Прашања за Христијанството I

Статус
Затворена за нови мислења.
Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Јас не навредив тука никого мене ме интересира твојот став околу мислењето на Чорбаџијата се сложуваш со тоа или не и толку да разјасниме јас само се подсмевам со неговиот коментар никако со Христијанството пошто далбоко го почитувам и Христијанството и Иса а.с
Со Чорбаџија се согласувам во поголемиот дел од мислењето, со исклучок на делот за иконите. Веќе неколку пати е појаснето и не знам дали не ги читате тие делов... Значи кога станува збор за втората Божја заповед која гласи: Не прави идол, ниту каква слика, од она што е горе на небото, и што е долу на земјата и што е во водата под земјата; да не им се клањаш, ниту да им служиш.

Ние имаме икони, но не правиме слика од она што е на небото (ѕвезди, сонце, месечина, громови...) ниту на тоа што е на земјата (телиња, овци, коњи кучиња...), нити на она што е во водата (риба, кит, корали и сл.) ниту на она што е под земјата (кртови, црви, итн) и на ниту едно нешто од тие не им се клањаме и не им служиме. Тоа го прават т.н. идолопоклоници. Иконите се всушност слики од Исус, Богородица и Светители кои не се виртуелни, постоеле и постојат, некој ги видел па ги насликал.
ОК ?

Eraser

S.... Seni Seviyorum
Член од
12 април 2010
Мислења
422
Поени од реакции
18
1. Отецот, Синот и Свеитот Дух се едно.
2. Христијаните не се бафтаат со икони. Тоа го прават правосланвите.
3. Христијаните максимално се трудат да ги исполнуваат Христовите заповеди (кои впрочем не се само 10те Божји заповеди (нив Христос ги сведе на две заповеди за љубовта), туку и многу повеќе заповеди кои се запишани во новиот завет. Значи точно е дека гревовите се платени, ама вистинските христијани го мразат гревот и без разлика што е платен тие не сакаат да го прават и се трудат да не го прават.
Едно е да сакаш да правиш нешто, но бидејќи ти е забрането и запретено да не го правиш, а друго е да не сакаш нешто да правиш и од љубов да не го правиш. Пробај малку да ги свариш овие работи и ке ти стане јасно.

Јас многу си го сакав класниот мој во гимназија. Тој ни беше како татко и нонстоп се застапуваше за нас и се трудеше да не ориентира во добра насока. Кога ќе имав некој неоправдан, класниот ќе ми го оправдаше без да ми рече ниту збор што сум направил и зошто ме запишале. А јас потоа се срамев и не можев да го погледнам во очи затоа што знаев дека ме сака и си мислев дека можеби сум го разочарал со ова. И многи повеќе сакав да ми стави неоправдан, да ми вика и сл. отколку со тажна фаца да ми го оправда неоправданиот без да ми приговори еден збор. Тој многу повеќе постигна во мојата дисциплина со љубов, отколку другите наставници со закани и казни. Љубовта е поголем мотиватор од стравот. Ние го љубиме Христос и затоа не грешиме, без разлика што Тој ни ги простил однапред гревовите.

Се гледа дека денес нешто не си во ред и на другите теми лупеташ. Дај отрезни се и после кажи што се православните ако не се христијани ?
Патем да ти објаснам кога за Муслиманите викаш дека Аллах им се заканува да бидат добри. Аллах е добар кон сите, ама мора и ние да бидеме добри кон него. Прост пример двајца пријатели едниот го изневерува на дргиот, го оговара и тн. а овај само трча по него. Друг пример татко и син, таткото го опоменува на синот да не прави гадни работи, овој пак ги прави ама сепак таткото го љуби нормално ама треба да го казни ако не сака детето да му биде убиец, педер, крадец и тн. Бог ќе не почитува колку што ќе го почитуваме ние него. Ама гледам многу е лесно да се биде христијанин или православен можеш и да убиваш Господ у рај те носи ако го љубиш.

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Не сум атеист ...
а баш сакам да добијам одговор кои се тие Православни кои не се христијани ... или Чорбаџијава се заебава ... или е од некоја секта која Православните ги прави нехристијани :toe:
Чорбаџија е веројатно член на Протестантската црква ( со сета почит кон нејзините членови) кои мислат дека се единствените во вистината, а ги има десетина деноминации :toe:. Не бисакал сега да навлегуваме во дискусија која е сосема посебна тема.

Член од
30 март 2010
Мислења
1.441
Поени од реакции
400
Со Чорбаџија се согласувам во поголемиот дел од мислењето, со исклучок на делот за иконите. Веќе неколку пати е појаснето и не знам дали не ги читате тие делов... Значи кога станува збор за втората Божја заповед која гласи: Не прави идол, ниту каква слика, од она што е горе на небото, и што е долу на земјата и што е во водата под земјата; да не им се клањаш, ниту да им служиш.

Ние имаме икони, но не правиме слика од она што е на небото (ѕвезди, сонце, месечина, громови...) ниту на тоа што е на земјата (телиња, овци, коњи кучиња...), нити на она што е во водата (риба, кит, корали и сл.) ниту на она што е под земјата (кртови, црви, итн) и на ниту едно нешто од тие не им се клањаме и не им служиме. Тоа го прават т.н. идолопоклоници. Иконите се всушност слики од Исус, Богородица и Светители кои не се виртуелни, постоеле и постојат, некој ги видел па ги насликал.
ОК ?

Колку се согласуваш ти со ова што го напиша Чорбаџија ?

Нели христијаните или православните се едно, а тој вика дека тоа го практикуваат само православните. Што значи оваа поделба ?

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Колку се согласуваш ти со ова што го напиша Чорбаџија ?

Нели христијаните или православните се едно, а тој вика дека тоа го практикуваат само православните. Што значи оваа поделба ?
Не би коментирал, негово мислење. Јас знам што сум и кој сум, без разлика дали тоа му се допаѓа некому или не. Ниту пак имам проблем со нечија вера, ако тој има...негов си е.:toe:

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Чорбаџија е веројатно член на Протестантската црква ( со сета почит кон нејзините членови) кои мислат дека се единствените во вистината, а ги има десетина деноминации :toe:. Не бисакал сега да навлегуваме во дискусија која е сосема посебна тема.
не е друга тема ... темава си е прашања за Христијанството ...
епа да прашам ...
сакаш да кажеш дека протестантите не ги сметаат Православните христијани за христијани ? :pos2:
а католиците?

па нели Христијанството се подели на Католици Христијани и Православни ?
Источно римско и западно или како беше?

од кај сега протестантите Христијани а другиве не?

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
1. Отецот, Синот и Свеитот Дух се едно.
3. Христијаните максимално се трудат да ги исполнуваат Христовите заповеди (кои впрочем не се само 10те Божји заповеди (нив Христос ги сведе на две заповеди за љубовта), туку и многу повеќе заповеди кои се запишани во новиот завет. Значи точно е дека гревовите се платени, ама вистинските христијани го мразат гревот и без разлика што е платен тие не сакаат да го прават и се трудат да не го прават.
Едно е да сакаш да правиш нешто, но бидејќи ти е забрането и запретено да не го правиш, а друго е да не сакаш нешто да правиш и од љубов да не го правиш. Пробај малку да ги свариш овие работи и ке ти стане јасно.

Јас многу си го сакав класниот мој во гимназија. Тој ни беше како татко и нонстоп се застапуваше за нас и се трудеше да не ориентира во добра насока. Кога ќе имав некој неоправдан, класниот ќе ми го оправдаше без да ми рече ниту збор што сум направил и зошто ме запишале. А јас потоа се срамев и не можев да го погледнам во очи затоа што знаев дека ме сака и си мислев дека можеби сум го разочарал со ова. И многи повеќе сакав да ми стави неоправдан, да ми вика и сл. отколку со тажна фаца да ми го оправда неоправданиот без да ми приговори еден збор. Тој многу повеќе постигна во мојата дисциплина со љубов, отколку другите наставници со закани и казни. Љубовта е поголем мотиватор од стравот. Ние го љубиме Христос и затоа не грешиме, без разлика што Тој ни ги простил однапред гревовите.

Добар си?

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
не е друга тема ... темава си е прашања за Христијанството ...
епа да прашам ...
сакаш да кажеш дека протестантите не ги сметаат Православните христијани за христијани ? :pos2:
а католиците?

па нели Христијанството се подели на Католици Христијани и Православни ?
Источно римско и западно или како беше?

од кај сега протестантите Христијани а другиве не?
Не знам, тоа него прашај го :toe:. Колку што знам јас некаде во V-тиот век кога се дели римското царство на источно и западно и Црквата (Христијанска) се дели на Источна Православна и Западна Римокатоличка. Во XV-XVI век од Римокатоличката црква се издвојува еден дел т.н. реформатори на чело со Мартин Лутер себе си се нарекуваат протестанти, лутерани и сл. Источната Православна Црква и Римокатоличката Црква иако раздвоени сепак имаат континуитет на своето постоење од Светата Педесетница (педесеттиот ден од Христовото Воскресение) кога и се формира Црквата (апостолско време), а како го пополнуваат протестантите вакумот во своето постоење од 15-тина века, тоа јас не знам.

Член од
8 април 2008
Мислења
6.419
Поени од реакции
776
Не знам, тоа него прашај го :toe:. Колку што знам јас некаде во V-тиот век кога се дели римското царство на источно и западно и Црквата (Христијанска) се дели на Источна Православна и Западна Римокатоличка. Во XV-XVI век од Римокатоличката црква се издвојува еден дел т.н. реформатори на чело со Мартин Лутер себе си се нарекуваат протестанти, луерани и сл.
Тоа сите го знаеме ..
ама ако се издвоиле и оние од Христијанство со шо тоа они поголеми а другиве НеХристијани :tapp:

ова протестантиве магупи еј ..
па и не иде да објасни .. :tapp:

Член од
22 февруари 2008
Мислења
1.647
Поени од реакции
45
Тоа сите го знаеме ..
ама ако се издвоиле и оние од Христијанство со шо тоа они поголеми а другиве НеХристијани :tapp:

ова протестантиве магупи еј ..
па и не иде да објасни .. :tapp:
Нејсе, тоа е нивни проблем... Јас не ги осудувам, ниту пак сакам да ги обезвреднам. Сепак: “...Бог толку го возљуби светот, што Го даде Својот Единороден Син, та секој, кој верува во Него, да не загине, туку да има вечен живот.“ (Јован 3,16)

Дракула

Baby join me in death
Член од
21 април 2010
Мислења
93
Поени од реакции
0
Кај евреите нема грешки. Тоа е правата религија

Член од
11 април 2010
Мислења
66
Поени од реакции
1
Namerno gi napisav zapovedite, nema da mi veruvate ama znaev za sto ke se fatite,isto kako vo vremeto na Isus koga ko navestuval Bozjoto carstvo fariseite i drugite verski vodaci gledale samo da go fatat vo nekoj zbor i da go osudat, bez da se potrudat da razberat sto saka da kaze, pa zatoa i propadnale..A nie sakame da kazeme deka ja pocituvame i ja ispolnuvame i 1ta i 2ta zapoved i nie Hristijanite imame samo eden Bog a za Isusovata Bozja priroda zboruvano e mnogu,toa navistina e malku tesko da se svati Bozjata priroda kako mozeme nie so covecki ogranicen um da go objasnime Bog ama ajde sepak probuvame...no nam ni e otkrieno onolku kolku sto mozeme da razbereme, mene iskreno mi trebase 7-8meseci proucuvanje za da go svatam trojstvoto, znaci za ova treba malku pogolema duhovna zrelost za da se razbere.Nie inaku kako sto rekov mu sluzime na eden i edinstven Bog, a doagjame do Bog otecot preku Sinot Negov.Prvo Bog rekol "Ova e Mojot vozljuben Sin vokogo e Mojata valja"(na cinot na Isusovoto krstevaje se slusnalo glas od neboto) A posle Isus rekol "Nikoj ne doagja pri Otecot osven preku Mene,koj go nema Sinot go nema ni Otecot"

Vtorata zapoved e jasna jas nemam nitu ikoni nitu sliki nitu ostojat svetci niti se klanjam na nekoj mrtov predmet....samo se prasuvam odnosno vie zaprasate se dali se klanjate na nekoj mrtov predmet sto nitu zbori nitu ima nikakva mokj)i apostolite ne se svetci nego samo uciteli na Slovoto interesna rabota sto i tie cekaat voskresenie seuste ne se na nebo,no ima zosto e toa taka.

Jas mozam da kazam deka gi ispolnuvam site deset zapovedi i voopsto ne se teski i navistina e milina da ja ispolnuvas sekoja zapoved.
Da ne me svatat 'ogresno moite brakja Hristijani Cocbadzija i Kalipso samo da se nadovrzam na nivniot komentar.Jas mislam deka moze i e lesno da se drzat desette zapovedi eve jas gi ispolnuvam.Onie dve zapovedi sto Isus gi dal so niv se ispolnuva "dodadeniot" ili "obreden" zakon odnosno zakonot za zrtvi , za obrezuvanje obicaite i sto e najbitno so izvrsuvanje na dvete zapovedi sme oslobodeni od prokletstvata sto bile izreceni, pa zatoa vo toa vreme se cinelo deka ne e mozno da se izdrzi zakonot, no Kalipso, Isus i toj zakon mozel da go izdrzi i go ispolnil.
Znaci toj obreden zakon koj sto e uprosten so dvete zapovedi kako sto rekov mozeme da go sretneme vo Biblijata uste kako "dodaden"zakon i bil staven DO a ne vnatre vo kovcegot na VECNIOT zavet i bil napisan od covecka raka i na koza, a moralniot zakon na kameni proci i od Bozja raka sto znaci deka zapovedite se vecni,za toa ima mnoogu tekstovi i ogromna tema, ako sakate mozeme poopsirno da diskutirame i za toa.
Pozdrav

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

На врв Bottom