. I papa i Muslimani
zahvalili su Devici Mariji što on nije pod legao ranama.

Papa oprašta svom atentatoru Mehmedu Ali Agdži.
Danas, papa još uvek žarko želi da dobije kontrolu
nad Jerusalimom. Cilj se nije promenio. Muslimani će
mu pomagati u tome. Ali, Bog ima drugi plan.

...I ova ne e tocno?

Како не ти е мака со овие работи да се замараш бре бре бре аман луѓе секој со своите верувања и :salut:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
И мравката не може да ја сфати луѓето, па тоа не значи дека луѓето не се луѓе. Посовршениот ги дефинира попростите битија, а не обратно. Тоа што исламскиот Бог е едноставен и просто сфатлив, тоа е само доказ дека тој е човечка творба, човечки концепт за бог.(оној кој на послушните муслимани ќе им даде реки од вино и еден харем девици за сексуално иживување во Џенетот, а жената и тука и таму робинка да биде - типично шофинистичка творба на бог)

Залудно ќе ти објаснувам околу Таткото и Синот, ти не прашуваш за да дознаеш, туку само кривини да наоѓаш со цел да ја дискредитираш христијанската вера.
Прашувам за да видам како гледаш на Бог.
И ај, ако знаеш објасни кои се разликите помеѓу Отецот и Исус ?

Не знам кој тука го замислува Бог како човек, кој се отеротворил во човек па таков го мислат и ден денес христијаните.
Бог не е човек и Бог никој не може да го замисли како изгледа колку и да се труди, Тој е виша сила, Тој е семоќен, Тој е единствен нема родено и ниту е роден. Се во универзумот е негово.
Разгледај го низ Гугл космосов па ќе видиш каква сила е Бог.
Тој е креатор на овој свет и се што е во универзумот и невидливиот свет. Погледни го универзумот и ќе видиш дали тоа може да го створи некој човек со натприродни моќи или некој што не можеме дури ни да го замислиме.
Кој ти кажа дека Рајот е градина која ќе играме и пееме?
Тоа нема да е никаква градина тоа е нешто што не можеме да го замислиме ај погледни го универзумот и замисли малку како би можел да изгледа рајот.

И тоа само еден Бог го има створено Еден и Единствен кој нема родено ниту е роден.

И тој не е човек па затоа не му требаат ни синови ни жени. Естакфурллах.

Член од
20 март 2010
Мислења
1.256
Поени од реакции
243
Pozdrav do sitee se nadevam ke dobijam odgovor na moeto prasanjee.

zasto hristijankite posebno kalugerkitee nosat samijaa t.e se obleceni od glava do peti ? Kako stoe ovaa,

i koja e razlikata na kalugerkata t.e hristijanskata i muslimankite ?
kako sto se oviee

ovaaa e hristijanska zena

ovaa e muslimanska zena,

kojaa e ralikataaa ?????

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
Разликата е многу голема едната е поубава од другата и тоа многу :vozbud: Шала !!
Нема разлика де :)

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Прашувам за да видам како гледаш на Бог.
И ај, ако знаеш објасни кои се разликите помеѓу Отецот и Исус ?

Не знам кој тука го замислува Бог како човек, кој се отеротворил во човек па таков го мислат и ден денес христијаните.
Бог не е човек и Бог никој не може да го замисли како изгледа колку и да се труди, Тој е виша сила, Тој е семоќен, Тој е единствен нема родено и ниту е роден. Се во универзумот е негово.
Разгледај го низ Гугл космосов па ќе видиш каква сила е Бог.
Тој е креатор на овој свет и се што е во универзумот и невидливиот свет. Погледни го универзумот и ќе видиш дали тоа може да го створи некој човек со натприродни моќи или некој што не можеме дури ни да го замислиме.
Кој ти кажа дека Рајот е градина која ќе играме и пееме?
Тоа нема да е никаква градина тоа е нешто што не можеме да го замислиме ај погледни го универзумот и замисли малку како би можел да изгледа рајот.

И тоа само еден Бог го има створено Еден и Единствен кој нема родено ниту е роден.

И тој не е човек па затоа не му требаат ни синови ни жени. Естакфурллах.
„Со наука не се стекнува богопознавање, затоа што кога би ни се давало познавање на вистинската премудрост и богопознавање по пат на образование, каква би била потребата од верата, или од Божественото крштевање, или од причестувањето со самите тајни ? Никаква, несомнено ! Знаењето на верата и тајните се спротивставува на овде наученото знаење. Воопшто, со помош на световната мудрост без откровение одозгора, не може да се проникне во Божјите тајни.“ (Симеон Нов Богослов)

Тоа ни го потврдува и нашиот Господ Исус Христос:
Јован 7,16 Тогаш Исус им одговори и рече: „Мојата наука не е Моја, туку на Оној Кој Ме пратил.
Јован 7,17 Ако некој сака да ја исполнува Неговата волја, ќе знае дали е наукава од Бога, или зборувам Сам од Себе.

АМИН !:toe:

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
„Со наука не се стекнува богопознавање, затоа што кога би ни се давало познавање на вистинската премудрост и богопознавање по пат на образование, каква би била потребата од верата, или од Божественото крштевање, или од причестувањето со самите тајни ? Никаква, несомнено ! Знаењето на верата и тајните се спротивставува на овде наученото знаење. Воопшто, со помош на световната мудрост без откровение одозгора, не може да се проникне во Божјите тајни.“ (Симеон Нов Богослов)

Тоа ни го потврдува и нашиот Господ Исус Христос:
Јован 7,16 Тогаш Исус им одговори и рече: „Мојата наука не е Моја, туку на Оној Кој Ме пратил.
Јован 7,17 Ако некој сака да ја исполнува Неговата волја, ќе знае дали е наукава од Бога, или зборувам Сам од Себе.

АМИН !:toe:

Исто како што се чудиш и се дивиш каков е космосот исто се чудиш како е создадена земјата, нели ?
Е сега не можам да викам лага е земјата не е онаква каква што ја имаат прикажано научниците би било апсурдно. Ние се чудиме колку уметнички е создадена земјата, сонцето, ѕвездите, месечината и целиот космос.
Па кој го создал тоа? Нормално дека Бог кој не е како човек и кој нема потреба да се меша со луѓето и да има жена и дете Он Субханеху е нешто што не можеме ни да замислиме.

Аллах, те`ала, е Силен, Он е над луѓето со апсолутна предност од секој вид на начин на кој Му доликува на Неговото величие. Се` е потчинето на Неговото величие и големина. (Сура Ел-Ен`Ам 61.)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Он Субханеху е нешто што не можеме ни да замислиме.
Кога ти пишувам за Тројството, велиш дека тоа ти е бесмислено, дека не ти се вклопува во главата и сл. А сега и самата велиш дека Бог е нешто што не можеме ни да замислиме. Епа, ако Бог е нешто што не можеме ни да замислиме, тогаш зошто бараш од нас да дадеме јасна замисла (објаснение) за Тројството? Зошто приговараш за несфатливоста на Божјата плурална природа во христијанството?
Ете, јас не можам потполно да замислам како може во бракот мажот и жената да бидат едно тело, ниту можам да замислам во која смисла Таткото, Синот и Светиот Дух се едно, но јас се помирувам со тоа што не можам да го замислам тоа, затоа што, како што и самата ти велиш, Бог е нешто што не можеме ни да замислиме :)

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Прашање поставено директно до Јован:

-Дали во христијанството е забранета употребата на алкохол и свинско месо?
Sekako deka e zabraneto, postojat Bibliski tekstovi za toa, a stom e zapisano vo Biblijata sekako deka ke go praktikuvame toa.
Ako ima potreba ke gi citiram Bibliskite tekstovi..

Pozdrav!

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom